Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Γιατί θα κερδίσουν οι επιχειρήσεις από το.......... "κούρεμα"







    Ο φίλος μου ο Θανάσης στις Σέρρες, επιμένει να γράψω ένα άρθρο, όπου με ένα ξεκάθαρο τρόπο να εξηγήσω για ποιο λόγο είναι προς το συμφέρον του επιχειρηματικού κόσμου το «κούρεμα».

Όπως είπα πριν μερικές μέρες, το «κούρεμα» έχει σκοπό να μειώσει το φορτίο του χρέους. Αυτό θα έχει σαν αποτελέσματά να μειωθεί το ποσό σε τόκους που απαιτείται κάθε χρόνο να πληρωθεί από τον προϋπολογισμό. Άρα, όσο λιγότερα θα πάνε σε τόκους (και όσο μεγαλύτερο το «κούρεμα»), τόσο περισσότερα κεφάλαια μπορούν να διοχετευτούν αλλού από το κράτος.


Αυτά όσον αναφορά τον προϋπολογισμό. Τι σχέση έχει αυτό με τον εμπορικό κόσμο;


Τα θετικά για τον εμπορικό κόσμο και γενικά για τις επιχειρήσεις, έχουν να κάνουν με το τραπεζικό σύστημα. Ως γνωστόν, οι τράπεζες σήμερα δεν δανείζουν λεφτά, ακόμα δε και φερέγγυους πελάτες. Και ο λόγος δεν είναι ότι δεν θέλουν, αλλά οι περισσότερες δεν μπορούν.


Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι για αυτό:


• Το χαρτοφυλάκιο ομολόγων έχει χάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της αξίας του (70% σε πραγματικές τιμές)


• Τουλάχιστον το 20% των δανείων δεν εξυπηρετούνται (NPL)


• Τέλος, λόγω των παραπάνω, έχουν εκροή καταθετών της τάξεως των 70 δισ.


Όλα τα παραπάνω καθιστούν αδύνατον τον τραπεζικό δανεισμό, ακόμα και σε επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόβλημα.


Για να αντιστραφεί αυτό λοιπόν, θα πρέπει να αναιρεθούν οι αρχικοί λόγοι για τους οποίους οι τράπεζες έχουν βρεθεί σε αυτή τη δύσκολη θέση. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να «καθαρίσουν» οι ισολογισμοί των τραπεζών από τα προβλήματα πάγια και να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ισολογισμοί τους.


Αυτή η ανακεφαλαιοποίηση είναι σημαντική για δυο λόγους.


Καταρχάς, όταν η αγορά θα αποκτήσει και πάλι εμπιστοσύνη ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών είναι «καθαροί», το πρώτο πράγμα που θα γίνει είναι ότι θα ανοίξουν και πάλι οι αγορές για το τραπεζικό σύστημα. Διότι ο λόγος που σταμάτησε η αγορά να είναι αντισυμβαλλόμενη με το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι ακριβώς διότι δεν είχε εμπιστοσύνη στους ισολογισμούς αυτών.


Στη συνέχεια, θα επιστρέψει το χρήμα που έχει φύγει από τις τράπεζες, διότι αναιρέθηκαν οι αρχικοί λόγοι για τους οποίους αυτό το χρήμα έφυγε. Και αυτός ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι οι καταθέτες είχαν τον φόβο ότι δεν θα πάρουν τις καταθέσεις τους, αν παρουσιαζόταν κάποιο πρόβλημα.


Και επειδή ακριβώς μετά από την διαγραφή των προβληματικών παγίων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όλοι αυτοί οι φόβοι θα εκλείψουν, όχι μόνο θα επιστρέψουν οι καταθέσεις που έφυγαν, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα έρθουν και καταθέσεις και από το εξωτερικό που δεν είχαν έρθει ποτέ.


Επίσης, έχοντας «φτιάξει» οι ισολογισμοί, σημαίνει ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας είναι τέτοιοι που οι τράπεζες θα μπορούν και πάλι να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά.


Όταν λοιπόν ολοκληρωθούν όλα αυτά, ο επιχειρηματικός κόσμος θα έχει και πάλι στη διάθεσή του πιστώσεις όλων των ειδών για τις καθημερινές του ανάγκες. Αυτό θα είναι θετικό για την πραγματική οικονομία και για την Ελλάδα στο σύνολο.


Βεβαίως δεν φτάνει μόνο αυτό για να ανακάμψουμε. Θα χρειαστούν και παρεμβάσεις τέτοιες που να αλλάξουν τον τρόπο που δουλεύουμε σαν χώρα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Έχουμε πει πολλές φορές ότι το πρόβλημα της ταμειακής βιωσιμότητας είναι μόνο το 50% του προβλήματος και το άλλο μισό είναι οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε νόμους και θεσμούς.


Αλλά όσο αναφορά την άμεση ρευστότητα -και το κατά πόσο οι επιχειρήσεις θα έχουν στη διάθεση τους πιστώσεις- αυτό θα λυθεί αμέσως μετά από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε συνδυασμό με το «κούρεμα» (κωδικός PSI) που θα γίνει σύντομα.


Και αυτός είναι και ο λόγος που βλέπετε μια αναλαμπή στο χρηματιστήριο, και για αυτό και εγώ εκτιμώ ότι χρηματιστηριακά έχουμε δει «πάτο» και, από δω και πέρα, έχουμε μόνο ανηφόρα. Το πόσο μεγάλη όμως θα είναι αυτή η ανηφόρα, θα αποφασιστεί από τις διαρθρωτικές αλλαγές που μένουν να γίνουν. Ένα δεδομένο βέβαια που δεν μπορεί να εκτιμηθεί στην παρούσα φάση, αλλά μελλοντικά.


george.kesarios@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