Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014

Πάνω απο την πανέμορφη Βουρκωτή ΑνδρουΑρχίζουμε με την επώνυμη γνώμη ενος συμπολίτη μας !     Ασχολίαστα .

    Ο δρόμος αυτός λοιπόν, πρέπει να γίνει η λάθος τους κίνηση και το βασικό μας επιχείρημα για να μην μπουν ανεμογεννήτριες. Πήγαμε λοιπόν και περπατήσαμε αυτόν τον καινούργιο δρόμο. (Έχουν βάλει αγκωνάρια στο δρόμο , οπότε δεν μπορείς να πας με αυτοκίνητο). Ξεκινάς από τα 740 μέτρα και περπατάς αυτή την ευθεία που άνοιξαν, κατάραχα. Ακριβώς στην κορυφή της βουνοπλαγιάς, έχεις θέα 360° και όσο ανεβαίνεις τόσο χαμηλώνουν απέναντι οι Γερακώνες και οι Άγιοι Σαράντα του Γαυρίου( το Ναυτικό Παρατηρητήριο).
Σε μισή ώρα φθάνεις στην πρώτη κορφή στα 1000 μέτρα. Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι πάνω εκεί πάνω αισθάνεσαι ευεξία και ευτυχία.   Βλέπεις το νησί ολόκληρο και γύρω - γύρω τη θάλασσα καθώς και το μισό Αιγαίο, ανάλογα πόσο καθαρός είναι ο καιρός. 

 Μπροστά σου έχεις το οροπέδιο το οποίο περπατάς και σε άλλη μισή ώρα φθάνεις και στην επόμενη κορφή των 1000 μέτρων περίπου.  
     Ευχαριστούμε τους καταπατητές κκ Διεθνείς μεγαλοεπιχειρηματίες και τους εδώ αντιπροσώπους τους <ας μη γράψω ονόματα μη φάω και καμιά μήνυση, ευχαριστούμε και τις τοπικές Αρχές που έκαναν τα στραβά μάτια όσο τους ήταν δυνατόν, τους ευχαριστούμε λοιπόν γιατί αυτοί μας άνοιξαν τα μάτια και έκαναν προσβάσιμο αυτό το θεϊκό μέρος.
Ως εκ τούτου λοιπόν, αυτό το μέρος δηλ. όλος ο ορεινός όγκος είναι τουριστικά αξιοποιήσιμος.

 Εκεί αξίζει να ανεβαίνουν ένα εκατομμύριο τουρίστες το χρόνο με τα πόδια ή με ποδήλατα βουνού ή με άλογα, γιατί η θέα είναι απίστευτη.
 Για να ονειρευτούμε περισσότερο, ακόμα και όταν το βουνό είναι σκεπασμένο με χιόνια, μέχρι σκι κάνεις!!
Φανταστείτε διαφήμιση του νησιού να κάνεις σκι και να βλέπεις όλο το Αιγαίο.

 Φανταστείτε διαφήμιση επίσης με φωτογραφίες από την κατάφυτη κοιλάδα του Ζένιου πάνω εκεί με τις πολλές πηγές.
Συνεπώς, δυστυχώς στην Κουβάρα δεν χωράει καμιά ανεμογεννήτρια. 

Καλώ λοιπόν όλους να περπατήσουν τον ''καινούργιο δρόμο'' και σίγουρα θα πειστούν. Απλά, ίσως χρειαστεί να βάλομε τα κορμιά μας μπροστά για να εμποδίσουμε το έγκλημα και να μην μπεί ούτε ένα κυβικό τσιμέντο πάνω στο βουνό.
                                                                                                                 Χαρ. Δ. Ανύσης
                                     
                                      


          Στην πρώτη φοτο , βλέπετε το ορεινό και πανέμορφο χωριό της Βουρκωτής Ανδρου , όπως φαίνεται από την κορυφή ΓΚΟΡΑΚΙ  Βουρκωτής ,  στον ορεινό όγκο της Κουβάρας .............ΕΔΩ
 Για την ιστορία η περιοχή είναι από τις πιο πολύπαθες από πυρκαγιές, με αποκορύφωμα μια πρωτοχρονιά  ( χειμώνας !!! )  πριν 3-4 χρόνια που κάηκαν χιλιάδες στρέμματα.
Η  τελευταία παράνομη διάνοιξη  ορεινού δρόμου  πολλών χιλιομέτρων  έγινε   '' τους γνωστούς-αγνωστους'' χειριστές  χωματουργούς ,  που έχουν βαριές ποινικές ευθύνες   και τους αναζητά  η Δασική υπηρεσία  Άνδρου , μαζι με αυτούς που τους πληρώνουν.
     Κατέστρεψαν με τις μπουλντόζες , ένα  μεγάλο  σε μήκος  τμήμα , της  παραδοσιακής  ''στενής '' πεζοπορικής διαδρομής ( Στενή ) Βουρκωτής -Άρνης .
Η καταστροφές του περιβάλλοντος , που βλέπετε στις παραπάνω φωτογραφίες , αποτελούν ένα μικρο δείγμα από

την τεράστια έκταση της περιοχής. 
   Η αποθράσυνση των καταπατητών τραμπούκων και των   χειριστών εκσκαφικών μηχανημάτων της περιοχής που εργάστηκαν παράνομα , σε ώρες και μέρες , που ήταν δύσκολο να συλληφθούν επ αυτόφωρο , έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια  δυστυχώς  , αφού εκμεταλλεύτηκαν την ανικανότητα  αλλά και την υπολειτουργία των Δημοτικών και άλλων Υπηρεσιών.
      Βέβαια  τα αδικήματα αυτά  χαρακτηρίζονται κακουργήματα , που δεν παραγράφονται και η ποινική δίωξη  τους μπορεί να γίνει  οποιαδήποτε στιγμή αποκαλυφθούν οι δράστες απο τις ανακριτικές Αρχές. 
 
   Κάτοικοι μας λένε,  ότι όλοι σχεδόν οι δρόμοι της περιοχής έχουν ανοιχτεί την τελευταία δεκαετία με την ίδια αυθαίρετη διαδικασία από τους ίδιους ανθρώπους , που έχουν βασικό μέλημα την νομιμοποίησή τους  που θα κάνει πολύ πιο εύκολα τα σχέδια τους. 
         Η γενιά της διαπλεκόμενης μπουλντόζας συνεχίζει να βασιλεύει στην Ελλάδα των χωματουργικών.
''Ασχημονούν πάνω σε ένα χειροποίητο τοπίο, ωσάν να κάνουν τον οδοντίατρο χωρίς άδεια και με κομπρεσέρ...''
  Διαβάστε σχετικό άρθρο....               
  http://tvxs.gr/node/60050/tvxs.gr/news/internet-mme/www.eyploia.gr

 του Αλέξανδρου Μαβή από το e-περιοδικό "ΕΥΠΛΟΙΑ"