Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ . ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ--- ΞΕΡΟΛΙΘΙΑ



 «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα, κατάλαβα πόσο το ελληνικό τοπίο επιδρά στην ψυχή του ανθρώπου. Όλα έχουν ένα μέτρο ανθρώπινο. Όπως στην αρχαία Ελλάδα. Οι θεοί, τα βουνά, τα ιερά τους, ήταν κοντά στο μπόι τους, για να βλέπουν και να, αντλούν δύναμη απο, αυτά. Δεν υπήρχε η αίσθηση της υπερβολής. Για να νιώσεις την αρχαία Ελλάδα, τη σκέψη της, την τέχνη της, τους θεούς της, μια αφετηρία υπάρχει:     το χώμα, η πέτρα, το νερό, ο αέρας.
 Από δω πρέπει ν, αρχίσεις».                                                                                                                        Καζαντζάκης


                                  

 Κυκλαδίτικα  πέτρινα έργα τέχνης .


        Στην Άνδρο αλλα γενικότερα στις Κυκλάδες  οι ξερολιθιές, τοίχοι από πέτρες χωρίς συνδετικό υλικό, που η ευστάθεια τους επιτυγχάνεται με το σφήνωμα μικρότερων πετρών ανάμεσα στις μεγαλύτερες, αποτελούν χαρακτηριστικό στοιχείο του τοπίου. 
Εκτιμάται ότι οι "πεζούλες" καλύπτουν περίπου το 80% της συνολικής έκτασης του νησιού μας .
 Κεντάνε τις βουνοπλαγιές με την γκρίζα επίμονη βελονιά τους.

        Η φυτοκάληψη του εδάφους στην περιοχή έχει καθαρά εποχιακό χαρακτήρα.
 Έτσι το έδαφος καθίσταται εξαιρετικά ευάλωτο στις βροχοπτώσεις και η διάβρωση του από το νερό αποτέλεσε από την αρχαιότητα τον υπ' αριθμό 1 παράγοντα καταστροφής του, ιδιαίτερα στις μέσες και υψηλές κλίσεις. 
Η προστασία της καλλιέργειας σε αυτά τα επικλινή εδάφη στηριζόταν για αιώνες σε αυτά τα τοιχία  αντιστήριξης του εδάφους. 
       Στην Άνδρο  τόσο ο καλλιεργούμενος χώρος όσο και ο κατοικούμενος έχει προκύψει από την διαμόρφωση του έντονου φυσικού ανάγλυφου σε πεζούλες, που κατά κανόνα στηρίζονται σε  τοίχους ξερολιθιας .
Πέρα από την πρακτική χρησιμότητα τους για την προστασία των εδαφών ή τη δημιουργία καλλιεργήσιμης γης ή και ακόμα τη οριοθέτηση των ιδιοκτησιών, αποτελούν αξιόλογα δείγματα της Λαϊκής αρχιτεκτονικής και της σοφίας των προγόνων μας.
    Είναι οι πολύτιμοι μάρτυρες μιας παραδοσιακής τεχνικής χτισίματος που χάνεται στα βάθη των αιώνων.
 Οι πεζούλες απο ξερολιθιά αποτελούν ένα πολύ παλαιό σύστημα εκμετάλλευσης.
 Η τεχνογνωσία της κατασκευής ξερολιθιών ανάγεται στην απώτερη αρχαιότητα. 
Αγνοείται πότε, ποίοι και κάτω από ποίες συνθήκες προχώρησαν σε αυτά τα εκτεταμένα έργα αντιστήριξης των επικλινών εδαφών.
 Η γεωργική κατάκτηση της περιοχής πιθανόν να ανάγεται στην εποχή του χαλκού, αλλά δεν υπάρχουν πηγές που να τεκμηριώνουν την υπόθεση ότι οι πρώτη διαμόρφωση του εδάφους σε πεζούλες έγινε εκείνη την εποχή. 
Μπορούμε όμως να υποστηρίζουμε ότι η αύξηση του καλλιεργήσιμου χώρου, αξιοποιώντας τις πλαγιές των βουνών και των λόφων , μετατρέποντας τις επικλινείς επιφάνειες σε οριζόντιες ανάγεται σε μια εποχή αυξημένης ανάγκης διατροφής ενός αυξανόμενου ανθρώπινου δυναμικού. 
Η κατάκτηση αυτή πρέπει να συνδεθεί με τις φάσεις δημογραφικής ανάκαμψης ή ακόμα και έκρηξης που γνώρισε το νησί μας.
Μέχρι τα τέλη του 60 η συντήρηση των ξερολιθικών τοίχων αποτελούσε εργασία ρουτίνας για τον Ανδριώτη  αγρότη. Οι αγρότες χρησιμοποιούσαν τους κενούς από αγροτικές εργασίες μήνες για να συντηρήσουν αυτά τα έργα που αποτελούσαν τα όρια των αγρών τους και προστάτευαν την καλλιεργήσιμη γη των κεκλιμένων εδαφών, από την διάβρωση. Η κατασκευή και ανανέωση της ξερολιθιάς γινόταν από πέτρες που μαζεύονταν με τον καθαρισμό των χωραφιών.
Έκτοτε η ταχεία αύξηση της εκμηχάνισης  στις καλλιέργειες και η μείωση των εργατικών χεριών λόγω της αστυφιλίας, εξαφάνισαν σχεδόν αυτή την ανθρώπινη δραστηριότητα που υπήρχε από πολλές εκαντονταετίες.
    Θα πρέπει να αναφερθούν και οι αρνητικές συνέπειες της κοινής Αγροτικής Πολιτικής που εφαρμόστηκε σε όφελος των εντατικών μορφών καλλιέργειας στα πεδινά, και δεν ενθάρρυνε τις εκτατικές μορφές καλλιέργειας, με αποτέλεσμα να υπάρξει υπερεκμετάλλευση και υποβάθμιση των φυσικών πόρων με την συστηματική χρήση φυτοφαρμάκων και τις ερημοποίησης.
     Η εγκατάλειψη της δραστηριότητας της συντήρησης των ξερολιθιών οδηγεί όχι μόνο στην εξαφάνιση ενός σημαντικού μέρους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των μυστικών της τέχνης αυτής, αλλά και στην αλλοίωση του τοπίου και σε μια σειρά απωλειών όπως είναι η διάβρωση του εδάφους και η εξαφάνιση ενός βιοτόπου μεγάλης αξίας.
      Οι κοιλότητες των ξερολιθικών τοίχων προσφέρουν καταφύγιο σε πολυάριθμα είδη ζώων όπως τα λεπιδόπτερα, τα ερπετά και τα πουλιά.
 Επίσης, τους τοίχους αυτούς προτιμούν διάφορα είδη φυτών τα οποία βυθίζουν τις ρίζες τους ή καταλαμβάνουν τους άμεσα γειτονικούς χώρους.
 Οι ξερολιθιές αποτελούν πραγματικά βιολογικά δίκτυα, που προσφέρουν ευνοϊκές συνθήκες ζωής τόσο στην πανίδα όσο και στην χλωρίδα της περιοχής.
Η αποκατάσταση των ξερολιθιών είναι σημαντική για λόγους:

α.) προστασίας των εδαφών από την καταστροφική διάβρωση

β.) διατήρησης ενός στοιχείου πολιτιστικής κληρονομιάς ανεκτίμητης αξίας

γ.) βοήθειας στη συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού συμβάλλοντας σε ένα σχέδιο ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας μέσω της ανάπτυξης του αγροτουρισμού της περιοχής.
                                                                                                                                                                                                                                                Γ.Β.Μ .



ΑΦΙΕΡΩΜΑ

               ΟΙ ΞΕΡΟΛΙΘΙΕΣ   ΣΤΙΣ  ΚΥΚΛΑΔΕΣ 





Tης ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΥ
          Αιώνες τώρα η ξερολιθιά  μετατρέπει άγονα εδάφη σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις,     συγκρατεί το νερό και κάνει άνυδρους τόπους, φιλόξενους και αρχιτεκτονικά ξεχωριστούς.
       Σήμερα, η ξερολιθιά – η παραδοσιακή τεχνική κατασκευής τοιχώματος μόνο από πέτρα – εγκαταλείπεται.
         Το να μην αφήσουμε να χαθούν αυτά τα μικρά αρχιτεκτονικά «θαύματα» δεν είναι μόνο ζωτικό για τα νησιά μας, αποτελεί και μέγιστο θέμα πολιτισμού.
Oι περισσότεροι από μας, παιδιά της πόλης, τις αντιμετωπίζουμε ως ένα γραφικό στολίδι των νησιών. Οχι αδίκως. Η συμμετρία των πέτρινων όγκων της ξερολιθιάς είναι τόσο αρμονικά δεμένη με το περιβάλλον που μοιάζει να είναι αποτέλεσμα μιας φυσικής διεργασίας και όχι της επέμβασης του ανθρώπου.
Οι ξερολιθιές, όμως, αυτοί οι πέτρινοι τοίχοι αντιστήριξης που κρατάνε τις πεζούλες στα νησιά, οι μάντρες και οι φράχτες που χωρίζουν ιδιοκτησίες και ακολουθούν τα καλντερίμια, ακόμα και οι στάβλοι, οι αποθήκες και οι μύλοι, που φτιάχνονται εδώ και αιώνες στα νησιά του Ιονίου, του Αιγαίου, αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, μόνο με πέτρα, χωρίς κανένα συνδετικό υλικό -όπως τσιμέντο ή λάσπη- να τις ενώνει, δεν είναι μόνον αισθητικά εξαιρετικές αλλά ζωτικές για τους τόπους και τους κατοίκους τους.

