Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Πόσα χρήματα εισπράττει κάθε χρόνο στο Λιμενικό Ταμείο Ανδρου ?

 ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ 


Οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται για την διαχείριση του δημοσίου χρήματος με απόλυτη διαφάνεια , από τους κατά καιρούς διαχειριστές του στην Ανδρο .

     Σύμφωνα με τα επίσημα  στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν τον Φεβρουάριο του 2024 απο  το Λιμεναρχείου Ανδρου ,  η κίνηση επιβατών και οχημάτων το έτος 2023 , από το κεντρικό λιμάνι του Γαυρίου Άνδρου , περιγράφεται   στον παρακάτω πίνακα .

Ας κάνουμε λοιπόν  έναν πρόχειρο λογαριασμό , για τις ετήσιες εισπράξεις του ΔΛΤΑ , που δεν έδωσαν στην δημοσιότητα μέχρι σήμερα , οι πρώην και νυν πρόεδροι του Ταμείου κ.κ. Λοτσάρης και Σουσούδης.

Βεβαίως τους έχουν ζητηθεί τα στοιχεία και θα περιμένουμε την επίσημη δημοσίευση με την κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού , του ΔΛΤΑ , με τις μηνιαίες καταθέσεις των ναυτιλιακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ανδρο, από την ημέρα ανοίγματος μέχρι σήμερα .

Ετος 2023 . (Μ.Τ.Εισ. = μέση τιμή εισιτήριων )


Απ.επιβ. 280.290 Χ Μ.Τ.Εισ. 30 ευρώ = 8.408.700 εύρω


Επ.επιβ. 279.919 Χ >> >> = 8.397.570 ευρώ


Απ. ΙΧ 61.499 Χ >> 45 ευρώ = 2.767.455 ευρώ


Επ.ΙΧ 61.177 Χ >> >> = 2.752.965 ευρώ


Απ.Φ/Γ. 4.754 Χ >> 150 ευρώ = 713.100 ευρώ


Επ.Φ/Γ 4.677 Χ >> >> = 701.550 ευρώ


Επ. Δ/Κ 5.704 Χ >> 25 ευρώ = 142.600 ευρώ


Απ. Δ/Κ 5.732 Χ >> >> = 143.300 ευρω


Απ. Λ/Φ 196 Χ >> 200 ευρώ = 39.200 ευρώ


Επ. Λ/Φ 222 Χ >> >> = 44.400 ευρώ


Σύνολο 704.170 Σύνολο 24.110.840 ευρώ

      

  Βλέπουμε λοιπόν οτι για το ετος 2023 , τα μεικτά έσοδα των ακτοπλοϊκών  εταιρειών στην  Ανδρο , απο πωλήσεις εισιτηρίων  σε επιβάτες και σε οχήματα  , ήταν περίπου   24.110.840 ευρώ  .                                                                                                                          

   Τα  καταβληθέντα  στο ΔΛΤΑ , βάσει του Ν. 2399/96   με πρόχειρο υπολογισμό ,είναι (2,5% + 2,5% = 5%) = 602.771 ευρω , περίπου μεικτά .                                                            

Δηλαδή τα ετήσια μεικτά έσοδα του ΔΛΤΑ , πρέπει είναι περίπου  602.771 ευρώ  .                     

     Οι  κρατήσεις που προβλέπει ο Ν .2399/96 αναφέρονται  αναλυτικά σε προηγουμένη ανάρτηση μας .                                                                                                                        

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι κατά προσέγγιση , επειδή δεν είναι γνωστός ο αριθμός των επιβατών Α' θεσης ,οι μειώσεις , οι εκπτώσεις , οι κρατήσεις , κλπ .                                         

Το ποσόν των 602 .772 ευρώ , είναι μεικτά  έσοδα ,  μας δείχνει μία  εικονική πραγματικότητα

Οι εισπράξεις  υπόκεινται σε μια σειρά , κρατήσεων και διαφορετικών  εκπτώσεων ,  οπως ΝΑΤ , ΜΤΝ , μειωμένα εισιτήρια , παιδικά , εισιτήρια ΝΑΤ , ΥΕΝ , κλπ με αποτέλεσμα οι τελικές εισπράξεις να μειώνονται αισθητά  .                                                                              

Εκτιμήσεις κατά προσέγγιση μιλάνε για έσοδα του ΔΛΤΑ ύψους   300 000 ευρώ τον χρόνο !!!!  Απομένει η επίσημη επιβεβαίωση η η διάψευση !                                                                 

Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η παραπληροφόρηση των Ανδριωτών , είναι δοθούν επιτέλους τα επίσημα στοιχεία με τα έσοδα και έξοδα  του λογαριασμού απο τον πρόεδρο  του ΔΛΤΑ κ. Σουσούδη .                                                                                        

 Α)   Τα τραπεζικά επίσημα οικονομικά στοιχεία , με τις μηνιαίες εισπράξεις όλων των ακτοπλοϊκών εταιριών που εξυπηρετούν την Ανδρο .                                                                             

 Β) Οι ετήσιες εισπράξεις του Ταμείου απο τα κάθε λογής εμπορικά η τουριστικά πλοία.      

Γ) Τα έσοδα απο τα τραπεζοκαθίσματα  καταστημάτων εστίασης σε ολα τα λιμάνια μας.      

   Προσωπικα πιστεύω οτι η σχεδιαζόμενη σύμβαση  των 273.000 ευρω  , για την καθαριότητα των λιμανιών μας , μεχρι το τέλος του 2025 , πιστεύω οτι είναι μια υπερβολική δαπάνη για τα οικονομικά δεδομένα των λιμανιών μας  .Το  το ποσό αυτό , πλησιάζει τα ετησία έσοδα  του Ταμείου  για το 2024 και οι ανάγκες μας είναι πολλές και  ανελαστικές .            Η διαχείριση των οικονομικών του ΔΛΤΑ , απαιτεί σύνεση και αυστηρή πολιτική στα έξοδα .

