Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΥΠΕΡ ΑΠΕ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ Ο ΥΠΕΚΑ

                                                                                                ΤΟΣΟ    ΕΠΙΚΑΙΡΟ
                                                                                                2η ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ


ΣΤΑ 175 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

«Μυτιληνόσημο» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Μια τεράστια αλλά και αλληλοσυγκρουόμενη (από πλευράς συμφερόντων) λίστα αναμονής αιτημάτων υπάρχει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που στο μεγάλο της μέρος θα εκπληρωθεί με διαδικασίες fast track.      Αυτό υποστηρίζουν πολιτικά στελέχη που γνωρίζουν «τις εκκρεμότητες» και το βεβαιώνουν και επιχειρηματίες που έχουν διατυπώσει τα αιτήματα, «τα οποία δεν ήταν σε θέση να διεκπεραιώσει η προκάτοχος του Γ. Παπακωνσταντίνου, η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη...» 


Το παιχνίδι είναι ωμό πλέον. Με αφορμή, δε, τον κορσέ της επιτήρησης και την κηδεμονία του μνημονίου, τα επιχειρηματικά συμφέροντα παραγγέλνουν στην πολιτική.
Στέλνουν εντολές για νόμους αλά καρτ και αποφασίζουν κατά τη βολή τους, με το Κοινοβούλιο να έχει καταστεί ενδιάμεσο νομιμοποιητικό όργανο.
Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα κερδίζουν και εν μέσω χρεοκοπίας και ο πολίτης χρεώνεται και με νέα «διαπλοκόσημα» και για τις επόμενες γενιές.
Η διαφάνεια παραμένει μόνο στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ.GR και στον προσχηματικό πολιτικό λόγο.
Ενα δείγμα του νέου βάρβαρου μοντέλου «ανάπτυξης» δόθηκε και με τη νομοθετική πρωτοβουλία εξπρές που ανέλαβε και ολοκλήρωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου.
Με νομοσχέδιο-σκούπα προωθήθηκε το τρίτο πακέτο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, άνοιξε ο δρόμος για γρήγορες εκποιήσεις πηγών, παρασχέθηκαν διευκολύνσεις σε επιχειρηματίες για φτηνή και γρήγορη αξιοποίηση ορυκτού και μεταλλευτικού πλούτου, ενώ πίσω από δυσνόητα άρθρα κρύφτηκαν φωτογραφικές ρυθμίσεις για παλαιούς μεγάλους παίκτες του τομέα, ίσως και για νέους.

Οπως έγραψε η «Ε» στις 27, 28 και 29 Ιουλίου, από μία μόνο ρύθμιση στο νομοσχέδιο (του άρθρου 197) προκύπτει ένας κρυφός λογαριασμός -μια επιβάρυνση που εφεξής θα στέλνεται στους καταναλωτές με τη μορφή «καπέλου» στο ειδικό τέλος ΑΠΕ (έτσι γράφεται πλέον στους αναλυτικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ).
Επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς (αιολικής ενέργειας, φωτοβολταϊκών, υδροηλεκτρικών έργων κ.ά.) αντιλήφθηκαν ότι με το πρόσχημα της εναρμόνισης του εθνικού δικαίου σε οδηγία της Ε.Ε. ο νομοθέτης έσπευσε να κολλήσει στον νόμο και μια χαριστική τιμολόγηση (που δεν επιβάλλει η οδηγία), το κόστος της οποίας μετακυλίεται στον καταναλωτή.
Η οδηγία που υιοθετήθηκε με τον νόμο λέει ότι ο διαχειριστής του Ενεργειακού Φορτίου ( ΔΕΣΜΗΕ ) πρέπει να απορροφά κατά προτεραιότητα το ρεύμα που δίνουν μονάδες ΣΗΘΥΑ, δηλαδή μονάδες συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης, με καύσιμο φυσικό αέριο ή πετρέλαιο και να αρθεί ο περιορισμός που έδινε προτεραιότητα σε μονάδες μέχρι 35 MW.
Και η υπόθεση μέχρι εδώ είναι καθαρή.
Ομως στις λοιπές διατάξεις χώθηκε και μαθηματικός τύπος βάσει του οποίου το ρεύμα από τις μεγάλες μονάδες που θα απορροφάται κατά προτεραιότητα θα πληρώνεται με τιμολόγιο αιολικής ενέργειας συν τη ρήτρα φυσικού αερίου, δηλαδή 130 ευρώ ανά MWh αντί 55 ευρώ, οριακή τιμή που δίνει το σύστημα σε μονάδες αυτής της κατηγορίας.
Με έναν λόγο η πράσινη ενέργεια πληρώνεται όσο και η ρυπογόνος.
Η επιβάρυνση όμως που προκύπτει από αυτή την τιμολογιακή εξομοίωση των ΑΠΕ με τις ΣΗΘΥΑ θα περάσει στο τέλος ΑΠΕ, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν τα χρήματα για να καλοπληρωθεί ο παραγωγός.
Ποιος είναι όμως ο παραγωγός; 
Ο εξής ένας: ο όμιλος Μυτιληναίου με τη μονάδα Αλουμίνιον, τη μόνη μονάδα συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης που υπάρχει σήμερα στη χώρα, με εγκατεστημένη ισχύ 334 MW, η οποία σήμερα πουλάει το ρεύμα της στα 55 ευρώ ανά MWh συν 20 ευρώ cost recovery, για τις ανάγκες της αγοράζει από τη ΔΕΗ με 40,7 ευρώ ανά MWh και τώρα θα μπορεί να πουλάει με 130 ευρώ ανά MWh όλη της την παραγωγή. 