Πώς θα ήταν τα νησιά μας χωρίς ξερολιθιές;
          Άγονοι ορεινοί όγκοι, μέρη ρημαγμένα από τον αέρα, αφιλόξενα για τον άνθρωπο και για τις δραστηριότητές του. Δεν είναι υπερβολές. «Το χώμα στα νησιά είναι λίγο και η κατωφέρεια μεγάλη», λέει ο λαογράφος, Αλέκος Φλωράκης, που εργάζεται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας  στην Τήνο. «Αν δεν υπήρχαν αναβαθμίδες ή τράφοι, όπως τις λέμε εδώ, θα ήταν αδύνατον να επιβιώσει ο ντόπιος πληθυσμός».
Στις Κυκλάδες, δεν υπάρχει βουνό χωρίς τους δαντελωτούς πέτρινους σχηματισμούς. Αυτό που λέμε ελληνικό νησί δεν αποτελείται μόνο από καφέ χώμα και γαλάζια θάλασσα αλλά κυρίως από πέτρες.
Πέτρες τιθασευμένες από τον άνθρωπο, τοποθετημένες με τάξη και αρμονία η μία πάνω στην άλλη, η μία δίπλα στην άλλη με σφήνες ή χωρίς, δεμένες μεταξύ τους με τους νόμους της ισορροπίας και της βαρύτητας, στέκουν αιώνιοι τοποτηρητές. Δημιουργούν ασύμμετρα γεωμετρικά σχήματα, επιβάλλουν τη δική τους αρχιτεκτονική τοπίου, στρίβουν, ανηφορίζουν ακολουθώντας το ανάγλυφο του εδάφους.
Σε όλη τους την περιπλάνηση επιμένουν στα κυκλικά και παράγωνα σχήματα και αποφεύγουν τις απόλυτες ευθείες και τις αυστηρές γραμμές των σύγχρονων γεωργικών παραγωγικών μονάδων. Αυτό είναι ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
 Η έλλειψη συνδετικού υλικού, παράλληλα, τους δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόζονται στην πίεση του εδάφους και του νερού, δημιουργώντας παραμορφώσεις. Σαν να έχουν ζωή, αλλάζουν σχήματα και γραμμές ανάλογα με τις συνθήκες.
Ταυτόχρονα, αν για κάποιο λόγο καταστραφούν σε ένα σημείο, δεν πέφτουν ολόκληρες ούτε χρειάζονται συνολική αποκατάσταση του τοιχώματος, όπως με το τσιμέντο.
 Ουσιαστικά μιλάμε για μικρά αρχιτεκτονικά «θαύματα» που δυστυχώς όσο περνούν τα χρόνια χάνονται παράλληλα με την απομάκρυνση των νησιωτών από τον πρωτογενή τομέα και την εγκατάλειψη της υπαίθρου.
Πριν από μερικές δεκαετίες η αποκατάσταση της ξερολιθιάς αντιστήριξης αποτελούσε μέρος της ετήσιας ρουτίνας των αγροτών.
 Σήμερα οι βουλίστρες ( κατεστραμμένα κομμάτια της ξερολιθιάς  ), είναι πολύ περισσότερες από τις «καλοστεκούμενες» ξερολιθιές.
 Η τεχνική που ακολουθείται από την εποχή την προϊστορικών χρόνων και η διατήρηση της οποίας δεν είναι μόνο χρήσιμη, αλλά αποτελεί μέγιστο θέμα πολιτισμού, χάνεται.
 Ο εφησυχασμός ότι δεν χρειάζεται πια να παράγουμε τοπικά προϊόντα ούτε να κρατήσουμε τα νερά μας, γιατί μπορούμε να τα αγοράσουμε και τα δύο από άλλα μέρη, καθώς και η πλήρης αδιαφορία της Πολιτείας για τη διάσωσή τους, έχει μετατρέψει τις ξερολιθιές σε ερείπια.
 Ετσι, σήμερα, τόνοι νερού και γόνιμου εδάφους χάνονται κάθε χρόνο στη θάλασσα, την ώρα που οι νησιώτες χρυσοπληρώνουν τα προϊόντα διατροφής και παρακαλάνε για λίγο υφάλμυρο νερό που έρχεται με την υδροφόρα…

Τρεις λόγοι για τους οποίους είναι πολύτιμη η ξερολιθιά !

                                        
1. Συγκρατεί το χώμα και επιτρέπει την ανάπτυξη της γεωργίας σε περιοχές που διαφορετικά θα φύτρωναν μόνο φρύγανα και αγκάθια – αν δεν ήταν εντελώς γυμνές από βλάστηση εξαιτίας των ανέμων.
 Με την πέτρα ο άνθρωπος κατάφερε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα του επέτρεπαν να επιβιώσει σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες και σε αφιλόξενα εδάφη. Τα νησιά του Αιγαίου αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα, γιατί μπορεί η θάλασσα να αποτελούσε για τους νησιώτες την βασική ανδρική απασχόληση, αλλά οι εναπομείναντες έπρεπε να εξασφαλίσουν τροφή όλο το χρόνο και ίσως να ενισχύσουν τα εισοδήματά τους όταν αυτό ήταν εφικτό.
 Μην ξεχνάμε ότι οι μεταφορές αγαθών δεν ήταν τόσο διαδεδομένο φαινόμενο όσο σήμερα και η βασική προϋπόθεση για την επιβίωση ήταν η αυτάρκεια σε είδη διατροφής.
 Οι ξερολιθιές μετέτρεπαν τα επικλινή εδάφη σε επίπεδα και δημιουργούσαν έτσι καλλιεργήσιμη γη. Στις πεζούλες ή αναβαθμίδες αυτές οι νησιώτες καλλιεργούσαν σχεδόν τα πάντα.
 Κηπευτικά, σιτάρι, όσπρια, αλλού ελιές, αμπέλια και συκιές, ακόμα και αμυγδαλιές στα Επτάνησα που το επιτρέπει το κλίμα.
 Τα ξηρικά ντοματάκια Σαντορίνης, οι άνυδρες μελιτζάνες, το ξυλάγγουρο, τα πράσινα φασολάκια αποτελούν μερικά από τα πιο γνωστά προϊόντα των νησιών. Ακόμα και βαμβάκι είχαν καταφέρει να καλλιεργήσουν στα χωράφια τους οι νησιώτες με τη σωστή χρήση της πέτρας.

2. Συγκρατεί το νερό της βροχής επιτελώντας ένα διπλό καθήκον. Αφ’ ενός δεν αφήνει το γόνιμο έδαφος να διαβρωθεί και να παρασυρθεί προς τη θάλασσα και αφ’ ετέρου συγκρατεί το πολύτιμο νερό που αργότερα θα καταλήξει σε χειμάρρους, αφού πρώτα έχει ποτίσει πολύ καλά το έδαφος. Σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο χτισίματος των αναβαθμίδων στην Τήνο, οι αγρότες δημιουργούσαν μια κλίση στο έδαφος προς το εσωτερικό και ένα περίπου μέτρο πριν από την επόμενη ξερολιθιά άνοιγαν ένα αυλάκι. «Εκεί θα κατέληγε η περίσσεια του νερού – το νερό δηλαδή που περίσσευε αφού είχε πετύχει όλη την καθίζηση που είναι δυνατόν να πετύχει», λέει ο κ. Ματθαίος Βίλλας, γεωπόνος από την Τήνο.
«Το αυλάκι αυτό λέγονταν ξερεματιστής γιατί οδηγούσε το νερό στο διπλανό πέτρινο μονοπάτι-κανάλι και από εκεί στο ρέμα, όπου είχαν χτίσει μικρά φράγματα, με ξερολιθιά και λάσπη στο εσωτερικό, για να συγκρατήσουν το περισσευούμενο νερό του χειμώνα για τις καλοκαιρινές καλλιέργειες».
Ενας κύκλος ζωής που διαιωνίζεται με τη βοήθεια της πέτρας, της ανθρώπινης επινοητικότητας και τεχνικής.

3. Αποτελούν καταφύγιο της άγριας ζωής, αν εστιάσουμε μόνο στον ρόλο τους ως δίκτυα που προσφέρουν ευνοϊκές συνθήκες ζωής τόσο για την πανίδα όσο και τη χλωρίδα της περιοχής. Στις κοιλότητές τους συναντάμε πολλά είδη λειχήνων που επιτρέπουν αργότερα την εγκατάσταση ανώτερων ειδών, ενώ βρίσκουμε και πολυάριθμα είδη φυτών και ζώων.
 Εκεί φύονται φυτά όπως ο αμάραντος, το σαπουνόχορτο, και ανάλογα με το κλίμα και την απόσταση από τη θάλασσα, μπορεί να συναντήσουμε αμπέλια και συκιές. Στους βιότοπους αυτούς συχνάζουν επίσης διάφορα είδη σαύρας, φίδια και σαλιγκάρια, ενώ στις σχισμές περνούν στη χειμερία νάρκη πολλά έντομα όπως οι γνωστές μας πασχαλίτσες. Εκεί συντελούνται και τα διάφορα στάδια μεταμόρφωσης της πεταλούδας, οι αράχνες βρίσκουν την τροφή τους και στις μεγάλες κοιλότητες μπορεί να βρούμε σκαντζόχοιρους, τρωκτικά ακόμα και πουλιά. Ενας ολόκληρος βιότοπος συντηρείται ανάμεσα στις πέτρες και προστατεύεται εκεί από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.
Ένας από τους τελευταίους «πετράδες» αποκαλύπτει τα μυστικά της ξερολιθιάς
Ο κύριος Γιάννης Δελατόλας ή Ντουλάς, όπως είναι το παρατσούκλι του, είναι 77 χρόνων, έχει τρία παιδιά, έξι εγγόνια αλλά αυτό δεν τον σταματά από το να βρίσκεται συνέχεια στα χωράφια για δουλειές.
 Εχει καμιά εικοσαριά κατσίκες που πρέπει να προσέχει αλλά και κότες, κουνέλια, δυο «δαμαλίδια», όπως λένε τις μικρές θηλυκές γελάδες, πολλά κουνέλια, πρόβατα και ένα γαϊδουράκι. Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι ασχολίες του.
 Ο μαστρο-Γιάννης συνεχίζει να καλλιεργεί τον μπαξέ που έχει, και σαν παλιός πετράς -μάστορας της πέτρας- συνεχίζει να μαστορεύει όταν του δοθεί η ευκαιρία και όταν βρει μεροκάματο.
Δεν φτάσαμε τυχαία σ’ αυτόν.
 Άλλωστε, είναι μια ξεχωριστή περίπτωση μάστορα στην Τήνο, όχι μόνο γιατί είναι από τους λίγους εναπομείναντες πετράδες αλλά γιατί είναι αυτός που δούλεψε για την αποκατάσταση 110 περιστερώνων του νησιού με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά και στην αποκατάσταση των ξερολιθιών με ένα πρόγραμμα LIFE που είχε εγκριθεί παλιότερα.
Η εμπειρία αυτή είναι προϊόν της αγάπης του για την μαστοριά και την πέτρα.
 «Ηταν το φαΐ μου», μας λέει. «Αλλά την τέχνη δεν μου την έδειξε κανένας πρωτομάστορας. Την έκλεψα μόνος μου με το μάτι.
Ο καλός χτίστης πρέπει να ξεχωρίζει την σωστή πέτρα μέσα από τον σωρό. Να μη χάνει χρόνο να την «σκίσει». Εγώ έχτιζα μέχρι και πέντε μέτρα ξερολιθιά την ημέρα», λέει με καμάρι. «Με αυτή την επιδεξιότητα που απέκτησα κράτησα την οικογένειά μου γιατί από τη γεωργία και τα ζώα δεν έβγαινε μεροκάματο».
Από τον κυρ Γιάννη μάθαμε τα μυστικά του χτισίματος της ξερολιθιάς.
 Μάθαμε πόσο δύσκολο είναι, γιατί «αν την πέτρα δεν την βάλεις σωστά θα κόψει και θα αλλάξει την ισορροπία των αποπάνω. Αλλά κι αν χάσεις ένα πόντο στο κάτω μέρος θα φτάσεις να χάνεις 10 στο επάνω σε ένα ψηλό κτίσμα».
 Επίσης, δεν θεμελιώνουμε καμιά ξερολιθιά σε χώμα.
Πρέπει να καθαρίσουμε το έδαφος και να βρούμε τον βράχο.
 «Τότε μόνο ξεκινάμε το χτίσιμο, όταν το θεμέλιο αγγίζει σταθερό έδαφος».
Οι πέτρες για την ξερολιθιά συλλέγονται συνήθως μέσα από το ίδιο το χωράφι.
Αυτό γίνεται για δύο λόγους: για να καθαριστεί το καλλιεργήσιμο έδαφος και για να μην κουβαλούν τις πέτρες από μακριά.
 Αυτό ήταν επίπονη διαδικασία, αφού τις μετέφεραν στα χέρια ή με την «ξυλογαϊδάρα» – μια τεχνική με σκοινιά, ξύλα και τη βοήθεια του γαϊδάρου.
Οι πέτρες που χρησιμοποιούνταν στα θεμέλια των ξερολιθιών αντιστήριξης λέγονταν «μπατικές». Επρεπε να είναι μεγαλύτερες σε μήκος από τις άλλες και να μπουν μέσα στο χώμα τής πίσω πεζούλας. Μόνον έτσι ήταν στέρεες.
Σε όλα τα επίπεδα της ξερολιθιάς και σε διαφορετικές αποστάσεις υπήρχαν «μπατικές» πέτρες. Αυτές έδεναν τον τοίχο με τη γη και λειτουργούσαν σαν καρφιά που εξασφάλιζαν μεγαλύτερη σταθερότητα.
Ενα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό γνώρισμα στις ξερολιθιές της Άνδρου , είναι τα ''στήματα''.
Μεγάλες  πέτρινες πλάκες που τις τοποθετούσαν κάθετα μέσα στο χωμα , σαν κολόνες στήριξης του τοιχίου. Περιμετρικά τοποθετούσαν μικρότερες Πέτρες και συνέχιζαν την ξερολιθιά μεχρι το επόμενο ''στήμα''.    Η ξερολιθιά με στήματα είναι ιδιαίτερα ανθεκτική κατασκευή.

