Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΜΑΣ ΚΑΤΑΚΛΕΒΟΥΝ ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΑΔΕΣ

 

  Έτσι μας κλέβουν στη βενζίνη τα πρατήρια

Με τη χρήση της τεχνολογίας και με απλά τρικ πληρώνουμε για περισσότερα καύσιμα από όσα βάζουμε



    
   Ένα βήμα εμπρός, πέντε ευρώ χασούρα για τους οδηγούς! Αυτό είναι το πιο διαδεδομένο κόλπο που χρησιμοποιούν πολλοί βενζινάδες για να κλέβουν τον καταναλωτή, κάθε φορά που ανοίγει το ρεζερβουάρ του για να γεμίσει με βενζίνη.
 Τα στοιχεία για τις πρακτικές, παλαιές και νέες, που χρησιμοποιούν αρκετοί πρατηριούχοι προέρχονται από τους ελέγχους που κάνουν στην αγορά οι υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τους οποίους το δημοφιλέστερο τρικ κλοπής των οδηγών είναι όταν η ένδειξη της αντλίας δεν αρχίζει από το μηδέν.
 Η ιδέα είναι απλή. Ο υπάλληλος βάζει σε ένα μηχανάκι βενζίνη αξίας π.χ. 5 ευρώ και στη συνέχεια τοποθετεί το πιστόλι στην αντλία κατά τρόπο ώστε να μην εφαρμόζει ακριβώς, με αποτέλεσμα να μη μηδενίζει ο μετρητής. Ετσι στον οδηγό που θα σταματήσει για βενζίνη, η αντλία συνεχίζει να μετρά από τα 5 ευρώ και μετά. 
Προκειμένου μάλιστα ο οδηγός να μην έχει οπτική επαφή με την ένδειξη της αντλίας, ο υπάλληλος τον καλεί να μετακινήσει το αυτοκίνητό του όσο το δυνατό πιο μπροστά, με το επιχείρημα ότι έτσι θα εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα οχήματα. Το αποτέλεσμα είναι δεδομένο. Για παράδειγμα, αν ο οδηγός έχει παραγγείλει βενζίνη 20 ευρώ, στο ρεζερβουάρ του θα μπει καύσιμο αξίας 15 ευρώ. Μάλιστα το 50% των καταγγελιών που δέχεται το υπουργείο Ανάπτυξης για κλοπές στην αντλία αφορά ακριβώς τέτοια περιστατικά.
 Οπως λένε υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου άλλες φορές είναι συμμέτοχος στην απάτη, άλλες όμως όχι. Η κλοπή δηλαδή μπορεί να γίνεται εν τη απουσία του από τον υπάλληλο που έχει βάρδια. Το υπουργείο εκτιμά ότι το τρικ θα εξαλειφθεί με τη λειτουργία των συστημάτων εισροών - εκροών όγκου καυσίμων.
Το πιο καινούργιο ωστόσο κόλπο και πιο εξελιγμένο τεχνολογικά αφορά την κλοπή από απόσταση, ακόμη και από το σπίτι. Αρκεί κάποιος να έχει «πειράξει» στο πρατήριο το λογισμικό του ηλεκτρονικού υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος με τις αντλίες. 
Ο χειριστής μπορεί να δίνει εντολές στον συγκεκριμένο υπολογιστή από το Διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου ή άλλου υπολογιστή ακόμη και από χιλιόμετρα μακριά, ευρισκόμενος για παράδειγμα στο σπίτι του.
Ετσι ακριβώς λειτουργούσε και το καλά οργανωμένο κύκλωμα νοθείας και λαθρεμπορίας καυσίμων που εξαρθρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αττική με τη σύλληψη 15 ατόμων, ανάμεσα στους οποίους πρατηριούχοι, υπεύθυνοι μεταφορικών εταιρειών κ.ά.
 Ολα τα πρατήρια που βρέθηκαν να συμμετέχουν στο κύκλωμα διέθεταν εξωτερικές κάμερες που παρακολουθούσαν την κίνηση ακριβώς μπροστά από το κατάστημα. Ετσι, σε περίπτωση ξαφνικών ελέγχων ο χειριστής ή οι χειριστές απενεργοποιούσαν από μακριά το «πειραγμένο» λογισμικό. Λέγεται μάλιστα ότι εκείνοι που είχαν πουλήσει στα μέλη της σπείρας τα συγκεκριμένα συστήματα, έπαιρναν ποσοστά από τα κλοπιμαία.
Η χρήση «πειραγμένου» software είναι η τελευταία λέξη της απάτης στην κλοπή καυσίμων και όπως λένε υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, πολύ δύσκολα εντοπίζεται.

Γ.ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5007397/etsi-mas-kleboyn-sth-benzinh-ta-prathria/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