Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Η ΔΕΗ πωλείται...τεμαχισμένη !!!


                                     
                                      
  
       Συνεχίζεται το ''κόλπο'' της μεγάλης απάτης και υποδούλωσης των Ελλήνων,  στην ενέργεια .

Πριν λίγα χρόνια η Ταγαρω έκλεινε τα λιγνιτικά εργοστάσια  της ΔΕΗ στην Δ.Μακεδονία με το πρόσχημα της ρύπανσης ,γιατί έτσι ήθελε η Ε.Ε.. 
Σήμερα η  Ε.Ε. μας επιβάλλει να  πουλήσουμε στις πολυεθνικές της ,τα ίδια λιγνιτικά  εργοστάσια της ΔΕΗ  με το πρόσχημα της απελευθέρωσης του ανταγωνισμού .
 Βάλανε  τους υπουργούς της Ελληνικής κυβέρνησης να πουλήσουν  την ΔΕΗ σε κομμάτια και συνοπτικές διαδικασίες  για να την αγοράσουν  σε....... ''τιμή χάρισμα'' .

               Αυτοί που μας υποχρέωσαν να γεμίσουμε την Ελλάδα με άχρηστες αλλά πανάκριβες ΑΠΕ    ( ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά ) και εισαγόμενο φυσικό αέριο ,  οι ίδιοι πολύ σύντομα ,θα παράγουν φθηνή ενέργεια  από τον  δικό μας λιγνίτη, αφού μας υποχρέωσαν να τους πουλήσουμε εργοστάσια , καύσιμο και ....πελάτες της ΔΕΗ .

       Εμείς θα τους πληρώνουμε ακριβά και υποχρεωτικά για πάρα πολλά χρόνια , την  φθηνή ενέργεια που θα παράγουν με τα δικά μας  λιγνιτικα και υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ .
       Έργα μοναδικά , που κατασκεύασε η ΔΕΗ και  πληρωθήκαν απο τον Ελληνικό λαό , ξεπουλιούνται στις πολυεθνικές της Γερμανίας και των άλλων , δανειστών .
         Πουλάμε τα φιλέτα της ενέργειας, τα πανάκριβα λιγνιτικα εργοστάσια  μας , πουλάμε τα πανάκριβα  κοιτάσματα λιγνίτη της χώρας μας , που εξασφαλίζουν ισχύ βάσης ,πάμφθηνη ,σίγουρη και σταθερή ενέργεια για πολλά χρόνια.
         Πουλάμε μεγάλα και πανάκριβα  υδροηλεκτρικά εργοστάσια  της ΔΕΗ  που παρέχουν φθηνή ισχύ αιχμής στα ηλεκτρικά δίκτυα και δωρεάν αδρευση στους αγρότες.
         Πουλάμε ''πακέτο'' .....και το 30%  από τους καταναλωτές-πελάτες  ρεύματος της ΔΕΗ    ( 2.000.000 καταναλωτές  )  , χωρίς να μας δίνουν δικαίωμα επιλογής .
Γιατί όσοι καταναλωτές ,  αρνηθούν να υπογράψουν νέες συμβάσεις στα νέα αφεντικά της ενέργειας, απλά δεν θα έχουν ρεύμα.  Απίστευτο !!!

         Κανένας σοβαρός επενδυτής-παραγωγός και καμία πολυεθνική , δεν μπορεί να κατασκευάσει σήμερα στην Ελλάδα ,   ένα νέο λιγνιτικο εργοστάσιο η ένα υδροηλεκτρικό σαν αυτά της ΔΕΗ , αφού το κόστος είναι τεράστιο και απόσβεση θα γίνει μετά απο πολλά χρόνια.
       Ο υφυπουργός  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίουδήλωσε ότι ......''οι διατάξεις του παρόντος νόμου αναφέρονται στη δημιουργία νέας καθετοποιημένης, ως προς τα στοιχεία ενεργητικού, ανθρώπινου δυναμικού και πελατειακής βάσεως, ανώνυμης εταιρείας ηλεκτρισμού, η οποία θα δραστηριοποιείται σε όλους τους κλάδους της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.''


Το τελευταίο είναι απλά ένα ψέμα .....Γιατί  μας  αποκρύπτει , ο κος Υπουργός,  οτι από την προίκα της  ''νύφης'' απουσιάζουν τα  φωτοβολταϊκά και αιολικά της  ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ ? .
    Παρόλο που ήταν ευκαιρία να ξεφορτωθούμε την αποτυχημένη ''ΔΕΗ Αν. ΑΕ'' , ξέρουν καλά , ότι κανείς σοβαρός επενδυτής δεν ενδιαφέρεται να  αγοράσει σαβούρες ΑΠΕ .
 Έτσι το οικονομικό φορτίο των άχρηστων και πανάκριβων αιολικών και των φωτοβολταϊκών της ''ΔΕΗ Αν.ΑΕ'' , παραμένει στην μητρική ΔΕΗ , και μαζί με τα αλλά των  ιδιωτών ΑΠΕτζηδων,  θα εξακολουθούν να το πληρώνονται από  τα γνωστά υποζύγια..... οι καταναλωτές.   
     Όλοι καταλαβαίνουν λοιπόν , ότι η νέα εταιρεία ηλεκτρισμού , χωρίς την άχρηστη τεχνολογία ΑΠΕ , θα λειτουργεί με εξαιρετικά χαμηλό κοστολόγιο παραγωγής ρεύματος , αφού θα διαθέτει τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της ΔΕΗ ,με τεράστια κέρδη ,  αφου  θα πουλάει  στους ''σίγουρους'' πελάτες της, στα ίδια περίπου επίπεδα με την ΔΕΗ .
    Και βέβαια δεν θα είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί με καύσιμο το εισαγόμενο και πανάκριβο φυσικό αέριο , αφού τα λιγνιτικα και τα υδροηλεκτρικά της παρέχουν άφθονη και φθηνή ενέργεια.
 