 Ολες οι άλλες πέτρες μικρότερου μεγέθους που χρησιμοποιούνταν λέγονταν «δρομικές», γιατί ήταν αυτές που φαίνονται στην πρόσοψη.

Η ορολογία όμως αυτή, όπως και η τέχνη της αποκατάστασης ξερολιθιάς, κινδυνεύει σημερα να χαθεί. Ο μαστρο-Γιάννης είναι από τους τελευταίους πετράδες της Τήνου.
 Η ελπίδα έρχεται από τους Αλβανούς μετανάστες, που ακόμα κι αν δεν ξέρουν την τέχνη της πέτρας είναι πρόθυμοι να τη μάθουν ώστε να συντηρήσουν έτσι ένα σημαντικό κομμάτι της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής μας, που άλλωστε αποτελεί και δική τους παράδοση.

                                                         
Καταφύγιο για αμπέλια και συκιές!

Το αμπέλι και η συκιά ήταν δύσκολο να πιάσουν στις κλιματολογικές συνθήκες των Κυκλαδων  γιατί τα πέντε πρώτα χρόνια, μέχρι δηλαδή τα φυτά να αναπτύξουν ένα ισχυρό ριζικό σύστημα, χρειάζονταν υγρασία που ήταν δύσκολο να διασφαλιστεί τους στεγνούς και καυτούς καλοκαιρινούς μήνες και φυσικά προστασία από τους δυνατούς βοριάδες.
 Στη βάση των θεμελίων μιας νέας ξερολιθιάς έσκαβαν τις πέτρες στο κάτω μέρος, δημιουργούσαν δηλαδή βαθουλώματα, τις «τακαδούρες», και τοποθετούσαν εκεί το κοτσάνι από το αμπέλι ή το κλαδί της συκιάς, για να μην τα συνθλίψουν από το βάρος οι πέτρες. Εκεί, με τη βοήθεια της υγρασίας και των θρεπτικών συστατικών του φρέσκου επιφανειακού χώματος που μετέφεραν στη βάση της νέας ξερολιθιάς -μια πάγια τεχνική για να ανανεώνουν το χώμα και να βοηθούν τα νέα φυτά- το φυτό μπορούσε να επιβιώσει την δύσκολη περίοδο των πρώτων χρόνων.

Ιδανικές και για μελίσσια!

       Οταν κάποιος νοικοκύρης ήθελε να παραγάγει το δικό του μέλι έφτιαχνε μια ειδική θήκη μέσα στην ξερολιθιά για τις μέλισσες. Αυτές ονομάζονταν μελισσοθυρίδες ή μελισσότρυπες.
 Για να φτιάξουν μελισσοθυρίδες έπρεπε να τοποθετήσουν «ένα λαμπαδάκι δεξιά και ένα αριστερά», δηλαδή μονοκόμματες πέτρες στις δύο πλευρές σε απόσταση περίπου εξήντα πόντων και μία ακόμα μεγάλη μονοκόμματη πέτρα για οροφή.
Πάνω από την οροφή συνέχιζαν το κανονικό χτίσιμο της ξερολιθιάς.
Η μελισσότρυπα είχε βάθος ένα με ενάμισι μέτρο, ήταν δηλαδή πολύ μεγαλύτερη από την ξερολιθιά, που φτάνει περίπου τους πενήντα πόντους, και όπως καταλαβαίνετε το μεγαλύτερο μέρος της έμπαινε μέσα στη γη.
Στην υποδοχή αυτή τοποθετούσαν μια πήλινη κυψέλη και την έκλειναν με μια πέτρα που μπορούσαν να βάζουν και να βγάζουν άνετα. Το ύψος της κάθε κυψέλης ήταν επίσης σημαντικό γιατί δεν έπρεπε να μπαίνει νερό ούτε να φτάνει η πολλή ζέστη και φυσικά να μη φωλιάζει το χιόνι στα ορεινά.
      Στη βόλτα μας στην Τήνο, ο μαστρο-Γιάννης δεν σταματούσε να αναρωτιέται: πώς είναι δυνατόν να αντέχουν οι μέλισσες στις σημερινές χρωματιστές ξύλινες κυψέλες με τόσο υψηλές θερμοκρασίες; «Μέσα στις πέτρινες κυψέλες των ξερολιθιών, οι συνθήκες ήταν ιδανικές».




Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ .ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ με..... μεγάλο κόστος

                                                  
                                                        

ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ


          Μόλις  την περασμένη Κυριακή 25/3/12 σε άρθρο μας στο SAGINI  με  τίτλο...

''Δεν ανεβαίνει η στάθμη της θαλασσας''
Διαβάστε    εδώ ......
 http://sagini3.blogspot.com/2012/03/blog-post_25.html

   ...αναφερθήκαμε  στα διάφορα  κίτρινα έντυπα ( φυλλάδες  )  , που εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία ,
προσπαθούν να πείσουν τους ανυποψίαστους πολίτες , ότι  η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει επικίνδυνα  και   εκατομμύρια κατοίκων σε παραθαλάσσιες περιοχές θα μετακινηθούν σε ασφαλέστερες περιοχές  για να σωθούν.
Για να υποστηρίξουν τους γελοίους ισχυρισμούς τους , παραποιούν τις ανάλογες δηλώσεις κάποιων επιστημόνων ,  ανάλογα με το επίπεδο τρόμου που επιχειρούν να μεταδώσουν στους αναγνώστες τους.
Εμφανίζουν λοιπόν το άσπρο  σαν μαύρο.
Αναρωτιέστε νομίζω,  για τι το κάνουν αυτό ?
Κατά την άποψη μας υπάρχουν δυο λόγοι .
 Βλακεία και ανικανότητα, που μάλλον είναι απίθανο επειδή μιλάμε για έξυπνα και μεγάλα παιδιά.
 Δεύτερον , ότι τα έντυπα αυτά χειραγωγούνται από το πράσινο λόμπι , που έχει κάθε λόγο να ισχυρίζεται ότι η ''κλιματικη αλλαγή ''  είναι  δήθεν υπαρκτή απειλή  και απαιτούνται άμεσα μέτρα ,  που είναι μεν λίγο ακριβούτσικα για εμάς  ( τα θύματα τους )  όμως αναγκαία για να επιζήσουμε εμείς και να πλουτίσουν αυτοί.
Ο Ρομπεν των δασών έκλεβε τους πλούσιους και τα έδινε στους φτωχούς.
Οι  λομπιστες και οι ''Απετζηδες'' της πράσινης άπάτης κλέβουν τους φτωχούς και τα δίνουν στους πλούσιους.
Εύκολα λοιπόν αντιλαμβανόμαστε όλοι ,  ότι αν,  η άποψη των επιστημόνων ότι η ''κλιματικη αλλαγη'',  το ''φαινομενο του θερμοκηπιου'',  το ''λιωσιμο των παγων'' η ''αυξηση του CO2 '',
 ει ναι ένα ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ  ΨΕΜΑ ,
τότε όλο το κόλπο της ''πρασινης απατης'' θα αποκαλυφθεί .

Τότε θα φανεί οτι τόσα τρις που η παγκόσμια οικονομία  επένδυσε στις ΑΠΕ και φόρους ρύπων , ήταν πεταμένα λεφτά.
Να γιατί λοιπόν ,  γράφουν τέτοια τερατώδη πράγματα οι  φυλλάδες τους και τα ΜΜΕ που έχουν υπό τον έλεγχο τους .
Εξ άλλου το  πράσινο λόμπι διαθέτει  τεράστια κεφάλαια για προπαγάνδα και πρόθυμους πληρωμένους παπαγάλους για να την διαδώσουν .
 Κυβερνήσεις  , παγκόσμιοι οργανισμοί (ΟΗΕ  IPCC ) ,  διεθνείς  προσωπικότητες (Αλ Γκορ )  ,  ΜΚΟ ( Greenpeace ,WWF ) , πολυεθνικές  (Siemens , Vestas )  , οικολογικές οργανώσεις , εργολάβους ΑΠΕ , βρωμοκαναλα , φυλλάδες , προπαγανδίζουν την ''κλιματικη απειλη'' πάντα με το αζημίωτο .
Να γιατί  λοιπόν άρθρα σαν το παρακάτω παρόλο οτι είναι  γελοία , αστήρικτα και υπερβολικά  , προκαλούν φόβο στους ανυποψίαστους. .
                                                                                                                                     SAGINI




ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  27/03/2012, 20:36  Το Βήμα
        Η Αρκτική ξεπέρασε το σημείο χωρίς επιστροφή !!!!!!!!!

Τα δορυφορικά στοιχεία ανατρέπουν όλες τις προβλέψεις: !!!!!!!!!!!!!!
 οι πάγοι δεν δείχνουν να ανακάμπτουν    !!!!!!!!!!!!!
Η Αρκτική ξεπέρασε το σημείο χωρίς επιστροφή


Οι πάγοι της Αρκτικής οδηγούνται προς... θερινή εξαφάνιση ???  έχοντας ξεπεράσει το σημείο χωρίς επιστροφή υποστηρίζει νέα μελέτη
 Πηγή NASA Goddard



Λονδίνο 

Ο Βόρειος Παγωμένος Ωκεανός θα πάψει σύντομα να είναι παγωμένος τα καλοκαίρια– πολύ νωρίτερα από ό,τι υπολογίζουν ακόμη και οι πιο απαισιόδοξες ως τώρα προγνώσεις. Αυτό υποστηρίζει μια νέα και πολυαναμενόμενη μελέτη η οποία αναλύοντας όλα τα διαθέσιμα δορυφορικά δεδομένα διαπίστωσε ότι την τελευταία πενταετία οι αρκτικοί πάγοι συρρικνώνονται πολύ περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν τα μοντέλα των ειδικών.

