Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Η αιολική βιομηχανία προ των πυλών στην Άνδρο...


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Είναι η πράσινη ανάπτυξη αυτό που διαφημίζουν;
Ποια είναι η άλλη όψη του νομίσματος;
Τι σημαίνει ο επανασχεδιασμός του ενεργειακού συστήματος σε μια χρεοκοπημένη Χώρα;

Τις θέσεις μας που αφορούν το ζήτημα της αιολικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, το Αιγαίο και την Άνδρο μπορείτε περιληπτικά να τις μάθετε βλέποντας το ολιγόλεπτο ταινιάκι μας από το BLOG της λέσχης.

Στην αναμπουμπούλα (κοινωνική και οικονομική κρίση) ο λύκος χαίρεται  και παρακάμπτοντας τόσο το συμφέρον της Ελλάδας όσο και οι όποιες αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών,  η χώρα μετατρέπεται σε πεδίο δράσης «επενδυτών» και των συμφερόντων τους.. Η λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» κινδυνεύει να εξελιχθεί στην πιο επικίνδυνη φούσκα μια και θα βλάψει ανεπανόρθωτα όχι μόνο την οικονομία και την κοινωνία αλλά και τα τελευταία στοιχεία της ταυτότητάς μας, τη φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά.
ο χάρτης χωροθέτησης των εγκεκριμένων πάρκων, όπου οι λωρίδες είναι οι ανεμογεννήτριες και η παραθαλάσσια ζώνη η Ζώνη Ειδικής Προστασίας
Αυτό το κείμενο αφορά ενημέρωση για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις για τη Άνδρο και συγκεκριμένα με θέμα: «Έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου: «Εγκατάσταση και Λειτουργία ΑΣΠΗΕ, συνολικής ισχύος 119,6 MW και Δικτύου Διασύνδεσης, στις θέσεις «ΚΙΛΙΖΑ, ΛΟΥΚΟ, ΜΠΑΜΠΟ-ΒΙΓΛΙΕΣ, ΛΕΥΚΙΒΑΡΙ, ΑΓ.ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ», Νήσου Άνδρου, Ν. Κυκλάδων»  (δίνουμε παρακάτω όλα τα στοιχεία για όποιον θέλει να ψάξει περισσότερο)
  • ΑΔΑ4ΑΧ80-ΔΗΣ
  • Αριθμός Πρωτοκόλλου 202810
  • Θέμα Έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου: «Εγκατάσταση και Λειτουργία ΑΣΠΗΕ, συνολικής ισχύος 119,6 MW και Δικτύου Διασύνδεσης, στις θέσεις «ΚΙΛΙΖΑ, ΛΟΥΚΟ, ΜΠΑΜΠΟ-ΒΙΓΛΙΕΣ, ΛΕΥΚΙΒΑΡΙ, ΑΓ.ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ», Νήσου Άνδρου, Ν. Κυκλάδων.
  • Τελικός Υπογράφων Υπουργός - Γεώργιος Παπακωνσταντίνου
  • Ημερομηνία Απόφασης 26/08/2011
  • Ημερομηνία Ανάρτησης 06/09/2011
  • Είδος Απόφασης ΚΥΑ (ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ )
  • Φορέας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
  • Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ)
Τα παραπάνω σημαίνουν ότι το εν λόγω έργο, συμφερόντων γερμανού επιχειρηματία και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, πήρε το τελικό πράσινο φως από τον υπουργό «περιβάλλοντος» και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσει η υλοποίησή του.
Εφόσον υλοποιηθεί θα αποτελείται από 52 ανεμογεννήτριες ισχύος 2,3 MW και ύψους 100μ η κάθε μία. Συνολικά θα αναπτυχθούν σε μια έκταση περίπου 7 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Για κάθε μία χρειάζεται η δημιουργία  πλατώματος περίπου τριών στρεμμάτων. 
Θα διανοιχθούν 13 χιλιόμετρα νέων δρόμων και θα  «βελτιωθούν» άλλα 18 χιλιόμετρα για να περάσουν φορτηγά μήκους 40 μέτρων και οι μεγαλύτεροι γερανοί που υπάρχουν.
Το έργο συνοδεύεται από νέα υποβρύχια διασύνδεση με την Αττική και θα διαθέτει κτίριο ελέγχου 500 τ.μ. και υποσταθμό 700 τ.μ.
Η παραπάνω εγκατάσταση καταστρατηγεί όλους τους όρους της σχετικής απόφασης του Νομαρχιακού συμβουλίου Κυκλάδων και έχει λάβει αρνητική γνωμοδότηση από το τμήμα περιβάλλοντος της Περιφέρειας, αλλά δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται κανείς.
Μαυροπετρίτης
Στην περιοχή έχουν αδειοδοτηθεί άλλες 10 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 12 MW ανεβάζοντας το σύνολο της περιοχής σε 64 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος περίπου 130 MW
Η ανάπτυξη αυτή προτείνεται δίπλα σε φωλιές μαυροπετρίτη, προστατευόμενου είδους και είναι σύμφωνα με διεθνείς μελέτες ασύμβατη με την προστασία του. Σχήμα οξύμωρο μια και έχει εγκριθεί πρόγραμμα LIFE για την προστασία του μαυροπετρίτη στο οποίο μάλιστα συμμετέχει και ο Δήμος Άνδρου.

Το βιομηχανοποιημένο αυτό τοπίο θα είναι ορατό από μια τεράστια περιοχή που  περιλαμβάνει τα χωριά Βαρίδι και Καλυβάρι απαξιώνοντας τεράστιες εκτάσεις και θα ενεργήσει ανταγωνιστικά με άλλες χρήσεις γης όπως οικιστική, παραθεριστική, αγροτουριστική κ.α.

