Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015

Απερρίφθη ομόφωνα απο τον Δήμο Άνδρου , το χωροταξικό ''μαιμού'' για τις ανεμογεννήτριες .

      Χθές   30/1/15 ,  το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου , απέρριψε ομόφωνα την ''μελέτη κατά παραγγελία'' του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας , που είχε γίνει απο ΄τον π.Αντιπ/ρχη Γ.Πουσσαίο , την πράσινη  μκο ''ΔΑΦΝΗ'' και τον π.δήμαρχο  για τον  Χωροταξικό σχεδιασμό για ΑΠΕ και Περιφερειακό Πάρκο Άνδρου.


Αποκαλυπτικό το παρασκήνιο που προηγήθηκε.
      Διαβάστε με ποιόν τρόπο  προωθεί και επιβάλλει η Γερμανική προπαγάνδα τις Γερμανικές εξαγωγές στην Ελλάδα. ΑΠΕ , ''σύγχρονες''  περιβαλλοντικές μονάδες, πχ  βιολογικοί καθαρισμοί,  μονάδες βιοαερίου ,  ''εξυπνοι'' μετρητές κλπ  κλπ .  Όπως βλέπετε , όλοι οι προσκεκλημένοι των Γερμανών , είχαν την εξουσία και την δύναμη για να υλοποιήσουν τα Γερμανικά σχέδια στην Ελλάδα και αυτό ακριβώς έκαναν.
Απο το  androssimera.blogspot.gr
                                                                                                                         
        
            4η Ελληνο-γερμανική συνέλευση με θέμα «το Δήμο του μέλλοντος»

Γερμανία Βαυαρία 2013 .   Ο ΦΟΥΧΤΕΛ δίπλα στον Μιχελάκη τον Τατούλη και όλους τους ''πρόθυμους'' !!!

   
     Στις 22/23 Οκτωβρίου 2013 έγινε στην Νυρεμβέργη της Γερμανίας η 
4ης Ελληνο-γερμανικής συνέλευση  με θέμα  «τον  Δήμο του μέλλονος».

 
Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ ( Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ) , με επικεφαλής τον πρόεδρό της Δήμαρχο Καλλιθέας Αττικής κο  Κώστα Ασκούνη, στην οποία συμμετείχε και αντιπροσωπεία Δημάρχων από τις Κυκλάδες μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρ. Δήμαρχος Άνδρου Γιάννης Γλυνός που έλαβε μέρος στις εργασίες της          
         Μεταξύ των θεματικών ενοτήτων που απασχόλησαν τη συνέλευση, ήταν  η ενότητα με τίτλο: ‘’Ισχυροί Δήμοι με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας’’, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν θετικά παραδείγματα χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. 
Ομιλητές στην προαναφερόμενη ενότητα ήταν από Ελληνικής πλευράς, οι :
 Γιάννης Δεκαβάλλας Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης,
 Γιάννης Γλυνός Δήμαρχος Άνδρου και προεδρος της ΜΚΟ ΔΑΦΝΗ , ο Μάκης Ιωσηφίδης Δήμαρχος Αμυνταίου και πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και ο 
 Ηλίας ΕυθυμιόπουλοςΓενικός Διευθυντής του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου της ΜΚΟ ΔΑΦΝΗ και συντονιστής του Δικτύου Αειφόρων Νήσων , 

  ενώ από την πλευρά των Γερμανών συμμετείχαν οι Ούβε Ράαμπ Δήμαρχος Πέγκνιτς, Φρανκ Εντελμαν Δήμαρχος Στάιναχ και ο εκπρόσωπος του δικτύου περιβαλλοντικής τεχνολογίας Κωνσταντία κος Ολιβερ Κλάινερ

    Ο Γιάννης Γλυνός Δήμαρχος Άνδρου και πρόεδρος του Δικτύου Αειφόρων Νήσων Αιγαίου ΔΑΦΝΗ, στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:
«Η άποψή μας είναι ότι η ισοστάθμιση των εθνικών και των τοπικών προτεραιοτήτων επιβάλλεται να είναι και το σημείο αφετηρίας μιας νέας προσέγγισης, όπου η κοινή γνώμη θα πρέπει να γίνει σύμμαχος του νέου ενεργειακού σχεδιασμού στα νησιά. 
Η αποδοχή και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών προϋποθέτει: 
Συστηματική ενημέρωση και διάλογο, τουλάχιστον εκεί όπου υπάρχουν ώριμες συνθήκες. 
Προτροπή για ουσιαστική συμμετοχή των ΟΤΑ στη διαδικασία σχεδιασμού με εφαρμογή του Χωροταξικού Σχεδιασμού στις πραγματικές συνθήκες του νησιού.
Δυνατότητα συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας και των ΟΤΑ στα επιχειρησιακά σχήματα, κατά το πρότυπο πολλών Ευρωπαϊκών χωρών.
Παροχή ανταποδοτικών ωφελειών για την περιοχή χωροθέτησης, ώστε να υπάρξουν θετικές οικονομίες για την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα του ΟΤΑ όπου θα γίνει η τελική χωροθέτηση. 