Ο Βρετανός κλιματολόγος που τη διεξήγαγε υποστηρίζει ότι το σύστημα των μόνιμων πάγων της Αρκτικής έχει ξεπεράσει το «οριακό σημείο» του (tipping point) ακολουθώντας πλέον μια φθίνουσα πορεία προς την εξαφάνιση – τουλάχιστον κατά τους θερινούς μήνες.

Χρονιά ορόσημο κρίνεται το 2007, το έτος κατά το οποίο είδαμε τους αρκτικούς πάγους να λιώνουν σε βαθμό ρεκόρ και το Βορειοδυτικό Πέρασμα να ανοίγει για πρώτη φορά ύστερα από έναν αιώνα.

Δεδομένα από το 1979

Ο Τιμ Λέντον του Πανεπιστημίου του Εξετερ εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια για την ανάπτυξη ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης ως προς τα διάφορα «οριακά σημεία» που θεωρούνται επικίνδυνα για το κλίμα του πλανήτη.
 Για να εξακριβώσει το σημείο στο οποίο βρίσκεται το σύστημα των αρκτικών πάγων μελέτησε ημέρα προς ημέρα όλα τα δορυφορικά δεδομένα για την παγοκάλυψη των βόρειων πολικών περιοχών από τότε που αυτά άρχισαν να συγκεντρώνονται, το 1979.
Όπως ανέφερε παρουσιάζοντας τη μελέτη του στο συνέδριο «Η Γη υπό πίεση» (Earth Under Pressure) στο Λονδίνο, από το 2007 και μετά, η διαφορά της παγοκάλυψης ανάμεσα στη χειμερινή και τη θερινή περίοδο άρχισε να αυξάνεται, χωρίς τα αναμενόμενα δείγματα αποκατάστασης.
Συγκεκριμένα έγινε κατά ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα μεγαλύτερη από ό,τι στο παρελθόν εξαιτίας του πρωτοφανούς βαθμού στον οποίο λιώνουν οι πάγοι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
 Η διαπίστωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα όσα προέβλεπαν τα διάφορα μοντέλα που είχαν αναπτυχθεί. !!!!!!!!!!

Μεταβολή με μόνιμα αποτελέσματα

Το καλοκαίρι του 2007 η επιστημονική κοινότητα είχε θορυβηθεί επειδή διαπιστώθηκε ότι το λιώσιμο των πάγων είχε «χτυπήσει» ρεκόρ περιορίζοντας την παγοκάλυψη των αρκτικών περιοχών στη μικρότερη έκταση που είχε καταγραφεί ποτέ στα χρονικά.
 Παρ’ όλα αυτά τα μοντέλα που ανέπτυσσαν οι ερευνητές με βάση τις θεωρίες για τη δυναμική των πάγων έδειχναν ότι αυτοί θα έπρεπε να ανακάμπτουν πλήρως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ανεξάρτητα από την καλοκαιρινή τους συρρίκνωση.

Η μελέτη του κ. Λέντον ωστόσο δείχνει το αντίθετο. Σύμφωνα με τα δεδομένα από τους δορυφόρους, η παγοκάλυψη της Αρκτικής δεν έχει ανακάμψει ποτέ ύστερα από το μέγιστο χαμηλό του 2007. «Το σύστημα έχει ξεπεράσει ένα οριακό σημείο» δήλωσε ο ερευνητής.!!!!
Αλλοι κλιματολόγοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη μελέτη, η οποία θα υποβληθεί προς δημοσίευση σε επιστημονική επιθεώρηση !!!!, προτού είναι σε θέση να την εξετάσουν λεπτομερώς.
Δήλωσαν ωστόσο ότι αν τα ευρήματά της επιβεβαιωθούν θα πρέπει να αναθεωρήσουμε όλα τα υπάρχοντα μοντέλα μας.
Αυτά εδώ.
http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=450573&h1=true

Τα θαυμαστικά και τα ερωτηματικά δικά μας. Για..... Πηγή NASA Goddard δεν αναφέρει τίποτα.





Η άποψη μας

  Δεν είμαστε κλιματολογοι , όμως έχουμε την κοινή λογική . Ο  κος αυτός έγινε διάσημος χωρίς λόγο . Για τον Τιμ Λεντον λέμε.

 Και εξηγούμαστε .
Ο τίτλος είναι επιστημονικά αστήρικτος αλλά τρομοκρατεί και εντυπωσιάζει.
 Η μελέτη  (αν υπάρχει ) ,  είναι αδημοσίευτη σε επιστημονική επιθεώρηση ,  αρα προς το παρόν είναι  ανύπαρκτη για την επιστήμη .
Ο κάθε ένας που θέλει να ακουστεί το όνομα του και να βγει από την αφάνεια , γράφει μια αυθαίρετη  σαχλαμάρα   και  μετά την δημοσιεύουν    με  copy paste  εφημερίδες και περιοδικά  του ''πρασινου λομπυ''.
Όσο μεγαλύτερη μπούρδα γράψει , τόσο ποιο διάσημος γίνεται.
Το θέμα της ''κλιματικης αλλαγης'' είναι το πλέον κατάλληλο για να γίνει ντόρος , μιας και μιλάμε για  μια υποτιθέμενη  απειλή .
 Πριν ένα χρόνο , κάποιοι ασήμαντοι  Ελβετοί επιστήμονες μετά από έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα  τσιμπουρια στα δάση της Ευρώπης έχουν γιν ει επιθετικά και πολύ επικίνδυνα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Έγιναν διάσημοι .Το πόρισμα τους δημοσιεύτηκε παντού.
      Άλλα μην πάτε μακρυά .
Όλοι θυμούνται την μελέτη του Ζερεφου και της επιστημονικής ομάδας Ελλήνων ειδικών  http://sagini3.blogspot.com/2011/06/blog-post_1975.html
οι οποίοι με λεφτά της Τράπεζας της Ελλάδος   (δικά μας και όχι από την τσέπη του  Προβοπουλου )     μας είπαν ότι  ......διαβάστε εδώ
http://sagini3.blogspot.com/2011/06/blog-post_9644.html

............Οι επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία από την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2100 ,δηλ σε 90 χρόνια περίπου θα φθάσουν το ποσόν των ... κρατηθείτε..701 .Δις ευρώ !!!!!!!!!!!!.
 Αδύνατον και απίστευτο. Είναι  αληθινό  όμως το γεγονός !!!!     Αθλιότητες.
Απατεώνες θα πείτε.
Εδώ ο  φευγάτος  ΓΑΠ και η Μπιρμπίλω δεν μπορούσαν να κάνουν προϋπολογισμό έτους  και αυτοί μας είπαν πόσα ακριβώς ( 701 δις ευρώ ) θα πληρώσουμε μετά 90 χρόνια. 

Δεν μας είπαν πόσα τους έδωσες , κ Προβοπουλε !!!!!!!!!!!
Μήπως υπήρχε χορηγός καμιά πολυεθνική ?
 Και εσύ , τι δουλειά είχες να τους αναθέσεις τέτοια μελέτη  κ Προβοπουλε.                                                                                                                               SAGINI




Όσο για τους πάγους , διαβάστε εδώ................ και μην ασχολείστε ξανά με το θέμα αυτό.

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2012/03/blog-post_27.html#more



Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Γνωρίστε τα.......... ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

 

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ;


Οι άνθρωποι παίρνουν ναρκωτικά γιατί θέλουν να αλλάξουν κάτι σχετικά με τη ζωή τους.
Να μερικοί από τους λόγους, όπως μας ανέφεραν οι νέοι, για τους οποίους πήραν ναρκωτικά:
  • Για να μοιάσουν με τους υπόλοιπους
  • Για να ξεφύγουν ή να χαλαρώσουν
  • Επειδή βαριόντουσαν
  • Επειδή τους έκανε να μοιάζουν πιο ώριμοι
  • Για να κάνουν την επανάστασή τους
  • Για να πειραματιστούν
Νομίζουν ότι τα ναρκωτικά είναι η λύση. Αλλά τελικά, τα ναρκωτικά γίνονται το πρόβλημα.
Όσο δύσκολο κι αν είναι να αντιμετωπίσει κανείς τα προβλήματά του, οι επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών είναι πάντοτε χειρότερες από το πρόβλημα που προσπάθησε να λύσει με τη χρήση. Η πραγματική απάντηση είναι να μάθει κάποιος την αλήθεια και όχι να πάρει ναρκωτικά.

 

ΠΩΣ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ;

Τα ναρκωτικά είναι, στην ουσία, δηλητήρια.
 Η ποσότητα που λαμβάνεται καθορίζει και το αποτέλεσμα που θα έχουν.
Μια μικρή ποσότητα δρα ως διεγερτικό (αυξάνει τη δραστηριότητα).
 Μια μεγαλύτερη ποσότητα δρα ως ηρεμιστικό (μειώνει τη δραστηριότητα).
Μια ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα ενεργεί ως δηλητήριο και μπορεί να σκοτώσει.
Αυτό ισχύει για όλα τα ναρκωτικά. Αυτό που διαφέρει είναι μόνο η ποσότητα που χρειάζεται για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα.
Αλλά πολλά ναρκωτικά είναι επικίνδυνα για έναν ακόμα λόγο: επηρεάζουν άμεσα το νου. Αλλοιώνουν την αντίληψη του χρήστη για το τι συμβαίνει γύρω του.
 Ως αποτέλεσμα, το άτομο ενεργεί παράξενα, παράλογα, λανθασμένα, ακόμα και καταστροφικά.
Τα ναρκωτικά μπλοκάρουν τις αισθήσεις, τόσο τις ανεπιθύμητες όσο και τις επιθυμητές.
 Έτσι, ενώ προσφέρουν βραχυπρόθεσμη βοήθεια στην ανακούφιση π.χ.  του πόνου, ταυτόχρονα εξαλείφουν τις ικανότητες, την εγρήγορση και θολώνουν τη σκέψη.
Τα ναρκωτικά  φάρμακα είναι ουσίες που σκοπό έχουν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν ή να αλλάξουν κάτι στον τρόπο λειτουργίας του σώματος, να το κάνουν να λειτουργεί καλύτερα.
Μερικές φορές είναι απαραίτητα.
 Αλλά δεν παύουν να είναι ναρκωτικά: δρουν ως διεγερτικά ή ηρεμιστικά και σε μεγάλη ποσότητα μπορούν να σε σκοτώσουν.
 Αν, λοιπόν, δεν χρησιμοποιείς τα φάρμακα όπως πρέπει, μπορεί να γίνουν τόσο επικίνδυνα όσο και τα παράνομα ναρκωτικά.

