Η απουσία Εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού....
......... οδηγεί την αγορά ηλεκτρικής ενεργείας σε κατάρρευση .
Γαϊτανάκι . Φαύλος κύκλος.
Όλοι οι παράγοντες της ενεργειακής αγοράς είναι σήμερα , αλληλοχρεωμενοι με πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Το οικονομικό αδιέξοδο ήταν αναμενόμενο αφού οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της αγοράς βασίστηκαν σε κομματικές επιλογές σε σκανδαλώδη και ευνοϊκή μεταχείριση των ιδιωτών παραγωγών βαρόνων της ενέργειας ,δημοσίων έργων, ΜΜΕ ,Τραπεζιτών, βιομηχάνων , αυτών δηλαδή που ανεβοκατεβάζουν τις Ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια στην δύστυχη Ελλάδα.
Κανένας Εθνικός σχεδιασμός δεν έγινε ,αντιθέτως άλλοι υπουργοί ευνόησαν συγκεκριμένα συμφέροντα υπό το πρόσχημα της απελευθέρωσης της αγοράς και άλλοι προωθούν την ''πρασινη επανάσταση'' που τόσα δεινά έχει προκαλέσει στους Έλληνες.
Όλες όμως οι κυβερνήσεις δεν έκαναν το παραμικρό καλό για την ΔΕΗ , που ήταν η μοναδική δημοσία εταιρεία κοινής ωφελείας που μπορούσε να γίνει μοχλός ανάπτυξης. Αντίθετα τα κομματικά συμφέροντα και οι συνδικαλιστές της , εργάστηκαν για την πλήρη απαξίωση της ΔΕΗ.
Η περιγραφή της σημερινής κατάστασης , ξεκινάει από τις μεγάλες οφειλές στη ΔΕΠΑ ,ύψους πάνω από 600 000 000 ευρώ , των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών μονάδων με φυσικό αέριο και μερικών μεγάλων πελατών της .
Η ΔΕΠΑ αντιμετωπίζει πλέον σοβαρές δυσκολίες στην αγορά απο τους προμηθευτές της φυσικού αερίου. Οι ηλεκτροπαραγωγοί με φυσικό αέριο οφείλουν στην ΔΕΠΑ 400 000 000 ευρώ και δεν πληρώνουν , αφού οι ίδιοι έχουν πουλήσει το προϊόν τους στον ΑΔΜΗΕ ΑΕ (διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρισμού, θυγατρική της ΔΕΗ) που τους χρωστάει πάνω απο 500 000 000 ευρώ.
Περίπου 100 000 000 ευρω χρωστάει στην ΔΕΠΑ και η ΔΕΗ ,αλλα 70 000 000 η πρώην βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων , 15 000 000 η ΕΘΕΛ και πολλοί άλλοι μικρότεροι πελάτες της.
Το θέμα ΔΕΠΑ έγινε καυτή πατάτα , ο χειμώνας τώρα αρχίζει και όλοι περιμένουν κυβερνητική λύση.
Οι βασικοί προμηθευτές τής χώρας μας σε φυσικό αέριο μέσω ΔΕΠΑ ,είναι η Ρωσική Gasprom ,η Τουρκική Botas και η Αλγερινή Sonatrach ,ζητούν προπληρωμές για τα φορτία που πουλάνε και αν η ΔΕΠΑ δηλώσει αδυναμία πληρωμής ,οι συνέπειες στην ηλεκτροπαραγωγή θα είναι καταστροφικές.
Είναι πλέον γνωστό και το έχουμε καταγράψει πολλές φορές οτι η ΔΕΗ απειλείται απο καιρό με κατάρρευση λόγω των ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 1 200 000 000 ευρώ . Έτσι η μητρική ΔΕΗ χρωστάει στην θυγατρική της ΑΔΜΗΕ πάνω απο 330 000 000 ευρώ.
Πάνω από 400 000 000 ευρω χρωστάει όμως και ο ΛΑΓΗΕ ΑΕ στους παραγωγούς ΑΠΕτζηδες,αιολικούς και φωτοβολταικους για τις επιδοτήσεις (ταρίφες). Και όλοι αυτοί φωνάζουν εν χορώ και απαιτούν το χρήμα εδω και τώρα . Οι πολυεθνικές των αιολικών απειλούν και εκβιάζουν την κυβέρνηση οτι θα φύγουν από την χώρα ( στα τσακίδια ) . Εδώ που φτάσαμε θα ήταν εξαιρετικά καλή είδηση ,για την σημερινή ενεργειακή πραγματικότητα .
