Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

O κλοιός των αιολικών πάρκων ολοένα και σφίγγει την Νότια Εύβοια


     Ανακοινώθηκε ότι ξεκινάει η πόντιση του υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Ν. Μάκρης – Πολυπόταμου που στη συνέχεια θα συνδεθεί με την δεύτερη γραμμής υψηλής τάσης Πολυπόταμος – Πλατανιστός και η οποία έχει μείνει ημιτελής τα τελευταία τρία χρόνια.

Η δεύτερη γραμμή πρόκειται να μεταφέρει 400MW ισχύος από τουλάχιστον 20 νέα αιολικά πάρκα (ΑΠ) που θα εγκατασταθούν διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Στύρων και Καρύστου. Για να έχουμε καθαρή εικόνα τα αιολικά πάρκα της δεύτερης γραμμής υψηλής τάσης είναι ξεχωριστό έργο από τα αιολικά πάρκα που έχουν πάρει έγκριση στην Οχη.

Τα  ΑΠ της Οχης ανήκουν στους Ομίλους ΕNEL- Κοπελούζου (74 α/γ, 170 ΜW), ΤΕΡΝΑ (54 α/γ, 156 MW) και RF Energy (351MW) και θα έχουν ξεχωριστές γραμμές υψηλής τάσης που θα συνδεθούν υποθαλάσσια με τη Ραφήνα.  
Aπό τους τρεις παραπάνω ομίλους ο πρώτος έχει πάρει άδεια εγκατάστασης, η ΤΕΡΝΑ έχει πάρει έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων και η RF Energy βρίσκεται στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων. 
Πρόσφατα η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έδωσε την έγκρισή της στη Μελέτη Περ/κών Επιπτώσεων της RF Energy.
 Εχουν ήδη αρχίσει να δίνονται άδειες διάνοιξης δρόμων για τις δύο πρώτες εταιρείες καθώς και πράξεις χαρακτηρισμού (δείτε συνημ.)

 To 2012 έφερε στασιμότητα στην εξέλιξη έργων ΑΠΕ με βασική αιτία την αδυναμία του ΛΑΓΗΕ να πληρώσει τους παραγωγούς. Η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που περιλαμβάνει τη μείωση της εγγυημένης τιμής αγοράς του ρεύματος, έκτακτη εισφορά 10%, κατάθεση εγγυητικής επιστολής και άλλα μέτρα προκειμένου να προχωρήσουν τα πιο ώριμα έργα. Παράλληλα ο νέος επενδυτικός νόμος επιδοτεί με γενναίες επιχορηγήσεις την κατασκευή νέων αιολικών σταθμών. 

 Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι ο κλοιός των αιολικών πάρκων ολοένα σφίγγει την Νότια Εύβοια και φαίνεται απίθανο να αποφύγουμε τα νέα αιολικά πάρκα. Από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας εξακολουθεί να μην υπάρχει καμιά αντίσταση, ούτε κάποια σκέψη υπεράσπισης των συμφερόντων της περιοχής. Βλέπουμε  σε άλλες περιοχές που έχουν το ανάλογο πρόβλημα ( π.χ στην Κρήτη και  Λακωνία) να καλλιεργείται έντονος προβληματισμός και τοπική αντίσταση (δείτε σχετική πηγή παρακάτω).
 Περιμένουμε άραγε η Ν. Ευβοια να καλυφτεί με ανεμογεννήτριες και καλώδια για να αναρωτηθούμε γιατί από τουριστικός προορισμός καταλήξαμε να γίνουμε Πτολεμαϊδα της αιολικής ενέργειας;

Μάλιστα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο κείμενο διαβούλευσης του Χωροταξικού Σχεδιασμού χαρακτηρίζει την Νότια Εύβοια ως περιοχή ανάπτυξης του ήπιου τουρισμού. Δεν βλέπουν άραγε ότι τα αιολικά πάρκα που θα συσσωρευτούν συγκρούονται με  τις υπόλοιπες  χρήσεις γης και αφαιρούν από τον τόπο τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων; Όταν ο  ορεινός όγκος της Οχης γίνει εργοτάξιο, ο ήπιος τουρισμός θα πάει περίπατο και θα μας μείνει μόνο ένα σπαραγμένο φυσικό τοπίο.