 

ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΝΟΙΑ

Photo credit: Alamy

        Κανονικά, όταν ένα άτομο θυμάται κάτι, η διάνοια είναι πολύ γρήγορη και του φέρνει πολύ γρήγορα την πληροφορία.
 Τα ναρκωτικά, όµως, θολώνουν τη µνήµη, δηµιουργώντας κενά σηµεία.
 Όταν ένα άτοµο προσπαθεί να πάρει πληροφορίες µέσα από ένα σύννεφο, δεν µπορεί.
 Τα ναρκωτικά κάνουν ένα άτοµο να νιώθει αργό και χαζό και του προκαλούν αποτυχίες στη ζωή. Όσες περισσότερες αποτυχίες έχει τόσο πιο δύσκολη γίνεται η ζωή και τόσο περισσότερο θέλει ναρκωτικά για να τον βοηθήσουν να επιλύσει το πρόβλημα.

 

ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

Ένα ψέµα που λέγεται σχετικά µε τα ναρκωτικά είναι ότι θα βοηθήσουν ένα άτοµο να γίνει πιο δηµιουργικό.
 Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.
Κάποιος που είναι θλιμμένος μπορεί να κάνει χρήση ναρκωτικών για να νιώσει χαρούμενος, αλλά αυτό δεν έχει αποτέλεσμα.
 Τα ναρκωτικά μπορεί να τον ανεβάσουν σε μια κατάσταση ψεύτικης ευθυμίας, αλλά όταν η επήρεια του ναρκωτικού περάσει καταποντίζεται συναισθηματικά ακόμα χαμηλότερα από πριν.
 Και κάθε φορά βυθίζεται όλο και περισσότερο συναισθηματικά.
Τελικά, τα ναρκωτικά θα καταστρέψουν εντελώς κάθε ίχνος δημιουργικότητας του ατόμου.


«Όλο το διάστημα που έπαιρνα ναρκωτικά πίστευα ότι είχα τον έλεγχο της ζωής μου και ότι ήταν υπέροχη. Αλλά είχα καταστρέψει οτιδήποτε είχα χτίσει και για το οποίο είχα αγωνιστεί στη ζωή μου. Έκοψα τους δεσμούς με όλους τους φίλους που δεν έπαιρναν ναρκωτικά και την οικογένειά μου, έτσι δεν είχα κανένα φίλο πέρα από αυτούς με τους οποίους έκανα χρήση. 
Η κάθε μέρα περιστρεφόταν γύρω από ένα πράγμα: το σχέδιό μου για να βρω τα χρήματα που χρειαζόμουν για τα ναρκωτικά.
 Μπορούσα να κάνω τα πάντα για να αποκτήσω την αμφεταμίνη μου – ήταν το μόνο πράγμα στη ζωή μου». –Βασίλης

«Ένιωθα ότι ήμουν πιο εύθυμη όταν ήμουν μεθυσμένη. 
Λίγο μετά [που άρχισα το ποτά] μπήκα στη μαριχουάνα... Αργότερα, ήμουν στο σπίτι ενός φίλου καπνίζοντας μαριχουάνα, όταν κάποιος έβγαλε ένα σακουλάκι με κοκαΐνη. 
Οι ρουφηξιές κοκαΐνης γρήγορα έγιναν μια καθημερινή συνήθεια. 
Έκλεβα χρήματα από την επιχείρηση των γονιών μου και από τους παππούδες μου σε καθημερινή βάση για να μπορώ να έχω το αλκοόλ μου, την κοκαΐνη, τη μαριχουάνα και το LSD μου.
 Τότε ξεκίνησα το Οξικοντίν και άρχισα να το χρησιμοποιώ σε τακτική βάση.
 Μέχρι τη στιγμή που συνειδητοποίησα, έχοντας φτάσει σε σημείο να σνιφάρω Οξικοντίν σε καθημερινή βάση, ότι ήμουν εθισμένη. 
Χρειαζόμουν κάτι ισχυρότερο – και μπήκα στην ηρωίνη. Δεν ήθελα να σταματήσει με τίποτα το "φτιάξιμο". 
Ο εθισμός με είχε κερδίσει.
 Και κάθε φορά που προσπαθούσα να σταματήσω, η σωματική επιθυμία με έσπρωχνε σε μεγαλύτερες δόσεις». –Ελένη

                                                                                                                                     Συνεχίζεται

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΦΩΤΙΑ ..........ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ.



ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΑΣ.
                                                          
 Οι  υψηλότατες πια  τιμες της σημερινής  μισοπεθαμένης ΔΕΗ  του   Ζερβού και του Παπακ οδηγούν στο κλείσιμο τις λίγες  βιομηχανίες που απέμειναν στην Ελλάδα.
 Οι πελάτες υψηλής τάσης της  ΔΕΗ  ειναι πλέον σε δεινή οικονομική κατάσταση ,λογω της  μεγάλης αύξησης των τιμολογίων.
Θα κλείσουν βιομηχανίες όπως η ΛΑΡΚΟ .
Χιλιάδες νέοι άνεργοι εξαιτίας των τιμών της ΔΕΗ .
 Γράφουμε  ενα χρόνο πλέον οτι η ''πρασινη αναπτυξη'' συγνώμη ''πρασινη  απατη'' του  φευγάτου πλεον ΓΑΠ άλλα και ολων των πράσινων τρωκτικών ,οδήγησε την ΔΕΗ στο χειλος της πτώχευσης,την βιομηχανία μας στην κατάρρευση και τους καταναλωτές στην απόγνωση.
Κανεις δεν  μπορεί να πληρώσει το πανάκριβο ρευμα της ΔΕΗ  και η ΔΕΗ συντομα θα γινει ''Ολυμπιακη''.
Τώρα όμως οι ένοχοι έχουν ονοματεπώνυμο. Τους ξέρουμε καλά.
Είναι ολοι οι πολιτικοί  της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που με τις πολιτικές της πράσινης απάτης ,οδήγησαν τις τιμες ηλεκτρικού ρεύματος στα υψη.
Είναι κάποιοι δοσίλογο πουλημένοι μιζαδοροι των Γερμανών της siemens και των εθνικών εργολάβων της ενέργειας.
Είναι αυτοί που ψήφισαν νόμους για πανάκριβες επιδοτήσεις της πράσινης ενέργειας τα τελευταία χρόνια.
Ειναι οι ιδιοι που σπατάλησαν δις  για  τεράστια και άχρηστα εργα ΑΠΕ σε ολη τη χωρα.
Είναι αυτοί που κατέστρεψαν οριστικά το περιβάλλον καιτην Ελληνική φύση .
Η φούσκα σκάει τώρα. Το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου ήταν μικρο μπροστά στην πράσινη άπατη.
Οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκα χρόνων έχουν βαριές ποινικές ευθύνες .
Έρχονται τωρα και ζητάνε ψήφους απο τα θύματα τους δηλ. όλους εμάς , που σύντομα θα ζουμε με κεριά και λυχνάρια .
Εκλογές χωρίς αλλαγή του νόμου για την ασυλία τους.
Εκλογές για 300 νέους  σωτήρες και παλι .
Εκλογές για αποτυχημένους ανεπάγγελτους παραμυθάδες.

Οι τιμές της ΔΕΗ ίσως αποτελέσουν σύντομα την  αιτία και απαρχή  κοινωνικών αναταραχών.
Οσο για τους πράσινους ανίκανους και αργυρώνητους πολιτικούς  ,θα είναι  είδηση αν βλέπουμε κάποιον απο δαύτους να κυκλοφορεί δημοσίως.


Οι υπέρογκες χρεώσεις της ΔΕΗ τελειωτικό χτύπημα για τη βιομηχανία
 Διαβαστε εδω....
 http://www.energypress.gr/news/Oi-yperogkes-hrewseis-ths-DEH-teleiwtiko-htyphma-gia-th-biomhhania

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

ΔΕΝ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ.......... Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ


 
 Σοβαρότητα  και έγκυρη δημοσιογραφία

                                          
       Δεν κινδυνεύουμε για εκατοντάδες η και χιλιάδες χρόνια από την άνοδο της στάθμης της
θάλασσας  λέγει  ο Κένεθ Μίλερ του Πανεπιστημίου Rutgers στο Νιου Τζέρσι, επικεφαλής της μελέτης.


      Όταν έχεις όμως οικολογική ευαισθησία και ανησυχείς για την κλιματική αλλαγή τότε........
Οι παπαγάλοι , διασπείρουν συνειδητά φόβο και ανησυχία στον κόσμο .
Κάποιους σοβαρούς λόγους  θα έχουν για να λειτουργούν έτσι .
Λέτε να εξυπηρετούν τίποτα οικονομικά συμφέροντα? Λέτε ?  !!!!!!!!!!!!!!!
Η εφημερίδα REALNEWS  αναδημοσίευσε σήμερα 25/3/12 απο το tovima.gr
το παρακάτω άρθρο μνημείο ασυναρτησίες αλλά και τρομοκρατίας αφού  μιλάει για άνοδο
 20 με τρων  ( εφταοροφη πολυκατοικία ) της στάθμης της θάλασσας στις επόμενες γενιές.
Θεώρησαν την ''ειδηση'' πολύ σημαντική και την αναδημοσίευσαν.

Διαβάστε το αναδημοσιευμενο άρθρο......


Κατά 20 μέτρα θα ανέβει η στάθμη των ωκεανών

ΖΕΣΤΟ
Οι επερχόμενες γενιές ίσως θα δυσκολεύονται να βρουν γη να σταθούν: έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών προειδοποιεί ότι, ακόμα και αν η ανθρωπότητα καταφέρει να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, η άνοδος της στάθμης των ωκεανών θα φτάσει τελικά τα 12 με 22 μέτρα.

ΚΡΥΟ
«Δεν χρειάζεται πάντως να πουλήσετε από τώρα τα παραθαλάσσια ακίνητά σας, αφού θα χρειαστούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια για να λιώσουν οι πάγοι» διευκρινίζει ο Κένεθ Μίλερ του Πανεπιστημίου Rutgers στο Νιου Τζέρσι, επικεφαλής της μελέτης.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Geology.

Κάντε τον κόπο να το διαβάσετε ολόκληρο,αν δεν έχετε κατι άλλο να κάνετε.......

 http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=133940&catID=5

ΖΗΤΩ Η 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821


                                 

Η Ελληνική επανάσταση του 1821 υπήρξε ο αγώνας για απελευθέρωση των Ελλήνων από την οθωμανική καταπίεση. Ήταν η τελευταία από μια σειρά εξεγέρσεων που άρχισαν από τον 15ο αιώνα. Προετοιμάστηκε από την Φιλική Εταιρία τα μέλη της οποίας δημιούργησαν επαναστατικές εστίες από την Μολδοβλαχία μέχρι την Κρήτη. Στην επιτυχία της συνέβαλε και το κίνημα του Ελληνικού Διαφωτισμού που αναπτύχθηκε από τον 18ο αιώνα. Στις περιοχές που επαναστάτησαν συγκαταλέγονται η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, η Κρήτη, περιοχές της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, περιοχές της Μακεδονίας και η Κύπρος. Παρά την προσπάθεια καταστολής από τη πλευρά του Σουλτάνου, η επανάσταση κατάφερε να επιζήσει οδηγώντας μετά από μία σειρά διεθνών συνθηκών μεταξύ 1827 και 1832 στη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
Η Ελληνική επανάσταση υπήρξε από τα σημαντικότερα γεγονότα του 19ου αιώνα. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις της Δυτικής Ευρώπης, προκάλεσε τη διάλυση της Ιεράς Συμμαχίας, ενέπνευσε διανοούμενους και καλλιτέχνες της δύσης και γέννησε το κίνημα του Φιλελληνισμού.
Η περίοδος είναι ευρέως γνωστή στην σύγχρονη Ελλάδα με τον όρο "επανάσταση του 21", και η επέτειος εορτασμού της έναρξής της είναι η 25η Μαρτίου, ημέρα επίσημης αργίας για το Ελληνικό κράτος.







Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ



 Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

                                                  

Νέα  στοιχεία σχετικά με την παγκόσμια θερμοκρασία τα τελευταία 160 χρόνια είδαν το φως της δημοσιότητας και επιβεβαιώνουν ότι από το 1900 η θερμοκρασία του πλανήτη αυξήθηκε κατά 0,75   βαθμούς Κελσίου.

Πρόκειται για εκατοντάδες στοιχεία μετεωρολογικών σταθμών από την Αφρική, την Αυστραλία και πολλές άλλες περιοχές από τον Καναδά μέχρι τη Ρωσία, που συμπεριλήφθηκαν στη νέα μελέτη της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
«Η νέα έρευνα παρουσιάζει τα τελευταία και πιο αναλυτικά στοιχεία για την θερμοκρασία σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές», ανέφερε η Colin Morice, ερευνήτρια στη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι σήμερα οι επιστήμονες έχουν μια πιο καθαρή εικόνα για την κλιματική αλλαγή τα τελευταία 161 χρόνια, καθώς έχουν κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι μετρήσεις της θαλάσσιας θερμοκρασίας στο παρελθόν με αποτέλεσμα να ερμηνεύουν τα στοιχεία με ορθότερο τρόπο.

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,75 βαθμούς Κελσίου από το 1900, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να καταγράφονται τα τελευταία 14 χρόνια, με αποκορύφωμα το 2010 και το 2005.

Η νέα έκθεση είδε το φως της δημοσιότητας λίγο μετά τη δημοσίευση δορυφορικών εικόνων από τη NASA,που δείχνουν τις «παραμορφωτικές επιπτώσεις που προκαλεί στη βαρύτητα της Γης το λιώσιμο των πάγων».

Η αύξηση κατά 0,75 βαθμούς Κελσίου από το 1900  δεν κρίνεται πλέον ανησυχητική για τον πλανήτη  μας ,έξαλλου η θερμοκρασία έχει πλέον πτωτικές τάσεις. 




Η κλιματική αλλαγή λόγω υπερθέρμανσης ήταν ένα μεγάλο παγκόσμιο ψέμα .
                                                                                                                   SAGINI

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΠΑΛΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ......... ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

                                     

     Σύλληψη για ναρκωτικά στην Άνδρο
Ανάστατη η τοπική κοινωνία .

Και  δεύτερο περιστατικό με ναρκωτικά στην Ανδρο μέσα σε διάστημα λίγων ήμερων . 
 Μετά την σύλληψη νεαρού Αλβανου ανήλικου μαθητή με ναρκωτικά ,  συνελήφθη σήμερα (21.3.2012) στην Άνδρο, από άνδρες του Αστυνομικού Σταθμού Υδρούσας, , ένας 23χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας,  μόνιμος κάτοικος Γαυριου Άνδρου , κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα χθες το απόγευμα στο Γαύριο Άνδρου, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και έρευνα που πραγματοποιήθηκε παρουσία Δικαστικού Λειτουργού στην οικία  του 23χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

*Έξι συσκευασίες που περιείχαν κάνναβη συνολικού βάρους 56,12 γραμμαρίων
*Ένα μεταλλικό κουτί που περιείχε σπόρους κάνναβης
*Μια πλαστική συσκευασία που περιείχε λευκή κρυσταλλική σκόνη βάρους 48,3 γραμμαρίων (ηρωίνη η κοκαΐνη ) θα δείξει  η ανάλυση του χημείου.

Ο 23χρονος, που κατά τη διάρκεια της έρευνας απουσίαζε προσωρινά  στην Αθήνα , εντοπίστηκε ύστερα από εκτεταμένη αστυνομική έρευνα και συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης, στην περιοχή του Γαυρίου μόλις έφτασε  με τον πλοίο της γραμμής  από Ραφήνα..

Ο συλληφθείς με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου.

http://cyclades24.gr/kiklades/astynomika/1317-syllhpsh-gia-narkotika-sthn-andro.
 

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Project Helios: .....ΤΙ ΛΕΤΕ . ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗ ??

 

Project Helios: 

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας


Οι «ελληνικές» κυβερνήσεις της τρόικας -τόσο οι πολιτικές, όσο και η πρόσφατη του τραπεζίτη- για ένα πράγμα δεν μπορούν να κατηγορηθούν: για έλλειψη φαντασίας. Η καθημερινή επινόηση και νέων χαρατσιών σε ό,τι κινείται κι αναπνέει, το αποδεικνύει περίτρανα. Τώρα εισέρχονται με αξιώσεις και σε ένα νέο πεδίο, αυτό της επιστημονικής φαντασίας. Και συγκεκριμένα, της «Ηλιακής Αποπληρωμής» του χρέους της ελληνικής οικονομίας!
 Μιλάμε φυσικά για το πολυθρύλητο Project Helios.
 Το τρία σε ένα «πράσινο τονωτικό» της ανάπτυξης, που θα φέρει και ξένες επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης και έσοδα στο δημόσιο.

Η βασική ιδέα έχει ως εξής: 160.000-200.000 στρέμματα δημόσιας γης θα παραχωρηθούν στην κυριότητα γερμανικών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων επί 25 χρόνια, για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 10 GW ως το 2050. (Για στοιχειώδη αίσθηση του μεγέθους θυμίζουμε ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ είναι 12,8 GW).
Όπως μας ενημερώνει μάλιστα το ΥΠΕΚΑ «προκειμένου να ενθαρρυνθούν και να διευκολυνθούν οι επενδυτές»,  τα εν λόγω φωτοβολταϊκά έργα θα τους παρέχονται«one stop shop», δηλ. πλήρως αδειοδοτημένα κι έτοιμα προς κατασκευή, σε καθορισμένες εκτάσεις του Δημοσίου, με εξασφαλισμένες τις συμφωνίες διασύνδεσης με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρισμού και φυσικά… με το αζημίωτο! 
 Το αζημίωτο περιλαμβάνει τις γνωστές ζημίες για την τσέπη του «έλληνα φορολογούμενου» που είθισται να ονομάζονται «κίνητρα» προς τον ιδιώτη «επενδυτή».
Δηλαδή επιδοτήσειςεγγυήσεις και φοροαπαλλαγές.

Όσο για το περιβάλλον, η «καθαρή» αυτή μορφή ενέργειας θα παράγεται με τη fast-track περιβαλλοντική ευαισθησία που προβλέπει ο πρόσφατος Νόμος 4014/21.9.2011.
 Ο περιβαλλοντοκτόνος αυτός νόμος που ψηφίστηκε λίγες εβδομάδες μετά την πανηγυρική εξαγγελία του project Helios κι επιτρέπει περιβαλλοντική αδειοδότηση βιομηχανικών, ενεργειακών και άλλων εγκαταστάσεων με όρους «fast-track», δηλ. παρακάμπτοντας και καταργώντας ακόμη κι αυτήν τη σημερινή ανεπαρκή περιβαλλοντική νομοθεσία. 
Ενώ ταυτόχρονα, παραδίδει από το κράτος σε ιδιώτες τόσο τους ελέγχους των περιβαλλοντικών μελετών, όσο και τον έλεγχο της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων από τους επιχειρηματίες κατά την περίοδο λειτουργίας των εγκαταστάσεων!

Μήπως όμως γινόμαστε αφοριστικοί; Μήπως μετατρεπόμαστε σε «δογματικούς» εχθρούς της «πράσινης ανάπτυξης»; Ας εξετάσουμε λοιπόν όσο πιο προσεκτικά μπορούμε τα «πολλαπλά οφέλη» που υπόσχεται το Helios.

Ποιος θα πληρώσει τις ξένες «επενδύσεις»;
Η εγκατάσταση μόνο των πάνελς προϋπολογίζεται σε 15-19 δις €.
 Η «ελληνική» κυβέρνηση διατυμπάνιζε ότι η συμμετοχή της κατά 30% στο έργο θα καλύπτονταν από την παράδοση της δημόσιας γης, την ηλιοφάνεια που διαθέτει η χώρα και βεβαίως, τις φοροαπαλλαγές, τις περιβαλλοντικές και λοιπές fast-track αδειοδοτήσεις.

Όπως όμως μας ενημερώνει και ο Γενικός Γραμματέας του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κος Ι. Χατζηβασιλειάδης[1], για τις «αγορές» ο φυσικός πλούτος κι η γη ενός λαού «έχουν πρακτικά μηδενική αξία», γι’ αυτό και ζητούν «ουσιαστική συμβολή στην επένδυση και ανάληψη του ρίσκου», δηλ. ζεστό χρήμα.
 Και πού αλλού θα βρεθεί από το γνωστό υποζύγιο, τον ελληνικό λαό;
Όσο για τα υπόλοιπα δύο τρίτα της «επένδυσης» βρέθηκε και γι’ αυτά χρηματοδότης:τα κονδύλια του ΕΣΠΑ!
Ήδη λοιπόν κι από κοινού, η κυβέρνηση, η αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν και ο «επόπτης» του Ράιχενμπαχ στο Υπ. Οικονομικών, εξετάζουν τις χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ που θα λάβουν οι ξένοι «επενδυτές» του Helios.

 Για κερδοσκοπία έρχονται οι άνθρωποι, όχι να βάλουν και λεφτά από την τσέπη τους…

Αν σε αυτά συνυπολογιστούν και τα τεράστια κόστη για επέκταση και διασυνδέσεις των δικτύων Διανομής και Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ο υφυπουργός, κοςΜανιάτης μιλά για 4 δις € μόνο σε «πρώτη φάση», δηλ. για ανάπτυξη 2,2 GW φωτοβολταϊκών ως το 2020[2]), παίρνουμε μια καλή εικόνα για το ποιος θα κληθεί, για μια ακόμα φορά, να χρηματοδοτήσει τις ξένες «επενδύσεις».

Πού θα πωλείται η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια;

 Στη Γερμανία και σε άλλες βόρειες χώρες, αλλά… εικονικά! 
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θα πωλείται στην Ελλάδα αλλά θα πιστώνεται στον λογαριασμό της Γερμανίας ή άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες θα την εντάσσουν στατιστικά στην εθνική τους παραγωγή.
 Η διαδικασία αυτή ορίζεται από το άρθρο 6 της οδηγίας 28/2009 της ΕΕ για την επίτευξη των στόχων του Κυότο, όπου «τα κράτη-μέλη μπορούν να συμφωνούν και να προβαίνουν σε ρυθμίσεις για τη στατιστική μεταβίβαση συγκεκριμένης ποσότητας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από ένα κράτος-μέλος σε άλλο».