Γιατί φθάσαμε ως εδώ
Είχαμε μια εξαιρετική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού τη ΔΕΗ, που τα τελευταία μετά τον πόλεμο χρόνια, συνέβαλλε στην ανάπτυξη της χώρας με παροχή απρόσκοπτης και φθηνής ενέργειας. Η ΔΕΗ είχε τόσα κέρδη όσα της επέτρεπαν για να αναπτύσσεται συνεχώς προς όφελος όλων μας. Έγινε όμως θύμα των κυβερνήσεων και των συμφερόντων των εθνικών προμηθευτων και εργολάβων.
Οι υπαίτιοι έχουν ονοματεπώνυμο και οι πράξεις τους έχουν καταγραφεί.
Η χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες είχε και έχει το προνόμιο των μεγάλων λιγνιτικων κοιτασμάτων.
Ο λιθάνθρακας -κάρβουνο αποτελεί το υπ αριθμόν ένα καύσιμο παγκοσμίως σε παράγωγη ηλεκτρισμού.
Τα μέχρι σήμερα Ελληνικά κοιτάσματα επαρκούν για 45 χρόνια ακόμη , χωρίς να υπολογίζονται τα άλλα πεδία που ακόμα δεν έχουν οριοθετηθεί.
Από το 1990 ξεκίνησε ο ''πράσινος τυφώνας'' που σάρωσε τα πάντα στην ενέργεια αλλά και στην Εθνική οικονομία . Πρόσχημα η προστασία του περιβάλλοντος .
Η ΕΕ της Γερμανίας αποφάσισε και επέβαλε την πανάκριβη πράσινη απάτη και στη χώρα μας,όπου βρέθηκαν πρόθυμες και διαπλεκόμενες κυβερνήσεις ( σκάνδαλο SIEMENS κλπ) ,έτοιμες να υποθηκεύσουν το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας και να βοηθήσουν τις Γερμανικές εξαγωγές.
Δειλά στην αρχή με μερικές ανεμογεννήτριες που δεν προσέφεραν απολύτως τίποτα στους καταναλωτές αλλά έδιναν καλές επιδοτήσεις .Τετραπλάσιο και βάλε το κόστος ενέργειας σε σχέση με τον λιγνίτη , άλλα αυτό δεν ενοχλούσε κανέναν ,αφού το κόστος το πληρώνει ο καταναλωτής.
Έτσι σιγά σιγά άνοιξε η όρεξη στους εθνικούς εργολάβους και τα βουνά μας γέμισαν απο αυτά τα άχρηστα και πανάκριβα μηχανήματα που κάνανε όμως ''χρυσά αυγά'' στους ιδιοκτήτες τους και στις εξαγωγές της Γερμανίας . Γέμισαν τη χώρα με τουρμπίνες στα βουνά μας. Επειδή όμως αυτές , δουλεύουν μόνο όταν φυσάει και το ρεύμα ως γνωστόν δεν αποθηκεύεται , αντι το διεφθαρμένο κράτος να απαγορεύσει δια νόμου την εγκατάσταση νέων άχρηστων αιολικών, έδωσε νέες άδειες για εγκατάσταση εργοστάσιων ηλεκτροπαραγωγής με ακριβό και εισαγόμενο φυσικό αέριο, που λειτουργούν σαν εφεδρείες των αιολικών.
Φέρανε λοιπόν με το ζόρι ένα νέο καύσιμο στην ηλεκτροπαραγωγή ανταγωνιστικού του λιθάνθρακα
Η χρήση του φυσικού αερίου όμως δεν περιορίστηκε μονό στην εφεδρεία των ΑΠΕ, αλλά γρήγορα επεκτάθηκε στην ηλεκτροπαραγωγή αφού ο πελάτης ,η ΔΕΗ, είχε όλη την υποδομή (δίκτυα υψηλής μέσης, χαμηλής τάσης και τους πελάτες χονδρικής και λιανικής) και αγόραζε υποχρεωτικά το προϊόν τους . Έτσι το διεφθαρμένο κράτος έδωσε το δικαίωμα στους γνωστούς ενεργειακούς βαρόνους ,οχι μόνον να παράγουν ρεύμα ( όπως η ΔΕΗ ) άλλα να έχουν εξασφαλισμένη την διάθεση του προϊόντος τους και τα κέρδη τους. Επιπλέον όλα τα νέα εργοστάσια με φυσικό αέριο επιδοτήθηκαν αδρά για να κατασκευαστούν.
Οι βαρόνοι της ενέργειας σήμερα στην Ελλάδα έχουν και αιολικά ''πάρκα '' και εργοστάσια φυσικού αερίου και φ/κ.
Μετά βέβαια ήρθαν και τα φωτοβολταϊκά, με κόστος οκτώ έως δέκα φορές πάνω από τον λιγνίτη.
Το ένα κακό έφερε το άλλο.
Ανάγκασαν με νόμο την ΔΕΗ να αγοράζει όλο το πανάκριβο ρεύμα τους με προτεραιότητα και να το πουλάει με ζημιά , φθηνότερα στους καταναλωτές .
Όμως οι ΑΠΕ απαιτούν νέου τύπου δίκτυο.
