Τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν. Παράγουν ασταθές ρεύμα, κουτουρού ,τυχαίο και μόνο όταν περιστρέφονται.Υπάρχουν μόνο για τις επιδοτήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα φωτοβολταϊκά . Μηδενική η προσφορά ενέργειας ''έκχυση'' στο ηλεκτρ. δίκτυο της Άνδρου από τις ανεμογεννήτριες Καλυβαρίου , τον φετινό βαρύ χειμώνα, παρ όλο που ξοδεύτηκαν χιλιάδες ευρω για επισκευές και συντήρηση. Συνεχείς οι διακοπές ρεύματος στην Άνδρο και στην Τήνο.
Ηρωικές οι προσπάθειες των λιγοστών τεχνικών της ΔΕΗ να κρατήσουν τα φώτα μας αναμμένα .
Την κατάσταση έσωσε και πάλι το παλαιό θερμικό εργοστάσιο της ΔΕΗ.
Το αιολικό ''Καλυβάρι'' , στην Υδρούσα του Δήμου Άνδρου, του Νομού Κυκλάδων , χρονολογείται από το 1992 Αρχικά υπήρχαν εγκατεστημένες 7 Α/Γ , μάρκας Vestas V27 των 225 κιλοβάτ εκάστη Το σύνολο ονομαστικής ισχύος ήταν 1,5 Μεγαβάτ περίπου.
http://www.ppcr.gr/List.aspx?Year=2013&C=17&A=466
Σήμερα απέμειναν μόνον 6 , με συνολική ονομαστική ισχύ 1,35 MW , αφού προσφάτως ( 6/1/15 ) , καταστράφηκε από πυρκαϊά μια ανεμογεννήτρια και δεν έχει αντικατασταθεί . Ιδιοκτήτης του έργου είναι η ''ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ'' , εταιρεία 100% θυγατρική της ΔΕΗ ΑΕ.
Η απόδοση του έργου σήμερα είναι εξαιρετικά χαμηλή και κοστιζει πανάκριβα . Αρχικά η ''ΔΕΗ Αν'' , έδινε ετήσια εκτιμώμενη απόδοση του έργου ,τα 3.600 Μεγαβάτ. Υπερβολές !!!. Ας το δούμε λίγο ψύχραιμα .
ΟΛΑ τα αιολικά στην χώρα μας , λειτουργούν με πραγματική απόδοση ( capacity factor ) το πολυ ......20 % περίπου.
Βέβαια από τον πιο επίσημο φορέα της χώρας μας , που είναι ο ΑΔΜΗΕ ( δίκτυα ) δίνεται απόδοση μόνον 10 % !!!!!!! Και σίγουρα αυτο ειναι το σωστό .
Αν υποθέσουμε οτι θα μπορούσε να υπάρξει , ετήσια 24 συνεχής λειτουργία των τουρμπινών , θα είχαμε... 6Χ 225 κιλοβάτ Χ 24 ώρες Χ 365 ημέρες = 11 826 000 κιλοβάτ η 11 826 Μεγαβάτ.
Αν υπολογίσουμε , capacity factor 20% και οχι την τιμή 10% που δίνει ο ΑΔΜΗΕ , η τελική ετήσια απόδοση του αιολικού στο Καλυβάρι είναι 2 365 Μεγαβάτ !!!
Τα 2 365 Μεγαβάτ ετήσια απόδοση θα πληρωθούν με 87,85 ευρώ ανα Μεγαβατ. ( επίσημη τιμή αγοράς αιολικής ενέργειας απο τον ΛΑΓΗΕ ΑΕ , για διασυνδεδεμενα νησιά όπως είναι η Ανδρος )
Αρα τα ετησία έσοδα του αιολικού Καλυβαρίου είναι 207 765 ευρώ . Ίσως και τα μισά !!!
Εδώ, πρέπει όμως να σκεφτούμε και τα ετήσια έξοδα , αφού τα συνεργεία επισκευών και συντήρησης των ανεμογεννητριών , έρχονται στην Άνδρο αρκετές φορές κάθε χρόνο . Οι ορατές ζημιές ( σπασίματα πτερύγων ,φωτιές κλπ )μας οδηγούν στην βεβαιότητα οτι το έργο αυτό είναι ζημιογόνο για την ΔΕΗ Αν . Απο την ήμερα της τελευταίας επισκευής οι ανεμογεννήτριες Καλυβαρίου Ανδρου είναι ....ακούνητες. Πετάχτηκαν λεφτά στο αέρα.
Τα χρήματα αυτά θα είχαν επενδυθεί στον εκσυχρονισμό του παλαιού θερμικού εργοστασίου για να πιάσουν τόπο .
Ίσως κάποιοι θεωρούν οτι δεν υποχρεούνται να δώσουν λογαριασμό και ποτέ δεν ενημέρωσαν τους πολίτες τόσα χρόνια .
Όποιος αναγνώστης μας εχει άλλη γνώμη , μπορεί να την υποστηρίξει μέσα απο τις σελίδες του http://sagini3.blogspot.com/
Στο επόμενο άρθρο μας θα αναφερθούμε στο καυτό θέμα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Άνδρου με την ηπειρωτική χώρα σε σχέση με τα σχεδιαζόμενα βιομηχανικά νέα έργα αιολικών, γιατί πολλές ανακρίβειες γράφονται τελευταία , ίσως και ηθελημένα . Είναι ένα θέμα που αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια της Άνδρου και των άλλων νησιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