Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2012

Άγρια πουλιά και ανεμογεννήτριες 3


                                                  «τα μπλέντερ του αέρα»

Συνεχεια....


10) ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙΣ.  
  

         Η ανέγερση ανεμογεννητριών σε διαδρομές αποδημητισμού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα πουλιά. Όσα πετούν τη νύχτα, με έντονα μειωμένη ορατότητα, μπορεί να μη δουν καν το ρότορα. Όσα μεταναστεύουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα οποία τείνουν να πετούν ψηλότερα και σε απόσταση ασφαλείας όταν είναι ο καιρός καλός, γίνονται πιο ευάλωτα σε κακές καιρικές συνθήκες. Πετούν επίσης πιο κοντά στο έδαφος όταν ακολουθούν κορυφογραμμές, οι οποίες είναι ιδανικές τοποθεσίες και για αιολικά.
Έπειτα υπάρχει το ζήτημα της απογείωσης και της προσγείωσης.
Φανταστείτε έναν αγριόκυκνο που έχει μόλις διασχίσει τον Ατλαντικό από τη Γροιλανδία και προσγειώνεται με τους συντρόφους του στο νησί Lewis στη Σκωτία το δειλινό , στη μέση ενός αιολικού...
        Αν η Εκτελεστική Αρχή της Σκωτίας κάνει το δικό της - και ποιος θα τη σταματήσει; - σε μερικά χρόνια θα υπάρχουν χιλιάδες μηχανές θανάτωσης πουλιών διάσπαρτες σε όλη τη Σκωτία.
 Μια περιοχή αετών (τρία αιολικά ήδη ανεγέρθηκαν σε περιοχές χρυσαετών και περισσότερα σχεδιάζονται) σε ευρύτερες ζώνες προστασίας άγριας φύσης (η νέα πολιτική σχεδιασμού PPS22 το επιτρέπει) ακόμα και σε εθνικά πάρκα( πάλι η PPS22).
 Η Σκωτία θα μετατραπεί σε ναρκοπέδιο για μεταναστευτικά πουλιά, αρπακτικά και οτιδήποτε ίπταται συμπεριλαμβανομένων και των ελικοπτέρων.
Πίσω στις μεταναστεύσεις: μια διαδρομή μετανάστευσης μπορεί να είναι πλατιά όσο μια χώρα.
 Η Ισπανία, η Ιταλία το Ισραήλ είναι οι φυσικοί αυτοκινητόδρομοι προς την Αφρική για τα περισσότερα πουλιά της Ευρώπης·και πάνω από πολλές περιοχές των Η.Π.Α. πετούν αποδημητικά πουλιά, ιδιαίτερα από τα Αππαλάχια Όρη.
Οι διαδρομές αυτές είναι τόσο πλατιές ώστε ακόμη και αν θέλαμε να τοποθετήσουμε τα αιολικά μακριά τους, δεν θα μπορούσαμε. Επιπλέον, αναφέρει η έκθεση Birdlife/Bern*:
   «πολύ λίγα μας είναι γνωστά για τις διαδρομές νυχτερινής μετανάστευσης» - η οποία αφορά πάρα πολλά ωδικά πουλιά. Και μια προκαταρκτική έρευνα ενός, δύο ή περισσότερων ετών θα ήταν ανεπαρκής για να βεβαιωθούμε ότι μια προτεινόμενη περιοχή δεν είναι δυνητικά επικίνδυνη: ποιος μπορεί να πει αν μια μέρα εξαιτίας του καιρού, μεγάλα σμήνη πουλιών δεν θα πετάξουν εκεί όπου οι εμπειρογνώμονες είχαν «προβλέψει» ότι δεν θα πετούσαν;
*βλέπε: Birds and windfarms - Critical analysis of 4 reports on bird mortality at windfarm sites. section 4
Δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι διαδρομές αποδημητισμού δεν θα διαφοροποιούνται από χρονιά σε χρονιά, έστω και μόνο λόγω καιρού.
 Μια παράκαμψη 1000 μέτρων θα είναι αρκετή να ρίξει τα πουλιά σε ένα αιολικό που πριν θεωρούνταν «ασφαλές» ή «εκτός πορείας αποδημητικών πουλιών».


11)     Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.

