Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013

Έρχεται η νέα ενεργειακή καταιγίδα


Επειγόντως αναζητούνται από την κυβέρνησή  νέα μέτρα για τον έλεγχο του κόστους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.


Κάποιοι πρέπει επιτέλους να πληρώσουν για τα λάθη τους !!!!
Το κόστος των ΑΠΕ για το σύστημα το 2011 ήταν 350 εκατ. ευρώ.
 Το 2012 διπλασιάστηκε σε 700 εκατ. ευρώ και για το 2013 όπως προβλέπεται από τη ΡΑΕ και τον ΛΑΓΗΕ θα υπερδιπλασιαστεί και πάλι και θα εκτοξευθεί στα 1,9 δισ. ευρώ.

 Έσκασε η νέα φούσκα !!!!

      Γράψαμε και στο παρελθόν την ταπεινή γνώμη μας , για το μεγάλο κόστος που προκύπτει πλέον  σχεδόν καθημερινά,   από την μεγάλη διαφορά μεταξύ της χονδρικής τιμής του ρεύματος στην ημερησία αγορά  ,  δηλαδή της   Οριακής   Τιμής Συστήματος ( ΟΤΣ ) και των εγγυημένων τιμών της πολιτείας (  FIT, ταρίφες )   με τους επιχειρηματίες της  πράσινης ενέργεια απο ΑΠΕ .
    Για τους καινούργιους αναγνώστες μας  το  παράδειγμα . Αν η ΟΤΣ σήμερα διαμορφώθηκε στα 80 ευρώ/κιλοβατώρα και η Χ φωτοβολταϊκή μονάδα έχει εγγυημένη ταρίφα 400 ευρώ /κιλοβατώρα ,την υπάρχουσα διαφορά των 320 ευρω/κιλοβατώρα πρέπει να την πληρώσει στον ιδιοκτήτη του Φ/Κ ο ΛΑΓΗΕ ( Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας )  σαν διαχειριστής του ειδικού και πλέον μονίμως ελλειμματικού , λογαριασμού των ΑΠΕ.
    Απο το ταμείο του  ΛΑΓΗΕ σήμερα λείπουν περίπου 300 εκατ.ευρώ και εκτιμάται οτι στο τέλος της χρονιάς θα του λείπουν 1δις περίπου.
Το πρόβλημα της συνεχούς διόγκωσης του ελλείμματος είχε γίνει αντιληπτό από το 2010 όταν η λαίλαπα της οικονομικής κρίσης έφερε μεταξύ άλλων και μεγάλη μείωση στην κατανάλωση ρεύματος.
Συνεπώς όφειλαν και είχαν καθήκον οι αρμόδιοι του ΥΠΕΚΑ και της ΡΑΕ , από τότε να έχουν πάρει δραστικά μέτρα αφού όλοι βλέπανε ότι η ύφεση  ήρθε για να μείνει και θα συνεχιζόταν επί μακρόν.
    Όμως στο ΥΠΕΚΑ και στην ''ανεξάρτητη'' ΡΑΕ συνέχισαν και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να χορηγούν αφειδώς νέες άδειες  φωτοβολταϊκών και αιολικών .
    Σκανδαλώδες παράδειγμα το τεράστιο Φ/Κ ( 50MW ) έργο της Μεγαλόπολης με ταρίφα το εξωφρενικό ποσό των ........ 392 ευρώ/μεγαβάτ που δημοπρατείται αυτές τις μέρες. Μονο το συγκεκριμένο έργο θα επιβαρύνει τον ελλειμματικό λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ με άλλα  30 000 000 ευρώ τον χρόνο!!!!  Ναι είναι πρόκληση  για τους δυστυχείς καταναλωτές !!! 
   Έτσι κάθε νέα μονάδα που μπαίνει στο ηλεκτρικό δίκτυο της ΔΕΗ επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ ,  με θύματα πρώτα τους καταναλωτές που πληρώνουν πάντα ακριβά  την ανικανότητα των υπευθύνων ,  άλλα και τους   εξαπατημένους ''μικροεπενδυτές''  Φ/Κ , που θα χάσουν και τα λεφτά τους και κάποιοι ίσως πάνε φυλακή για χρέη στις ''πράσινες τράπεζες''.

