Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Φυσικό αέριο . Η διαπλοκή και η απόλυτη εξάρτηση .


                                              
                                           
       
          Διαμαρτυρόμαστε και φωνάζουμε ,  καταγγέλλοντας τα τελευταία χρόνια μέσα από το  SAGINI3   την ''πράσινη απάτη''.
 Γνωρίζετε ότι δεν έχουμε εξαρτήσεις , από οικονομικά συμφέροντα .
       Ίσως το σημερινό , λίγο μεγάλο, άρθρο μας  να φωτίσει σημαντικά κενά στις γνώσεις  σας.
Πιστεύουμε οτι έχουμε την κοινή λογική , αυτήν που ξεχωρίζει τον ΑΠΕτεωνα απο τον επενδυτή .
      Στην χρεοκοπημένη σήμερα και υπόδουλη στους δανειστές πατρίδα  μας , κάποιοι ''προθυμοι '' πολιτικοί , ελπίζουν οτι τα αφεντικά της ανύπαρκτης πλέον  ΕΕ , θα τους ανταμείψουν στο μέλλον , για τις υπηρεσίες που τους προσφέρουν σήμερα  .
 
        Αφού τα   μαύρα  σύννεφα πάνω από την  Ευρώπη  , θα φέρουν καταστροφές , όπου η οικονομική απληστία των κέντρων εξουσίας , δημιουργεί  συνέχεια νεα μέτωπα συγκρούσεων . Φαίνεται δυστυχώς οτι η κατάσταση αυτή είναι καλοσχεδιασμένη  , αφού αυτοί που θα κυριαρχήσουν στον μέλλον  στην Ευρώπη ,  ίσως να κυριαρχήσουν και σε όλον τον πλανήτη.
        Τα νέα ποτάμια αίματος , αθώων πολιτών είναι το βαρύ τίμημα που τα κέντρα εξουσίας έχουν σχεδιάσει και στηρίζουν την πολιτική τους. Οι χώρες της βόρειας Αφρικής ,το Ιράκ,  η Συρία , η πρ.Γιουγκοσλαβία και τώρα η Ουκρανία . Ο κύκλος αίματος  και κατευθυνόμενης ανωμαλίας κλείνει και οι συνέπειες θα είναι πολύ επώδυνες , ειδικά για μικρές και καταχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα.
      Η Ρωσία , σίγουρα δεν είναι ένας εύκολος αντίπαλος και το υπενθυμίζει σε όλους καθημερινά , με την στάση που κρατάει .
  Περνάμε δύσκολες μέρες αλλά έρχονται πολύ χειρότερες.
Πιστεύουμε οτι αυτή η ρεαλιστική εισαγωγή  , θα έπρεπε να έχει γίνει το βασικό πρόβλημα της κυβερνητικής πολιτικής  στην ενέργεια  , που παραπαίει μεταξύ  μικρής μείωσης η όχι του ΕΜΦΙΑ και των νέων μέτρων που ζητάνε ξανά οι δανειστές .
      Τώρα ξανά στο θέμα μας.
Η ''πράσινη απάτη'' είναι μια πολύ ακριβή ιστορία για μια χώρα χρεοκοπημένη με αβέβαιο μέλλον . Όταν στερείς από τους πολίτες σου ακόμα και το φαγητό τους , δεν μπορείς να σπαταλάς δισεκατομμύρια  για την ''πράσινη απάτη'' και να χρεώνεσαι  συνεχως με  νεες ΑΠΕ..
    Δεν μπορείς πλέον να επιδοτείς με δισεκατομμύρια τα κέρδη των δανειστών σου , αλλά και κάποιων ντόπιων ολιγαρχών .
     Δεν ξεπουλάς την ενέργεια σήμερα , γιατί ξέρεις ότι αύριο εκτός από την μαύρη φτώχεια του λαου μας θα φέρεις την ενεργειακή φτώχεια .
Η μοναδική ανελαστική δαπάνη για ολους , είναι η ηλεκτρική ενέργεια .
  Αρα  συνειδητά  οδηγείς  τους πολίτες  στην εξέγερση και στον φαύλο κύκλο.

