Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Είναι σοβαρή υπόθεση η ανάπτυξη των λιμανιών της Ανδρου !

 




Ενημέρωση για οποιον ενδιαφέρεται για τα λιμενικά   αναπτυξιακά έργα στην Ανδρο ,




        Διάβασα σήμερα , ένα πρόσφατο άρθρο του π. δημάρχου Ανδρου , κ. Θ.Σουσούδη  , ανάμεσα σε διάφορες σκέψεις και προτάσεις του , για το τεράστιο θέμα της Τουριστικής Ανάπτυξης στην Ανδρο .

  Απο το 2019 μέχρι την πρόσφατη παραίτηση μου απο το Λιμενικό Ταμείο Ανδρου την 16/6/2023  , ασχολήθηκα εκτενώς με τα θέματα ανάπτυξης των λιμανιών της Ανδρου , απο την θέση ευθύνης που εγώ επέλεξα εθελοντικά..

    Η εναγώνια αναζήτηση ψήφων απο τους υποψήφιους  , στις επικείμενες Δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου , για την διεκδίκηση της Δημαρχίας  , πιστεύω οτι θα πρέπει να στηρίζεται σε ολοκληρωμένες  προτάσεις , με  στέρεες βάσεις και την αποδοχή των ενήμερων πολιτών . Οι υποψήφιοι οφείλουν έντιμη  και ξεκάθαρη  ενημέρωση των ψηφοφόρων - πολιτών που το επιθυμούν . Εδώ δεν χωρούν κομματικές σημαίες , συνθήματα και ρηχές προσεγγίσεις . Αυτά πέρασαν και τα πληρώσαμε όλοι  ακριβά !

      Η Ανδρος μας σήμερα , χρειάζεται ανιδιοτελείς και φωτισμένους εργάτες , με καθαρό παρελθόν , με γνώσεις ,  με όραμα , με πρόγραμμα , με στόχους, για να κάνει σταθερά βήματα στο μέλλον  της ψηφιακής μας εποχης . 

     Διαπιστώνω με λυπη , οτι πολλές φορές  η  προχειρότητα και η  ασάφεια , γίνονται πολιτικός λόγος  . Χωρίς ίχνος αντιπαράθεσης  , επιθυμώ να συμβάλλω στον δημόσιο διάλογο  μόνο για θέματα που πιστεύω οτι γνωρίζω .    Καταλαβαίνω οτι είναι δύσκολο ,  αλλά πρέπει πρώτα  με παρρησία και εντιμότητα να δοθούν ξεκάθαρες εξηγήσεις   στους ψηφοφόρους  , για την κατάσταση που παραδόθηκαν   τα λιμάνια της Ανδρου το 2019 .  Βλέπω να δημοσιοποιούνται  ,  αίολες  και αμφιλεγόμενες προτάσεις   , που σίγουρα θα φέρουν νέα δεινά στο νησί μας !

      * ( Ολοι φυσικά επιχαίρουμε  , για την  επιτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη ,  να εντάξει   το λιμάνι του Γαυρίου  στο ΔΕΜ-Μ.  , αλλά αυτό  αποτελεί  πλεονέκτημα για ολους και όχι για μια  πολιτική παράταξη .Σχετ.

  1. https://www.ekdd.gr/ekdda/files/ergasies_esdd/14/2/550.pdf

  2. https://www.consilium.europa.eu/el/press/press-releases/2022/12/05/trans-european-transport-network-ten-t-council-adopts-its-position-to-ensure-sustainable-connectivity-in-europe/

Εξάλλου  το συγκεκριμένο αναπτυξιακό   μέτρο  δεν υλοποιείται άμεσα , αφού  η εφαρμογή του θα καθυστερήσει  .  Όπως κάθε θετικό αναπτυξιακό  μέτρο , προϋποθέτει οργάνωση υπηρεσιών , σκληρή δουλειά  απο κατάλληλο προσωπικό , για να εφαρμοστεί . )

Μεταξύ άλλων , εδω ………https://www.androsorizontes.gr/nea-enhmeroseis/th-sousoudes-ependyse-ston-tourismo-gia-na-mpei-e-andros-se-trochia-anaptyxes?fbclid=IwAR360EWJrs7_8GJ1AJ0vSM0CdABOEraxmi0Orzzk2pASSrQzEzwe0KBv_FE

αναφέρει ο κ. Σουσούδης  επί λέξη τα παρακάτω  , τα οποία με καλή διάθεση , θέλω να σχολιάσω .