1. Συμμετοχή σε αιολικό πάρκο στην Άνδρο.
    Το δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου ΔΑΦΝΗ με την υποστήριξη του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου επεξεργάζεται σχέδια για συμμετοχικά σχήματα σε ενεργειακά έργα με συμμετοχή των ΟΤΑ και συνεταιρισμών. 
Στην Άνδρο ..... προβλέπεται η συμμετοχή του Δήμου και των δημοτών σε αιολικό πάρκο που βρίσκεται στη φάση της αδειοδότησης
Αυτό συνιστά καινοτομία για τον Ελληνικό χώρο που απαιτεί επίλυση προβλημάτων στο θεσμικό επίπεδο (π.χ. πλήρης και ελεύθερη συμμετοχή των ΟΤΑ σε επενδυτικά σχήματα), επίλυση του κρίσιμου ζητήματος της χρηματοδότησης της ίδιας συμμετοχής των δήμων (σε συνθήκες ένδειας τραπεζικών κεφαλαίων) καθώς και ζητημάτων που σχετίζονται με το εταιρικό δίκαιο, την δίκαιη κατανομή των κερδών (δεδομένης της δυσπιστίας μεταξύ των εταίρων σε νεοφανή σχήματα και της δυσκολίας στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μικρομετόχων, κλπ).
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, η διεθνής συνεργασία και η μεταφορά τεχνογνωσίας από χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία κ.α. με εμπειρία σε κοινοπρακτικά και συνεταιριστικά σχήματα στον τομέα των ΑΠΕ μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική. 
                                                                                                                          
2.     Χωροταξικός σχεδιασμός και ΑΠΕ, Περιφερειακό Πάρκο Άνδρου.
     Το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση του έργου  
 '' ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΕ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ''. 
     Το έργο αυτό θα συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση συγκρούσεων για τις χρήσεις γης και το τοπίο και θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στις νέες πράσινες τεχνολογίες. Επιπλέον, η γνώση του καθεστώτος χωροθέτησης των ΑΠΕ και των δυνατοτήτων που προσφέρει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα – στο υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο – για την γνωμοδότηση / έκδοση απόφασης από κεντρικές ή περιφερειακές κρατικές δομές του κράτους που εμπλέκονται στην αδειοδοτική διαδικασία, όπως οι Περιφέρειες, το ΥΠΕΚΑ, η ΡΑΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ, κ.α.
      Στο παραπάνω πλαίσιο προχωρήσαμε και στη δημιουργία Περιφερειακού Πάρκου στην Άνδρο. Το Π.Π. είναι ένα σχήμα χωρικής οργάνωσης που για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα μας κατ΄  εφαρμογήν του Ν. 3937. Το Π.Π. φιλοδοξεί να είναι το συνολικό σχέδιο για τη φύση, το τοπίο, τη γεωργική γη, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους αρχαιολογικούς χώρους και την αειφορική οικονομία στο πλαίσιο μιας ενιαίας διαχείρισης.

 Πέραν αυτών διαμορφώνει το πλαίσιο για την σωστή, ορθολογική και περιβαλλοντικά συμβατή χωροθέτηση των ΑΠΕ (ιδιαίτερα των αιολικών !!!) δεδομένου ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο, καθώς το τεράστιο δυναμικό (πάνω από 3000MW !!!!!! ) προσκρούει σε άλλοτε δικαιολογημένες και άλλοτε υπερβολικές ενστάσεις για την προστασία του νησιώτικου τοπίου.  »
                           
     Τα αποτελέσματα των εργασιών της Ελληνογερμανικής συνέλευσης για την αυτοδιοίκηση ήταν ιδιαίτερα θετικά, διότι δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γίνουν κοινωνοί πρακτικών και δράσεων της γερμανικής αυτοδιοίκησης σε θέματα που άπτονται στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.  
     Ειδικότερα στους Κυκλαδίτες Δημάρχους οι οποίοι συμμετείχαν στη θεματική ενότητα για το περιβάλλον,τους δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφθούν σύγχρονες  περιβαλλοντικές μονάδες, όπως είναι βιολογικοί καθαρισμοί, μονάδες βιοαερίου.
 