                                                                        Γιώργος Βαλ. Μαντζώρος





  


    

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Επικίνδυνες και προβληματικές οι Συμβάσεις καθαριότητας απο το ΔΛΤΑνδρου !

   

                           ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ 

      

  Αγαπητοί φίλοι ....    

     Οι συμβάσεις καθαριότητας  απο τα Λιμενικά Ταμεία στο νησί  μας , εκτρέπονται σε έναν εύκολο τρόπο , εξεύρεσης προσωπικού καθαριότητας για τις ανάγκες των Δήμων .                                                 Τα ''θύματα''  αυτής της παράτυπης τακτικής , είναι πάντα οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι που μετατρέπονται  σε εργαλεία προώθησης και προβολής,  του έργου των  αιρετών στους Δήμους  .             Είναι άνεργοι συμπολίτες μας,  για τους οποίους η ασφαλισμένη εργασία   και οι μηνιαίοι μισθοί  αποτελούν ενα ισχυρό δέλεαρ .                                                                                                                     

Δυστυχώς τα απαραίτητα προσόντα για αυτήν την εργασία,  δεν αποτελούν  πάντα το εισιτήριο πρόσληψης .                                                                                                                                                  Στις  περισσότερες περιπτώσεις  το πολιτικό η παραταξιακό κριτήριο  , ανάλογα με την κομματική ταυτότητα   του υποψήφιου εργαζομένου  γίνεται το διαβατήριο της  πρόσληψης .                                    

Αν κατά τύχη , ο εργαζόμενος είναι νέος , δουλευταράς , φιλότιμος , υπομονετικός κλπ , τοτε η πρόσληψη αποδεικνύεται επιτυχημένη για την υπηρεσία , αλλά οχι πάντα για τον ίδιο .                            Σε διαφορετική περίπτωση προκύπτουν αραχτοί εργαζόμενοι  , που σε πολλές περιπτώσεις ξεχνάνε και οι ίδιοι γιατί πληρώνονται .                                                                                                                        

Ας δούμε τα πράματα απο την αρχή .  Πράγματι υπάρχουν αντικειμενικές ανάγκες στα λιμάνια οπως πχ στο Γαύριο της Ανδρου , οπου η καθαριότητα ολων των χώρων , είναι καθημερινή επιτακτική ανάγκη και καθήκον , ιδίως τα καλοκαίρια  οπου η κίνηση των επιβατών και οχημάτων είναι μεγάλη .          Επίσης οι βλάβες στα ηλεκτρικά δίκτια  και στο φωτισμό , είναι συχνές και μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την ασφάλεια των χρηστών  του λιμανιού μας .Όμως οι εργαζόμενοι ηλεκτρολόγοι του Δήμου Ανδρου  μπορούν να διορθώσουν τις βλάβες στο δίκτυο .                                                                Επομένως  οι συμβάσεις  με ηλεκτρολόγους , να μπορούν σήμερα  και να παραληφθούν  και για λόγους οικονομίας  .  Η υποχρέωση καθε Λιμενικού Ταμείου , οπως η νομοθεσία την επιβάλλει , είναι να παρέχει συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας , αλλά και ασφάλειας σε ολους τους χρήστες του λιμανιού  της ευθύνης του.     

 Η σύναψη μιας σύμβασης για την καθαριότητα είναι λοιπόν ,  μια αναγκαστική ανελαστική δαπάνη για το Λιμενικό Ταμείο Ανδρου  , που εκτός απο το Γαυριο έχει την ευθύνη στο λιμάνι της Χώρας και στο λιμάνι του Κορθιου .    Εξαιρείται το λιμάνι στο Μπατσι , γιατί εχει χαρακτηριστεί  ως .....αλιευτικό καταφύγιο .                                                                                          

Οι συμβάσεις αυτές γίνονται με ανοιχτό διαγωνισμό   και  με ετήσια  συνηθώς διάρκεια ,  απο την Διοίκηση του Ταμείου .  Στην προκήρυξη αναφέρονται αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις που βαζει η νομοθεσία αλλά και αριθμός των εργαζομένων ανα λιμάνι .  Τον αριθμό αυτόν , δεν τον καθορίζουν οι πραγματικές ανάγκες  τοων λιμανιών , αλλά ...... οι πλασματικές του Δήμου !.                   

Αν θέλουμε  σήμερα , υπαλλήλους καθαριότητας μόνο για τα λιμάνια μας οπως ορίζει ο νόμος , τοτε η δουλειά  στην Ανδρο γίνεται άψογα,  με 5 πέντε υπαλλήλους  .

 Τρεις 3 στο Γαυριο και απο 1 έναν σε Χώρα και 1 εναν Κορθι .                                                                                                                                       

  Ο αριθμός αυτός προκύπτει απο την προσωπική μου εμπειρία στο Λ.Τ.  . Δουλεύουν το καλοκαίρι και ''ξεκουράζονται'' το χειμώνα  η κάνουν εργασίες καλοπισμού στο λιμάνι .                                          Ομως , συχνά πυκνά οι αιρετοί ,   τους χρησιμοποιούν παρανόμως σε συλλογή των σκουπιδιών , στα απορριμματοφόρα , στα νεκροταφεία , η στις πλατείες των χωριών της Ανδρου .                                      Τότε  λοιπόν δημιουργείται η ανάγκη  για περισσότερα άτομα .                                                                  

Ζητούν στην προκήρυξη ......10 δεκα υπάλληλους !.   Κόστος ? Δεκάδες χιλιάδες ευρ                Φυσικά  το κάνουν  παράτυπα και καταχρηστικά  , σε βάρος του Λ.Τ.  που καλείται  μετα , να πληρώσει μια  σύμβαση  κατά παράβαση του Ν 2399/96 που επιβάλλει , ολα τα έσοδα των Λιμενικών Ταμείων να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά,  για την ανάπτυξη των λιμανιών .                                                     

Η μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων , αφορά  στο ίδιο βαθμό και τον δήμο Ανδρου και οχι μόνο τον εργολάβο . 