Σύλλογος Προστασίας Καρυστίας

Πηγή άρθρου
http://notios-evoikos.blogspot.gr/2013/03/o.html

Ιαπωνία: Απομόνωση φυσικού αερίου από «πάγο» μεθανίου


   
        Η Ιαπωνία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έγινε η πρώτη χώρα του κόσμου που απομονώνει φυσικό αέριο από υδρίτη μεθανίου, ενός υλικού στο θαλάσσιο πυθμένα που μοιάζει με πάγο αλλά είναι στην πραγματικότητα εύφλεκτο, και αναμένεται να αποτελέσει σημαντική πηγή υδρογονανθράκων στο μέλλον.
Οι υδρίτες μεθανίου είναι στερεά υλικά που σχηματίζονται από μόρια μεθανίου τα οποία «πακετάρονται» ανάμεσα σε μόρια νερού. Η υπόλευκη, συμπυκνωμένη ουσία καίγεται με μια κοκκινωπή φλόγα αφήνοντας πίσω της μόνο νερό.
Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε ότι οι υδρίτες υπάρχουν μόνο στις παγωμένες συνθήκες του εξώτερου Ηλιακού Συστήματος. Σήμερα όμως γνωρίζουν ότι μεγάλες αποθέσεις υπάρχουν σε πολλά σημεία του θαλάσσιου πυθμένα, ακόμα και στην περιοχή του Αιγαίου.
Το Τόκιο εκτιμά ότι τα αποθέματα που εντοπίστηκαν ανατολικά του νησιού Σικόκου αντιστοιχούν σε 1,1 τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα αέριου μεθανίου, ποσότητα αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας σε αέριο για 11 χρόνια.
Περίπου 50 χιλιόμετρα από ακτές του Σικόκου, κοινοπραξία πετρελαϊκών εταιρειών ανακοίνωσε ότι κατάφερε να ανακτήσει μεθάνιο από αποθέσεις υδρίτη σε βάθος ενός χιλιομέτρου.
«Είναι το πρώτο πείραμα του κόσμου που παράγει αέριο από υδρίτη του μεθανίου» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.
«Σκοπεύουμε να έχουμε αναπτύξει τεχνολογίες για την πρακτική αξιοποίηση των ιδρυτών μεθανίου μέχρι το οικονομικό έτος 2018» πρόσθεσε.
Επικεφαλής της κοινοπραξίας είναι η κρατική Japan Oil, Gas and Metals National Corporation.
Η Ιαπωνία θεωρείται φτωχή σε φυσικούς πόρους. Έπειτα από το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα το 2011, το οποίο οδήγησε στο κλείσιμο των 48 από τους συνολικά 50 αντιδραστήρες, η χώρα έχει αναγκαστεί να αυξήσει τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.
(in.gr)

Γιατί οι Ρώσοι επιθυμούν διακαώς τις ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ

          