                                ( ‘’Τουριστικά Έργα Υποδομής:   

 Ολοκληρώνουμε τα έργα στα λιμάνια και τις μαρίνες του νησιού και προωθούμε την μελέτη για το Πλαίσιο Έργων Ανάπτυξης Λιμένα Γαυρίου (ΠΕΑΛ), που λιμνάζει εδώ και 4 χρόνια με ευθύνη της Διοίκησης Λοτσάρη’’ .    Θ. Σουσούδης        )


      Αγαπητοί φίλοι ….

  1. Κάθε ΠΕΑΛ  ( Πλαίσιο Έργων Ανάπτυξης Λιμένων ) είναι απο μόνο του , ενα σύνθετο και πανάκριβο αναπτυξιακό λιμενικό έργο μεγάλης κλίμακας .. 

      Αφορά  τα  λιμάνια της Ελλάδας , που έχουν χαρακτηριστεί (ΥΑ 8315.07 ΦΕΚ Β 202 2007)   , σαν Κ1 Διεθνούς ενδιαφέροντος , Κ2  Εθνικής σημασίας και   Κ3 Μείζονος σημασίας στην  χώρας μας .   Η  κατηγορία   Κ4  Τοπικής σημασίαςείναι εκτός υποχρεωτικού   γενικού σχεδιασμού και δεν εντάσσονται  τα λιμάνια αυτά  σε  Π.Ε.Α.Λ. Το λιμάνι Γαυρίου της  Άνδρου ανήκει στην κατηγορία Δ  Κ4 (Τοπικής σημασίας ).  Ο νομοθέτης   περιχαρακώνει με αυτόν τον τρόπο ,  τυχόν υπερφίαλες  επιθυμίες και οράματα  δημάρχων και λοιπών παραγόντων για εργα Π.Ε.Α.Λ.  Φυσικά λιμενικά  έργα μικρότερου μεγέθους ,μπορούν να γίνονται  με τις γνωστές διαδικασίες .   Σε αυτά  εντάσσεται  το έργο ‘’Ανάπλαση λιμένα Γαυρίου ‘’ 436.000 Ευρώ , που την  6/3/2020  υπερψηφίστηκε στο Δ.Σ. Ανδρου , απο όλους τους Δημ. Συμβούλους Ανδρου , εκτός απο την γνωστή  ………Σύμβουλο Γαυρίου κ.Τασούλα  Μαμάη-Καπόν !!!.

  1.       Αγαπητέ Θεοδόση, πριν την υποβολή ενός τέτοιου αστήρικτου νομικά αιτήματος και  για να αποφύγουμε την άνευ λόγου  γελοιοποίηση ,  νομίζω οτι θα πρέπει  να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία  και μόνο σε περίπτωση συναίνεσης ( το βλέπω απίθανο ) τότε μόνο ….. προχωράμε .

  2.      Για να υπάρξει ένταξη μιας ολοκληρωμένης   μελέτης για  ΠΕΑΛ ,   θα πρέπει  πρώτα να  υποβληθεί αρμοδίως , ο  σχετικός φάκελος για αξιολόγηση του έργου,   με ολες τις προϋποθέσεις που η νομοθεσία μας επιβάλει . Η μελέτη ΠΕΑΛ , είναι ένα  εξαιρετικά σύνθετο έργο ,  απο εξειδικευμένα μελετητικά γραφεία και η χρηματοδότηση της , εγκρίνεται η απορρίπτεται από τα αρμόδια υπουργεία , κατόπιν ελέγχου των προϋποθέσεων του νόμου. 