                                                                                                                                                                     Ο μειοδότης εργολάβος , που πληρεί όλους τους όρους της προκήρυξης , υπογράφει την σύμβαση με    τον πρόεδρο του ΛΤ .    

 Εδω ξεκινάει μια απίστευτη ιστορία τρέλας !!!                                                                                             

Ο καθε δήμαρχος η αντιδήμαρχος η πρόεδρος του ΛΤ Ανδρου , επιθυμεί για λόγους που ολοι αντιλαμβάνεστε , να επιλέξει ο ιδιος τα πρόσωπα που θα εργαστούν βάσει της σύμβασης .                    

 Αυτο όμως ( σύμφωνα με την σύμβαση )είναι υποχρέωση του εργολάβου , ο οποίος  διευκολύνεται η δέχεται να ''παραχωρήσει- μεταβιβάσει'' άτυπα την υποχρέωση του , στους παραπάνω  .                          

Επειδή  ο ιδιος κατοικεί εκτός Ανδρου , και δεν γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα , υποχωρεί  στις απαιτήσεις του κάθε δημάρχου και τον αφήνει να επιλέξει τα άτομα της αρεσκείας του .                          Στην συνέχεια καταχωρεί τα στοιχεία τους σε ασφαλιστικές και μισθοδοτικές καταστάσεις  και  οι εργαζόμενοι πιάνουν δουλειά καθ υπόδειξη του Δήμου και οχι του εργολάβου .                                  

Υποτίθεται με καθημερινή επίβλεψη  και τις εντολές υπεύθυνου εντεταλμένου προσώπου της διοίκησης !!!                                                                                                                                                      Συνήθως οι εργαζόμενοι αγνοούν την ύπαρξη της συμβάσης , ευγνωμονούν τον Δήμαρχο που τους έδωσε δουλειά  , πηγαίνουν  παντού για εργασία και περιμένουν καθε μήνα τον μισθό τους   απο την  Τράπεζα . Αν κάποιοι διαμαρτυρηθούν  η απόλυση  σε συνεννόηση με τον εργολάβο  είναι εύκολη  , το ξερουν και δεν διαμαρτύρεται κανένας . Δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι....... αδύνατον να απολυθούν !.                                                                                                                                                  Αγαπητοί φιλοι , αυτές οι συμβάσεις εχουν  κάποιες βασικές προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν  σωστά .    Αξιόπιστος  επιχειρηματίας εργολάβος και  καθημερινός έλεγχος των συμβατικών του υποχρεώσεων από υπεύθυνο εντεταλμένο άνθρωπο του Δήμου.                                                                  

Οταν το 2019 ανέλαβα αφιλοκερδώς  θέσεις ευθύνης στο κοινό Λιμενικό Ταμείο Τήνου Ανδρου  και στο Δήμο Ανδρου , βρήκα έναν εργολάβο καθαριότητας  στην Ανδρο , με μηδενική αξιοπιστία απέναντι στις υποχρεώσεις του . Τον κάλεσα στην Άνδρο και μιλήσαμε  παρουσία του κ Λοτσάρη . Τότε  καταλάβαμε οτι ήταν λαδιάρης .  Στην συνέχεια  εντοπίστηκαν   εικονικά ονόματα , δήθεν εργαζομένων στα λιμάνια της Ανδρου .   Δεν πλήρωνε τους υπαλλήλους  μας , δεν έβαζε  τις εργοδοτικές εισφορές  στους εργαζομένους , κλπ . Τον κατήγγειλα αμέσως  στον τοτε πρόεδρο  του ΛΤ  κ. Σανταμούρη στην Τηνο , φυσικά ενημέρωσα τον δήμαρχο  κ. Λοτσάρη  και τον  ''σουτάραμε'' . Ακόμα χρωστάει σε εργαζομένους στην Ανδρο !   Κάναμε  τότε νεο διαγωνισμό και νεα σύμβαση με άλλον  εργολάβο !        Το απίστευτο αγαπητοί φιλοι  , είναι οτι ο λαδιάρης εργολάβος , επιλέχθηκε αργότερα  και  στην Ανδρο , για την........... καθαριότητα του Δήμου Άνδρου,  επι δημαρχίας ....Λοτσάρη , πριν τις εκλογές του 2023 .                                                                                                                                         Είναι  αυτός  με τις 36 προσλήψεις  , επι  κ. Λοτσάρη , όπως κατήγγειλε ο νέος Δήμαρχος  Ανδρου κ. Σουσούδης  , μόλις ανέλαβε  την διοίκηση .                                                                                                Συνεχίζει  απο οτι μου λενε οι εργαζόμενοι ,  να κανει τα ίδια στον Δήμο Ανδρου,  με πολλά προβλήματα απέναντι στους εργαζομένους .                                                                                                Απορώ ειλικρινά γιατι δεν  καταγγέλλει σήμερα την σύμβαση του ,  ο κ. Σουσούδης !                            Ξερω σας κούρασα , αλλά κατι ακόμα .                                                                                                    

Οι διαδικασίες για την μηνιαία πληρωμή των υπαλλήλων καθαριότητας απο το Λ.Τ. η τον Δήμο είναι σχετικά σύνθετες και αυστηρές .  Ο εντεταμένος ελεγκτής της σύμβασης καθαριότητας ,  πχ εγώ, έπρεπε να ενημερώνω   κάθε μήνα , με την υπογραφή μου , την οικονομική υπηρεσία και την τριμελή επιτροπή , οτι οι εργασίες του περασμένου μήνα  εγιναν σύμφωνα με την σύμβαση .                                