   Το Μάιο του 1998, η εφημερίδα USA Today αναφέρθηκε σε έναν αντιπρόσωπο του Sierra Club (οργανισμός προστασίας της φύσης) που χαρακτήρισε τις ανεμογεννήτριες: «τα μπλέντερ του αέρα».    Αλλά σήμερα, οι οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ακόμα και οι ορνιθολογικοί σύλλογοι, προωθούν ενεργά τα αιολικά.
 Εκτός από την ίδια τη βιομηχανία αιολικών, είναι συχνά οι πιο θερμοί υποστηρικτές αυτών των κρεατομηχανών πτηνών.
Επισήμως οι συνθηματικές λέξεις είναι: υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλαγή του κλίματος, πρωτόκολλο του Κιότο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αλλά υπάρχουν και οι  οικονομικές προεκτάσεις του ζητήματος:
 τέτοιοι οργανισμοί αναπτύσσονται από επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις και δωρεές.
Αυτό συνεπάγεται ότι οι χορηγοί πρέπει να μένουν ευχαριστημένοι.
 Επιπλέον, κάποιοι οργανισμοί συνδέονται άμεσα πλέον με την ανάπτυξη αιολικών (Greenpeace) ή παίρνουν δικαιώματα εκμετάλλευσης από εγκρίσεις προγραμμάτων αιολικής ενέργειας που δίνουν με το όνομά τους.
 (RSPB - βλέπε www.southern-electric.co.uk/home/home_rspb_energy_welcome.asp?sMenu=rspb πηγαίνετε κάτω στη σελίδα, βάλτε 1.000.000 πελάτες στο πρώτο κουτάκι, μετακινήστε τον κέρσορα στο 6 (χρόνια), πατήστε το ίσον και δείτε τα εκατομμύρια στερλίνων που θα εισρεύσουν στην ορνιθολογική).
Η αλήθεια είναι ότι όσο περισσότερες ανεμογεννήτριες υπάρχουν, που χαλάνε το τοπίο και σκοτώνουν πουλιά, τόσο πιο οικονομικά ισχυροί γίνονται αυτοί οι οργανισμοί.
  
                                     ΔΙΑΦΘΟΡΑ  ΠΑΝΤΟΥ !!!                     