    Τα νέα  ιδιωτικά εργοστάσια , συνδυασμένου κύκλου CCGT, με φυσικό αέριο, σήμερα έχουν  συνολική ισχύ  (πάνω από 2.500 MW) και  κόστος (πάνω από 1,5 δισ. ευρώ).
     9 δις ξοδέψαμε τα τελευταία χρόνια για ΑΠΕ . ( Γ.Τσιπουρίδης πρόεδρος ΕΛΕΤΑΕΝ )
    Δαπανήσαμε  πολλά δις για αγορά φυσικού αέριου για παραγωγή ρεύματος.


Τι κερδίσαμε ?  Απολύτως τίποτα .
Τι χάσαμε       ? Ακρίβυνε το ρεύμα    120%.   Έχουμε νέα χρέη.     Έχουμε πλήρη ενεργειακή εξάρτηση  από την Ρωσία..  Καταστρέψαμε τα μοναδικά Ελληνικά τοπία , βάζοντας ανεμογεννήτριες  και φωτοβολταϊκά  παντού.

     Το δυστύχημα είναι οτι συνεχίζουμε να καίμε για ηλεκτροπαραγωγή με απόδοση 50%  , το πανάκριβο εισαγόμενο από την Ρωσία φυσικό αέριο και από την Αλγερία το πανάκριβο υγροποιημένο αέριο LNG . 
 Και να σκεφτείτε ότι το LNG είναι για τους πλούσιους, αφού μεταφέρεται μόνον με πλοία από ειδικές σε ειδικές εγκαταστάσεις .
   Δείτε αυτό..
.. http://www.hellasforce.com/blog/epi-ton-tipon-ton-ilon-ke-tou-lng/

    Ήταν και είναι συνειδητή πολιτική επιλογή , η πλήρης εξάρτηση και υποταγή σε ξένα συμφέροντα  . Παράλληλα είναι  συνειδητή πολιτική επιλογή  η σπάταλη πολλών δις ευρώ σε καιρούς χρεωκοπίας , ενώ έχουμε  φθηνή και σίγουρη ενεργειακή λύση , χωρίς εξαρτήσεις από κανέναν.
      Λύση με την καύση του Ελληνικού λιγνίτη ,  ( και των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ ) που μπορούν να ηλεκτροδοτούν   άνετα την χώρα για τα επόμενα 50 χρόνια . Να ξεπεράσουμε πρώτα τον ύφαλο . Μετά βλέπουμε .
 Ίσως τότε να υπάρχει μια πλούσια Ελλάδα.   Τώρα όμως ....κινδυνεύουμε να χαθούμε .
        Η απάτη με το αέριο ήρθε στην χώρα μας , από τους πολιτικούς φυσικά  , με πολύ ''βρώμικο τρόπο'' .  
Πρώτα ως απατηλό και ψεύτικο δίλημμα  ήταν η  απαίτηση να σώσουμε τον πλανήτη με καθαρότερα καύσιμα  ( το Φ.Α. λένε ότι ρυπαίνει λιγότερο) . 
Δεύτερον ως η απαραίτητη και μοναδική λύση για να εξασφαλίζεται η λειτουργία της '' απάτης των ΑΠΕ  ''  ,  που δυστυχώς έχουν μπει παντού , και έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα με 9 δις ευρώ από τον Έλληνα καταναλωτή , παρα την θέληση του . 
Ο τρίτος λόγος ήταν η δήθεν απελευθέρωση της αγοράς . 
Χρονικά  , κομβικό σημείο , μπορούμε να πούμε , ήταν η περίοδος του  γελοίου ΓΑΠ , με υπουργό ΠΕΚΑ την Μπιρμπιλη ,  όταν η ίδια έκλεισε το πρώτο λιγνιτικο εργοστάσιο της ΔΕΗ  και με τον περίφημο νόμο έδωσε ισχυρά οικονομικά κίνητρα  για την ''μεγάλη ανάπτυξη των ΑΠΕ''.

