Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011

ΔΕΗ: Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια από 1η/1/2012
Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου 2012 προανήγγειλε η διοίκηση της Επιχείρησης, χωρίς ωστόσο να δώσει στοιχεία για το ποσοστό της αύξησης


.ΑΝΤΕ   ΠΑΛΙ .....                 
   Οι καταναλωτές θα πληρώσουν και πάλι την ''πρασινη απατη''
και τα τελη  υπέρ  ΑΠΕ.   Χρεώνει στους λογαριασμούς 0,10 λεπτά την kw/h  η ΔΕΗ ,αλλά αγοράζει   0,55 λεπτά από τους ''παραγωγους'' τρομάρα τους            SAGINI
Σύντομα θα σκάσει η φούσκα των εγγυημένων τιμών ΑΠΕΤα σενάρια μείωσης των εγγυημένων τιμών των ΑΠΕ πανευρωπαϊκά επανέρχονται όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα στο τραπέζι, ενώ παράλληλα εκτιμήσεις βλέπουν στην πράσινη ενέργεια την επόμενη επενδυτική «φούσκα».
Αν και πέρασε στα «ψιλά», την εβδομάδα που πέρασε η εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ινγκε Μπερνάετς από το βήμα του συνεδρίου του Economist έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την ελληνική πλευρά.
«Η ένταξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι πραγματικά μια πρόκληση, θα πρέπει όμως να γίνεται με οικονομικά συμφέροντα τρόπο», είπε για να φέρει ως παράδειγμα  
«το αιολικό δυναμικό των νησιών, που για να αναπτυχθεί και να αξιοποιηθεί, θα πρέπει παράλληλα να υπάρχει και η αντίστοιχη εφεδρεία για τις ημέρες εκείνες που δεν φυσάει».
      Αν και η κα Μπερνάετς συνέδεσε τις εφεδρείες αυτές ακόμη και με την ύπαρξη πυρηνικών εργοστασίων (απαντώντας στην ουσία στην υπ.ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη που νωρίτερα παρουσιάζοντας το εθνικό σχέδιο δράσης για το 20-20-20 είχε στραφεί κατά της πυρηνικής ενέργειας), το θέμα, που σημειωτέον προκαλεί μια ευρύτερη αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Κομισιόν, είναι το εξής :
       Τα δεδομένα της κρίσης, ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ίσως να απαιτούν επανεξέταση του κόστους για την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου 20-20-20, όπως άλλωστε συμβαίνει σε άλλες χώρες του «προβληματικού Νότου.
         Εδώ και πάρα πολλούς μήνες η ισπανική κυβέρνηση έχει μειώσει σημαντικά τις εγγυημένες τιμές για φ/β σε πάρκα και σε στέγες, ενώ και στην Πορτογαλία, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κείμενο του δικού της Μνημονίου θα περάσει μέτρο για τη δραστική μείωση τους.

Βλέπουν την επόμενη «φούσκα» στην πράσινη ενέργεια…

      Ανησυχητικό πάντως δείγμα για την τύχη της πράσινης βιομηχανίας αποτελούν και διάφορες έρευνες (κατευθυνόμενες, σύμφωνα με τους ανθρώπους των ΑΠΕ) που έρχονται τελευταίως στη δημοσιότητα με αυξανόμενο ρυθμό, και που μιλούν για πράσινη «φούσκα».
Την περασμένη Τετάρτη 18 Μάιου, δημοσιεύτηκε στα ξένα μέσα ενημέρωσης δημοσκόπηση ανάμεσα σε 200 διαχειριστές ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (fund managers) οι οποίοι εκφράζουν ανησυχία για τον κίνδυνο δημιουργίας μιας «φούσκας» στον τομέα της πράσινης ενέργειας, αλλά και γενικότερα σε τομείς που συγκεντρώνουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον
      Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, η κρίση έχει καταστήσει τους επενδυτές πιο προσεκτικούς απέναντι στους κινδύνους που ενδεχομένως ανακύψουν από μαζικές επενδυτικές θέσεις.
Σύμφωνα με το 24% των fund managers, η πράσινη ενέργεια αποτελεί τον τομέα που μοιάζει να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για την επόμενη επενδυτική «φούσκα».
 Ακολουθούν τα εμπορεύματα, ο χρυσός, και ο τομέας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Την έρευνα εκπόνησε η εταιρεία λογιστικών υπηρεσιών Rothstein Kass(http://news.yahoo.com/s/nm/20110518/wl_canada_nm/canada_us_privateequity_2).