        Κλείνοντας δεν παραλείπουμε να αναφέρουμε ότι μέχρι την στιγμή της δημοσίευσης, δεν μας εστάλησαν απο το γραφείο τύπου του Δήμου Ανδρου, φωτογραφικό υλικό, παρότι το αναζητήσαμε και με τηλεφωνικές μας κλήσεις, λίγο πριν την δημοσίευση μας.


 

Πηγή   http://androssimera.blogspot.gr/2013/10/blog-post_4682.html


σχετ.    ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ στην Ελλάδα της κρίσης


8 σχόλια:

 1. Κατα καιρους εχω παρει δημοσια θεση στις κατα βαση καταγγελτικες ''κραυγες'' κατα των Α.Π.Ε. και ιδιαιτερα των Αιολικων Παρκων στα Νησια και την Ανδρο ξεχωριστα. Τοσο προσωπικα οσο και ως ενεργο μελος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και της επιμερους Περιφερειακης Κινησης ''ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ'' στο Νοτιο Αιγαιο, εχω εκψρασει την παγια και στεθερη μας θεση ΥΠΕΡ των Α.Π.Ε. και Αιολ.Παρκων στον βαθμο, την διαχυση και την κλιμακα που θα πρεπει να καθοριστει με Κοινη Διεπιστημονικη Μελετη. Σκοπιμοτητας συνδυασμενη σε Αμεσα Συμμετοχικη εκφραση των τοπικων κοινωνιων και πολιτων . ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ και ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ οπου και οποτε σχεδιαζονται ''εκ των ανω'' τεραστιες εγκαταστασεις και ομαδες που χαρακτηριζουμε με τον ορο ''Β.Α.Π.Ε.'', το καναμε πραξη στο παρελθον με επιτυχεις μας Παρεμβασεις τοσο στο ΠΕ.ΣΥ. Νοτιου Αιγαιου (τον Μαιο του 2011 αναστειλαμε την Μ.Π.Ε. για το ''πρωτο κυμα'' Αι.Π. σε 4 Κυκλαδονησια) , στο ΠΕ.ΣΥ. Κρητης (αντιστοιχη Ανακληση Χωροθετησης 300 Α.Γ.) και στο Ανατολικο Αιγαιο (Ανακληση 250 Α.Γ. σε Ικαρια, Σκυρο και Λεσβο). Σας διαβεβαιω δεν τωρα ακομη περισσοτερο, που οι παρεμβαζεις και οι θεσεις μας ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ μεσα απο την Εκλογικη συμπορευση μας με τον ΣΥΡΙΖΑ και ''επιβραβευθηκαν'' με την επιλογη του εξαιρετου μελους μας Ι. ΤΣΙΡΩΝΗ ως Υφυπουργου Περιβαλλοντος στο Υπερυπουργειο Αναπτυξης - Τουρισμου - Ναυτιλιας - Χωροταξιας και Υποδομων, δεσμευομαι και ολα τα στελεχη ΤΩΝ Ο.Π. να μεταφερουμε τιςΑγωνιες και δικαιολογημενες- εμπεριστατωμενες Αντιρρησεις μεσα στην νεα Κυβερνηση. Περιμενω λοιπον σοβαρες κινησεις και επικοινωνια Ενημερωσης και Συγκεντρωσης ζητηματων απο την Δημοτικη Αρχη της Ανδρου..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν και η παρέμβαση σας περιέχει στοιχεία αυτοπροβολής, σας ενημερώνουμε οτι τα εσωκομματικά των ''οικολόγων πράσινων '' δεν ενδιαφέρουν το http://sagini3.blogspot.com/ . Οι θέσεις μας ειναι άλλες και όποιος θέλει θα τις βρεί μεσα στις σελίδες του μπλοκ .