       Οι ΑΠΕ απαιτούν ενεργειακές εφεδρείες  ίσης ισχύος με αυτές .

Και αυτές μπορεί να είναι ,  πετρέλαιο, νερά , η φυσικό αέριο . Για τους γνωστούς λόγους εμείς επιλέξαμε , το εισαγόμενο ακριβό αέριο για εφεδρείες των ΑΠΕ .
    Όσο περισσότερες ΑΠΕ βάζεις στο ηλεκτρικό δίκτυο ,  τόσο περισσότερα εργοστάσια με φυσικό αέριο , απαιτούνται για  να τις υποστηρίζουν και τόσο περισσότερο φυσικό αέριο καις.
     Άλλα δις ευρώ λοιπόν,  πρώτον για να  κατασκευάσεις τα εργοστάσια με Φ.Α. και δεύτερον για να αγοράσεις  το εισαγόμενο και πανάκριβο Φ.Α., δηλαδή  το καύσιμο τους.
 Οι εντιμότατοι πολιτικοί μας , αποφάσισαν και  επιδοτήσαμε με ζεστό χρήμα την κατασκευή των νέων  7-8 , εργοστασίων ιδιωτών με φυσικό αέριο .
 Και παράλληλα ......επιδοτούμε και την .....λειτουργία τους .
    Έτσι στην παραγωγή ηλεκτρισμού της χώρας , μπήκαν οι ΑΠΕτζηδες και οι ΑΕΡιαδες , σαν ανταγωνιστές πλέον  της ΔΕΗ του φθηνού λιγνίτη μας  και των υδροηλεκτρικών μας .
 Και το χειρότερο .
Υποχρεώθηκε η ΔΕΗ ,  με Νόμο, ( που φυσικά ψήφισαν οι εντιμότατοι) , να αγοράζει καθημερινά , ολόκληρη την παραγωγή ρεύματος των ΑΠΕ και κατά προτεραιότητα , σε τιμές ακριβότερες από τα δικά της κοστολόγια και μετά  να την  πουλάει φθηνότερα στους καταναλωτές .  
  Υποχρέωσαν δηλαδή ,σε μαρασμό ,  μια κρατική κερδοφόρα επιχείρηση , την ΔΕΗ ,  να σταματάει  την δική της παράγωγη ρεύματος με λιγνίτη , για να αγοράσει με προτεραιότητα την πανάκριβη παραγωγή των ΑΠΕ , όποτε και όταν φυσάει η έχει ήλιο.
Κανενας εκσυχρονισμός κανένα φίλτρο στα ρημαγμένα και εγκαταλειμμένα θερμικά εργοστάσια .
  Η καταιγίδα που βιώνουμε σήμερα ηταν προγραμματισμένη .
     Έτσι φτάσαμε στα τεράστια ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ  λόγω ΑΠΕ , στην χρεοκοπημένη ΔΕΗ , στο πανάκριβο ρεύμα και τελικά στην ενεργειακή φτώχεια .
      Αντι να σταματήσουν το έγκλημα,  οι κκ  εντιμότατοι , αποφάσισαν να πουλήσουν την ΔΕΗ που οι ίδιοι χρεοκόπησαν, να ακριβαίνουν συνεχώς το ρεύμα με νέα χαρατσια υπέρ ΑΠΕ , ΕΤΜΕΑΡ κλπ , και να συνεχίζουν να δίνουν νέες άδειες ΑΠΕ .
 Αυτό η νομικά λέγεται  , οικονομικό έγκλημα σε βάρος των Ελλήνων .

Φυσικό Αέριο .   Τι είναι το ΜΑΜΚ. 