Σενάρια αντικατάστασης της εγγυημένης τιμής

Υπενθυμίζουμε πάντως ότι εδώ και καιρό, και με αφορμη την οικονομική κρίση, μερίδα κοινοτικών αξιωματούχων, προωθεί σενάρια κατάργησης της εγγυημένης τιμής πώλησης του ρεύματος που παράγουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
      Τα σενάρια αυτά κάνουν λόγο για την ανάγκη «εναρμόνισης των υποστηρικτικών μηχανισμών», διατύπωση που κρύβει, σύμφωνα με ανθρώπους των ΑΠΕ, την πρόθεση για κατάργηση της εγγυημένης τιμής, επειδή κάποιοι στην Κομισιόν πριμοδοτούν άλλες μορφές ενέργειας (φυσικό αέριο, άνθρακας, πυρηνικά, κλπ), όπως εκτιμούν πάντα οι ίδιες πηγές...
       Εφόσον περάσει μια τέτοια θέση, η τιμή για την ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ θα καθορίζεται από ένα διαφορετικό μηχανισμό, και με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, δηλαδή την προσφορά και τη ζήτηση όπως για παράδειγμα των λεγόμενων «πράσινων πιστοποιητικών» που ισχύουν ήδη σε Ιταλία και Βρετανία.

Το πρώτο βήμα...
Άνθρωποι του χώρου εκτιμούν ότι αυτό δεν θα είναι παρά το πρώτο βήμα για να χαθεί το προβάδισμα που έχουν σήμερα οι ΑΠΕ, να αγοράζεται η ενέργεια τους από το διαχειριστή του συστήματος, πριν απ’ όλες τις άλλες τεχνολογίες (λιγνίτης, φυσικό αέριο, κλπ), πλεονέκτημα που διατηρούν για καθαρά τεχνικούς λόγους, οι οποίοι είναι συνυφασμένοι με τη φύση των τεχνολογιών αυτών.

Η Μπιρμπίλη λεει το ποιημα της : «Θα απαξιώσει σημαντικές επενδύσεις»
Το θέμα είχε συζητηθεί και παλαιότερα, το Δεκέμβριο του 2010, στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, όπου είχε τοποθετηθεί και η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Βέβαια, από τότε μέχρι σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει, ειδικά ως προς την οικονομική θέση της χώρας μας.
    Σύμφωνα πάντως με την τότε ομιλία της, «η εναρμόνιση των υποστηρικτών μηχανισμών θα απαξιώσει σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις που έχουν γίνει στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα αποδυναμώσει την εξουσία των εθνικών κυβερνήσεων ως προς τον έλεγχο της πορείας και την επίτευξη των εθνικών στόχων για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, θα αποπροσανατολίσει από το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΑΠΕ στην Ευρώπη, των ελλιπών ενεργειακών υποδομών και την ευρωπαϊκή ενοποίηση των δικτύων μεταφοράς ενέργειας».
 
Πηγη
http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/b62e51db-2650-4709-83a5-dbd8748035ac
Θα πουλάω όλο το ηλιακό ρεύμα που παράγω στη ΔΕΗ ή μόνο την περίσσεια;

 '' Όλη η παραγόμενη από το φωτοβολταϊκό ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ και πληρώνεστε γι’ αυτή με 55 λεπτά την κιλοβατώρα (0,55 €/kWh), τιμή που είναι εγγυημένη για 25 χρόνια. Εσείς συνεχίζετε να αγοράζετε ρεύμα από τη ΔΕΗ και να το πληρώνετε στην τιμή που το πληρώνετε και σήμερα (περίπου 10-12 λεπτά την κιλοβατώρα). Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει ένα νέο μετρητή για να καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια. Αν, για παράδειγμα, στο δίμηνο το φωτοβολταϊκό σας παράγει ηλεκτρική ενέργεια αξίας 250 € και καταναλώνετε ενέργεια αξίας 100 €, θα σας έρθει πιστωτικός λογαριασμός 150 €, ποσό που θα καταθέσει η ΔΕΗ στον τραπεζικό σας λογαριασμό.''


      ''Το παραπανω ειναι αποσπασμα απο διαφημηση εταιρειας που πουλαει φωτοβολταικα για παραγωγη ηλεκτρικης ενεργειας. Η διαφορα απο τα 10 λεπτα μεχρι τα 55 ειναι τα χρηματα που θα πληρωνουν οι καταναλωτες ηλεκτρικης ενεργειας για τα επομενα 25 χρονια ,  εγγυημενης τιμης που εχει κατοχυρωσει ο ''παραγωγος''.  Χωρια τα εξοδα διασυνδεσης. ''         SAGINI Ενα βημα πριν την καταστροφη και η κα  Μπιρμπιλη σπρωχνει οσο μπορει .
Επειδή  πολλοί  Έλληνες,  θύματα της διαφήμισης και της άθλιας προπαγάνδας για τα φωτοβολταϊκά τρέχουν και παρακαλάνε,  για να ''επενδυσουν'' δηλαδή να γίνουν τα επόμενα θύματα της ''πρασινης απάτης'' όταν ακούνε τα παραμύθια των πλασιέ των εταιρειών και των τραπεζών,τους συστήνουμε να διαβάσουν το παραπάνω μήπως και σώσουν τις οικονομίες τους.    Η τιμωρια των ενοχων ερχεται.
                                                                                            SAGINI