Η επιτροπή των τριών υπαλλήλων του δήμου , υπέγραφε με την σειρά της αντίστοιχη βεβαίωση . Τις βεβαιώσεις τις στέλναμε στην Τηνο και μετά απο έλεγχο των μισθοδοτικών και ασφαλιστικών καταστάσεων του εργολάβου   , το Λιμ. ταμείο πλήρωνε τον εργολάβο στην Αθήνα και αυτος με τη σειρά του πλήρωνε τους υπαλλήλους στην Ανδρο . Αν κάτι ΄΄στράβωνε''  ολοι  ξέμεναν απλήρωτοι .     

Οι ιδιες διαδικασίες θέλω να πιστεύω οτι τηρούνται  και σήμερα , για λογαριασμό του Δήμου Ανδρου  με τον  ελεγχόμενο ......!                                                                                                                                

 Το Λ.Τ.  στην Ανδρο , δεν εχει ακόμα υπογράψει καμιά σύμβαση , αφου δεν εχει γίνει ακόμα ο διαγωνισμός για την καθαριότητα στα λιμάνια της Ανδρου .                                                                         Σίγουρα σας κούρασα , αλλά τώρα , έμαθαν οσοι φυσικά ενδιαφέρονται  , αρκετά  σοβαρά θέματα  για την Ανδρο  που αφορούν την έντιμη διαχείριση δημοσίου χρήματος και την καλη παροχή υπηρεσιών !   Τα παραπάνω αφορούν  ενα  μικρό επι μέρους κομμάτι  καθημερινής εργασίας του ΔΛΤΑ  .

 Οι απαιτήσεις καλής λειτουργίας του Ταμείου είναι ιδιαίτερα σύνθετες και δύσκολες .

      Η καλη διαχείριση των οικονομικών αποθεμάτων του Ταμείου , απαιτεί γνώσεις και εντιμότητα !

                                                                                                       Γιώργος Βαλ. Μαντζώρος

    

 ΥΓ. Ζητω συγνώμη για τις ατελειες στο κείμενο .

Προφανώς ο επεξεργαστής κειμένου εχει θεμα .




Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΤΕΛΗ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΩΝ -ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ .

 

                                                                          2ο


Γραφείο ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ  στο Γαύριο Ανδρου  .

 Απο αριστερά . Νυν Αρχηγός ΛΣ Αλεξανδράκης , π. δήμαρχος Ανδρου κ. Λοτσάρης, π. υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Κατσαφάδος, βουλευτής Κυκλάδων κ. Μονογιού , Αντιδημ Υδρούσας κ.κ. Μακρή , Μπιθικώτση, Σύμβουλος δημάρχου Ανδρου κ . Μαντζώρος , περιφερ. σύμβουλος Ανδρου . κ.Λασκαρης .

1.    Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία , τα Λιμενικά Ταμεία  , οφείλουν να λειτουργούν και να εισπράττουν τα λιμενικά τέλη επιβατών και οχημάτων  , με τις διαδικασίες που περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω  . 

Φυσικά αυτό αφορά  το ΔΛΤΑνδρου  . 

2. Για το πρωτεύον θέμα της διαφάνειας ,  επιλέξαμε  σαν παράδειγμα  για να ενημερωθείτε    τον τρόπο    που εφαρμόζεται απο το Λιμενικό Ταμείο Χανίων Κρήτης για το διάστημα  1/1/24 μέχρι 31/7/24  .......

https://www.ltnx.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=303:-2024&catid=43:2015-08-03-15-06-19&Itemid=67&lang=el

3. Περιμένουμε,  την σχετική αναλυτική οικονομική ενημέρωση απο τον πρόεδρο του ΔΛΤΑ κ. Σουσουδη , όπως η νομοθεσία επιτάσσει !

Νόμος 2399/96  Άρθρο 6:       Λιμενικά τέλη επιβατών 

- Σκοπός - Προϋποθέσεις και τρόπος επιβολής τους

Νόμος 3622/07  Άρθρο 20:      Λιμενικά τέλη  οχημάτων

 1.             Σε κάθε επιβάτη που επιβιβάζεται σε ή αποβιβάζεται από πλοίο, επιβάλλεται ειδικό ανταποδοτικό τέλος χρήσεως λιμένα υπέρ των φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης των λιμένων επιβίβασης και αποβίβασης, για την κατασκευή, συντήρηση και εκσυγχρονισμό των λιμενικών εγκαταστάσεων.

 2.       Το τέλος συνίσταται σε συνολική ποσοστιαία προσαύξηση 5% στην τιμή του εισιτηρίου ή του ναύλου για τους επιβάτες των πάσης φύσεως Ε/Γ, Ε/Γ - Ο/Γ και υδροπτερύγων πλοίων γραμμών εσωτερικού και εξωτερικού, με ελληνική ή ξένη σημαία και αναγράφεται στα εισιτήρια αναλυτικά ως 2,5% υπέρ του φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης του λιμένα επιβίβασης και 2,5% υπέρ του φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης του λιμένα αποβίβασης.

==================    Το ειδικό τέλος επιβατών θα αναλώνεται αποκλειστικά για την εκτέλεση, συντήρηση και βελτίωση των λιμενικών έργων και εγκαταστάσεων.

 3. Τα τέλη της παραγράφου 2Β, 2Γ και 2Δ του παρόντος αυξάνονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομικών, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 4. Το τέλος περιλαμβάνεται στα εισιτήρια και εισπράττεται με ευθύνη αυτών που εκδίδουν αυτά, δηλαδή τα ναυτικά πρακτορεία, τα τουριστικά γραφεία και συναφείς επιχειρήσεις.