  3. .     Απο  θέση ευθύνης , πριν απο τρία χρόνια , την 24/4/2020 ενημέρωσα εγγράφως και αναλυτικά , με το παρακάτω έγγραφο μου  ,  το Δ.Σ. του Δήμου μας . Υπήρχε τότε και δυστυχώς υπάρχει και σήμερα   ,  αίτημα της ενωμένης αντιπολίτευσης Ανδρου ,  ‘’ για ΠΕΑΛ στο λιμάνι Γαυρίου  Ανδρου’’ .    Απο το 2019 , ήταν  η μοναδική ‘’καραμέλα’’ , μαζί με το ΟΧΙ σε όλα , της ενωμένης αντιπολίτευσης Ανδρου  , σαν έκφραση πολιτικής διαφωνίας .  Είναι μια θολή πρόταση  , για δημιουργία εντυπώσεων . Χωρις νομικά ερείσματα   , χωρίς στέρεα επιχειρηματολογία , ισως επειδή δεν  γνωρίζουν καν,  τι σημαίνει ΠΕΑΛ .


  1. ‘’  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ. ΑΝΔΡΟΥ               


George Mantjoros <mantjoros@gmail.com>


24 Απρ 2020, 3:51 μ.μ.





                                                                                                                                                                        Ανδρος 24/4/2020 

Αγαπητοί κ.κ. συνεργάτες …..    

1.                 Το θέμα  ’Ανάπλαση λιμένα Γαυρίου ‘  έχει κλείσει .Το έργο αυτό ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις ανάγκες του λιμένα Γαυριου.

    Η υπάρχουσα , έτοιμη μελέτη   ‘’Ανάπλαση λιμένα Γαυρίου ‘’ προυπ. 426 .000 Ευρω , σαν ένα αναπτυξιακό έργο στο Γαυριο , θα προχωρήσει  κανονικά , αφού 

α.    εσείς την υπερψηφίσατε  και εσείς το αποφασίσατε , (αρ.αποφ 34   -  6/3/2020    συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρου ) ,  κατά πλειοψηφία .    β.     υποβλήθηκε  ηδη από τον Δήμο μας , αίτήμα στο ΔΛΤ Τήνου Ανδρου  ,    ‘’Προγραμματικής Σύμβασης  ‘’, μεταξύ του Δήμου μας και του ΔΛΤ Τήνου Ανδρου . 

Υπενθυμίζω ότι ….( Μειοψήφησε μόνον η Γαυριώτισα κ. Τ. Μαμάη- Καπόν   και το υπερψήφισαν οι αλλοι τρεις σύμβουλοι  της παράταξης Καπάκη ,  που σήμερα ζητούν…......... ΠΕΑΛ )!!!!!

    2.            Αίτημα της  αντιπολίτευσης για  ΠΕΑΛ στο λιμάνι  Γαυρίου .

        Σήμερα , σας ζητούν  να αποφασίσετε και παλι για το ίδιο  θέμα , που αφορά την ανάπτυξη λιμένα Γαυριου, για το οποίο έχετε ήδη αποφασίσει  !!!!

        Η  αντιπολίτευση του Δήμου Ανδρου , ζητά  να υποβληθεί  αρμοδίως , από τον Δήμο Ανδρου και από το ΔΛΤ Τήνου -Ανδρου  , νέο   αίτημα στο αρμόδιο Υπουργείο,   για ένταξη του λιμένα Γαυρίου Ανδρου σε μελέτη έργου ΠΕΑΛ .

  Θέλω να εκθέσω τους λόγους ,   για τους οποίους διαφωνεί η σημερινή Διοίκηση του Δήμου και εγώ προσωπικά , στην παραπάνω  πρόταση και να ενημερώσω όποιον Ανδριώτη το επιθυμεί .

