Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

ΠΟΛΟ -Πρώτη φορά ελληνική εθνική ομάδα κερδίζει παγκόσμιο πρωτάθλημα





     Η Ελλάδα αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο πόλο γυναικών. Τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση νίκησαν 9-8 την οικοδέσποινα Κίνα σε έναν συγκλονιστικό τελικό και κατέκτησαν πανάξια το χρυσό μετάλλιο. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική εθνική ομάδα, σε επίπεδο ενηλίκων, κερδίζει ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Η Εθνική πόλο γυναικών είναι η μοναδική ομάδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού που έχει κατακτήσει Ολυμπιακό (αργυρό), ευρωπαϊκό (αργυρό) και παγκόσμιο μετάλλιο (χρυσό)!
Αυτά είναι τα 13 χρυσά κορίτσια: Κούβδου, Τσουκαλά, Μελιδώνη, Ψούνη, Λιόση, Αβραμίδου, Ασημάκη, Ρουμπέση, Γερόλυμου, Μανωλιουδάκη, Αντωνάκου, Λαρά, Γουλά.
Η Εθνική δεν βρέθηκε ποτέ πίσω στο σκορ. Οσο κι αν προσπάθησαν οι Κινέζες, όσο κι αν οι αποβολές ήταν 14-7 υπέρ τους, όσο κι αν φώναζε ο κόσμος, όσο κι αν στο τέλος λίγο έλειψε να… αυτοκτονήσει, η ελληνική ομάδα ήλεγξε τον τελικό, διαχειρίστηκε έξυπνα τις καταστάσεις που προέκυψαν και έφτασαν στη νίκη. Κορυφαίες οι: Αντιγόνη Ρουμπέση, Αλεξάνδρα Ασημάκη και η Ελένη Κούβδου, που μάλιστα αναδείχθηκε κορυφαία τερματοφύλακας των αγώνων…
Πέντε αποβολές χρεώθηκαν οι Ελληνίδες στην πρώτη περίοδο και το γεγονός αυτό επέτρεψε στην Κίνα να ισοφαρίσει δύο φορές, καθώς οι Κινέζες δεν έδειχναν ικανές να απειλήσουν «στα ίσια». Τους κόστισε η κακή εμφάνιση της πρώτης σκόρερ τους, της Χουανχουάν Μα, η οποία αντιμετώπισε ένα πρόβλημα υγείας μετά τον ημιτελικό με τη Ρωσία και ήταν «σκιά» του εαυτού της. Το ίδιο και η Γιατίνγκ Σουν, την οποία η Εθνική ανάγκασε να μην κάνει ούτε σουτ.
Στη δεύτερη περίοδο η ελληνική ομάδα σημείωσε δύο «αναπάντητα» γκολ και πήρε προβάδισμα με 4-2, καθώς η άμυνα λειτουργούσε στην εντέλεια, παρά το ότι η Ψούνη είχε δύο αποβολές από το πρώτο δίλεπτο και η Τσουκαλά από τις αρχές του δεύτερου οκταλέπτου. Η Κούβδου ήταν σε εξαιρετική ημέρα, οι Κινέζες δεν έδειχναν να έχουν αυτοπεποίθηση κι έτσι η εθνική πήρε τα «ηνία» του αγώνα.
Στην τρίτη περίοδο οι άμυνες «άνοιξαν» κάπως, με τις διεθνείς μας όμως να διατηρούν σταθερά προβάδισμα 2-3 τερμάτων, αφού τα γκολ της Ρουμπέση και της Ασημάκη κάλυπταν κάποια αμυντικά λάθη. Η αποβολή με αντικατάσταση, την οποία χρεώθηκε η Γερόλυμου, ήταν ένα σοκ, το οποίο όμως η εθνική ξεπέρασε πολύ γρήγορα. Το οκτάλεπτο τελείωσε 8-6, με τη Γι Γουάνγκ να σκοράρει σε επίθεση με δύο παίκτριες παραπάνω (στη φάση αυτή συμπλήρωσε τρεις ποινές η Ψούνη). Το πολύ έξυπνο γκολ της Λιόση (9-6), στο πρώτο λεπτό της τελευταίας περιόδου, έμελλε να είναι το τελευταίο της ελληνικής ομάδας στη Σανγκάη.
Οι παίκτριες του Γιώργου Μορφέση άρχισαν -ίσως πιο νωρίς απ’ όσο έπρεπε- να «παίζουν» με το χρονόμετρο και να περιμένουν από την άμυνα να «τελειώσουν» τον αγώνα. Μέχρι τρία λεπτά πριν από τη λήξη, φαινόταν ότι θα τα καταφέρουν χωρίς άγχος, αλλά η τρίτη αποβολή της Τσουκαλά και το τέρμα της Ντονγκλούν Σονγκ με αριθμητικό πλεονέκτημα έδωσαν νέο ενδιαφέρον στον τελικό. Η εθνική ουσιαστικά δεν εκδήλωνε επιθέσεις, ούτε κυνηγούσε αποβολές και η Γιουτζούν Σουν μείωσε σε 9-8, 1.38 πριν τη λήξη.
Ακολούθησε άλλη μία… αχρηστεμένη επίθεση για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και όλα κρέμονταν σε μία κλωστή. Οι διαιτητές έδωσαν ακόμη μία αποβολή (Λιόση) και η Κίνα είχε τη μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει. Οι Κινέζες γύρισαν ψύχραιμα τη μπάλα και προσπάθησαν να την περάσουν στο πίσω δοκάρι για ένα εύκολο γκολ. Η πάσα ήταν πιο ψηλή απ’ όσο έπρεπε, η Ρουμπέση έκλεψε, ο Γιώργος Μορφέσης πήρε τάιμ άουτ και το χρονόμετρο σταμάτησε στα 20 δευτερόλεπτα. Τα πάντα είχαν τελειώσει, η κόρνα της λήξης ακούστηκε και η Εθνική Ελλάδας ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