Το εισπραττόμενο για κάθε ημερολογιακό μήνα ποσό πρέπει να κατατίθεται από τους υπεύθυνους για την είσπραξη μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα στο λογαριασμό για το δικαιούχο δημόσιο φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης του λιμένα που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, μαζί με υπεύθυνη δήλωση και κατάσταση εμφαίνουσα τον αριθμό των εκδοθέντων κατά θέσεις εισιτηρίων και το καταβλητέο χρηματικό ποσό.

     Το χρονικό διάστημα που ορίζεται στην παράγραφο αυτή για κατάθεση από τους υπεύθυνους του εισπραττόμενου ποσού για κάθε μήνα,  ισχύει και για την απόδοση του ειδικού τέλους διέλευσης δια των προκυμαίων οχημάτων πάσης φύσεως που επιβιβάζονται στα πλαίσια δια της ίδιας αυτών δυνάμεως του νομοθετικού διατάγματος [Ν] 158/1969 (ΦΕΚ 63/Α/1969).

 5.    Οι υπεύθυνες για την είσπραξη επιχειρήσεις έχουν αλληλέγγυα και σε ολόκληρο ευθύνη με τους υπόχρεους επιβάτες για την καταβολή του τέλους.

      Οι δημόσιοι φορείς διοίκησης και εκμετάλλευσης των λιμένων, για τους οποίους επιβάλλεται το τέλος αυτό, δύνανται, για τη διαπίστωση της κανονικής βεβαίωσης είσπραξης και απόδοσης του τέλους, να προβαίνουν στον έλεγχο των δικαιολογητικών που βρίσκονται εις χείρας των υπευθύνων για την είσπραξη του ή τρίτων.

      Οι υπηρεσίες του Κράτους οφείλουν να παρέχουν κάθε αναγκαίο που έχουν στη διάθεση τους , στοιχείο για έλεγχο με αίτηση του ενδιαφερόμενου δημόσιου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης του λιμένα.

6. Η βεβαίωση οφειλόμενων ποσών του λιμενικού τέλους γίνεται με πράξη του συλλογικού οργάνου του δημοσίου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης του λιμένα.

   Η είσπραξη των ποσών που έχουν βεβαιωθεί γίνεται από αυτό κατ' ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του νομοθετικού διατάγματος [Ν] 356/1974 (ΦΕΚ 90/Α/1974).

     Σε περιπτώσεις μη υποβολής δήλωσης ή υποβολής εκπρόθεσμης ή ανακριβούς δήλωσης εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του νόμου [Ν] 1642/1986 (ΦΕΚ 125/Α/1986) 

    Για την εφαρμογή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και άλλες διατάξεις και οι σχετικές κυρώσεις επιβάλλονται με ιδιαίτερη πράξη της Λιμενικής Επιτροπής.

     Η άσκηση οποιουδήποτε ενδίκου βοηθήματος κατά της βεβαίωσης των οφειλόμενων ποσών αναστέλλει την καταβολή , του ενός τρίτου της οφειλής που έχει βεβαιωθεί.

7. Για τη μη είσπραξη, τη μειωμένη είσπραξη ή την καθυστέρηση απόδοσης του τέλους από την υπεύθυνη επιχείρηση μπορεί, με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, μετά από πρόταση του δημόσιου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης του οικείου λιμένα ή της οικείας λιμενικής αρχής να:

 i. επιβάλλεται υπέρ του οικείου Λιμενικού Ταμείου πρόστιμο ανερχόμενο μέχρι το εικοσαπλάσιο της αξίας του μη εισπραχθέντος ή καθυστερημένα αποδοθέντος τέλους

 ii. αφαιρείται προσωρινά και για χρονικό διάστημα από τριάντα (30) ημέρες μέχρι τρεις (3) μήνες ή ανακαλείται οριστικά η άδεια σκοπιμότητας πραγματοποίησης δρομολογίων ή η εκτέλεση τουριστικών πλοίων στα θαλάσσια μεταφορικά μέσα της συγκεκριμένης επιχείρησης.

 iii. αφαιρείται προσωρινά και για χρονικό διάστημα από τριάντα (30) ημέρες μέχρι τρεις (3) μήνες ή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας του ναυτικού πρακτορείου.

   Εάν το πρακτορείο ή η επιχείρηση που εκδίδει τα εισιτήρια ή εισπράττει τα οφειλόμενα στο λιμενικό ταμείο τέλη,  λειτουργεί σαν τουριστικό πρακτορείο του νόμου [Ν] 393/1976 (ΦΕΚ 199/Α/1976), η προσωρινή αφαίρεση ή η ανάκληση της άδειας λειτουργίας του πραγματοποιείται με απόφαση του αρμόδιου για τον Τουρισμό Υπουργού, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.

8. Οι υπεύθυνοι για κάθε λιμάνι, που εκδίδουν νομίμως εισιτήρια επιβατών των πάσης φύσεως πλοίων, υποχρεούνται να καταθέσουν στο οικείο λιμενικό ταμείο, εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης εμπορικής τράπεζας , για την εγγύηση της καλής διαχείρισης και απόδοσης των λιμενικών τελών για τα εισιτήρια των επιβατών.

    Το ύψος της εγγυητικής επιστολής, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας παραγράφου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.

 9. Ανεξάρτητα από τις κυρώσεις της παραγράφου 7, σε κάθε περίπτωση μη είσπραξης ή καθυστέρησης απόδοσης των εισπραχθέντων λιμενικών τελών από τις παραπάνω επιχειρήσεις, οι κατά τόπους λιμενικές αρχές, μετά από αίτηση του δημόσιου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης του λιμένα απαγορεύουν τον απόπλου των πλοίων για τα οποία υπάρχει η υποχρέωση απόδοσης των οφειλόμενων τελών.

