Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

''Γιαννης κερνάει Γιάννης πίνει''................αποφασισε η ΔΕΗ

 Αυτονομείται η ΔΕΗ ?



       Ύποπτη και ανεξήγητη  αντίδραση του Δ.Σ της ΔΕΗ , θεωρούν παράγοντες της αγοράς φωτοβολταϊκών, την απόφαση για  '' αποκλειστική συνεργασία'' με τον όμιλο Κοπελουζου.
Ίσως και να έχουν δίκιο.

       Ο  λόγος που η ΕΕ επέβαλε στην αγορά την απελευθέρωση της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας ήταν ότι ο ανταγωνισμός μόνο οφέλη (υποτίθεται ) ότι θα φέρει στον καταναλωτή.
  Αυτή λοιπόν η απελευθέρωση έφερε νέους παίκτες στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος ,  οι οποίοι είναι εδώ και κάποια χρόνια  οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ .
Και επειδή  ζούμε στην εποχή της ''πράσινης ανάπτυξης'' οι νέοι παίκτες διαθέτουν βασικά  ΑΠΕ , αλλά και θερμικά φυσικού αέριου.
  Οι  εταιρείες των Κοπελουζου , Μυτιληναιου, Τερνα κα είναι οι νέοι μεγάλοι παίκτες , αλλά και αρκετές εκατοντάδες μικρότερες βασικά με ανεμογεννήτριες η φωτοβολταϊκά.
    Έχουν όλοι ένα κοινό χαρακτηριστικό ότι ξεκίνησαν την δραστηριότητά τους επιδοτούμενοι και συνεχίζουν να λειτουργούν επιδοτούμενοι από τους καταναλωτές σε αντίθεση με τη ΔΕΗ.
    Ο αέρας και ο ήλιος επιδοτείται στη χώρα μας , δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον λιγνίτη .
    Ο ανταγωνισμός αυτός όπως καταλαβαίνουμε όλοι,  λειτουργεί σε βάρος της ΔΕΗ του λιγνίτη , αρα είναι  μια κοροϊδία που έφερε τη ΔΕΗ στα σημερινά οικονομικά χάλια .
     Παράλληλα επειδή ο ''νομος των ηλιθιων΄΄ παράγει συνεχώς νέους μικρούς πελάτες στην αγορά των  φωτοβολταϊκών   (που η πράσινη προπαγάνδα προωθεί με κάθε τρόπο ) ,  ανθίζουν τον τελευταίο καιρό πολλές νέες εταιρείες εμπορίας και τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σε στέγες η αγρούς.
    Τα πανελς είναι εισαγόμενα απο ΕΕ η την  Κίνα.
    Υπάρχουν όμως και Ελληνικά από τρία η τέσσερα εργοστάσια που κατασκευάζουν και πουλάνε πανελς φ/κ στην αγορά.
 Όπως όλη η αγορά ΑΠΕ στηρίχθηκε στις επιδοτήσεις , έτσι και τα φωτοβολταϊκά υπάρχουν μόνο και μόνον για τις επιδοτήσεις,
Χωρίς επιδοτήσεις δεν θα υπήρχε στη χώρα μας ούτε ένα φ/κ .
Σήμερα  λοιπόν το κίνητρο στα φ/κ είναι οι μεγάλες επιδοτήσεις αλλά  και η πολυδιαφημισμένη καμπάνια του ΥΠΕΚΑ που επιδιώκει την επίτευξη του στοχου'' βλακεια''  20-20-20 .

Έχει στηθεί λοιπόν ενα μεγάλο φαγοπότι και για τα φ/κ στο όποιο η ΔΕΗ μέχρι σήμερα δεν συμμετείχε.
Δειτε λοιπόν τι αποφάσισε το διορισμένο  απο τον Γαπ και τον ΥΠΕΚΑ  Παπακ. ,  Δ.Σ.  της ΔΕΗ του  Α Ζερβου που είναι ο διορισμένος  πρόεδρος αλλα και Διευθύνων  Σύμβουλος της εταιρείας.