Ούτε το ελληνικό σύστημα Μεταφοράς, ούτε τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά δίκτυα έχουν την ικανότητα να απορροφήσουν τέτοιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτή από εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά ισχύος 10 GW.
 Η μέγιστη δυνατότητα της χώρας για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας δεν ξεπερνά τα 2 GW, μέσω των υφιστάμενων αλλά και νέων διασυνδέσεων, οι οποίες όμως θα πρέπει να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.
 Η ενίσχυση κι η κατασκευή νέων γραμμών απαιτεί δεκάδες δις € και ορίζοντα δεκαετιών για την ολοκλήρωσή τους. Επιπλέον, απαιτείται εφαρμογή ενιαίου καθεστώτος για τη διαμετακόμιση ενέργειας μέσω των διαφόρων εθνικών δικτύων και κυρίως η αναμόρφωση των τεχνικών χαρακτηριστικών λειτουργίας των εθνικών δικτύων (που λειτουργούν σήμερα με προδιαγραφές ΕΝΤSO-Ε), ώστε να μπορούν να απορροφήσουν ενέργεια προερχόμενη από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Τα ίδια και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, απαιτούνται και για το ελληνικό δίκτυο, ώστε να μπορέσει να απορροφήσει την ενέργεια που θα παράγεται από φωτοβολταϊκά.

Κι αν οι «ελληνικές» κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να χαρατσώσουν ξανά τα πετσοκομμένα λαϊκά εισοδήματα για να εξασφαλίσουν στη Γερμανία υποδομές «εξαγωγών ρεύματος», είναι πολύ αμφίβολο ότι θα δεχτούν να το πράξουν οι υπόλοιπες ενδιάμεσες χώρες.
 Έτσι, η λύση βρέθηκε στις εικονικές εξαγωγές.
 Το ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά του Helios, θα παράγεται εδώ, θα πωλείται και θα καταναλώνεται εδώ, αλλά η αγοραπωλησία θα χρεώνεται λογιστικά ως γενόμενη σε γερμανικό έδαφος!!

H μέθοδος αυτή, σύμφωνα με τον κο Παπακωνσταντίνου, παρέχει τη δυνατότητα «άμεσης εκκίνησης του σχεδίου «Hλιος»[3] που φιλοδοξεί να καταστήσει την Ελλάδα… τίποτα περισσότερο από χώρα παραγωγής «φασόν» ηλιακής ενέργειας.
 Έτσι, ο έλληνας καταναλωτής θα χρυσοπληρώνει τους ευρωπαίους επιχειρηματίες για να εξάγουν την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει η χώρα μας εικονικά και τα παχουλά τους κέρδη πραγματικά.

Ποιος θα καθορίζει την τιμή πώλησης του ρεύματος;
 Μα φυσικά η Γερμανία και η Κομισιόν.
Τι έσοδα θα έχει τελικά το ελληνικό δημόσιο; Τα 25 δις € που διατείνεται η «ελληνική» κυβέρνηση ότι θα αποφέρει η 25ετής λειτουργία του Helios, βασίζονται στην εκτίμηση ότι η Γερμανία θα αγοράζει το παραγόμενο ρεύμα με 0,22 €/KWh, στην τιμή δηλαδή που εισπράττουν σήμερα στη Γερμανία οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά. 
 Τα εκτιμώμενα λοιπόν έσοδα δεν είναι παρά παραμιλητό από «ηλίαση» αφού η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί ότι δεν θα έχει κανένα λόγο στις τιμές. 
 Αλλά κι αν ακόμα θεωρήσουμε ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες έχουν, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, βάση. Ακόμα κι αν αποδεχτούμε αυτό το αισιόδοξο τιμολογιακό σενάριο που «θα ανοίξει τον δρόμο για την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων που θα συνδράμουν στη μείωση του δημοσίου χρέους κατά 20-25 δις €», προκύπτει κι άλλη «σύγκρουση» συμφερόντων.
 Στις περιβόητες συναντήσεις της κυβέρνησης με τον Ρέσλερ, οι Γερμανοί και λοιποί επιχειρηματίες έχουν καταστήσει σαφές ότι δέχονται να τους χαριστούν οι ελληνικές εκτάσεις, δέχονται να επιδοτηθούν για να εγκαταστήσουν τις μονάδες αλλά θέλουν και κάτι ακόμα προκειμένου να τις εκμεταλλεύονται:
 Να πουλούν την ενέργεια με 0,30-0,35 €/KWh, όσο δηλαδή επιδοτεί σήμερα το ελληνικό δημόσιο την τιμή αυτού του τύπου φωτοβολταϊκών.
Για λόγους σύγκρισης, θυμίζουμε ότι η τιμή που πουλά η ΔΕΗ στην οικιακή κατανάλωση ανέρχεται μεσοσταθμικά σε 0,12 €/KWh, μετά και τις τελευταίες αυξήσεις.

Ποιος θα κληθεί να χρηματοδοτήσει το ανύπαρκτο «ρίσκο» και το «εύλογο» κέρδος των ιδιωτών «επενδυτών»; Μπορείτε να φανταστείτε άλλον από το γνωστό υποζύγιο; 
Η φετινή κατά 207% αύξηση του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ στους λογαριασμούς οικιακής κατανάλωσης, θα μοιάζει μάλλον αστεία μπροστά στις ανάγκες επιδότησης των επιχειρηματικών ομίλων του Helios…

Και πού θα οδεύσουν τα υποτιθέμενα έσοδα του ελληνικού δημοσίου;
 Σύμφωνα με το άρθρο 13 της Δήλωσης της Συνόδου Κορυφής της 26.10.2011, τα όποια έσοδα από το project Helios είναι ήδη δεσμευμένα από τους δανειστές της χώρας.
 Όπως αναφέρεται στο πρωτότυπο κείμενο: «Η Ελλάδα παραδίδει τις μελλοντικές ταμειακές ροές από το Πρόγραμμα Ήλιος ή άλλα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις πέραν όσων περιλαμβάνονται ήδη στο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, για την περαιτέρω μείωση του χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας και μέχρι ποσού 15 δις ευρώ, με στόχο την αποκατάσταση της δανειοδοτικής ικανότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)”[4].

Είναι πρωτοφανές για ένα -τυπικά τουλάχιστον- «ανεξάρτητο» κράτος να εκχωρεί εκ των προτέρων τα έσοδα από ένα τέτοιο επενδυτικό πρόγραμμα στους δανειστές του, παραδίδοντάς τους ταυτόχρονα τον απόλυτο έλεγχο στην τιμολόγηση, την αγορά και την πώληση της παραγόμενης ενέργειας. Κι όμως συμβαίνει…
 Κι αντί να αποτελεί αιτία ποινικής δίωξης, διαλαλείται πανηγυρικά από την «ελληνική» κυβέρνηση.

Όσο περί νέων θέσεων εργασίας, αρκεί να αναφέρουμε ότι το επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ για εγκατάσταση 200 MW φωτοβολταϊκών στη Μεγαλόπολη, υποσχόταν τον συνταρακτικό αριθμό 30(!) σταθερών θέσεων απασχόλησης.
Με δεδομένο μάλιστα ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναδείχνεται σε πρωτοπόρο για τη μετατροπή της περιοχής σε Ειδική Οικονομική Ζώνη και με προεξάρχουσα δραστηριότητά της το πρόγραμμα Helios, μπορούμε με ασφάλεια να εικάσουμε πόσο θα αμείβονται αυτοί οι λίγοι αλλά τυχεροί εργαζόμενοι: λιγότερο από το σημερινό επίδομα ανεργίας.
 Άλλωστε, όπως αποκάλυψε στις 5.9.2011 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου[5], σε συνέδριο για την ηλιακή ενέργεια στο Αμβούργο, οι περιοχές που θα ενταχθούν στο σχέδιο Helios  θα λειτουργούν λίγο πολύ με χαρακτηριστικά «Ειδικών Επενδυτικών Ζωνών», καθώς σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό θα είναι «πλήρως απαλλαγμένες από γραφειοκρατικά και διοικητικά εμπόδια», όπως εργασιακά δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συνδικαλιστικές ελευθερίες, κ.ο.κ. 
 Μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό το «αναπτυξιακό» μοντέλο που σχεδιάζουν για τον τόπο μας, για μας και τα παιδιά μας; 
Από τον Ήλιο ως πηγή ζωής, στο Helios της οικονομικής κι εργασιακής εξαθλίωσης;

Θα έχουμε φως με το Helios; 

Ας δούμε μια ακόμα παράμετρο για την οποία δεν μιλούν και πολλοί.
 Όπως προαναφέρθηκε, η ΔΕΗ έχει σήμερα εγκατεστημένη ισχύ 12.800 MW, άλλα 2.000 MW περίπου είναι εγκατεστημένα από ιδιωτικές θερμικές μονάδες και υπολογίζονται σε περίπου 1.600 MW τα εγκατεστημένα από ΑΠΕ.
Σύνολο 16,4 GW, όταν η μέση ημερήσια ζήτηση το 2010 ήταν περίπου 6 GWh.
 Η εγκατάσταση 10 GW από το Helios, είτε η παραγόμενη από αυτό ενέργεια «εξάγεται» φυσικά, είτε εικονικά και με δεδομένη την εξασφαλισμένη προτεραιότητα πρόσβασής της στο δίκτυο, σημαίνει απλά ότι καμιά άλλη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής δεν θα μπορεί να παράγει.
 Και οι μονάδες της ΔΕΗ, και οι ιδιωτικές μονάδες και οι υπόλοιπες ΑΠΕ θα μένουν στα αζήτητα!

Άραγε, οι τουλάχιστον 60.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτές, θα βρουν ξανά «μια θέση στον ήλιο»;;

Τα δίκτυα έχουν συγκεκριμένη χωρητικότητα.
 Οι θερμικές μονάδες λειτουργούν με συγκεκριμένους τεχνικούς περιορισμούς αυξομείωσης φορτίων, αριθμού εκκινήσεων και ωρών λειτουργίας.
Και ο αέρας δεν φυσά όταν εμείς θέλουμε… Μια λιγνιτική αλλά και μια μονάδα φυσικού αερίου δεν μπορούν να βγαίνουν και να μπαίνουν στο Σύστημα κάθε τρεις και λίγο, όποτε κρύβεται ή παρουσιάζεται ο ήλιος.
 Επιπλέον, όπως αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες, για να απορροφηθούν μεγάλες ποσότητες παραγόμενης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές χωρίς να υπάρξουν κίνδυνοι για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, δηλ. black out, απαιτείται εντελώς διαφορετικός σχεδιασμός της συνολικής υποδομής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. αεριοστροβιλικές μονάδες ανοιχτού κύκλου, δημιουργία υδροηλεκτρικών άντλησης, μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου για γρήγορες και συχνές εκκινήσεις κ.λπ.), ώστε να αντιμετωπίζονται μια σειρά τεχνικά προβλήματα.