               Η ''νύφη''    θα γίνει περιζήτητη αφού  έχει μια  πανάκριβη προίκα .
       Μια νέα εταιρεία,   δημιουργείται ως 100% θυγατρική της ΔΕΗ και στη συνέχεια θα την πουλήσουν  με διεθνή διαγωνισμό. Έχουν στο ΥΠΕΚΑ  έτοιμο το νομοσχέδιο για τη δημιουργία και πώληση της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ , που τέθηκε  σε σύντομη διαβούλευση  μόνο 5 ημερών μέχρι την 14/3/2014  . 
Στειλτε τους οτι μπορειτε .....εδω    .http://www.opengov.gr/minenv/?p=5769
  Το εξωφρενικό είναι ότι πουλάνε το  30% από την παραγωγική περιουσία της ΔΕΗ μαζί με το 30% των πελατών της ,  χωρίς  να τους ρωτήσουν η να τους δώσουν το δικαίωμα επιλογής.
                                                     
                                                

                                    Η προίκα της ''νύφης'' 

Α.  Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιγνίτη:
 1.         Μονάδα  ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ,                                                         ισχύος 600MW
 2.         Μονάδα  ΑΗΣ Μελίτη Ι,                                                                     ισχύoς 330MW
 3.         Άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον λιγνιτικο σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ,       
                                                                                                                           ισχύος 450 MW.
 Β..  Τα δικαιώματα της  ΔΕΗ Α.Ε επί των παρακάτω λιγνιτικών παραχωρήσεων, τα οποία με βάση τα διαθέσιμα αποθέματα εξασφαλίζουν παροχή καυσίμου για τη μακρόχρονη λειτουργία των παραπάνω λιγνιτικών μονάδων, ήτοι:
  1. Του ορυχείου Αμυνταίου συμπεριλαμβανόμενου του ορυχείου Λακκιάς
   2. Του ορυχείου Κλειδιού
   3. Του ορυχείου Λόφων Μελίτης
  4. Των ορυχείων Κομνηνών Ι & ΙΙ
   5. Του ορυχείου Βεύη.
  Γ.      Οι κάτωθι υδροηλεκτρικές μονάδες:
   1.      Μονάδα παραγωγής ΥΗΣ     Πλατανόβρυση,                         ισχύος 116 MW
   2.      Μονάδα παραγωγής ΥΗΣ     Θησαυρού,                               ισχύος 384 MW
   3.      Μονάδα παραγωγής ΥΗΣ     Άγρας,                                       ισχύος 50 MW
   4.      Μονάδα παραγωγής ΥΗΣ     Εδεσσαίος,                                ισχύος 19 MW
   5.      Μονάδα παραγωγής ΥΗΣ     Πουρνάρι Ι και ΙΙ,        συνολικής ισχύος 334 MW
  Δ.  Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.

-----    Όλοι καταλαβαίνουν οτι η άξια όλων των παραπάνω είναι πολλές δεκάδες δις  ευρώ .

                                                      
    Η "απελευθέρωση της ΔΕΗ" μοιάζει είναι σαν ένα μεγάλο , φθηνό και βολικό σούπερ μάρκετ που  επιδοτεί  μικρά, ακριβά και όχι βολικά, μπακάλικα , για να του πάρουν τους πελάτες με τα ίδια, αλλά ακριβότερα προϊόντα.
 http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html

                                                           

      Τα κυριότερα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα λιγνίτη βρίσκονται στις περιοχές Πτολεμαϊδας, Αμυνταίου και Φλώρινας με υπολογισμένο απόθεμα 1,8 δις τόνους, στην περιοχή της Δράμας με απόθεμα 900 εκ. τόνους και στην περιοχή Ελασσόνας με 169 εκ. τόνους. 
Επίσης στην Πελοπόννησο, στην περιοχή της Μεγαλόπολης, υπάρχει λιγνιτικό κοίτασμα με απόθεμα περίπου 223 εκ. τόνους. 
 Με βάση τα συνολικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα λιγνίτη της χώρας και τον προγραμματιζόμενο ρυθμό κατανάλωσης στο μέλλον, υπολογίζεται ότι τα αποθέματα αυτά επαρκούν για περισσότερο από 45 χρόνια. 
Μέχρι σήμερα οι εξορυχθείσες ποσότητες λιγνίτη φτάνουν περίπου στο 29% των συνολικών αποθεμάτων. Εκτός από λιγνίτη η Ελλάδα διαθέτει και ένα μεγάλο κοίτασμα Τύρφης στην περιοχή των Φιλίππων (Ανατολική Μακεδονία). 
Τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα στο κοίτασμα αυτό εκτιμώνται σε 4 δις κυβικά μέτρα και ισοδυναμούν περίπου με 125 εκατ. τόνους πετρελαίου. Η λιγνιτική δραστηριότητα που αναπτύσσεται κυρίως στη Δ. Μακεδονία αλλά και στη Μεγαλόπολη, κατατάσσει την Ελλάδα στη 2η θέση μεταξύ των λιγνιτοπαραγωγών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην 5η θέση σε παγκόσμια κλίμακα.
  ΠΗΓΗ   
 Εδώ θα  ΒΡΕΙΤΕ περισσότερα οικονομικά στοιχεία για τους λιγνίτες και την ΔΕΗ  .



Κατά της εκχώρησης των υδροηλεκτρικών «Πουρνάρι Ι, ΙΙ» η Περιφέρεια Ηπείρου
ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