Σφίγγει ο «ρωσικός κλοιός» για τη διεκδίκηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, καθώς ο διαγωνισμός για την πώληση των δύο εταιρειών εισέρχεται στην τελική ευθεία. Η Gazprom που εμφανίζεται ως το «φαβορί» του διαγωνισμού, έσπευσε την περασμένη Τρίτη, με το ταξίδι - αστραπή του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, να δώσει ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς την αμερικανική και την ευρωπαϊκή πλευρά, περί του ισχυρού ενδιαφέροντος της Ρωσίας για την απόκτηση της ΔΕΠΑ.
Ζήτησε «καθαρούς όρους», δεσμεύτηκε για τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού από πλευράς της Gazprom και υποσχέθηκε επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής εξαγωγικού προσανατολισμού, ενώ μετέφερε στον πρωθυπουργό το ενδιαφέρον της ρωσικής κυβέρνησης για έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ν. Κρήτης από ρωσικές εταιρείες. Η μεγάλη ανησυχία της Gazprom είναι πιθανά εμπόδια που μπορεί να θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού στην περίπτωση που πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, δεδομένου ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της ρωσικής εταιρείας σε μια σειρά από χώρες της Ε.Ε.
Η ρωσική πλευρά θεωρεί πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η Eυρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού είτε να μην κατακυρώσει τον διαγωνισμό ή να θέσει περιοριστικούς και ασύμφορους για την ίδια όρους, όπως για παράδειγμα να εκχωρήσει η Gazprom μερίδιο αγοράς σε άλλη χώρα της ΕΕ, αντίστοιχο με αυτό που θα κερδίσει στην Ελλάδα.
Ο κ. Σαμαράς φέρεται να ξεκαθάρισε στον κ. Μίλερ ότι τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα τεθούν υπό την έγκριση της Eυρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Μίλερ ζήτησε τροποποίηση όρου της σύμβασης που προβλέπει κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής που καλούνται να προσκομίσουν οι υποψήφιοι επενδυτές με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών και η οποία θα πρέπει να καλύπτει το 20% του προσφερόμενου τιμήματος.
Το ενδιαφέρον της Gazprom για τη ΔΕΠΑ εντάσσεται στα γεωστρατηγικά σχέδια της Ρωσίας για αποκλεισμό της δυνατότητας μεταφοράς αερίου μη ρωσικής προέλευσης στη μεγάλη αγορά της Ευρώπης και στην ενίσχυση της θέσης της στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά νέα δυναμική μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Αυτό φάνηκε από το υψηλό τίμημα των 900 εκατ. ευρώ που προβλέπει στη μη δεσμευτική προσφορά της.
Ο μοναδικός αντίπαλος στη μάχη για τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ με βάση το τίμημα, είναι αυτή τη στιγμή ο επίσης ρωσικός όμιλος Sintez, που συμμετέχει στον διαγωνισμό μέσω της θυγατρικής εταιρείας Negusneft και είναι διατεθειμένος να προσφέρει για την εξαγορά ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ το ποσό των 1,9 δισ. ευρώ. Η εταιρεία ζήτησε μάλιστα από το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει σε απευθείας εξαγορά των δύο εταιρειών, αίτημα που απέσυρε στη συνέχεια, όταν το ΤΑΙΠΕΔ έθεσε ως προϋπόθεση την έκδοση εγγυητικής επιστολής προκειμένου να προχωρήσει σε αποκλειστικές συνομιλίες.
Πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία μικρής κεφαλαιοποίησης που δραστηριοποιείται στον τομέα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της ηλεκτροπαραγωγής. Ελέγχεται από τον μεγιστάνα Λεονίδη Λεμπέντεφ, που τη δεκαετία του 1980 εργάστηκε στο υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της πρώην ΕΣΣΔ και το 1988-1990 έγινε πρόεδρος της Sintez International, η οποία αποτελούσε κοινοπραξία σοβιετικό-αμερικανική. Μετά το 1990 ο κ. Λεμπέντεφ συνέχισε ως πρόεδρος της Sintez, ενώ από το 2006 είναι μέλος της Ενωμένης Ρωσίας, δηλαδή του κόμματος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η εμφάνιση της Sintez στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ, αλλά και του επίσης ρωσικού Fund Energiya που αποκλείστηκε στην πρώτη φάση, ερμηνεύτηκε τόσο από τον ρωσικό Τύπο όσο και από τον διεθνή, ως μια συντονισμένη προσπάθεια του Κρεμλίνου για την ενίσχυση της γεωστρατηγικής του θέσης μέσω της εισόδου ρωσικών εταιρειών στην ελληνική αγορά. «Βοηθούς» της Gazprom είχαν χαρακτηρίσει δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου τις εταιρείες Sintez και Energiya και «εμπροσθοφυλακή» της Gazprom την Sintez ο διεθνής Τύπος. Η ίδια αίσθηση επικράτησε το πρώτο διάστημα και στην εγχώρια αγορά ενέργειας, αν και σήμερα εμφανίζονται όλοι να έχουν πειστεί ότι η Sintez δεν αποτελεί τον «λαγό» της Gazprom.
Η εταιρεία δεν λειτουργεί υπό την καθοδήγηση του Κρεμλίνου, αναφέρουν γνώστες της ρωσικής κατάστασης, υπογραμμίζοντας ωστόσο της καλές σχέσεις του προέδρου Πούτιν με τον Λεμπέντεφ. Η ίδια η Sintez με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Αντρέι Κόρολιεφ εμφανίζεται να βρίσκεται απέναντι από την Gazprom. «Είμαστε μια ιδιωτική εταιρεία και υπάρχει η αντίληψη ότι μια εταιρεία μπορεί να αναπτύξει την αγορά, ενώ η διάσημη Gazprom θα προσπαθήσει να εγκαθιδρύσει ένα μονοπώλιο» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Κόρολιεφ. O ίδιος έχει δηλώσει ότι η εταιρεία του είναι πρόθυμη να επενδύσει στην Ελλάδα 3 δισ. ευρώ την επόμενη 5ετία, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα πιθανώς να αποτελέσει ένα ευρωπαϊκό κόμβο (hab) αερίου προερχομένου από την περιοχή της Μεσογείου της Β. Αφρικής, των αραβικών χωρών και της Κασπίας Θάλασσας».
Της Χρυσας Λιαγγου
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