 10. Ορίζεται αμοιβή των επιφορτισμένων για την είσπραξη του τέλους αυτού ναυτικών πρακτορείων και λοιπών επιχειρήσεων ποσοστού 5% στο εισπραττόμενο κατά περίπτωση ποσό το οποίο θα παρακρατείται από τα δικαιούμενα, κατά την απόδοση του στο φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης του λιμένα.

11. Κατ' εξαίρεση της διάταξης της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου, το τέλος της παραγράφου 1 δύναται να εισπράττεται απευθείας από τα όργανα του οικείου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης του λιμένα ή από τρίτους στους οποίους έχει ανατεθεί η είσπραξη, με απόφαση του συλλογικού οργάνου διοίκησης τους. Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας καθορίζεται η διαδικασία είσπραξης και απόδοσης του τέλους, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.

 12. Ταχυδρομικά ή τραπεζικά έξοδα απόδοσης των υπέρ λιμενικών ταμείων δικαιωμάτων, που εισπράττονται σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις από λιμενικές αρχές στην έδρα των οποίων δεν υπάρχει κατάστημα Τράπεζας της Ελλάδος, βαρύνουν το οικείο λιμενικό ταμείο.

 13. Οι προμήθειες και πάσης φύσεως νόμιμα δικαιώματα που παρακρατούνται από τις τράπεζες και λοιπούς πιστωτικούς οργανισμούς κατά την εξόφληση των επιταγών που εκδίδονται από τα λιμενικά ταμεία βαρύνουν αυτά.

 14. Από τα σύμφωνα με τις παραγράφους 2Α, 2Β, 2Γ και 2Δ του παρόντος άρθρου εισπραττόμενα δικαιώματα υπέρ των λιμενικών ταμείων ποσοστό 5% αποδίδεται στο Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού (ΜΤΝ), για τις υπηρεσίες ασφαλούς διακίνησης που παρέχουν οι λιμενικές αρχές στο επιβατικό κοινό.


15. Επίσης ορίζεται ποσοστό κράτησης 5% ως έσοδο υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού , στα παρακάτω τέλη και δικαιώματα που βεβαιώνονται ή εισπράττονται από τις λιμενικές αρχές σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις:

 α) από τα πάσης φύσεως τέλη και δικαιώματα προσόρμισης - παραβολής - πρυμνοδέτησης, ελλιμενισμού και παροπλισμού των πλοίων, καθώς και του ειδικού τέλους διέλευσης οχημάτων, για τα λιμενικά ταμεία της χώρας.

 β) από τις εισπράξεις των φαρικών τελών.

 γ) από τα πρόστιμα του άρθρου 157 του νομοθετικού διατάγματος 187/1973 (ΦΕΚ 261/Α/1973) Περί Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου που βεβαιώνονται από τις Λιμενικές Αρχές και εισπράττονται από τις οικείες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, καθώς και από τα πρόστιμα των άρθρων 44 και 45 του ως άνω Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, καθώς και των προστίμων του άρθρου 13 του προεδρικού διατάγματος 55/1998 (ΦΕΚ 58/Α/1998), όπως αυτά ισχύουν κάθε φορά,

 δ) από τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τις Λιμενικές Αρχές για παράνομη στάθμευση κατά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (νόμος [Ν] 2696/1999 (ΦΕΚ 57/Α/1999)).

16. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας καθορίζονται οι διαδικασίες είσπραξης και απόδοσης του προβλεπόμενου στις παραγράφους 14 και 15 ποσοστού 5% στο δικαιούμενο Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

17. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομικών, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δύνανται να καθορίζονται για ειδικές κατηγορίες πλοίων απαλλαγές ή μειώσεις για τα κάθε φύσης λιμενικά και φαρικά τέλη που επιβάλλονται στα πλοία, επιβάτες - οχήματα ή φορτία στους λιμένες της χώρας σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά.

18. Για την εκτέλεση και συντήρηση των λιμενικών έργων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου επιτρέπεται η σύναψη δανείων από τα λιμενικά ταμεία με εγγύηση των παραπάνω εσόδων, καθώς και η διάθεση άλλων διαθέσιμων κεφαλαίων τους, ύστερα από έγκριση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

 Δανειακές υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από τα Λιμενικά Ταμεία μέχρι την έκδοση του νόμου αυτού βαρύνουν τα έσοδα του ειδικού τέλους του παρόντος άρθρου.

 19. Οι παραβάτες των διατάξεων του παρόντος άρθρου και των αποφάσεων που εκδίδονται σε εκτέλεσή του τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή μέχρι ενός εκατομμυρίου δραχμών.

 20. Για τη χωροθέτηση και δημιουργία των λιμένων εθνικής και περιφερειακής σημασίας του νόμου 2218/1994 και των σχετικών λιμενικών έργων στη χώρα από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, καθώς και για της πάσης μορφής παραχωρήσεις στους χώρους αυτών και στις λιμενικές εγκαταστάσεις που ήδη υπάρχουν, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στο πλαίσιο της ασκούμενης από αυτό ενιαίας ναυτιλιακής και λιμενικής πολιτικής της χώρας, καθώς και για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.

 21. Με την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται οι διατάξεις του νομοθετικού διατάγματος [Ν] 3878/1958, του άρθρου 34 του νομοθετικού διατάγματος [Ν] 4544/1966 και των άρθρων 2 και 3 του νομοθετικού διατάγματος [Ν] 158/1969, καθώς και κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου.

 22. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται από τη δημοσίευσή του.