Ένας άλλος λόγος που σιγούν σχετικά με τη σφαγή των πουλιών είναι ότι αρκετοί οικολόγοι, βιολόγοι και ορνιθολόγοι προσλαμβάνονται από τις βιομηχανίες αιολικών για να κάνουν έρευνες πεδίου και να γράψουν εκθέσεις επιπτώσεων στο περιβάλλον. Για κάποιους αυτός είναι ο βιοπορισμός τους.
Και σε κάθε αιολικό πάρκο συνήθως διεξάγονται μία ή δύο έρευνες πεδίου: μία πριν την κατασκευή και κάποιες φορές μία μετά.
 Για παράδειγμα: η SEO/Birdlife πληρώθηκε $48,000 το 1995 για την έρευνά τους στα αιολικά στα Στενά του Γιβραλτάρ (Tarifa).
 Το 2003 μια εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων απέφερε $150,000 στο Ισραήλ.
Το 1995, η μελέτη της SEO απέδειξε υψηλή θνησιμότητα προστατευόμενων ειδών στην Tarifa. Παρόλα αυτά ενθαρρύνει τη διάδοση αυτών των φονικών μηχανών σε ολόκληρη την Ισπανία, συμπεριλαμβανομένων και των αποδημητικών διαδρόμων.
 Ο μόνος περιορισμός που θέτουν:
'' να γίνονται κατάλληλες ορνιθολογικές μελέτες'' (και να πληρώνονται – δεν είναι αυτό σύγκρουση συμφερόντων;) ώστε να επιλέγεται με προσοχή η τοποθεσία – μια προσοχή που συχνά λείπει στην πράξη.
Το αποτέλεσμα: η εγκατάσταση 930 ανεμογεννητριών στο Navarre, πάνω σε αποδημητικούς διαδρόμους και κοντά σε "buitrerías" (αποικίες όρνεων) όπου σκοτώνουν πολλές χιλιάδες πουλιών κάθε χρόνο.
Και τώρα αναμένεται να γίνουμε μάρτυρες της «ανεμογεννητριο-ποίησης» του προπυργίου της Ευρώπης για τον εναπομείναντα πληθυσμό του Σπιζαετού στη γηραιά ήπειρο.
 Πάνω από χίλιες ανεμογεννήτριες των 2MW θα εγκατασταθούν στην περιοχή της Βαλένθια, τόπο κατοικίας 82 ζευγαριών Σπιζαετού, καθώς και 80 ζευγαριών χρυσαετών, άλλων τόσων πετρίτων, κάποιων γερακαετών και φιδαετών, και πρόσφατα επανεμφανιζόμενων όρνεων και κιρκινέζιων. Η περιοχή είναι επίσης σημαντικός διάδρομος μετανάστευσης: έχουν παρατηρηθεί ψαραετοί, ακόμα και κάποιοι στικταετοί.
Αλλά η Ισπανία και η Σκωτία δεν είναι οι μοναδικές: και άλλες πολυσύχναστες διαδρομές του ουρανού έχουν στοχοποιηθεί από τους επενδυτές αιολικών – το Μαρόκο, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Βουλγαρία, τα Αππαλάχια Όρη. Αν οι σύλλογοι προστασίας πουλιών και άλλοι οργανισμοί δεν αλλάξουν τακτική σύντομα, θα είναι υπεύθυνες για την καταστροφή της ορνιθοπανίδας...για το τίποτα.
        Όταν λέω «τίποτα», ζυγίζω τις λέξεις μου: γιατί τα αιολικά δεν εξοικονομούν σχεδόν καθόλου, για να μην πω καθόλου, σε αέρια του θερμοκηπίου.
 Μια κριτική ματιά , που παρουσιάζεται σε διάφορα άρθρα – βλέπε Windfarms - Submission to the House of Lords και άλλους συνδέσμους – αποκαλύπτει παγίδες που οι θιασώτες του Κιότο δεν είχαν προβλέψει:
 1) τα αέρια που εκπέμπουν τα συμβατικά εργοστάσια ενέργειας όταν αναπληρώνουν τις απότομες αυξομειώσεις του ηλεκτρικού που παράγεται από τον άνεμο ή όταν λειτουργούν σε εφεδρεία όταν πέφτει ο αέρας·
 2) τα αέρια που εκπέμπονται για την κατασκευή και μακροπρόθεσμη συντήρηση των γιγαντιαίων δικτύων καλωδίων των αιολικών και του ηλεκτρικού, τα οποία ΔΕΝ θα εξαλείψουν την αναγκαιότητα περισσότερων συμβατικών εργοστασίων, καθώς αυτά χρειάζονται ως εφεδρικά·
3) περαιτέρω καθυστερήσεις στην ανάπτυξη εναλλακτικών τεχνολογιών, όπως του καθαρού άνθρακα, της ηλιακής, γεωθερμικής, κυματικής ενέργειας, καθώς οι επιχορηγήσεις πηγαίνουν κατά προτίμηση στα ανεπαρκή αιολικά πάρκα.

Τα αιολικά δεν είναι επιβλαβή μόνο για τα πουλιά, το τοπίο και τους ανθρώπους: είναι άχρηστα. Ακόμα χειρότερα: καθυστερούν την στροφή προς πραγματικά καθαρές οικονομίες, μέσω των επιδοτήσεων που λαμβάνουν και τις οποίες στερούν από άλλες τεχνολογίες.

Mark Duchamp
save-the-eagles@gmail.com


ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 

 68 θαλασσαετοί, 7 ψαραετοί, 166 ψαλιδιάρηδες αναφέρθηκαν στις Γερμανικές αρχές ως θάνατοι που προκλήθηκαν από ανεμογεννήτριες.
 Όμως ελάχιστες ανεμογεννήτριες παρακολουθούνται για θανάτους πουλιών άρα τα παραπάνω είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου.
 Αυτό τον χρόνο, Ισπανική Ορνιθολογική Κοινότητα SEO/Birdlife δημοσίευσε την εκτίμηση της:
 Οι 18.000 ανεμογεννήτριες της Ισπανίας σκοτώνουν από 6 μέχρι 18 εκατομμύρια πουλιά και νυχτερίδες κάθε χρόνο ---> 
δείτε “βόμβα από την Ισπανία”

 www.savetheeaglesinternational.org