3.           Τι σημαίνει ΠΕΑΛ. (ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΙΜΕΝΟΣ)

     Ας δούμε , τι είναι μια ‘’μελέτη για  ΠΕΑΛ’’ λιμένων , και στην συνέχεια τι ακριβώς είναι ένα έργο ΠΕΑΛ.

Γενικά πρόκειται για ένα ,ακριβό , ιδιαίτερα σύνθετο ,χρονοβόρο και  γραφειοκρατικά πολύπλοκο λιμενικό  έργο .

Εφ όσον αποφασιστεί από τα αρμόδια Υπουργεία , η ένταξη ενός λιμένος που έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις , κατόπιν ανοικτού διαγωνισμού ανατίθεται η σύνταξη της σχετικής μελέτης . Κάθε ‘’μελέτη για ΠΕΑΛ’’ , αποτελείται από 2 στάδια (ΦΑΣΕΙΣ),  Α’ και  Β’. Στο  Α’ Στάδιο γίνεται η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και τίθενται  οι επιθυμητοί αναπτυξιακοί στόχοι, ενώ στο Β΄ Στάδιο περιγράφονται οι αναγκαίες λιμενικές και χερσαίες υποδομές συνοδευόμενες από οικονομοτεχνική ανάλυση για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στο Α’ στάδιο.

 Ενδεικτικά αναφέρω τις εκ του νόμου απαιτήσεις, για μια  μελέτη ΠΕΑΛ .

          Αρχικά γίνεται  συλλογή και επεξεργασία στοιχείων σχετικών με τη λιμενική εγκατάσταση, τις χρήσεις της, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς επίσης και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας σε ότι αφορά τη λειτουργία του λιμένα.

 Απαιτείται συλλογή όλων των στοιχείων και μελετών , που έχουν συνταχθεί στο παρελθόν και αφορούν τη λιμενική εγκατάσταση.  Ακολουθούν συνεντεύξεις με τοπικούς φορείς για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του λιμένα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις απόψεις τους για τυχόν βελτίωση των υποδομών.

Επιτόπου καταγραφές και παρατηρήσεις από κλιμάκια της μελετητικής ομάδας κατά τη λειτουργία των έργων. Φωτογραφική και τοπογραφική τεκμηρίωση. Επεξεργασία, οργάνωση και παρουσίαση της πληροφορίας.

                       Διαμόρφωση Στρατηγικού Σχεδίου Λιμένα.

     Η πρώτη φάση της μελέτης ΠΕΑΛ συντάσσεται  σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στην δεύτερη φάση της μελέτης ΠΕΑΛ απαιτούνται…..

1.       Πολεοδομικές και Ρυμοτομικές Μελέτες  2.       Μελέτες Λιμενικών Έργων 

3.       Μελέτες Τοπογραφίας  4.       Ειδικές Αρχιτεκτονικές Μελέτες Διαμόρφωσης Εξωτερικών Χώρων   5.     Μελέτες Συγκοινωνιακών Έργων  

6.       Μελέτες Οικονομικές.  7.       Χωροταξικές και Ρυθμιστικές Μελέτες 

8.       Μελέτες Μηχανολογικές – Ηλεκτρολογικές – Ηλεκτρονικές 

9.       Αρχιτεκτονικές Μελέτες Κτιριακών Έργων (εφόσον προβλεφθούν νέα κτίρια)  .    Για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( ΜΠΕ) ενός Π.Ε.Α.Λ απαιτούνται ….  Περιβαλλοντικές Μελέτες ,  με την απαραίτητη συνεργασία των μελετητικών γραφείων / μελετητών της ομάδας μελέτης του Π.Ε.Α.Λ.  . Οι Φορείς ανάθεσης - εφόσον απαιτείται από τις κατά τόπους συνθήκες - θα πρέπει να συμπληρώνουν την ομάδα μελέτης και με άλλες κατηγορίες μελετών/συμβούλων.’’ 