         Πρόκειται για άλλο ένα , άδικο και βαρύ χαράτσι σε βάρος των καταναλωτών ρεύματος.
 Ήταν ένα δώρο των υπουργών ΠΕΚΑ προς τους ΑΕΡιαδες  , στα πλαίσια της διαπλοκής , της διαφθοράς η όπως αλλιώς θέλετε . 
    Κάτω από τα οικονομικά βάρη των τεράστιων  ελλειμμάτων , στο λογαριασμό των ΑΠΕ , αλλά και την δημόσια κατακραυγή από τους δυστυχείς καταναλωτές , αποφασίστηκε  απο την ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ , η κατάργηση απο 1ης Ιουλίου του 2014 , του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους , η ΜΑΜΚ η  Cost Recovery    (  με τον οποίο αμείβονταν μέχρι τότε , οι μονάδες φυσικού αερίου για να υποστηρίζουν  την ευστάθεια και επάρκεια του συστήματος , λόγω των ΑΠΕ ).
     Εδώ σας ενημερώνουμε οτι τα εργοστάσια αυτά , που δυστυχώς μας  επεβλήθησαν αρχικά  σαν δήθεν .....απελευθέρωση αγοράς και στην συνέχεια σαν απαραίτητα     , (για να λειτουργούν ομαλά τα δίκτυα ρεύματος) , λειτουργούν σε τεχνικά ελάχιστα ( ρελαντί ) , συνεχώς , 24 ωρες καθημερινά όλο το έτος ,  για να μπορούν να καλύπτουν τις συνεχείς αυξομειώσεις ισχύος στα δίκτυα , αφού οι ΑΠΕ αδυνατούν να παράγουν σταθερή και συνεχή ισχύ , εξαρτώμενες με την σειρά τους από τις διαθέσεις του άνεμου η του ήλιου.
       Βέβαια η παραγόμενη ενέργεια από τους ΑΕΡιαδες , πωλείται σήμερα στους λειτουργούς -διαχειριστές δικτύου κανονικά , αλλά  σε διπλάσια τιμή από το κόστος της λιγνιτικής παράγωγης .
    Ο μηχανισμός ΜΑΜΚ  υποτίθεται οτι εξασφάλιζε την οικονομική κάλυψη αυτής της λειτουργίας των εργοστασίων φυσικού αερίου   , συν   10%   bonus,  δώρο   ( νομίζω του αλησμόνητου  , πρώην ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου)   παρακαλώ .
(  Το 10% καταργήθηκε από την ΡΑΕ  τον Ιούνιο του 2013 .      Μόνο από αυτό , μέσα σε ένα 4μηνο ,η ΔΕΗ  κέρδισε  150 εκατ.ευρώ !!!.)
 Φανταστείτε λοιπόν ποσό χοντρό παιχνίδι έπαιζαν μέχρι τότε οι ΑΕΡιαδες , με την ανοχή των εντιμότατων υπουργών . 
Πάρτι πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
   Η οριστική κατάργηση του ΜΑΜΚ αναγκάζει τους 5 ιδιώτες παραγωγούς φυσικού αερίου, ανταγωνιστές της ΔΕΗ , να μειώσουν την παραγωγή  τους. Αυτό είναι υπέρ της ΔΕΗ που αγοράζει λιγότερη ακριβή ενέργεια από αυτούς και παράγει περισσότερη και φθηνότερη ενέργεια από τους λιγνίτες .
  Φυσικά  και αυτά το τεράστια κόστη τα πλήρωναν  τα γνωστά υποζύγια , τόσα χρόνια άδικα , αλλά με συνενοχή των εντιμότατων πολιτικών μας.  .
           Αυτή λοιπόν ,  η απόφαση της ΡΑΕ και του ΥΠΕΚΑ , ξεσήκωσε την συντεχνία των ιδιωτών  ΑΕΡιαδων ,     ( ΕΣΑΗ ) που απειλούν να σταματήσουν την λειτουργία των εργοστάσιων φυσικού αερίου , γιατί τώρα λένε ότι λειτουργούν υποχρεωτικά  με ζημιά .
      Μιλάνε για  ''«καταστροφικές συνέπειες» στα οικονομικά μεγέθη των μονάδων των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών όταν καλούνται υποχρεωτικά να εγχύσουν ενέργεια στο σύστημα για λόγους ευστάθειας και επάρκειας ''

 Δείτε αυτό....http://www.energypress.gr/news/Katastrofikh-kai-me-stoiheia-gia-tis-hlektrikes-monades-h-katarghsh-toy-Cost-Recovery

   Ζητάνε  λοιπόν , οι ΑΕΡιαδες αποζημιώσεις και επανεξέταση του μέτρου από τους διαχειριστές  ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ .

Φυσικό Αέριο . Τι είναι τα  Α.Δ.Ι. 

Πρόκειται για άλλο ένα βαρύ πράσινο χαράτσι σε βάρος των καταναλωτών.
  Πέραν   της τεράστιας επιβάρυνσης , από τον  ΜΑΜΚ , υπάρχει άλλη μια μεγάλη επιβάρυνση  που πληρώνουμε για να λειτουργούν τα εργοστάσια των ΑΕΡιαδων .
     Η  επιβάρυνση αυτή ονομάζεται  ...Α.Δ.Ι.  δηλαδή  Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος   και ανέρχεται σε  560 εκατ.ευρώ κάθε χρόνο.   
       Με το μηχανισμό των ΑΔΙ , κάθε παραγωγός αποζημιώνεται , με ένα πάγιο ποσό το χρόνο για κάθε Μονάδα παραγωγής με φυσικό αέριο  που κατέχει, ανεξάρτητα εάν η Μονάδα αυτή παράγει ή όχι.    
      Το ποσό αυτό είναι σήμερα 56.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο MW, και σε κάποιες περιπτώσεις 90.000 ευρώ.
     Έτσι για μια Μονάδα Φυσικού Αερίου ισχύος 300 MW ο ιδιοκτήτης εισπράττει κάθε χρόνο 17-18 εκατ. ευρώ.
       Αυτό σημαίνει ότι σε περίπου 10 χρόνια ανακτά το κεφάλαιο που επένδυσε, ακόμη και χωρίς να χρειαστεί να παραγάγει ούτε μια κιλοβατώρα.


         Όλα τα παραπάνω είναι οι αιτίες ,  που μαζί με  το κλείσιμο Θερμικών λιγνιτικων μονάδων της ΔΕΗ , έφεραν το  σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας , να εξαρτάται απόλυτα από  τις πανάκριβες  μονάδες φυσικού αερίου ,  αφού  αυτές  πλέον πρέπει να αντιμετωπίσουν  τις οι ιδιομορφίες και τα προβλήματα που προκαλεί η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ ,  με τις μεγάλες διακυμάνσεις στην όποια παραγόμενη ενέργεια , που είναι απόρροια των ευμετάβλητων καιρικών συνθηκών (ηλιοφάνεια, ταχύτητα ανέμων κλ.π). και  καθιστούν απαραίτητη τη διατήρηση σε ετοιμότητα ευέλικτων μονάδων που θα καλύπτουν σε ελάχιστο χρόνο φορτία, όταν παύουν να παράγουν οι ΑΠΕ.
  Όμως το καύσιμο αυτών των μονάδων είναι εισαγόμενο, ακριβό, επιβαρύνεται με Ειδικό φόρο κατανάλωσης  και τον φετινό χειμώνα δυστυχώς θα είναι  δυσεύρετο . 
Το χειρότερο ολων είναι οτι το φυσικό αεριο , προκαλεί εθνική ενεργειακή εξάρτηση  απο την Ρωσία .

         Καταλαβαίνετε  λοιπόν , αγαπητοί αναγνώστες , σε τι φαύλο κύκλο έχουμε μπει , στον τομέα της ενέργειας .
               Φτάσαμε στο σημείο σήμερα,  να αδυνατούμε σαν χώρα να αξιοποιήσουμε τα ενεργειακά μας αποθέματα  , που μας παρέχουν φθηνή ενέργεια,  που σημαίνει ανάπτυξη .
Υπάρχουν μεγάλες ποινικές ευθύνες υπουργών  . Δεν πρεπει να την γλυτώσουν .
Ο επερχόμενος χειμώνας  θα είναι εξαιρετικά ''βαρύς''.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