  Το έγκλημα που  ... συνεχίζεται !!!
   Αναμένεται λοιπόν ραγδαία αύξηση της εγκαταστημένης ισχύος ΑΠΕ  τους αμέσως επόμενους μήνες κατά 600 MW  με νέα Φ/Κ και αιολικά . Όλοι τώρα καταλαβαίνετε οτι αρχίζει η εποχή του ''σκληρού ροκ'' και οτι η καταιγίδα θα πέσει στα κεφάλια μας σύντομα . Μόνο που τώρα πια δεν έχουν τρόπους να αντιδράσουν οι φωστήρες του ΥΠΕΚΑ και της ΡΑΕ .
     Τα νέα 600 MW ΑΠΕ , θα ζητήσουν άμεσα από τον ΛΑΓΗΕ  πάνω απο 300 000 000 ευρω επιδοτήσεις FIT.
          Εδώ σημειώνουμε οτι όλοι αυτοί που έχουν άδειες και εγκαταστάσεις ΑΠΕ  ( φωτοβολταικοί και αιολικοί  ) κατέχουν συμβόλαια με την εγγύηση του Δημοσίου για τις ταρίφες FIT ,   που θα εισπράττουν .
       Βέβαια συμβόλαια είχαν και οι ομολογιούχοι του Ελληνικού Δημοσίου ,αλλά έχασαν τα λεφτά τους !!!!
Περάσαν σχεδόν τέσσερα χρόνια από τότε που το πρόβλημα με τα ελλείμματα ήταν μικρο και σήμερα έγινε μεγάλο και σχεδόν  άλυτο για αυτούς που το δημιούργησαν και το  διαχειρίζονται .
      Πέρυσι προσπάθησαν να πάρουν κάποια μέτρα , σταγόνες στον ωκεανό , που επιβάρυναν τελικά περαιτέρω τους δυστυχείς καταναλωτές και τώρα ετοιμάζουν νέα μέτρα στην ίδια κατεύθυνση.
      Πέρυσι ο ΛΑΓΗΕ ,η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ πήρανε  δάνεια πολλά εκατομμύρια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να καλυφθεί το έλλειμμα ΑΠΕ και για να αποφύγει η χώρα το μπλακ-αουτ .
 Όλοι καταλαβαίνουν οτι τα δάνεια αυτά βρίσκονται σήμερα σε αδυναμία πληρωμής ,αφού τα ελλείμματα πολλαπλασιάστηκαν φέτος, αλλά οι υπεύθυνοι είναι στις θέσεις τους ακόμα.
Πέρυσι επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά στον τζίρο των επιχειρήσεων ΑΠΕ για να καλύψουν το έλλειμμα τους.
 Πρόσφατα αυξήσανε ξανά το τέλος υπέρ ΑΠΕ που πληρώνουν τα 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές ρεύματος.
Νομοθέτησαν την παρακράτηση του τέλους υπέρ  ΕΡΤ, που επίσης πληρώνουν 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές, υπέρ του ελλειμματικού λογαριασμού  ΑΠΕ.
 Προϋπολόγισαν να εισπράξουν  150 000 000 ευρώ από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων στο χρηματιστήριο και να τα ρίξουν και αυτά στο τρύπιο βαρέλι του ελλειμματικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Το χρηματιστήριο ρύπων  όμως κατέρρευσε ,όμως διαφαίνονταν ότι θα καταρρεύσει εδώ και τρία-τεσσερα χρόνια.

Τώρα ψάχνουν ξανά να βρουν πως θα προστατέψουν το πενιχρό πλέον εισόδημα των καταναλωτών, την ανταγωνιστικότητα ( που οι ίδιοι διέλυσαν ) των επιχειρήσεων, μέσα σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης. Φέτος  όμως δεν υπάρχουν τα περσινά  εργαλεία .
Η  κατάσταση στην ενεργεία είναι εκρηκτική , αποτέλεσμα των χρόνιων στρεβλώσεων ανυπάρκτου πολιτικού και ενεργειακού σχεδιασμού, διαπλοκής, διαφθοράς ,ολιγωριών, αλλά και ανικανότητας των αρμόδιων.
«Μας έλεγαν για τα οφέλη της ''πράσινης ενέργειας'', αλλά δεν μας είπαν πόσο θα την πληρώνει ο καταναλωτής. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ούτε καν ήξεραν ποιο θα είναι το κόστος αυτής της πολιτικής».
 Είναι προφανές ότι κάποιοι έχουν τεράστιες ευθύνες.
Αυτή λοιπόν είναι η εξοντωτική για τους λαούς και την βιομηχανία  της ΕΕ , ''πράσινη πολιτική''.

 Επειδή πιστεύουμε οτι ο καταγγελτικός λόγος μας πρέπει να συνοδεύεται από κάποιες προτάσεις για να αντιμετωπίσουμε  καλύτερα την επερχόμενη καταστροφή ,εμείς τολμαμε να πουμε οτι μόνο με θαρραλέες πολιτικές αποφάσεις υπέρ των καταναλωτών και μόνον ,θα προχωρήσουμε.
Δίνουμε ένα πλαίσιο .

 Φθηνό ρεύμα σαν προϋπόθεση ανάπτυξης της χώρας, για να βγούμε από την κρίση.
 
Επειδή η μεταβλητότητα της διαθεσιμότητας της πράσινης ενέργειας αναλόγως των καιρικών συνθηκών και της ώρας της ημέρας προκαλεί επιπλέον τεράστιο αφανές κόστος, αφού δημιουργεί την ανάγκη πρόσθετων επενδύσεων εγκατάστασης εφεδρικής ισχύος απο εργοστάσια που λειτουργούν με εισαγόμενο ακριβό φυσικό αέριο και αναβάθμισης των δικτύων για την εξασφάλιση της ευστάθειας του συστήματος η ενεργειακή μας πολιτική μεταβάλλεται άμεσα.

1. Άμεσο κόψιμο όλων των επιδοτήσεων ΑΠΕ   ΤΩΡΑ.
2. Δημόσια δέσμευση για καταβολή τους αργότερα , όταν θα έχουμε και μπορούμε. ( οτι έγινε με τα ομόλογα του Ε Δ )
3. Ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΗ , με παραγωγή από Ελληνικό φθηνό λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά, κατασκευή νέων σύγχρονων λιγνιτικων και υδροηλεκτρικών  μονάδων.
4. Σταδιακή απεμπλοκή χρήσης εισαγόμενου φυσικού αερίου απο την ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ μέχρι και όταν αποκτήσουμε εθνική παραγωγή φυσικού αερίου.


ΥΓ   Για τον δημόσιο η ιδιωτικό χαρακτήρα της ΔΕΗ θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα .
ΣΧΕΤ.
ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