 Απαιτείται δηλαδή στην ουσία, η επανακατασκευή μιας νέας ΔΕΗ. Δηλαδή, μιας υποδομής που χρειάστηκε 50 χρόνια και δεκάδες τρις δραχμές (ή εκατοντάδες δις €, αν προτιμάτε) από το υστέρημα του ελληνικού λαού, για να εξασφαλίζει ρεύμα σε όλη τη χώρα, 24 ώρες το 24ωρο. Εύλογα αναρωτιέται λοιπόν κανείς, θα έχουμε φως όταν δεν θα λάμπει ο ήλιος;

Κι ας αναρωτηθούμε ακόμα περισσότερο.
 Χρειάζεται η χώρα μας 26 GW εγκατεστημένης ισχύος; Και για να γίνει πιο κατανοητό:  
Χρειάζεται η χώρα μας βιομηχανικές εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής που αντιστοιχούν σε 2 και κάτι ΔΕΗ;
 Γιατί και τα φωτοβολταϊκά είναι βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
 Τι είδους «εξορθολογισμός κι εξοικονόμηση φυσικών πόρων» είναι αυτός που επιβάλλει η «ελεύθερη» αγορά και γιατί πρέπει να δεχτούμε αυτόν τον παραλογισμό;

 Γιατί πρέπει να γεμίσουν τα χωράφια, οι πλαγιές και τα δάση μονάδες ηλεκτροπαραγωγής; Ποιος, πότε και πώς θα αποκαταστήσει αυτό το περιβάλλον; Ποια λογική μπορεί να υπάρξει στην απαξίωση δημόσιων εκτάσεων και του πλούτου που μας δώρισε η φύση, υποδομών κι εγκαταστάσεων που έχτισε επί δεκαετίες ο ελληνικός λαός, προκειμένου απλά να κερδοσκοπήσουν οι όμιλοι της φωτοβολταϊκής βιομηχανίας;

Ακόμα και ακραιφνείς υπέρμαχοι της «ελεύθερης αγοράς» δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν το project Helios ως ουτοπία που στερείται σοβαρής τεχνικής κι επιστημονικής βάσης.
 Τι απομένει λοιπόν στην «οικονομική» του βάση;
 Το «αναπτυξιακό» σχέδιο της «ελληνικής» κυβέρνησης να επιδοτήσει την πληττόμενη λόγω κρίσης βιομηχανία κατασκευής φωτοβολταϊκών με τα χρήματα αλλά και τη δημόσια περιουσία του ελληνικού λαού.
 Πόσο εκτός πραγματικότητας θα ήταν μια πρόβλεψη, πως αφού επιδοτηθεί αδρά η πώληση κι η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών προϊόντων τους, η μόνη «αναπτυξιακή δραστηριότητα» που προοιωνίζονται είναι αυτή της διαχείρισης τοξικών αποβλήτων;
 Πόσα «κίνητρα» και πόσες επιδοτήσεις θα ζητήσουν τότε οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα ψάχνουν «επενδυτική ευκαιρία» για να απαλλάξουν τα 200.000 στρέμματα της γης μας από τα τοξικά υλικά των πάνελς;
Αυτή την «καθαρή» ανάπτυξη κι ενέργεια σχεδιάζουν για τον τόπο μας;

Η ιδιωτική κερδοφορία και η κάλυψη των κοινωνικών αναγκών δεν μπορούν να συνυπάρξουν.

Δεν μπορεί ο σχεδιασμός κι η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας να παραδίνεται στις «αγορές» και στην απληστία των καπιταλιστικών υπερκερδών.
 Το πρόσφατο σκάνδαλο με τους ιδιωτικούς «εναλλακτικούς παρόχους» ρεύματος Energa και Hellas Power το αποδεικνύει για μια ακόμη φορά.
 Οι ιδιώτες έμποροι, που δήθεν θα προσέφεραν και αξιόπιστο και φθηνότερο και «πράσινο» ρεύμα, αφού τσέπωσαν τα χρήματα των καταναλωτών κι αφού φέσωσαν με 67 εκ. € τη ΔΕΗ, 120 εκ. € το ΔΕΣΜΗΕ και 100 εκ. € το δημόσιο (από τα χαράτσια που εισέπραξαν), τώρα αφήνουν τους περίπου 200.000 πελάτες τους χωρίς ρεύμα.
 Ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα; Οι εργαζόμενοι και το σύνολο των λαϊκών καταναλωτών, αφού οι νόμοι της «απελευθέρωσης» κι οι οδηγίες της ΕΕ επιβάλλουν το κόστος από τα φέσια των ιδιωτών να το επιβαρύνεται ο δημόσιος πάροχος, δηλ. η ΔΕΗ.

Η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα για κερδοσκοπία.
 Αποτελεί βασική ανάγκη και για την ανάπτυξη της χώρας και για τη διαβίωση του λαού της.

Όλες οι μορφές παραγωγής της, θερμική (λιγνίτης, φυσικό αέριο), υδροηλεκτρική, γεωθερμική, αιολική, ηλιακή μπορούν αν λειτουργήσουν σχεδιασμένα και συμπληρωματικά να προσφέρουν επάρκεια εφοδιασμού και χαμηλές τιμές, θέσεις εργασίας, πραγματική προστασία και σεβασμό στο περιβάλλον. 
 Απέναντι στη ληστρική και καταστροφική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και των υποδομών της χώρας, οι εργαζόμενοι έχουν και πρέπει να παλέψουν για τη μοναδική ρεαλιστική λύση: την εθνικοποίηση του ηλεκτρενεργειακού κλάδου, τον κεντρικό σχεδιασμό με εργατικό και λαϊκό έλεγχο που θα αναπτύσσει και θα χωροθετεί τις ενεργειακές πηγές και τα δίκτυα με βάση τις πραγματικές ανάγκες και με αποκλειστικό κριτήριο την ευημερία του λαού και του τόπου.

[1] Econews.gr, 1.11.2011
[2] Aftodioikisi.gr, 28.12.2011
[3] ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 30.11.2011, «Εικονική μεταφορά ενέργειας για να τρέξει άμεσα το σχέδιο «Ήλιος».
[4] “Greece commits future cash flows from Project Helios, or other privatisation revenue in excess of those already included in the adjustment programme, to further reduce indebtedness of the Hellenic Republic by up to 15 billion euros, with the aim of restoring the lending capacity of the European Financial Stability Fund (EFSF),” an EU summit statement said on October 26. Πηγή: Athens News, 26.11.2011, “EU Parliament hears Helios Project”.
[5] ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 6.9.2011.Φλώρα Παπαδέδε
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΡΙΝ, 29/1/2012

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΟΛΑ ΣΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ !!!


Ο ηλεκτρισμός στα αρπακτικά!



           Στα αρπακτικά των αγορών παραδίδονται οι βασικότερες στρατηγικές υποδομές της χώρας. Με ένα ακόμα νομοθετικό πραξικόπημα, η κυβέρνηση των εκποιητών δρομολογεί το ξεπούλημα και την κατάργηση κάθε υποχρέωσης δημόσιου ελέγχου στα Δίκτυα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου.
 Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2011 και κυρώθηκε στις 9 Φεβρουαρίου από το «ελληνικό» κοινοβούλιο οδηγούνται στο Ταμείο Εκποίησης Δημόσιας Περιουσίας και στην πλήρη ιδιωτικοποίησή τους ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και ο Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), οι θυγατρικές που λειτουργούν τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ.
 
   Τα Δίκτυα Μεταφοράς, δηλαδή οι Γραμμές Υψηλής Τάσης και οι Αγωγοί Φυσικού Αερίου αποτελούν τις πιο κομβικές στρατηγικές υποδομές.
 Συνιστούν τη ραχοκοκαλιά του ενεργειακού μας συστήματος. Όποιος κατέχει τον έλεγχό τους, ελέγχει ανά πάσα στιγμή την ηλεκτροδότηση της χώρας ή τη διακοπή της, τη ροή φυσικού αερίου.
 Για ποια ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια εφοδιασμού, ποια εθνική άμυνα μπορούμε να μιλάμε αν επιτρέψουμε να ξεπουληθούν στους τοκογλύφους - δανειστές, στα ξένα κι εγχώρια μονοπώλια;
  
     Όποιος κατέχει τον έλεγχό τους, ελέγχει στην ουσία ολόκληρη την ενεργειακή αγορά:
 Kαθορίζει ποιες επιχειρήσεις θα παράγουν και θα πωλούν ενέργεια κι επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση της τελικής τιμής προς τους καταναλωτές. Πόσες νέες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου θα επιφέρει η παράδοσή τους στην ιδιωτική κερδοσκοπία;
 Τι επιπτώσεις σηματοδοτεί για τα λαϊκά νοικοκυριά με τα πετσοκομμένα εισοδήματα; Για ολόκληρη τη χώρα την ώρα που η βιομηχανική παραγωγή και συνολικά η ελληνική οικονομία βουλιάζουν στην ύφεση;

Θα έχουμε ρεύμα αν τα δίκτυα μεταφοράς περάσουν στα χέρια ιδιωτικών «επενδυτικών funds» τύπου Energa  και Hellas Power;
 Πόσο θα το πληρώνουμε αν ξεπουληθούν στη γερμανική RWE ή τη γαλλική EdF που χρόνια τώρα ορέγονται την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας; Μήπως είναι καλύτερα να παραχωρηθούν έναντι πινακίου φακής στις κινέζικες Στέιτ Γκριντ ή Σίνερτζι που δείχνουν «έντονο ενδιαφέρον»;

Θυμίζουμε ότι το μεγάλο μπλακ άουτ που το 2006 βύθισε στο σκοτάδι τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη (από Γαλλία ως Εσθονία), προκλήθηκε ακριβώς λόγω της ιδιωτικοποίησης των Δικτύων Μεταφοράς.
 Γιατί; Οι επενδύσεις σε νέα δίκτυα και οι συντηρήσεις απαιτούν τεράστια κεφάλαια και συνεπάγονται εξαιρετικά μακροχρόνιες αποσβέσεις (20-25 χρόνια). Προκειμένου να βγάλουν γρήγορα κέρδη, οι ολλανδικοί και γερμανικοί όμιλοι που ανέλαβαν τη λειτουργία τους, περιόρισαν τις δαπάνες σταματώντας και τις επενδύσεις και τις συντηρήσεις!

Δεν μένει λοιπόν, παρά μία απάντηση από τους εργαζόμενους κι ολόκληρο τον ελληνικό λαό: Δεν πουλάμε τη δημόσια περιουσία μας! Η ενέργεια –ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο και πετρέλαιο– είναι κοινωνικό δικαίωμα κι όχι πεδίο ιδιωτικής κερδοσκοπίας. Σήμερα μόνη ρεαλιστική λύση αποτελεί η εθνικοποίηση ολόκληρου του ενεργειακού τομέα και η λειτουργία του σαν μοχλού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας σε όφελος του λαού και της χώρας.

http://www.prin.gr/2012/02/acdc.html
  Φλώρα Παπαδέδε