 Ανακοίνωσαν συμφωνία της ΔΕΗ με τον ανταγωνιστή της μέχρι σήμερα,  Όμιλο Κοπελούζου ( που διαθέτει ένα από τα Ελληνικά εργοστάσια κατασκευής φ/κ το SILCIO και το PIRITIUM S.A ) , με την οποία δημιουργείται κοινή εμπορική εταιρεία, στην οποία η ΔΕΗ θα έχει το 49% και ο όμιλος Κοπελούζου το 51% .  
 Την ανάπτυξη αλυσίδας 150 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, με τη μέθοδο του franchising.
Μέσω των καταστημάτων αυτών θα παρέχονται:
 Υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών σε ολα τα επίπεδα, δηλαδή μελέτη, πώληση, τοποθέτηση ,έγκριση και τελικά λειτουργία της εγκατάστασης που θα αποφασίσει ο πελάτης λιανικής .
Θα πουλάνε( επιδοτούμενα φυσικά)  προγράμματα εγκατάστασης που θα προβλέπουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού εκ μέρους της εταιρείας και την εξασφάλιση δωρεάν ρεύματος στον πελάτη για αρκετά χρόνια.
Θα πουλάνε ''επιδοτούμενες  επενδύσεις''  βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στον οικιακό τομέα μέσω της υπογραφής Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ).
  Το πρόγραμμα θα δίνει τη δυνατότητα,  να αναβαθμίσουν ενεργειακά, κατ αρχην  τα σπίτια  1000 περίπου πελατών της ΔΕΗ, χωρίς, ωστόσο, να χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη αφού το κόστος θα αποπληρώνεται σε βάθος χρόνου μέσω του λογαριασμού ρεύματος της ΔΕΗ.

Αυτό λέγεται '''Γιαννης κερνάει Γιάννης πίνει "".

Από τη στιγμή που η ΔΕΗ έχει το μοναδικό προνόμιο να να δίνει άδειες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων και να αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια, σε περίπτωση που ταυτόχρονα είναι και ένας από τους υποψήφιους προμηθευτές και κατασκευαστές φωτοβολταϊκών συστημάτων, καμία εταιρία δε θα είναι σε θέση να  ανταγωνιστεί την ΔΕΗ.

 Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί αυτή η απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ απο τις εμπορικές αλλά και κατασκευαστικές εταιρείες του κλάδου , που οδηγούνται σε μαρασμό , αφού καταργείται ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά φ/κ και επιστρέφουμε σε μονοπώλια.




Ενδεικτική η αντίδραση του κ.Κυριαζη της exel group , που δημοσιεύει το ENERGYPRESS 
 εδω

1 σχόλιο:

  1. H ανυπαρκτη ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα που αποφασιζεται απο το ΥΠΕΚΑ ειναι μια τρελλα . Ο καθενας κανει οτι γουσταρει.
    Η ΓΕΝΟΠ κατεβαζει διακοπτες.
    Ο αερας επιδοτειται.
    Ο ηλιος επιδοτειται.
    Ο λιγνιτης οχι.
    Η ΔΕΗ αγοραζει υποχρεωτικα και ακριβα το ρευμα των ιδιωτων ΑΠΕ και το πουλαει φθηνοτερα.
    Κατασκευαζονται πανακριβα υβριδικα εργοστασια απλα για τα κερδη των ημετερων ,χωρις κανεις να εχει υπολογισει την τελικη τιμη της κιλοβατωρας,που ειναι εως και 10 φορες πανω απο την λιγνιτικη παραγωγη.
    Καραφερανε και πηγανε την τιμη του ρευματος στα υψη.
    Ερωτηση.
    Ποτε θα δουμε καποιον στο σκαμνι απο το ΥΠΕΚΑ η τη ΔΕΗ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