      Στα πλαίσια του εν λόγω σχεδιασμού σημειώνεται ότι, δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προ το είδος των εξυπηρετούμενων δραστηριοτήτων του λιμένα.

·       Οι όποιες μεταβολές προκύψουν , θα προέρχονται από την ενδεχόμενη αύξηση ζήτησης υφιστάμενων δραστηριοτήτων, όπως π.χ. αύξηση ζήτησης κρουαζιέρας, λόγω των έργων εκβάθυνσης   ή πχ η  προσδοκώμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης .        

4.                              ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Φορέας των έργων  ΠΕΑΛ είναι το Υπ. Υποδομών και συναρμόδια είναι  πολλά  υπουργεία.  

1.  Το  Υπ. Υποδομών  2. Υπ. Ναυτιλίας  3.  Υπ. Εσωτερικών  4. Υπ. Πολιτισμού

5. Υπ. Περιβάλλοντος  6. Υπ. Οικονομίας   7. ΣΤΕ   8.Περιφέρεια  9. Ελεγκτικό Συνέδριο  10. Λιμ. Ταμεία  11. Δήμοι  κλπ .

     Απαιτούνται τουλάχιστον  40-50 υπηρεσιακές γνωμοδοτήσεις κλπ στο αρχικό στάδιο έγκρισης της μελέτης ΠΕΑΛ, αλλά και κεφάλαια για την υλοποίηση  του.

Προδιαγραφές για την εκπόνηση Γενικών Προγραμματικών Σχεδίων Λιμένων ( MASTER PLAN ) και  Π.Ε.Α. Λ.       

Σχετ.       https://www.eyath.gr/misc/FEK202B_2007.pdf                             http://www.hcg.gr/node/4859     Tο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου έχει ανακοινώσει από τον Απρίλιο 2013 ,τις  τεχνικές προδιαγραφές και προϋποθέσεις , για την ένταξη λιμένων σε  Γενικά Προγραμματικά Σχέδια  (Master Plan)  η σε  ΠΕΑΛ ,ανάλογα με την κατηγορία λιμένα . Οι λιμένες της χώρας μας κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες:    (ΥΑ 8315.07 ΦΕΚ Β 202 2007)

 Α.   Διεθνούς ενδιαφέροντος Κ1      Β.   Εθνικής σημασίας Κ2  

 Γ.    Μείζονος ενδιαφέροντος Κ3  και    Δ.   Τοπικής σημασίας.

Η κατηγορίες  Α , Β, Γ  εντάσσουν Υποχρεωτικά   τα λιμάνια ,σε  Γενικά Προγραμματικά Σχέδια   (Master Plan)  και αυτο αφορά   32 λιμένες.

Η κατηγορία Δ  είναι εκτός υποχρεωτικού   γενικού σχεδιασμού και δεν εντάσσει τα λιμάνια Τοπικής σημασίας  σε  Π.Ε.Α.Λ

Το λιμάνι Γαυρίου της  Άνδρου ανήκει στην κατηγορία Δ (Τοπικής σημασίας )

      Αυτό φυσικά δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο την υποβάθμιση της αναπτυξιακής μας προοπτικής . Αντιθέτως μας βοηθάει και μας επιτρέπει , να σχεδιάσουμε συλλογικά το αναπτυξιακό μας μέλλον ,  με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες και να επιδιώξουμε  τις βέλτιστες λύσεις . 

  5.               ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ ?          