   Από μια τέτοια τιμολογιακή μεταχείριση, που επισφραγίστηκε με τον νόμο που ψηφίστηκε την Πέμπτη -και παρά τους τακτικούς ελιγμούς του υπουργού ΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου, με τις νομοτεχνικές βελτιώσες- η συνολική ετήσια επίπτωση στο ειδικό τέλος ΑΠΕ (δηλαδή των καταναλωτών) θα είναι 175 εκατ. ευρώ.
Και επειδή ο κύκλος ζωής μιας τέτοιας μονάδας είναι 25 χρόνια, ο λογαριασμός θα φτάσει συνολικά τα 4,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επαγγελματιών του κλάδου της ενέργειας, που τους έστειλαν στον υπουργό και τους δημοσιοποίησαν στη συνέχεια.
Ο υπουργός πήγε τη διάταξη αυτή χωρίς έκθεση για το κόστος της.
Ομως ανεπίσημα στο ΥΠΕΚΑ εκτιμούν ότι η ετήσια επιβάρυνση για να πληρωθεί μια μονάδα 130 MW (το 1/3 της ισχύος της Αλουμίνιον) με αυτά τα super τιμολόγια είναι 57 εκατ. ευρώ ή 1,5 δισ. ευρώ σε μία 25ετία.
Βεβαίως και αυτό το κρύβουν, μάλλον το αφήνουν να το βρουν μπροστά τους οι επόμενοι και οι καταναλωτές, που εκτός των άλλων θα νομίζουν ότι πληρώνουν και για ΑΠΕ. 
Service στον όμιλο Μυτιληναίου, περιφρόνηση και νέο χαράτσι στους πολίτες, κοινοβουλευτικό πλυντήριο για τους νόμους-φωτογραφίες και, κατά τ' άλλα, λόγια δημαγωγίας για την πολιτική υπέρ του λαού.
Η κυβέρνηση εκπληρώνει τα δικά της «μνημόνια» με επιχειρηματικούς ομίλους, εν προκειμένω με τον όμιλο Μυτιληναίου, που σπεύδει να κάνει την τρίτη μετάλλαξη στη μονάδα της Αλουμίνιον. 
*Επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου επιδοτήθηκε τριπλά (της δόθηκαν 3 ξεχωριστές άδειες) για μονάδα αυτοπαραγωγού.
*Επί υπουργίας Φώλια, το 2008, μετέτρεψε σκανδαλωδώς την άδειά της σε μονάδα ανεξάρτητου παραγωγού και πουλάει το ρεύμα της.
*Επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου αιτείται να υπαχθεί στις μονάδες υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) για τα υψηλής απόδοσης τιμολόγια που της δίνει ο νέος νόμος.

