Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ο ΜΕΓΑΛΟΙΔΕΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ..........ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ



Του κου Αιμιλιου Μπουσιου


Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα για την Ελλάδα, όχι μόνον για αναπτυξιακούς αλλά και για λόγους συνέπειας, αλληλεγγύης και πρόνοιας.
Αυτό όμως δεν παρέχει εισιτήριο ελευθέρας στην κάθε επιλογή, ούτε την άνεση ανέμελου καθορισμού των προτεραιοτήτων.

Με τα σημερινά δεδομένα, η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ είναι μια υπόθεση ακριβή και αν δεν διασφαλιστεί ο πολλαπλασιαστικός χαρακτήρας της ανάπτυξής τους (τεχνολογική πρόοδος, υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, ενεργειακή αυτάρκεια) και δεν ακολουθηθεί η κατά το δυνατόν βέλτιστη διαδρομή, οι συνέπειες για την ανταγωνιστικότητα της χώρας μπορεί να είναι, ιδιαίτερα στη σημερινή δυσμενή συγκυρία, εξαιρετικά αρνητικές.

Στο πλαίσιο του προβληματισμού αυτού, η απόφαση της ΔΕΗ να κατασκευάσει «το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου» στην Πτολεμαΐδα προκαλεί πολλά ερωτήματα και ακόμα περισσότερα η ανυπαρξία ουσιαστικών ενστάσεων εκ μέρους του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Η πρόθεση να διατεθούν 600 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή ενός Φ/Β πάρκου ισχύος 200 MWp και ενός εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων (σε μία έκταση 5.200 στρεμμάτων), με ταυτόχρονη δημιουργία 200 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας, οδηγεί στις εξής διαπιστώσεις:












Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει το πάρκο (260.000 MWh μέση ετήσια παραγωγή) θα είναι 5 - 7 φορές ακριβότερη από αυτήν των συμβατικών μονάδων και περίπου 3 φορές ακριβότερη από την αιολική.

- Η ποσοστιαία συμμετοχή του έργου στην κάλυψη των συνολικών αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια θα είναι περίπου 0,45%, προκαλώντας επιπλέον επιβάρυνση στους καταναλωτές της τάξεως των 60 εκατομμυρίων ευρώ κατ’ έτος.

- Η βιωσιμότητα του εργοστασίου «παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων» πρέπει να τεθεί εν αμφιβόλω εάν ληφθεί υπόψη το εξαιρετικά ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον στο οποίο πρόκειται να αναπτύξει τις δραστηριότητές του.

- Για κάθε νέα θέση εργασίας που θα δημιουργηθεί, αντιστοιχούν 3 εκατομμύρια ευρώ, ποσό υπερβολικό για τη χώρα μας, η οποία επιβάλλεται να αξιοποιεί όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται το κάθε ευρώ που διαθέτει.

(Σε πρόσφατη ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ, ο κ. Χρυσοχοΐδης θεώρησε, δικαίως, υπερβολικό το ποσό των 200.000 ευρώ που δαπανήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία κάθε νέας θέσης εργασίας. Στην προκειμένη περίπτωση το κόστος είναι δεκαπενταπλάσιο και ασφαλώς πρέπει να προβληματίσει έντονα τον κ. Χρυσοχοΐδη).

- Η σχετική επένδυση αποφασίστηκε, παρά τις σοβαρές τεχνολογικές βελτιώσεις που αναμένονται και την επικείμενη ραγδαία πτώση των τιμών και χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ισπανία, χώρες οι οποίες βρίσκονται στην πρωτοπορία της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών, έχει αναγνωριστεί ήδη ως σοβαρό επενδυτικό λάθος η ένταση με την οποία ενισχύθηκε σε αυτές η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, η οποία οδήγησε στην αύξηση των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας της τάξεως του 10%.

