Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Οι απαραίτητες δεξιότητες στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο .

 

Αν θέλουμε να αλλάξουμε ‘’πίστα’’ , στον υφιστάμενο σήμερα τροπο άσκησης εξουσίας , απο την βαρια άρρωστη Δημόσια Διοίκηση ,  των προνομιούχων και συχνά αργόμισθων Δημόσιων υπαλλήλων , πρέπει ολοι μας να κοιτάξουμε κατάματα το πρόβλημα , περαν απο συναισθηματικές ευαισθησίες και μικροκομματικές σκοπιμότητες . 

Η θέσπιση κανόνων αξιολόγησης,  θα πετάξει τα ΄΄σκουπίδια ‘’ μακρια απο την σιγουριά της μονιμότητας και του δια βίου αμετάθετο , των κηφήνων .  

Προκειμένου να είναι χρήσιμος ένας εργαζόμενος  στη δουλειά του, θα πρέπει να έχει όχι μόνο τις απαραίτητες τεχνικές δεξιότητες, αλλά και την σχετική ευελιξία και άνεση επικοινωνίας σε ξενες γλώσσες.

Η αντικειμενική επιβράβευση των αρίστων  πρέπει να γίνει θεσμος .

 . Ο εξοπλισμός  για επιτυχία των έμμισθων εργαζομένων στον εργασιακό χώρο του μέλλοντος , χρειάζεστε κάτι περισσότερο από τεχνικές γνώσεις.

Οι παρακάτω προϋποθέσεις ειναι μετρήσιμες για ολους και η έλλειψη τους  αποτελεί  τον  λογο απόρριψης κάθε  πρόσληψης .

Ψηφιακές ικανότητες .       Πρόκειται για τα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στον εργαζόμενο να πλοηγηθεί, να μάθει και να δουλέψει με ευκολία στον ψηφιακό κόσμο. Θα πρέπει κανείς να μπορεί να χειρίζεται συσκευές, λογισμικά και εφαρμογές με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση. Επίσης, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί και να συνεργάζεται με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, αλλά και να αντιλαμβάνεται την επίδρασή τους στη δουλειά του.

Χρήση δεδομένων.   Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι περισσότερες Δημοσιες Υπηρεσιες σημερα  διαχειρίζονται τεράστιους όγκους δεδομένων, θα απαιτούνται συνεχώς περισσότερα άτομα, τα οποία θα μπορούν να παίρνουν τα στοιχεία αυτά και να τα αξιοποιούν αποδοτικά. Ολοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν  δυνατότητα πρόσβασης στα σωστά δεδομένα, να τα χρησιμοποιούν  με άνεση και να μπορούν  να αξιολογούν  την αξιοπιστία τους.

Κριτική σκέψη .   Στην εποχή της παραπληροφόρησης, των fake news στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των καταιγιστικών πληροφοριών, η κριτική σκέψη βρίσκεται ήδη ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων. Θα πρέπει ο εργαζόμενος  να αναλύει ζητήματα και καταστάσεις βάσει των στοιχείων που έχει μπροστά του και όχι ανάλογα με τις πεποιθήσεις του ή επηρεαζόμενος από άλλους παράγοντες.

Συναισθηματική νοημοσύνη.   Πρόκειται για τη δυνατότητα έκφρασης και ελέγχου των συναισθημάτων . Ένας συναισθηματικά νοήμων εργαζόμενος αντιλαμβάνεται πώς τα συναισθήματά του επηρεάζουν τη συμπεριφορά του και τους γύρω του, ενώ επίσης μπορεί να τα χειριστεί ανάλογα.

Δημιουργικότητα.    Μία πτυχή της δημιουργικότητας,  είναι η ικανοτητα του εργαζομενου ,να μπορεί κανείς να υλοποιήσει καινοτόμες ιδέες.

Συνεργασία .   Δεδομένου ότι η υβριδική εργασία και η τηλεργασία , διεισδύουν όλο και περισσότερο στο μοντέλο των επιχειρήσεων, η συνεργασία και η ομαδικότητα αποκτούν μεγαλύτερη αξία. Σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς, με εργαζομένους να μεταπηδούν από πρότζεκτ σε πρότζεκ, θα πρέπει κανείς να μπορεί να συνεργαστεί και να επικοινωνεί αποδοτικά με έναν μεγάλο αριθμό συναδέλφων.

Ευελιξία .   Στο μέλλον θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε συχνότερα στις νέες τεχνολογίες, την αυτοματοποίηση, την επιτάχυνση των ρυθμών της δουλειάς και τις διάφορες αναταραχές που πλήττουν τις επιχειρήσεις. Θα πρέπει να μπορούμε να αναδειχθούμε σε περιβάλλοντα συνεχούς αλλαγής, όντας ανοιχτόμυαλοι, φιλο περίεργοι και διατεθειμένοι να μάθουμε νέα πράγματα.

Ηγετικές ικανότητες . Με καλή καθοδήγηση, οι εργαζόμενοι θα βγάζουν τον καλύτερό τους εαυτό, ενώ παράλληλα οι ομάδες και τα πρότζεκτ θα κατανέμονται όσο πιο αποδοτικά γίνεται. Ανεξαρτήτως εάν διαχειρίζονται ένα πρότζεκτ, μία ομάδα ή ένα ολόκληρο τμήμα, όλοι θα πρέπει να έχουν καλές δυνατότητες ηγεσίας.

Διαχείριση χρόνου .  Η καλή διαχείριση χρόνου είναι απαραίτητη για την παραγωγικότητά μας, αλλά και για την ψυχική μας υγεία. Αυτό δεν σημαίνει να δουλεύει κανείς περισσότερο, απλώς πιο έξυπνα, σώζοντας τις πιο παραγωγικές ώρες για τις πιο απαιτητικές εργασίες.

Να μαθαίνετε συνεχώς.        Ανεξαρτήτως ηλικίας και επαγγελματικού κλάδου, θα πρέπει να είστε διατεθειμένοι να μάθετε τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την αγορά εργασίας του μέλλοντος. Θα πρέπει δηλαδή να είστε ανοιχτοί σε αλλαγές και να βρίσκεστε σε εγρήγορση.

1.      Ο  Bernard Marr, διάσημος συγγραφέας. Στο  βιβλίο του  Future Skills: The 20 Skills and Competencies Everyone Needs to Succeed in a Digital Worldοι  δεξιότητες που θα αναζητούν οι εργοδότες στην επόμενη δεκαετία .    

   2. https://bernardmarr.com/about/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