   Διαγραφή
 2. Αντιπροτεινουμε διαφορετικα Προτυπα Αυτοδιαχειρισης των τοπικων Ενεργειακων και αλλων Πορων, που εχουν δοκιμαστει και εδραιωθει στην υπολοιπη Ευρωπη (κεντρικη και βορεια) οπως για παραδειγμα οι Ενεργειακοι Συνεταιρισμοι κατα τοπους κοινωνικων ομαδων πολιτων και ιδιωτων, οπου η κλιμακα των Εγκαταστασεων αμεσα και λελογισμενα σχετιζεται με τις τοπικες αναγκες σε Ενεργεια, την αποκτηση Εσοδων και αποδοση στους ιδιους τους πολιτες αναλογικα με την συμμετοχη τους οταν και στον βαθμο που θα εξαγεται Υπολοιπομενη Ενεργεια στο Εθνιξο Δικτυο και στις ευνοικωτερες Τιμες Εξαγορας και μονο αν το επιτρεπουν τα Δικτυα η αλλιως αν τα χρηματοδοτησει το Κρατος, με Αντισταθμιστικα Ωφελη για τον Δημο. Ειδικα για την Ανδρο τολμω να σας αποκαλυψω οτι εκπονω σχετικη Προμελετη για Προτυπο Επιδεικτικο Παρκο ολων των Τεχνολογιων Α.Π.Ε. (φωτοβολταικα, αιολικα οριζ. Αξονα Α.Γ. ,παραδοσιακοι μυλοι κατακορυφου αξονα, μικρα υδροηλεκτρικα και υδρομυλοι, συστηματα κυματιυκης και υλοθαλασσιας αξιοποιησης, Ηλιοθερμικα για παραγωγη Ατμου, νερου θερμανσης και Αφαλατωσεων και αλλα) εχοντας μαλιστα εντοπισει κσι σχετικες υποψηφιες εκτασεις (κατω των 50 στρεμματων , σε κοντινη στην Χωρα εκτος σχεδιου περιοχη) που δεν θα δημιουργηθεί η παραμικρή οπτικη ή Περιβαλλοντικη Οχληση , ενω θα συνδυαστει με Εκπαιδευτικό Πολυχώρο- Συνεδρίων και Εκθεσεων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. http://sagini3.blogspot.gr/2015/01/blog-post_72.html διαβάστε το.
   Αν αυτα που προτείνετε γινουν καποτε αποδεκτά απο τους πολίτες , τοτε και μονον τοτε ....το συζητάμε .
   Με μια βασική προυπόθεση .
   Οτι τα χρήματα για αυτα , τότε , θα μας περισσεύουν, αφου θα έχουμε επιλύσει σαν κοινωνία ολα τα αλλα θέματα που σήμερα εξαντλουνται στις λεξεις '' αξιοπρεπής επιβίωση''.
   Μεχρι τότε οι προτάσεις σας ,θα ειναι μια απλή εκθεση ιδεών.

   Διαγραφή
 3. Τελος, ως Μελετητής Συστηματων Α.Π.Ε. και Ενσωματωσης τους στα κτιρια και την Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική, μπορω να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει μια τεράστια Αγορά για αυτά, συνεχώς αναπτυσσόμενη και διευρυνόμενη με τους μεγάλους κατασκευαστές πλέον να μην ειναι οι Γερμανοί - όπως αναφερετε στα αρθρα σας - αλλα και οι Ισπανοί , Κινέζοι, Ιάπωνες, Ινδοί και ακομη και οι Νοτιοαφρικανοί και Αυστραλοί, απο΄οπου με ενδελεχή αναζητηση μπορεί κανεις να πετυχει την βέλτιστη αναλογία Απόδοσης προς Κοστος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και όλα αυτά για μας, αλλά χωρίς εμάς. Αραγε τι να σημαίνει "παροχή ανταποδοτικών ωφελειών για την περιοχή χωροθέτησης, ώστε να υπάρξουν θετικές οικονομίες για την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα του ΟΤΑ όπου θα γίνει η τελική χωροθέτηση". Μήπως είναι οι χάντρες και τα καθρεπτάκια που θα δημιουργήσουν τις θετικές οικονομίες. Δε ντεπόντουσαν λιγάκι. Για τόσο πολύ ζαβαντριώτες μας πέρασαν και μάλιστα μεταξύ αυτών και ορισμένοι συμπατριώτες μας. Ποιούς πήγαν να κοροϊδεύσουν. Είναι δυνατόν να υπάρξουν ανταποδοτικά ωφέλη στο ξεπούλημα του μέλλοντος του νησιού μας, που αποτελεί το φυσικό περιβάλλον του. Άραγε σ' αυτό το επεισοδιακό δημοτικό συμβούλιο δεν κατάλαβε κανένας - εκτός από τον Σουσούδη και Θωμά - τι παιζόταν; Τι άλλο να πω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δυστυχώς κε καθηγητά , η μεθοδευση για την προώθηση των ΑΠΕ ( φωτοβολταικών και αιολικων φυσικά μα το αζημιωτο ) , ειναι Γκεμπελικη και προκαλεί οργή. Περναμε δύσκολα χρόνια ολοι .Η Ανδριώτικη κοινωνια ειναι ιδιαίτερα ανεκτική εως αδιάφορη ,σε αυτους που αδίστακτα την προκάλεσαν και εξυπηρέτησαν μονο τα προσωπικά τους οικονομικά συμφεροντα , χωρις να μπορουν να δικαιολογήσουν τον πλουτισμό τους , που καταστρέφει το μοναδικό Ανδριωτικό τοπιο. Τωρα κρύβονται γιατι φοβούνται να μην αποκαλυφθούν οι ανομίες τους.

   Διαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