 ΠΗΓΗ    https://www.nomoskopio.gr/n_2399_96_6.php?toc=0&printWindow&

 Νόμος 3622/07 - Άρθρο 20:Λιμενικά τέλη επιβατών και οχημάτων

1.    Σε πάσης φύσεως όχημα επιβιβαζόμενο ή αποβιβαζόμενο σε ή από πλοίο γραμμών εσωτερικού ή εξωτερικού, με ελληνική ή ξένη σημαία, κινούμενο επί τροχών, είτε αυτοδυνάμως είτε ρυμουλκούμενο, επιβάλλεται ειδικό τέλος χρήσεως λιμένα υπέρ των φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης των λιμένων επιβίβασης και αποβίβασης.

 Το τέλος είναι ανταποδοτικό για την κατασκευή, συντήρηση, λειτουργία και εκσυγχρονισμό των λιμενικών εγκαταστάσεων και υποδομών που απαιτούνται για την καλύτερη διακίνηση των πάσης φύσεως οχημάτων που έχουν σκοπό την επιβίβαση τους στα πλοία ή την αποβίβαση τους από αυτά. Του τέλους αυτού απαλλάσσονται τα πάσης φύσεως οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

2.    Το τέλος χρήσεως λιμένα συνίσταται σε συνολικό ποσοστό 5% στην τιμή του εισιτηρίου ή του ναύλου και αναγράφεται στα εισιτήρια αναλυτικά ως 2,5% υπέρ του φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης του λιμένα επιβίβασης και 2,5% υπέρ του φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης του λιμένα αποβίβασης. 


Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Δήμαρχοι Πρόεδροι και Λιμ Ταμείο Ανδρου . Συγκρότηση , λειτουργία ,οικονομική επάρκεια .

 


                                         ΓΙΑ  ΟΠΟΙΟΝ  ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ  

                              και αγαπάει την Άνδρο

                                                            1ο


 Πως υποχρεούται να λειτουργεί το νέο Λιμενικό Ταμείο Άνδρου  .

          Η πολυπόθητη διαδικασία διαχωρισμού του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Άνδρου  , απαιτεί και επιβάλλει εκ του Νόμου πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις και σύνθετες ενέργειες για την εύρυθμη λειτουργία του και την διαφάνεια στα οικονομικά .

         Συγκρότηση  του Διοικητικού  Συμβουλίου  του  Λιμενικού Ταμείου  Άνδρου .     

     Υπεύθυνοι  έναντι του Νόμου και των Ανδριωτών , είναι  ο  πρόεδρος και τα μέλη του    Διοικητικού Συμβουλίου .  Η θητεία αρχίζει πάντοτε ,  μετά την ορκωμοσία κάθε νέας δημοτικής διοίκησης  η οποία  επιλέγει τα νέα μέλη , τον νέο πρόεδρο  με τους αναπληρωτές τους . Τελειώνει στις επόμενες δημοτικές εκλογές . Αυτοδίκαια  τότε όλα τα μέλη του  προηγούμενου ΔΣ καθαιρούνται . 

    Ο νόμος προβλέπει  για την Άνδρο , 7μελές  Διοικητικό Συμβούλιο στο ΔΛΤΑ . Η  επιλογή του   Προέδρου και των   μελών  και των αναπληρωτών τους , γίνεται ανάλογα με την δύναμη των πολιτικών  παρατάξεων στις Δημοτικές εκλογές . 

    Ο  εκάστοτε δήμαρχος νικητής των εκλογών , έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να διορίσει τα νεα  τακτικά μέλη  του ΔΣ και τους αναπληρωτές τους  .

    Μια θέση μέλους στο ΔΣ , παραχωρείται υποχρεωτικά εκ του νόμου στον εκάστοτε Λιμενάρχη Άνδρου .

.Ακούσαμε πολλές ανακρίβειες τις τελευταίες ημέρες . Υποτιμούν την νοημοσύνη μας

Περιζήτητη νύφη η καρέκλα του Προέδρου ΔΛΤΑ

         Την   5 Σεπτεμβρίου  2022   1ος  πρόεδρος του νέου ΔΛΤΑ , αυτοδιορίστηκε  ο τότε δήμαρχος  κ. Λότσαρης  παράλληλα με τα καθήκοντα του δημάρχου Ανδρου που τότε εκτελούσε . Η σημερινή του  πρόταση για την κα Χρυσάνθη Στεφάνου , ήρθε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση .

Προσφάτως ο ίδιος , δήλωσε δημόσια  , οτι είχε  μηδενικό έργο   σαν πρόεδρος  λόγω....... οικονομικής αδυναμίας τουΤαμείου  !

 Όμως , ολοι γνωρίζουμε οτι απο τον Αύγουστο του 2022  ανοίχτηκε  νέος  λογαριασμός του Ταμείου στην τράπεζα EUROBANK   Άνδρου , ( τον άνοιξε ο.....ιδιος !!!!! ) , όπου οι ναυτιλιακές εταιρείες  απο τότε καταθέτουν  τις μηνιαίες  κρατήσεις απο τα εισιτήρια των πλοίων  .( ποτε δεν μας ανακοίνωσαν  τα ποσά !!!) 

 Τον Οκτώβριο του 2023 ο κ. Λοτσάρης έχασε τις δημοτικές εκλογές . Ήξερε καλα οτι ο νέος δήμαρχος και πολιτικός του αντίπαλος , κ. Σουσουδης  , θα τον καθαιρέσει  αμέσως απο την προεδρία του ΔΛΤΑ  .

 Είχε παραμείνει 16 μήνες πρόεδρος του ΔΛΤΑ με μηδενικό έργο .  Χάθηκε πολύτιμος χρόνος , είχε άλλες προτεραιότητες. Δεν το διαπραγματεύθηκα ουτε στιγμή μαζί του . Μακριά απο πολιτικά παιχνίδια ,θέλοντας να προφυλάξω την αξιοπρέπεια μου , παραιτήθηκα από την θέση ευθύνης του άμισθου συμβούλου και από τακτικό μέλος του ΔΛΤΑ .