Σημειώνουμε ότι για το σύνολο της Άνδρου έχουν αδειοδοτηθεί και εκκρεμεί η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για άλλα 200MW, συνολικά  δηλαδή 330, ενώ εκκρεμούν πολλά ακόμη για τα οποία δεν έχει γνωμοδοτήσει ακόμη η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας). 
Τα περισσότερα από τα αδειοδοτημένα βρίσκονται δυστυχώς εντός ή εφάπτονται σε προστατευόμενες περιοχές, άλλο ένα παράδειγμα σκανδαλώδους έλλειψης χωροταξίας.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρουμε ότι οι ανάγκες του νησιού είναι κατά το καλοκαίρι γύρω στα 12 MW.

Ο πλήρης μετασχηματισμός της φυσιογνωμίας της Άνδρου σε ένα απέραντο ομοιογενές, εκχερσωμένο βιομηχανικό τοπίο με χιλιόμετρα τεράστιων δρόμων και διάσπαρτες εκατοντάδες ανεμογεννήτριες άνω των 100μ ξεκινάει με το έργο αυτό.

Συνεχίζοντας τις προσπάθειές μας ώστε να καλυφθεί το τεράστιο κενό ενημέρωσης γύρω από τα ζητήματα αυτά η Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άνδρου σε συνεργασία με το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία  σας προσκαλούν σε προβολή- συζήτηση την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 στο κινηματοθέατρο της Χώρας Άνδρου.
Θα προβληθούν τρία ταινιάκια, ένα αγγλικό, ένα γερμανικό και ένα ελληνικό (της Λέσχης) συνολικής διάρκειας λίγο κάτω από μια ώρα. Τον υποτιτλισμό των ξενόγλωσσων ντοκιμαντέρ έκαναν φίλοι και μέλη της Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου.
         Θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία θα συμμετέχουν προσκεκλημένοι επιστήμονες και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων από άλλα μέρη του Αιγαίου που αντιμετωπίζουν ανάλογες καταστάσεις. Η προβολή αλλά προπαντός η συζήτηση προβλέπεται διαφωτιστική και πολύ ενδιαφέρουσα μια και το θέμα είναι μείζονος σημασίας και έχει πολλές προεκτάσεις που μας αφορούν όλους.
                                                                 Σας περιμένουμε!

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΒΗΣ


Πηγη
http://androsfilm.blogspot.com/search/label/%CE%91%CE%99%CE%9F%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%91
     


     Η Ελλάδα χρεοκόπησε, αλλά ο ΥΠΕΚΑ Γιώργος παπακωνσταντινου, υπογράφει για την ''πρασινη    αναπτυξη'' της Άνδρου,  ενα έργο αξίας πολλών εκατομμυρίων,που θα πληρωσουμε εμεις παρα τη θεληση μας.

Ρωτάμε τον επενδυτή. Χωρίς τα  εγγυημένα κέρδη από κρατικές  επιδοτήσεις ,θα  ερχόσαστε πότε ,  στο νησί μας για να εγκαταστήσετε ανεμογεννήτριες  ?
                                                                                                    SAGINI
ΓΥΡΩ......ΓΥΡΩ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ
      »Ο ΔΕΣΜΗΕ αγοράζει ρεύμα από τους παραγωγούς και πουλάει στους προμηθευτές στην ημερήσια αγορά σύμφωνα με την ημερήσια Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ). Επειδή οι ΑΠΕ όμως έχουν εγγυημένη τιμή πώληση της κιλοβατώρας (feed-in-tariff), όταν η ΟΤΣ είναι χαμηλή δημιουργείται έλλειμμα στον ΔΕΣΜΗΕ που αναγκάζεται να αγοράσει σε υψηλότερες τιμές την ενέργεια από τις ΑΠΕ. Αυτό το έλλειμμα καλείται να χρηματοδοτήσει το Τέλος ΑΠΕ.
»Ωστόσο, λόγω των πολλών στρεβλώσεων που υπάρχουν στην αγορά, η ΟΤΣ είναι συχνά χαμηλότερη από το πραγματικό κόστος της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής με αποτέλεσμα να μεγαλώνει τεχνηέντως το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ. Ως αποτέλεσμα μεγαλώνουν και οι πιέσεις να αυξηθεί το Τέλος ΑΠΕ που χρηματοδοτεί αυτό το έλλειμμα στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Την ίδια ώρα όμως, η χαμηλή ΟΤΣ σημαίνει ότι οι προμηθευτές (δηλαδή κυρίως η ΔΕΗ) αγοράζουν φθηνά το ρεύμα και θα έπρεπε να επωφελούνται οι καταναλωτές. Επειδή όμως τα τιμολόγια ρυθμίζονται απο το ΥΠΕΚΑ, η ΔΕΗ εξακολουθεί και πουλάει στις ίδιες τιμές το ρεύμα με αποτέλεσμα να κερδίζει εκατομμύρια, αντί δηλαδή να επωφελούνται οι καταναλωτές».


Βέβαια η λύση δεν είναι οι ...''στρεβλώσεις στην αγορά''  , αλλά  η μείωση η το κόψιμο των
(feed-in-tariff)   επιδοτήσεων που πληρώνει ο ΔΕΣΜΗΕ ,  δηλαδή οι Έλληνες καταναλωτές.
Το είπε και η Μερκελ.Δείτε
http://sagini3.blogspot.com/search?updated-max=2011-10-08T12%3A19%3A00%2B03%3A00&max-results=10                                                                                                                           

                                                                                                                SAGINI