   Από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΚΑ υποστηρίζεται ότι την επίμαχη φωτογραφική ρύθμιση του άρθρου 197 την αιτήθηκε εγγράφως εδώ και κάποιους μήνες η Αλουμίνιον, η Τ. Μπιρμπίλη δεν την προώθησε, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα είναι ο υπουργός που θα σφραγίσει την άδεια μετεξέλιξης.
Κατά τα άλλα ο όμιλος Μυτιληναίου, κορυφαίος στον χώρο της ενέργειας και ωφελημένος και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και από της Ν.Δ., παρά τη ρύθμιση των οφειλών της Αλουμίνιον προς τη ΔΕΗ που επετεύχθη πέρσι τον Ιούλιο για υποχρεώσεις μιας διετίας.  
Εξακολουθεί να χρωστάει 68 εκατ. ευρώ. Ακόμα δεν έχει υπογραφεί (παρήλθε ένας χρόνος) η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, αν και η Αλουμίνιον ωφελήθηκε και από διαγραφή χρέους αλλά και από τη ρύθμιση τμηματικής καταβολής σε μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο Euribor μηνός συν 1%.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=297916

Επισης διαβαστε


                                            
http://symparataxi.blogspot.com/?expref=next-blog

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ


    Γράψαμε και ξαναγραψαμε οτι οι άνθρωποι είναι αδίστακτα φερέφωνα  πολυεθνικών και  μεγαλοεργολαβων.
Η ιστορία με το εργοστάσιο φυσικού αέριου του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ στη Βοιωτία βρωμάει πολύ. Γραψαμε παλαιοτερα.
Όμως η ''πρασινη απάτη '' προχωράει κανονικά και διακομματικά .Ποια κριση , ποιο μνημονιο και μεσοπροθεσμο.
Αυτά είναι σκάνδαλα μεγατόνων .Ο νέος Υπουργός της ''κλιματικης αλλαγης'' προώθησε κατ εντολή προφανώς την νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 197στο νομοσχέδιο για «Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και Δίκτυα Μεταφοράς Υδρογονανθράκων»  ,σκάνδαλο  4,3 δις ευρώ.
Για να γίνει νόμος όμως ψηφίζουν οι βουλευτές. Περιμένουμε.
Μέχρι στιγμής ποιοι λέτε ότι αντιδρούν στην ρύθμιση του άρθρου 197   ?
Δεν αντιδρούν οι πολίτες,που θίγονται άμεσα.
Δεν αντιδρούν οι καταναλωτικές οργανώσεις,όπως θα έπρεπε.
Δεν αντιδρούν τα κόμματα , που οφείλουν.
        Αντιδρά η  Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) και ο Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Εργων (ΕΣΜΥΕ).
Δηλαδή όλοι  αυτοί που ζουν και υπάρχουν με τις κρατικές επιδοτήσεις της ''πρασινης απατης''            ( συγν.... ανάπτυξης  ) και βλεπουν οτι καποιοι  κλεβουν στη  μοιρασια.
Ο καυγάς  γίνεται δηλαδή, για τις επιδοτήσεις που πληρώνουμε εμείς σε αυτούς.   ''Οι γαιδαροι μάλωναν σε ξένο αχυρωνα''.
                                                                                                                                                 SAGINI

ΥΓ. Τωρα οι φτωχοι πλεον Ελληνες καλουνται να πληρωσουν το νεο αβασταχτο , χαρατσι με το λογαριασμο της ΔΕΗ με απειλη την διακοπη ηλεκτροδοτησης.
Τα αφεντικα θελουν και παιρνουν οσα θελουν, απο  τα ανθρωπακια που νομοθετουν και ψηφιζουν , παντα υπερ τους.
Ο ομιλος Μυτιληναιου εκτος των αλλων εχει αδειοδοτηθει απο την ΡΑΕ με νεες αδειες ,μεσα στο 2011 για αιολικα ''παρκα'' πολλων εκατομμυριων ευρω στην Ανδρο. Φυσικα με δικα μας χρηματα,οπως παντα.............                         Ναι    απελπισια?
ΑΛΗΤΕΙΑ . Πράσινο νησί και οι Λειψοί µε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα (?)

                                                                                                                 ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
      Στους Λειψούς θα δηµιουργηθεί το δεύτερο πράσινο νησί στο γαλάζιο Αιγαίο µετά τον Αϊ-Στράτη και θα καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες αποκλειστικά από ανανεώσιµες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Στόχος είναι το νησάκι των 500-600 κατοίκων τον χειµώνα και των 2.000-3.000 το καλοκαίρι να αποτελέσει το πρώτο νησί µηδενικών εκποµπών ρύπων στη Μεσόγειο και τουριστικό πόλο έλξης καθ’ όλη τη διάρκεια τουχρόνου κατά το µοντέλο του νησιού Σάµσε (Samsoe) στην πρωτοπόρο ∆ανία που καλύπτει 100% τις ανάγκες του από πράσινη ενέργεια.