Σφίγγει ο «ρωσικός κλοιός» για τη διεκδίκηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, καθώς ο διαγωνισμός για την πώληση των δύο εταιρειών εισέρχεται στην τελική ευθεία. Η Gazprom που εμφανίζεται ως το «φαβορί» του διαγωνισμού, έσπευσε την περασμένη Τρίτη, με το ταξίδι - αστραπή του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, να δώσει ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς την αμερικανική και την ευρωπαϊκή πλευρά, περί του ισχυρού ενδιαφέροντος της Ρωσίας για την απόκτηση της ΔΕΠΑ.
Ζήτησε «καθαρούς όρους», δεσμεύτηκε για τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού από πλευράς της Gazprom και υποσχέθηκε επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής εξαγωγικού προσανατολισμού, ενώ μετέφερε στον πρωθυπουργό το ενδιαφέρον της ρωσικής κυβέρνησης για έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ν. Κρήτης από ρωσικές εταιρείες. Η μεγάλη ανησυχία της Gazprom είναι πιθανά εμπόδια που μπορεί να θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού στην περίπτωση που πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, δεδομένου ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της ρωσικής εταιρείας σε μια σειρά από χώρες της Ε.Ε.
Η ρωσική πλευρά θεωρεί πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η Eυρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού είτε να μην κατακυρώσει τον διαγωνισμό ή να θέσει περιοριστικούς και ασύμφορους για την ίδια όρους, όπως για παράδειγμα να εκχωρήσει η Gazprom μερίδιο αγοράς σε άλλη χώρα της ΕΕ, αντίστοιχο με αυτό που θα κερδίσει στην Ελλάδα.
Ο κ. Σαμαράς φέρεται να ξεκαθάρισε στον κ. Μίλερ ότι τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα τεθούν υπό την έγκριση της Eυρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Μίλερ ζήτησε τροποποίηση όρου της σύμβασης που προβλέπει κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής που καλούνται να προσκομίσουν οι υποψήφιοι επενδυτές με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών και η οποία θα πρέπει να καλύπτει το 20% του προσφερόμενου τιμήματος.
Το ενδιαφέρον της Gazprom για τη ΔΕΠΑ εντάσσεται στα γεωστρατηγικά σχέδια της Ρωσίας για αποκλεισμό της δυνατότητας μεταφοράς αερίου μη ρωσικής προέλευσης στη μεγάλη αγορά της Ευρώπης και στην ενίσχυση της θέσης της στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά νέα δυναμική μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Αυτό φάνηκε από το υψηλό τίμημα των 900 εκατ. ευρώ που προβλέπει στη μη δεσμευτική προσφορά της.
Ο μοναδικός αντίπαλος στη μάχη για τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ με βάση το τίμημα, είναι αυτή τη στιγμή ο επίσης ρωσικός όμιλος Sintez, που συμμετέχει στον διαγωνισμό μέσω της θυγατρικής εταιρείας Negusneft και είναι διατεθειμένος να προσφέρει για την εξαγορά ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ το ποσό των 1,9 δισ. ευρώ. Η εταιρεία ζήτησε μάλιστα από το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει σε απευθείας εξαγορά των δύο εταιρειών, αίτημα που απέσυρε στη συνέχεια, όταν το ΤΑΙΠΕΔ έθεσε ως προϋπόθεση την έκδοση εγγυητικής επιστολής προκειμένου να προχωρήσει σε αποκλειστικές συνομιλίες.
Πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία μικρής κεφαλαιοποίησης που δραστηριοποιείται στον τομέα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της ηλεκτροπαραγωγής. Ελέγχεται από τον μεγιστάνα Λεονίδη Λεμπέντεφ, που τη δεκαετία του 1980 εργάστηκε στο υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της πρώην ΕΣΣΔ και το 1988-1990 έγινε πρόεδρος της Sintez International, η οποία αποτελούσε κοινοπραξία σοβιετικό-αμερικανική. Μετά το 1990 ο κ. Λεμπέντεφ συνέχισε ως πρόεδρος της Sintez, ενώ από το 2006 είναι μέλος της Ενωμένης Ρωσίας, δηλαδή του κόμματος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η εμφάνιση της Sintez στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ, αλλά και του επίσης ρωσικού Fund Energiya που αποκλείστηκε στην πρώτη φάση, ερμηνεύτηκε τόσο από τον ρωσικό Τύπο όσο και από τον διεθνή, ως μια συντονισμένη προσπάθεια του Κρεμλίνου για την ενίσχυση της γεωστρατηγικής του θέσης μέσω της εισόδου ρωσικών εταιρειών στην ελληνική αγορά. «Βοηθούς» της Gazprom είχαν χαρακτηρίσει δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου τις εταιρείες Sintez και Energiya και «εμπροσθοφυλακή» της Gazprom την Sintez ο διεθνής Τύπος. Η ίδια αίσθηση επικράτησε το πρώτο διάστημα και στην εγχώρια αγορά ενέργειας, αν και σήμερα εμφανίζονται όλοι να έχουν πειστεί ότι η Sintez δεν αποτελεί τον «λαγό» της Gazprom.
Η εταιρεία δεν λειτουργεί υπό την καθοδήγηση του Κρεμλίνου, αναφέρουν γνώστες της ρωσικής κατάστασης, υπογραμμίζοντας ωστόσο της καλές σχέσεις του προέδρου Πούτιν με τον Λεμπέντεφ. Η ίδια η Sintez με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Αντρέι Κόρολιεφ εμφανίζεται να βρίσκεται απέναντι από την Gazprom. «Είμαστε μια ιδιωτική εταιρεία και υπάρχει η αντίληψη ότι μια εταιρεία μπορεί να αναπτύξει την αγορά, ενώ η διάσημη Gazprom θα προσπαθήσει να εγκαθιδρύσει ένα μονοπώλιο» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Κόρολιεφ. O ίδιος έχει δηλώσει ότι η εταιρεία του είναι πρόθυμη να επενδύσει στην Ελλάδα 3 δισ. ευρώ την επόμενη 5ετία, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα πιθανώς να αποτελέσει ένα ευρωπαϊκό κόμβο (hab) αερίου προερχομένου από την περιοχή της Μεσογείου της Β. Αφρικής, των αραβικών χωρών και της Κασπίας Θάλασσας».

Της Χρυσας Λιαγγου
ΠΗΓΗ