Σάββατο, 20 Αυγούστου 2011

Βαλσαμόλαδο Ανδρου

 

 

Βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum) - Βαλσαμέλαιο

 

Αυτό το πανέμορφο πορτοκαλοκίτρινο λουλουδάκι, ομορφαίνει την φύση όταν ανθίζει λέγεται βαλσαμόχορτο! Το λατρεύουν όλα τα πλάσματα της γης μαζί και οι μέλισσες! Από το όνομά του μπορούμε να καταλάβουμε τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οτι και να πω για αυτό το βότανο θα είναι λίγο....στο νησι μας φυεται απο τον Μαιο και μετα.

Γενικά

Το υπερικό (Hypericum) είναι κοινώς γνωστό ως βαλσαμόχορτο, αγούδουρας ή γουθούρα. Πολυετής πόα με βλαστούς 10-100 cm, όρθιους με έρπουσα ριζοβλαστάνουσα βάση, που διατρέχονται από 2 αντίθετες γωνιώδεις γραμμές.

Φύλλα
Αντίθετα (5-)8-30(-35) mm, ωοειδή έως γραμμοειδή, άμισχα ή σχεδόν άμισχα, με πολυάριθμα, μεγάλα, διαφανή στίγματα.


Άνθη
Ακτινόμορφα, διγενή. Σέπαλα (4-)5, 5 mm, λογχοειδή, οξύληκτα, συνήθως ακέραια, χωρίς ή με ελάχιστα επιφανειακά μαύρα στίγματα. Πέταλα (4-)5, κίτρινα, μερικές φορές με μια χροιά κόκκινου, με λίγα περιφερειακά μαύρα στίγματα και μερικές φορές με επιφανειακά μαύρα στίγματα ή λωρίδες, ακανόνιστα οδοντωτά από τη μια πλευρά, ακέραια από την άλλη. Στήμονες πολυάριθμοι σε 3 δεσμίδες. Ωοθήκη επιφυής, με 3 καρπόφυλλα. Στύλοι (2-)3-5, ελεύθεροι, λεπτοί, 6-7 mm.
Καρπός
Φραγμοραγής κάψα, με σκληρά τοιχώματα και επιμήκεις αδένες λοξά ή κατά μήκος παρατεταγμένους.
Συναντάτε στο επίπεδο της θάλασσας έως τα 1500 m, πολύ σπάνια έως τα 2000 m.

Ιδιότητες
 Εσωτερικά, έχει ηρεμιστική και αναλγητική δράση. 
Χρησιμοποιείται στην θεραπεία της νευραλγίας, της ανησυχίας, της έντασης. 
Εξωτερικά, είναι ένα από τα πολυτιμότερα, επουλωτικά και αντιφλεγμονώδη βότανα.
Επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων και μωλωπισμών, κιρσών φλεβών και ελαφρών εγκαυμάτων (και του ήλιου).
Παλαιότερα όταν δεν έκαναν θειάφωση στα κρασοβάρελα, τα επάλειφαν με ένα είδος υπερικού (καλοκρασάς)


Βαλσαμόλαδο


Μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα βαλσαμόλαδο, με το φρέσκο βάλσαμο, με ώριμα άνθη, δηλαδή αυτά που έχουν κοκκινίσει, το βάζουμε σε γυάλινο αποστειρωμένο βάζο και το καλύπτουμε με ελαιόλαδο (αναλογία 1:4, βότανο, ελαιόλαδο). Το βαζάκι το αφήνουμε 1 μήνα σε δυνατό ήλιο και το κουνάμε κάθε τόσο. Όταν θα είναι έτοιμο μετά από ένα μήνα, θα έχει πάρει ένα κόκκινο βαθύ χρώμα, μπορούμε να το σουρώσουμε, να το στύψουμε πολύ καλά χρησιμοποιώντας τουλπάνι ώστε να κρατήσουμε μόνο το λάδι. Το βάζουμε σ’ένα καινούριο αποστειρωμένο βαζάκι και γραφουμε στην ταμπελίτσα του βαλσαμόλαδο !!! Το κρατάμε ένα χρόνο σε δροσερό μέρος.

Κάνει πολύ καλό σε καψίματα πρώτου βαθμού!

 

http://fysikaproionta.blogspot.com