Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Ο τρύπιος κάδος

 

 

  Εύκολα αντιλαμβανόμαστε όλοι οτι η Τοπική αυτοδιοίκηση νοσεί σοβαρά εδω και χρόνια . 

Ειδικά σε τόπους όπως τα νησιά μας ,όπου είναι ο μοναδικός φορέας εξουσίας και διαμόρφωσης της καθημερινότητας μας . Όλοι κάνουν κριτική , συνήθως αρνητική .

      Όμως κανένας πολίτης δεν ενδιαφέρεται πραγματικά , δεν συμμετέχει και δεν νοιάζεται να βελτιώσει την εικόνα και την εμφάνιση του τόπου μας . 

    Δυστυχώς , στο πανέμορφο νησί μας η υποβάθμιση της καθημερινότητας και της αισθητικής ,  είναι συνεχής . 

      Οι παροχές  στους επισκέπτες μας , είναι απογοητευτικές . Πλήρης έλλειψη τουριστικών παροχών , ασφάλειας και διευκολύνσεων στα λιμάνια μας αλλά και στην ενδοχώρα .

Απο τους  περιορισμένους δημόσιους χώρους μέσα και εξω απο το μοναδικό μας  λιμάνι μας στο Γαύριο , οπου επικρατεί παντού μια οργανωμένη αταξία απο επιβάτες , αυτοκίνητα , φορτηγά , ταξί , κουριερ κλπ , μέχρι την στενή οδό διαφυγής προς την Χώρα Ανδρου , η οποία συνεχώς εμποδίζεται από παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα .   

      Τα πλοία μας , αποβιβάζουν καθημερινά  εκατοντάδες επιβάτες και αυτοκίνητα , με τους οδηγούς που καθοδηγούνται απο τις σφυρίχτρες των λιμενοφυλάκων ,  μεσα σε ενα πανδαιμόνιο χάους , να  προσπαθούν να βρουν την έξοδο του λαβύρινθου . 

    Οι εξωτερικοί χώροι του λιμανιού είναι μονίμως κατειλημμένοι απο δεκάδες ενοικιαζόμενα  ιχ , αλλα και απο διπλοπαρκαρισμένα  αυτοκίνητα  πελατών  στα καταστήματα  της παραλίας . Κυριαρχεί η λογική της ''αρπαχτής'' . Συνεχείς οι διαπληκτισμοί και οι αντεγκλήσεις μεταξύ των οδηγιών , απο το πρωί μέχρι το βράδυ . Σκηνές απείρου κάλλους .

    Οι δημόσιοι χωροι με σκουπίδια εξω από τους κάδους , η σπατάλη νερού ,  τα πεζοδρόμια με τα γκράφιτι  , οι βανδαλισμένες παιδικές χαρές , τα ψόφια ζώα , οι παραλίες που βρωμίζουν απο τα σκουπίδια των κολυμβητών   , ο  ελλιπής φωτισμός  , η ανύπαρκτη και κατεστραμμένη  οδική σήμανση  , η παράνομη και ανεξέλεγκτη στάθμευση , η παντελής έλλειψη αστυνόμευσης  , οι κατεστραμμένες πινακίδες , οι λακκούβες , η κατάληψη και η ρύπανση Δημοσίων χώρων απο περιφερόμενους πραματευτάδες  χωρις καμια νομική συνέπεια , τα μπουκάλια και τα σκουπίδια στα παγκάκια και οι ακαθαρσίες απο σκύλους και γάτες , είναι  κοινή  ευθύνη  πολιτών και Δημοτικής Αρχής .

    Δυστυχώς είμαστε ολοι,  μια μεγάλη πλειοψηφία απαίδευτων και αδιάφορων , που κακοποιούμε συστηματικά τους δημόσιους χώρους της Ανδρου , εξαντλώντας τους φυσικούς πόρους .

     Η ευθύνη βαρύνει όλους εμάς που αποτελούμε ενα σύνολο , που δεν δίνει δεκάρα για τον διπλανό του , αλλά και για τον ίδιο του τον εαυτό.

 Απαξιώνουμε την Ανδρο  μας.    Φυσικά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ευθύνες .

      Οι αιρετοί σύμβουλοι με τα μηδενικά προσόντα , είναι λογικό να αδυνατούν να διαχειριστούν ένα μέτριο ως προβληματικό εργασιακό δυναμικό, των 100 μόνιμων και εποχιακών   υπαλλήλων , αλλά και να δώσουν ουσιαστικές λύσεις στις σύγχρονες απαιτήσεις της μικρής μας κοινωνίας .

        Διαθέτουν απόλυτη έλλειψη προγραμματισμού και  αυστηρών ελέγχων λειτουργίας μέσα και εξω .  Μην ξεχνάτε οτι μέχρι σήμερα , η έλλειψη ισχυρών υποψηφίων προσωπικοτήτων, οδηγεί σε επιλογή τυχάρπαστων   , με κομματικά η τοπικιστικά κριτήρια και αφού εκλέγονται  με την δικιά μας ψήφο , καλούνται να κάνουν πράγματα που τους ξεπερνούν .


    Με αυτά και έχοντας πολίτες αδιάφορους,   ακόμα και σαμποτέρ των  πάντων,   δεν γίνεται τίποτα.

  

    Κατι πρέπει να μας κάνει όλους να σοβαρευτούμε , να αλλάξουμε και να σκεφτούμε σοβαρά το μέλλον μας !!!

 

                                                                                                     Γιώργος Βαλ. Μαντζώρος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