 Για να αποφύγει την καθαίρεση του  ,  παραιτήθηκε αιφνιδίως τον Δεκέμβριο του 2023  , απο την προεδρία . 

 Δεν σκέφτηκε τότε , την λύση της  κας Χρυσάνθης Στεφάνου ! .

 Βρήκε  και διόρισε  , νέο  2ο πρόεδρο  , '' την μαριονέτα των........... 20 ημερών’’  τον  κ.Χ. Βουραζέρη .

Αυτός  δέχτηκε ασμένως  , το αξίωμα  των 20 ημερών και έκτοτε επαίρεται οτι υπήρξε   ... .......''πρόεδρος'' .  Έστω για λίγο  πέτυχε και αυτός  την κοινωνική του καταξίωση .  

( Ο κ. Χ.Βουραζέρης , όπως ήταν αναμενόμενο , καθαιρέθηκε σε 20 μέρες  απο τον νέο δήμαρχο κ. Σουσουδη .  Μετα  τον λυπήθηκε και τον άφησε  μέλος του ΔΣ στο ΔΛΤΑ  )

   Στην συνέχεια ο  κ. Σουσούδης  , , αυτό διορίστηκε   3ος  πρόεδρος  του ΔΛΤΑ  ( όπως ακριβώς είχε κάνει  ο κ. Λοτσαρης)  .  Ήταν Ιανουάριος του 2024 !

      Χρήματα υπήρχαν, όπως είπαμε ,( απο το 2022 και απο τα εισιτήρια )  αλλά ο ίδιος προβάλλει σήμερα την αστεία δικαιολογία  της οικονομικής στενότητας. Αν λέει αλήθεια , ηταν υπόχρεος  να εχει ήδη υποβάλει  σχετική καταγγελία  στη αποκεντρωμένη Διοίκηση Ν.Αγαίου . 

Στην συνέχεια μπήκαν στο Ταμείο το 2024 και άλλα  1.760.000 ευρω απο τον διαχωρισμό με την Τήνο .

Αναζητείται καπετάνιος

Περιμέναμε ειλικρίνεια και διαφάνεια από όλους ! Δεν τις έχουμε δει ακόμη .

  Έχουν περάσει 8 μήνες και η προεδρία του κ. Σουσούδη  στο ΔΛΤΑ  , παραμένει εξαιρετικά υποτονική με παραλείψεις και λάθη στις  σχετικές υποχρεώσεις του  .

Δεν γνωρίζουμε τα σημερινά ταμειακά αποθεματικά  , ούτε τις δαπάνες .

Ο πρόεδρος-δήμαρχος  , δεν έχει συγκροτήσει ακόμη κανονισμό και οργανισμό  λειτουργίας .

 Δεν υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις και  γραφεία  εργασίας ( έκλεισαν  χωρίς λογο το νέο Γραφείο του ΔΛΤΑ στο Γαυριο !!!  )  .

 Δεν εχει καθορίσει την έδρα του ΔΛΤΑ , που πρέπει να είναι στο λιμάνι του Γαυρίου . Δεν έχει καν αρχείο ( δεν το αναζήτησε κανείς ) . 

Το ΔΛΤΑ Άνδρου δεν διαθέτει  διοικητικό και οικονομικό προσωπικό , δεν γίνονται προμήθειες , ουτε εισπράξεις τελών σκαφών ,  ούτε  μελέτες ανάπτυξης  , ουτε συμβάσεις ηλεκτρολόγων  συντηρητών , ούτε  έργα συντήρησης και υποδομών στα λιμάνια της Άνδρου .  

  Το χειρότερο όμως είναι η επικρατούσα αδιαφάνεια  και η έλλειψη οικονομικής λογοδοσίας ! Είναι υπόχρεος εδω και καιρό για   δημόσια οικονομική ενημέρωση , αλλά ΄...........

 Είναι διαχειριστής δημοσίου χρήματος  που ανήκει μόνο στο ΔΛΤΑ και οχι στον Δήμο .

    Ολη η πορεία μέχρι σήμερα , στην οργάνωση και λειτουργία της πολλά υποσχόμενης νεας και οικονομικά ανεξάρτητης ,  υπηρεσίας του , χαρακτηρίζεται  απο όλους θλιβερή !

Το μεγάλο λάθος

       Την  απαράδεκτη κατάσταση  για την Άνδρο  , επιχειρήθηκε  να ανατρέψει με μια εξαιρετική  δημόσια πρόταση   ευρείας αποδοχής , για παραχώρηση της προεδρίας του ΔΛΤΑ ,  σε ενα  Ανδριώτικο  εξέχον επιχειρηματικά σχήμα στο χώρο της ναυτιλίας  , την εταιρία Golden Star Ferries της οικογένειας Στεφάνου  και την κα  Χρυσάνθη Στεφάνου

     Προσωπικά πιστεύω οτι ο κ. Σουσουδης  , θα έπρεπε να αποδεχτεί την πρόταση , σαν ένα μοναδικό δώρο , που θα τον έβγαζε απο την δύσκολη θέση που ο ιδιος επέλεξε , αλλά αδυνατεί να την υπηρετήσει . Αρνήθηκε με αστείες προφάσεις  μια αναπτυξιακή προοπτική στα λιμάνια μας . 

Ο χρόνος  είναι αμείλικτος . Δικαιώνει αλλά και καταδικάζει !

Η   Ανδρος ταξιδεύει   με ''αυτόματο πιλότο ''    !!!


        ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ                                                                                                          ΓΒΜ