Το Φ/Β πάρκο της Πτολεμαΐδας παραπέμπει σε μεγαλοϊδεατισμό, αν όχι σε αβδηριτισμό, δύσκολα όμως μπορεί να αποδοθεί μόνον σε εμμονές ή στον φονταμενταλισμό των περιβαλλοντολόγων.
Οι εμπνευστές του θα πρέπει να προβληματιστούν σοβαρά για το εάν και σε ποιον βαθμό επενδύσεις του είδους αυτού υπονομεύουν τελικά την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας, αντί να την προάγουν.

Πρέπει, επίσης, να αναρωτηθούν πόσο αποτελεσματικότερη θα μπορούσε να αποδειχτεί η διάθεση 600 εκατομμυρίων ευρώ π.χ. για την ανάπτυξη «έξυπνων» δικτύων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ή προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και βελτιστοποίησης του βαθμού απόδοσης των εγκαταστάσεων παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας.



* Ο κ. Αιμίλιος Μπούσιος είναι πρώην  διευθυντής της ΔΕΗ
. Διετέλεσε Διευθυντής των Λιγνιτορυχείων της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα και Βοηθός Διευθυντής της ΔΕΗ για θέματα ανάπτυξης. Από τον Φεβρουάριο του 1995 έως τον Ιανουάριο του 1999 διετέλεσε Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων (ΚΤΕΣΚ)".
Πηγη για τη διορθωση     archaeopteryx: 
 Πηγη      http://www.euro2day.gr/specials/opinions/132/articles/635502/Article.aspx#gigyacomments




Ένας πρώην  διευθυντής της ΔΕΗ και όχι οποιοσδήποτε τυχαίος καταγγέλλει την απόφαση της ΔΕΗ να κατασκευάσει το ''μεγαλυτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κοσμου'' (τρομάρα τους) στην Πτολεμαΐδα Κοζάνης.(εκεί έχει φαίνεται περισσότερη ηλιοφάνεια από την Καλαμάτα)
Επίσης καταγγείλει την δημιουργία εργοστάσιου παραγωγής φ/κ στην ίδια περιοχή.
Οι λόγοι ει ναι σαφεστατοι και τεκμηριωμενοι . Με μυρωδιά σκανδάλου αν όντως είναι τα καταγγελλόμενα αληθινά.
Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει το  ''φ/κ παρκο'' ιδιοκτησίας ΔΕΗ παρακαλώ και όχι κάποιου ιδιώτη,θα κοστίζει   5-7 φορές περισσότερο από τις συμβατικές μονάδες παραγωγής, λέει ο κος Μπουσιος.
Ποιος θα πληρώνει τη διαφορά κε Ζερβέ, μήπως οι υπερχρεωμένοι Έλληνες καταναλωτές?
Ποιος αφελής πιστεύει ότι το εργοστάσιο παραγωγής φ\κ πανελς, που θα κατασκευασθεί στην Πτολεμαΐδα από τη ΔΕΗ , θα μπορεί να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα Γερμανικά ,Ρωσικά η Κινέζικα σήμερα που αγορά παραπαίει.
Ποιος θα πληρωσει τα  3 εκατομμύρια ευρω για καθε μια από τις 200 θεσεις εργασιας που θα δημιουργησετε ?
Ζητουνται απαντησεις απο τον κο Α. Ζερβο  της ΔΕΗ σήμερα.                 SAGINI

1 σχόλιο:

  1. καλο....600 000 000 ευρω
    πολυ καλο...βομβα.Για να δουμε λοιπον.
    Τι θα κερδισει ο καταναλωτης τελικα?
    Μηπως τετοιες αποφασεις ειναι ποινικα αδικηματα?
    Υπαρχει αληθεια μελετη βιωσιμοτητας ?
    Ποιοι υπογραφουν?
    Ειναι σοβαρος ο κος Μπουσιος Αιμ. ?
    Γιατι ενας π.γενικος Διευθυντης καταγγελει τοσο σοβαρα πραγματα?
    Ποια ειναι η θεση της αντιπολιτευσης?
    Τι λενε οι πανεπιστημιακοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