Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Ομπρελοκαθίσματα . Λύση η τεχνολογία και η εφαρμογή της νομοθεσίας !

 



Τα θέματα της καθημερινότητας στην κοινωνία μας , αφορούν ολους και καλό είναι ολοι μας , να έχουμε μια ξεκάθαρη θέση και άποψη .

        Η τουριστική αξιοποίηση των πανέμορφων  παραλιών της χώρας μας , τα τελευταία χρόνια εξαπλώθηκε ραγδαία με την τουριστική άνοδο .

 Υπάρχουν πολλοί και συγκεκριμένοι λόγοι .

Οι ομπρελοξαπλώστρες , ήταν μια ανάγκη , που έβαλε μια κάποια τάξη στις παραλίες  , οπου πλέον  προσφέρονται , παρκινγκ ,αποδυτήρια ,  ηλιοπροστασία  , ξαπλώστρες , νερο,  καφες , αναψυκτικά , ποτό  , μουσική , ντους , καθαριότητα .

Απο την άλλη ειναι τοπικές  εποχιακές φορολογούμενες επιχειρήσεις , με καλά  κατα περίπτωση κέρδη  , που απασχολούν νέες και νέους εργαζόμενους  .

Δεν με ενοχλούν οι ομπρελοξαπλωστρες  , αρκεί να λειτουργούν νόμιμα !

Αυτό  γίνεται σήμερα παντού σε ολες  τις παραλές της  Μεσογείου , τα καλοκαίρια .

   Στις ‘’ελεύθερες ‘’  παραλίες συνήθως επικρατεί  , ενας μικρός χαμός . Κουβαλάνε ολοι καθε είδους μπαγκάζια   ,πολυθρόνες ,   νερα ,φαγητό ,  ψάθες , σκηνές , ομπρέλες κάθε είδους , που στήνονται αδέξια με σχοινά  , καρφιά , πέτρες , τσιμεντόλιθους κλπ  . Ολοι οριοθετούν μονοι τους την έκταση που επιθυμούν , αδιαφορώντας για τους υπολοίπους . 

   Τα  αυτοκίνητα  και οι μοτο ,  παρκάρουν στην αμμουδιά , στήνουν τραπέζια και απολαμβάνουν κρύες μπυρες απο τα φορητά ψυγεία και... καφεδάκια . Το σούρουπο μένουν μονο τα σκουπίδια , μαζι με αυτα της προηγουμένης και ίσως της επομένης μέρας .  

      Πολυ καλύτερα ειναι  τα πράγματα στην οργανωμένη παραλια , οπου σε απαλλάσσει απο ολα αυτα και το μπανάκι σου συνοδεύεται απο καφεδάκι , ποτό , χαλάρωση κλπ. , ανάλογα το μαγαζί .

Αν επιλέξεις οργανωμένη , πληρώνεις χρήματα ( οσοι μπορούν και έχουν ) , λιγα η πολλά ανάλογα τον τόπο , το νησί , την γκλαμουριά κλπ.

Καθε χρονο φιλοξενούμε 30 εκατ.  καλοκαιρινούς επισκέπτες στις παραλίες μας ,που τους ειναι αδύνατον να κουβαλάνε ξαπλώστρες και ομπρέλες απο την Σουηδία και την Βρετανία , στην παραλια του …Αγιου Πέτρου στην Ανδρο η στην Ψαρρού της Μυκόνου .

     Οσο για τις τιμές  είναι ελεύθερες αφού ζουμε σε μια ελεύθερη οικονομία   με τους νόμους της αγοράς παντού .

      Ο νομος επιβάλλει , τουλάχιστον  50% ελεύθερη παραλία  και 50% οργανωμένη. 

Αμιγώς ελεύθερες έχουμε  πολλές , ειδικά στα νησιά μας  και έτσι πρέπει να μείνουν .