  Το παράδειγμα προς αποφυγή    ΠΕΑΛ Τήνου,  κατηγορίας Κ3  ,  είναι πολύ χαρακτηριστικό .     Η Τήνος σήμερα έχει ένα εξαιρετικά πολυσύχναστο αλλα και μειωμένης ασφάλειας  λιμάνι στο Αιγαίο . Η μελέτη 2 σταδίων του  ΠΕΑΛ της ΤΗΝΟΥ  ξεκίνησε το  2014-15 ,  με προϋπολογισμό  μελέτης , ύψους ….276.277,73 €   .  Στην σύνθετη και  επίπονη γραφειοκρατία είχε άμεση εμπλοκή  το ΔΛΤ Τήνου-Ανδρου  , που τότε αλλα και σήμερα , αδυνατεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις .   Απίστευτη γραφειοκρατία ! Κανείς δεν ξέρει αν  το ΠΕΑΛ Τήνου,  χρηματοδοτηθεί και συνεπώς θα τελειώσει κάποτε .  Σήμερα στην Τήνο , αναμένουν ακόμη την ολοκλήρωση …της αρχικής  φάσης μελετών . Σας συνιστώ να  διαβάσετε τα παρακάτω  . Οι αρχικές έτοιμες μελέτες που είχαν ανατεθεί απο το Υπουργείο Υποδομών  , απορρίφθηκαν το 2019 , απο ολους τους φορείς στην Τήνο σαν απαράδεκτες .  Μετα απο τρία χρόνια , την  11/5/2022  εγινε νεα γενική απολογιστική ενημερωτική συζήτηση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Τήνου και του ΔΛΤ Τήνου Ανδρου  .  Παρουσία όλων των φορεων της Τήνου , εγινε η παρουσίαση του νέου προτεινόμενου σχεδίου για το ΠΕΑΛ  Τήνου , απο τον τεχνικό σύμβουλο του Υπουργείου Υποδομών  , κο Αντωνόπουλο Χαρη της εταιρείας λιμενικών μελετών ''MARNET ''.

    Παρουσιάστηκαν  3 νέες εναλλακτικές προτάσεις , για τον γενικό σχεδιασμο ( ΠΕΑΛ) του λιμανιού Τήνου. Αν τελικά επιλεγεί  , μια απο αυτές τις προτάσεις ( απο τους φορείς , Δήμο Τήνου , ΔΛΤΤΑ , Λιμεναρχείο , Πλοιάρχους ,κλπ ) , τότε  το  Υπουργείο θα αποφασίσει εκ νέου , για την νεα ανάθεση εκπόνησης των νέων μελετών του ΠΕΑΛ Τήνου . Εχει μακρύ δρόμο ακόμη το λιμανι της Τήνου .

            Πέραν από τις χρήσιμες  εγκυκλοπαιδικές  γνώσεις λοιπον  , πιστεύω οτι το λιμάνι μας στο Γαύριο , δεν εχει ανάγκη απο χρονοβόρα φαραωνικά εργα , αλλά απο πολυ συγκεκριμένες βελτιώσεις  που καλύπτονται εν μέρει απο το σημαντικό έργο ''Ανάπτυξη λιμένα Γαυριου '' που δημοπρατήθηκε  , έτρεξε ο διαγωνισμός , ,δεν υπηρξε εργοληπτικό ενδιαφέρον για τελείως άσχετους λόγους , και η διαδικασία ανάθεσης συνεχίζεται .

Το θεμα ΠΕΑΛ , έχει εξαντληθεί για την Ανδρο !

      Φυσικά και εχουν προτεραιότητα και  άλλα σημαντικά λιμενικά εργα , οπως η τρίτη φάση ,  με την διευθέτηση πρόσβασης φορτηγών και ΙΧ.

Η ένδεια ολοκληρωμένων προτάσεων ανάπτυξης ,οδηγεί σε πυροτεχνήματα .   Όπως η  σχετική απόφαση  για δημιουργία ΠΕΑΛ από το  Δημ.Συμβ. Ανδρου ( εχει πλειοψηφία εκει η αντιπολίτευση )  . Ανευ ουσίας , αλλά έγινε ένα παλι ενα μεγάλο  λαθος για την Ανδρο .Δεν υπάρχει καμιά υποχρέωση απο τον νομο,  για  ΠΕΑΛ  στο Γαύριο ( λιμένας Τοπικής σημασίας ).    Αντιθέτως με την Τηνο , που δυστυχώς για τους Τηνιακούς και για το ....Υπουργείο , είναι υποχρεωτικό ( λιμένας Μείζονος σημασίας ) . 