Την εξαγγελία έκανε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τίνα Μπιρµπίλη, µιλώντας στο συνέδριο του «Economist» για την καινοτοµία και την ευρυζωνικότητα.

Το σχέδιο να γίνουν οι Λειψοί το ελληνικό Σάµσε θα επιτευχθεί µε τη χρήση προηγµένων συστηµάτων εξοικονόµησης ενέργειας και ΑΠΕ, έξυπνων ευρυζωνικών δικτύων και καθαρών µέσων µεταφοράς, δηλαδή ηλεκτρικών αυτοκινήτων. 
Το νησί έχει 5-6 ξενοδοχεία, καµιά 50αριά εµπορικά κτίρια, καθώς και 500 κατοικίες, µεγάλο τµήµα των οποίων είναι παραθεριστικές. 
Το έργο θα περιλαµβάνει, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήµατα, µονάδες παραγωγής και αποθήκευσης υδρογόνου, µονάδες αφαλάτωσης νερού µε τη χρήση ήπιων µορφών ενέργειαςκαι τεχνικών εξοικονόµησης σε όλα τα κτίρια του οικισµού, συµπεριλαµβανοµένων των δηµόσιων και των εµπορικών.
Στόχος είναι µέσα από τις παρεµβάσεις αυτές να δηµιουργηθεί ένα νησί µε µηδενικό ισοζύγιο εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή µια κλιµατικά ουδέτερη περιοχή.

Το κόστος κατασκευής εκτιµάται στα 28 εκατ. ευρώ, τα χρήµατα θα προέλθουν από το Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Περιβάλλοντος  του υπουργείου Περιβάλλοντος και αυτή τη στιγµή το έργο βρίσκεται στη φάση των µελετών.
Πιθανώς οι διαγωνισµοί για την επιλογή των κατασκευαστριών εταιρειών να προκηρυχθούν και µέσα στο 2011.
Τον σχεδιασµό του έργου έχει αναλάβει το Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας, ενώ στη φάση της κατασκευής εκτιµάται ότι θα δηµιουργηθούν δεκάδες θέσεις εργασίας. 
Ο στόχος είναι οι  Λειψοί να αποτελέσουν πόλο έλξης οικολογικού τουρισµού, αλλά και πρότυπο πράσινης ανάπτυξης.

ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΩΡΙΟ. Στο ίδιο συνέδριο, η υπουργός έκανε λόγο και για τη δηµιουργία ενός πράσινου χωριού, δηλαδή ενεργειακά αυτόνοµου, στον Νοµό Αρτας.


TA NEA
Την ανάρτηση έκανε ο ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Και τι έγινε....Ποιος ο λόγος...Τι όφελος θα έχουμε ?Πεταμένα 28 εκατομμύρια σε καιρό δυστυχίας και φτώχειας.
Άλλα τόσα στον Αη ΣΤΡΑΤΗ.
Δεν μας είπε κάτι για τους λογαριασμούς που θα πληρώσουν οι κάτοικοι μετά.
Ελπίζουμε να είναι μηδενικοί.
28 εκατ. Για αηδίες. Για να μην εκπέμπουν οι Λειψοί και ο Αη Στράτης CO2.
Σώθηκε ο πλανήτης Γη,από την Μπιρμπίλω και το YΠEKA της.
Έτσι η υπουργός κλιματικής αλλαγής κάνει πολιτική. Τόσα εκατομμυριάκια στον πάτο
της θάλασσας των νησιών μας.
Επιλέξανε δυο πολύ μικρά νησάκια του Αιγαίου ,''γιατί αυτά που σχεδιάζουν τεχνικά,
δεν γίνονται πχ στην Λέσβο η στην Χίο'', κόβουν μισθούς,συντάξεις,επιδόματα,
απολύουν εργαζόμενους,ανέβασαν ΦΠΑ, κλπ.. Ξεζουμίζουν τους Έλληνες,
όμως η ''πράσινη ανάπτυξη'' είναι για αυτούς , πάνω και από την επιβίωση του Ελληνα.
Τα λεφτά αυτά θα πάνε σχεδόν όλα στην Γερμανία και όπου αλλού, εκτός Ελλάδας,για να αγοράσουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.
Όσο για τις θέσεις εργασίας αυτές θα είναι μόνο για τις κατασκευές των έργων από τους εργολάβους. Έτσι αντιμετωπίζουν την κρίση .
Όμως η ώρα της άλλης κρίσης δεν θα αργήσει . 

                                                                                            SAGINI