Έγιναν τεράστιες και πανάκριβες οι αλλαγές στα δίκτυα η ΔΕΗ , πανάκριβες διασυνδέσεις.
Η ΔΕΗ καταστράφηκε .
Ο πόλεμος στο φθηνό Ελληνικό καύσιμο είχε αρχίσει. Απαίτησαν και κάνανε πράξη το κλείσιμο λιγνιτικων μονάδων της ΔΕΗ.
Η πράσινη Τίνα δήλωσε απροκάλυπτα οτι '' ο λιγνίτης πρέπει να αντικατασταθεί από ΑΠΕ''.
Οι εισαγόμενες ποσότητες φυσικού αερίου έγιναν τεράστιες όπως τεράστια είναι σήμερα και η εξάρτηση της χώρας από τους προμηθευτές.
Τεράστια και τα κοστολόγια .
Ποιος από όλους αυτούς νοιάζεται πραγματικά για το περιβάλλον ?
Άλλη μια απάτη σε βάρος μας.
Και τώρα περιμένουμε το ......μπλακ-αουτ που σίγουρα θα έρθει αν δεν πληρώσουμε ξανά εμείς τα χρεοκοπημενα κορόιδα τις αυξήσεις του 48% για το πρώτο εξάμηνο του 2013 , της ΔΕΗ του πράσινου Α ΖΕΡΒΟΥ , τον τριπλασιασμό του τέλους υπέρ ΑΠΕ και τα χρήματα υπέρ της ΕΡΤ που πανε και αυτά με Νόμο υπέρ....... ΑΠΕ.
Χώρια τα δάνεια απο το ΤΠΔ υπέρ ΑΠΕ. Σκάσε και πλήρωνε κορόιδο.
***
Το τέλος υπέρ ΑΠΕ μετονομάσθηκε σε τέλος ΕΤΜΕΑΡ , για να μην αναγνωρίζεται εύκολα απο εμάς που το πληρώνουμε.
****
Με σημερινή της ανακοίνωση η ΔΕΠΑ δηλώνει οτι δεν υπάρχει οφειλή της ΔΕΗ προς την ΔΕΠΑ.
http://www.energypress.gr/news/DEPA:-Den-yparhei-kamia-trehoysa-ofeilh-ths-DEH
Πέρα από τη δεδομένη ανικανότητα του κράτους ,δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η ''πράσινη άπατη'' όπως την αποκαλείτε επιβλήθηκε στις χώρες της ΕΕ με νόμο . Άρα είχαμε υποχρέωση να συμμορφωθούμε.Δυστυχώς όμως αυτό έγινε η αιτία να δημιουργηθούν τα νέα τζάκια .
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ φίλε-φιλη...
ΔιαγραφήΦυσικά και γνωρίζουμε οτι η ''πράσινη απάτη'' μας επιβλήθηκε από την ΕΕ βασικά την Γερμανία . Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στον νόμο των ηλιθίων. Όμως στην χώρα της κλεψιάς και της διαφθοράς ,αυτό ήταν μια ευκαιρία πολλών δις που μοιράστηκαν συγκεκριμένα συμφέροντα και φτάσαμε στα σημερινά χάλια. Μπήκε θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων αφού καμιά από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων ,δεν φρόντισε να φτιάξει μια Εθνική ενεργειακή πολιτική. Έτσι με σημαδεμένη τράπουλα ,τα πράσινα λεφτά τα άρπαξαν-ουν οι ίδιοι και οι ίδιοι . Εντάξει μπήκε και λίγη μαρίδα (στέγες-αγροτες). Στάχτη στα μάτια.Και βεβαία οι μικροί θα τα χάσουν όλα στο τέλος,όπως γίνεται συνήθως.Αν θέλανε θα είχανε κρατήσει την τιμή του ρεύματος χαμηλά και την ΔΕΗ μια μεγάλη κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση ,αλλά έπρεπε η τιμή να ανεβεί πάση θυσία για να μπορούν να ''χώνουν'' τις πανάκριβες ΑΠΕ . Όσο για την ΔΕΗ ,ήδη την σπάσανε στα τρία ΔΕΔΔΗΕ,ΑΔΜΗΕ,ΔΕΣΜΗΕ για να πουλήσουν πιο εύκολα τα κομματάκια της .
http://www.katohika.gr/2012/12/blog-post_5750.html#more
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΕΣΤΟ ΜΠΡΑΔΕΡ ΚΑΛΟ...ΔΥΝΑΤΑ ΝΑ ΞΕΣΚΕΠΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ...
Κάποιο πουλάκι είπε οτι ''τέλος τα φωτοβολταϊκά στη στέγη'' Όσοι πρόλαβαν πρόλαβαν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλος βάζει το ΥΠΕΚΑ .Δεν χωράει άλλα τσιμπούρια η αγορά .