Μην ξεχνάτε οτι το ΠΕΑΛ Τήνου , μετα απο 10 χρόνια ,  παραμένει  ακόμη  ........συζητήσεις !!!


6.    ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΤ’  ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΖΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ !

-----    Για την ιστορία ,ας πούμε και δυο λόγια για την διαδικασία ένταξης , κατ’ εξαίρεση  !!! ,   σε μια   Μελέτη  ΠΕΑΛ  (  αίτημα της  αντιπολίτευσης ) !

 Ας υποθέσουμε λοιπόν οτι εμείς οι Ανδριώτες , καταλήγουμε  με ομόφωνη γνώμη μεταξύ μας και προωθούμε  το αιτιολογημένο αίτημα μας για ένταξη κατ’ εξαίρεση , μέσω του ΔΛΤΤ-Α , στην επιτροπή  ΕΣΑΛ (Νόμος 2932/01 - Άρθρο 19).  Για να υπάρξει η οποιαδήποτε επίσημη εισήγηση-αίτημα , θα πρέπει ολοι μας  να γνωρίζουμε  υπεύθυνα και επαρκώς,  τι ακριβώς είναι αυτό  που ζητάμε .Στην συνέχεια, θα  περιμένουμε,  σαν νησί πλέον ,  να  επιλεγεί  (πάντα κατ’ εξαίρεση το λιμάνι μας !) , από το αρμόδιο Υπουργείο,  βάσει ενός πρωτοκόλλου ΕΣΑΛ , με τα συγκεκριμένα κριτήρια  επιλογής ,  για να ξεκινήσει η διαδικασία ανάθεσης της ……μελέτης του έργου ΠΕΑΛ .

 Αν .. ..προκύψει θετική εισήγηση ( φυσικά κατόπιν πολιτικών πιέσεων !!! ) , θα ζητηθεί  από την ΕΣΑΛ , η σύμφωνη γνώμη όλων  των συναρμοδίων υπουργείων και υπηρεσιών , για να μπορεί να γίνει ο ανοικτός διαγωνισμός   δημοπράτησης  της μελέτης  και μετα να ανατεθεί αυτή  σε ειδική μελετητική εταιρεία ,  από το Υπ.Υποδ. , σε δύο φάσεις. 

   Όταν  αυτή παραδοθεί μετα από 3-5 + ….χρόνια , τότε το έργο θα μπορεί να δημοπρατηθεί , με ανοιχτό διαγωνισμό , εφόσον  έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα !!!!! , και όταν με το καλό  επιλεγεί ο εργολήπτης μειοδότης , το έργο θα  ελεγχθεί από το Εκλεκτικό Συνέδριο , και μετα  εγκαθίσταται ο εργολήπτης , με την επίβλεψη επιστημόνων  του Υπ. Υποδ.  , για να ξεκινήσουν αυτά που προβλέπει η μελέτη  του έργου ΠΕΑΛ.

  Αναλογιστείτε παρακαλώ , την  τεράστια γραφειοκρατία και τον όγκο των μελετών  , που απαιτούνται σήμερα για  την ένταξη των λιμανιών της Ελλάδας ( πλήν των τοπικής σημασίας Κ4 ),  σε Φαραωνικά έργα που αποφάσισαν κάποιοι  να γίνουν και βάλτε όλοι στο μυαλό σας ,  το χρονικό σημείο , οπου θα δούμε το έργο ……τελειωμένο .  Βέβαια οι αρχικές σκέψεις και η νομοθέτηση αυτού του σχεδιασμού , έγιναν , πολύ πριν από την χρεωκοπία της Χώρας μας  .  Ευτυχώς για την Άνδρο , είναι απίθανο βάσει νομοθεσίας , να εντάξουν    το Λιμάνι του Γαυρίου σε ΠΕΑΛ , για τους παραπάνω λόγους .Και φυσικά δεν νομίζω ότι είναι φρόνιμο,  να το ζητήσουμε εμεις . Να ‘’ βάλουμε τα χέρια μας για να βγάλουμε τα μάτια μας’’  Χρονοδιάγραμμα δεν τηρείται  στα δημόσια έργα , όπως θα γνωρίζετε . Η γραφειοκρατία είναι εξαιρετικά επίπονη , πολύπλοκη και χρονοβόρα ,  Το τελικό αποτέλεσμα είναι πάντοτε αμφίβολο και εξαρτάται από πολλές παραμέτρους . Η εξαετία  για την ολοκλήρωση μόνον  της…… ‘’μελέτης ΠΕΑΛ’’, είναι μια πολύ αισιόδοξη πρόβλεψη . (βλ Τηνος).