Το σημείο που θα κανει την διαφορά λέγεται ΤΗΡΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ


  https://www.e-nomothesia.gr/kat-aigialos-paralia/kya-38609-eks-2023.html

Εδώ ο νομος καταστρατηγείται  , βιάζεται , κακοποιείται  . Απο τους καταληψίες τετραγωνικών , τις ανύπαρκτες τουαλέτες , μέχρι  τα νυχτερινά παρτυ με  την εκκωφαντική μουσική την νύχτα ενώ απαγορεύεται η τοποθέτηση και χρήση ηχητικών συστημάτων σε δημόσιο χώρο . . 

Υπάρχουν πολλοί αρμόδιοι ‘’σερίφηδες ‘’ , όμως ολοι αποποιούνται   τις ευθύνες τους γιατι ετσι τους βολεύει . Κανένας ουσιαστικός έλεγχος .

Δήμοι , Λιμενικοί , Αστυνομία , Κτηματική Υπηρεσία  . Ολοι αδρανούν . 

     Για κάποιους η διέξοδος  είναι ο ……..Εισαγγελέας , που απαιτεί επίσης επώνυμη καταγγελία  , έξοδα , δικαστήρια κλπ . Δεν είναι αυτή η λύση του προβλήματος.

Είναι φαύλος κύκλος!

   Αν όμως υπάρξουν έλεγχοι και αυστηρή  εφαρμογή του Νομου , αυτομάτως πιστεύω θα σταματήσουν  οι  καταγγελίες και οι διαμαρτυρίες απο τους πολίτες . 

       Σαν νεοέλληνες , βρήκαμε λοιπόν ,  το καινούργιο  γαϊτανάκι  , σε ολα τα κανάλια , ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα , οπου αγανακτισμένοι πολίτες , δικαιωματιστές , πολιτικά κόμματα , λαικά κινήματα , με κάνουν να γίνομαι επιφυλακτικός για τα πραγματικά τους κίνητρα . Μου θυμίζουν το γελοίο ΄΄δεν πληρώνω ''.

     Ανεξάρτητα αν ολοι αυτοί που διαμαρτύρονται ειναι υποκινούμενοι η οχι , το πρόβλημα υπάρχει και λύνεται πολύ εύκολα όταν θα  υπάρξει η πραγματική πολιτική  βούληση  για συχνούς ελέγχους και εφαρμογή των νόμων .


Είναι σύνθετο και σοβαρο θέμα που λύνεται εύκολα  κατά την γνώμη μου .


    Προσωπικα προτείνω κάτι εξαιρετικά  απλό .

   Σταθερή και συνεχής σήμανση των νόμιμων ορίων , οπου θα προβάλλονται ξεκάθαρα , τα συγκεκριμένα τετραγωνικά  που ο νομος όρισε για την κάθε επιχείρηση σε παραλία . Η τεχνολογία το επιτρέπει και ειναι εύκολος ο έλεγχος , ακόμα και μέσα απο τα γραφεία των αρμοδίων .

Τα αδειοδοτημένα , πχ 100 τετραγωνικά θα είναι πάντοτε 100 .

     Απαιτείται ξεκάθαρη θεσμοθέτηση αρμοδιοτήτων  , για άμεση  και αιτιολογημένη επιβολή  διοικητικών  προστίμων στους παράνομους , που θα βεβαιώνονται άμεσα στην φορολογική αρχή ., με παράλληλη δημόσια ενημέρωση  των πολτών .

       Οι αποστάσεις  ο αριθμός των ομπρελοκαθισμάτων  ,  οι τιμές  και οι υπηρεσίες , θα αποτελούν δεσμευτική υποχρέωση της κάθε επιχείρησης να τις αναρτά  η ιδια  στο διαδίκτυο ,  για να έχουν  πρόσβαση ολοι οι πολίτες .

    Τότε  οι ελεύθεροι χωροι στις παραλίες , θα γίνουν περισσότεροι , τότε θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός στις τιμές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες και ολοι θα μπορούν αβίαστα να επιλέξουν που θα κολυμπήσουν .




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