 Στην Ανδρο έχουμε ήδη δυο λιμάνια που έχουν …στοιχειώσει , εδώ και μια δεκαετία  στην Χώρα  και στο Κόρθι , οπου κανείς δεν γνωρίζει σήμερα ,  πότε θα τελειώσουν τα έργα εκεί . Δεν νομίζω να θέλετε να τριτώσει το κακό και στο Γαυριο . Ο λιμένας Γαυρίου , είναι η πύλη του νησιού μας και  εξυπηρετεί μια σειρά από χρήσεις , όπως επιβατική τουριστική, εμπορική, αλιευτική κ.α.  Προηγούνται άλλα, πολύ σοβαρά θέματα στα λιμάνια μας , αλλα δεν ειναι του παρόντος χρόνου .

Προσωπικά ελπίζω , ότι κανείς δεν θέλει να εμπλακεί   σήμερα η Ανδρος ,  σε μια ατέρμονη περιπέτεια και θα επικρατήσει η λογική !

                                                                                           Γιώργος Βαλ. Μαντζώρος                                                                                     




Σχετ.   Α.   

file:///C:/Users/mantj/Downloads/1428_LIMENIKA.pdf

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ Υ.Α. ΤΟΥ Ν.4412/16, αρ.196, παρ.2 ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (Ο.Ε.3) Για το παραπάνω που αφορά  αναγκαίες μελέτες λιμενικών έργων , πιστεύω ότι μπορώ να μιλάω …..ατελείωτες ωρες . Σας παρακαλώ να ρίξετε μια ματιά !!!

             Β.  ‘’Περί λιμένων ‘’ Μαρία Μπάκαβου - Φώτης Φωτόπουλος 2017 . ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΕΒΕ

          Γ.   https://www.cnway.gr/el/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1/

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ  ΑΝΑΘΈΤΟΝΤΑΙ  AΠO TO ΥΠ.ΥΠΟΔ.,ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ    CNWAY

       Δ. https://www.ypes.gr/wp-content/uploads/2019/04/pros31515-23042019.pdf

Έγγραφο το Υπ. Εσωτερικών  με υπογραφή κ. Χαρίτση  το προγ.’’ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ΄΄για χρηματοδότηση των Λιμ. Ταμείων .   Τον Δεκέμβριο του 2019 έληξε δυστυχώς  η προθεσμία ένταξης του έργου ‘’Ανάπλαση Λιμένος Γαυρίου’’ στο πρόγραμμα ‘’ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ’’ .

Υπενθυμίζω ότι την 19/11/2019 σε συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας μας είπε ότι προτίθεται να αλλάξει σύντομα το σημερινο καθεστώς με τα Λιμ.Ταμεία , αρα η υποβολή πρότασης συμμετοχής μας στο ‘’ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ’’ θα ήταν  άκυρη .

           Ε . http://www.nomoskopio.gr/n_2932_01_19.php?toc=0&printWindow&

    Νόμος 2932/01 - Άρθρο 19

Άρθρο 19: Επιτροπή σχεδιασμού και ανάπτυξης λιμένων    ΕΣΑΛ 

Απάντηση Προώθηση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