Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Τι θα κάνετε τώρα κε Ασ. Παπαγεωργίου ?


                                                     

        Στην φυλακή οδηγούνται πολλοί ιδιοκτήτες -επιχειρηματίες-''επενδυτές'' φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα , επειδή οι πράξεις άλλα και οι παραλήψεις της  ΡΑΕ και του ΥΠΕΚΑ δημιούργησαν μια εκρηκτική , αδιέξοδη και δυστυχώς μη αναστρέψιμη  κατάσταση στην αγορά ενέργειας.
Εξηγούμαστε .
Το 2012 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά , αφού ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ο γνωστός πλέον ΛΑΓΗΕ , βρέθηκε σε αδυναμία να πληρώσει τα χρέη του        ( εγγυημένες τιμές FIT κλπ  )   στους ''παραγωγούς'' ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών ,αφού είχε έλλειμμα 1 δις ευρώ.  
Πολλοί και γνωστοί οι λόγοι γιαυτό με κυριότερους την  πτώση της ζήτησης λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως την συνεχή και σχεδόν ανεξέλεγκτη αύξηση των νέων εγκατεστημένων αιολικών και  φωτοβολταϊκών Μεγαβάτ, αφού οι άδειες που χορηγεί η ΡΑΕ ήταν και είναι  πάρα πολλές για τα οικονομικά δεδομένα της αγοράς αλλά και του ΛΑΓΗΕ .
  Επίσης οι παράνομες αγοροπωλησίες παλαιών αδειών φ/κ συνεχίστηκαν χωρίς καμία αντίδραση από το ΥΠΕΚΑ και την ΡΑΕ .
Έτσι για το 2012 το ΥΠΕΚΑ αναγκάστηκε να αναζητήσει νέα κεφάλαια για να καλυφθεί το έλλειμμα του λογαριασμού  ΑΠΕ που διαχειρίζεται ο ΛΑΓΗΕ και να αποφύγει η χώρα τα χειρότερα.
 Είναι σε όλους γνωστό οτι το 2012  με την άδεια της τρόικας ο ΛΑΓΗΕ πήρε δάνειο 150 000 000 ευρώ απο το ΤΠΚΔ , καθώς και οτι τα χρήματα του τέλους ΕΡΤ θα πήγαιναν να καλύψουν το έλλειμμα ΑΠΕ . ( ξέρετε ποιος θα αποπληρώσει το δάνειο !!!)
Διπλασιασανε το τελος ΑΠΕ .
Το ΥΠΕΚΑ είχε  ανακοινώσει ότι θα εισπράξει και άλλα 300 000 000ευρω,  από το εμπόριο ρύπων και ότι και αυτά θα πήγαιναν στον λογαριασμό ΑΠΕ. Βέβαια για το τελευταίο είναι προφανής η ανικανότητά τους να προβλέψουν την επερχόμενη κατάρρευση του χρηματιστηρίου ρύπων .
Όλοι την έβλεπαν εκτός από τους αρμοδίους του ΥΠΕΚΑ. Στην συνέχεια το ΥΠΕΚΑ αναγκάστηκε να νομοθετήσει έκτακτη οικονομική εισφορά 30% επι του τζίρου όλων των φωτοβολταϊκών πλην τις στέγες. 
 Αυτά είναι μια σύντομη ανάδρομη ,γνωστή σε όλους.
Θα περίμενε κανείς οτι για την χρονιά που τρέχει το ΥΠΕΚΑ και η ΡΑΕ θα έπαιρναν τα κατάλληλα μέτρα για να μην επαναληφθούν τα λάθη και το φιάσκο του 2012.
Αμ δε. 
Απραξία , ατολμία, διαπλοκή, διαφθορά, ανικανότητα ?
Κάτι από όλα τέλος πάντων η και όλα μαζί.
Ο ΛΑΓΗΕ σήμερα καθυστερεί  να πληρώσει 6 μήνες τους φωτοβολταικους και έβγαλε επίσημη  ανακοίνωση οτι αδυνατεί και ότι χρειάζονται παλι νέα μέτρα για το 2013.
Καμία αντίδραση μέχρι στιγμής από τον αρμόδιο υφυπουργό ΥΠΕΚΑ κο Α Παπαγεωργίου και την ΡΑΕ .  Περιμενουμε .

       Χιλιάδες φωτοβολταικοι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση , αφού έχουν αδυναμία πληρωμής του ΦΠΑ που αναλογεί στα τιμολόγια που έχουν κόψει , άλλα παραμένουν απλήρωτα από τον ΛΑΓΗΕ. 
Το νέο φορολογικό καθεστώς προβλέπει φυλάκιση για τους οφειλέτες του δημοσίου με βεβαιωμένα χρέη άνω των 5 000 ευρώ , όταν παρέλθουν τέσσερις μήνες .
Η ποινική δίωξη είναι υποχρεωτική για την διοίκηση  και οι έφοροι οι οποίοι δεν το πράξουν απειλούνται οι ίδιοι με διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.
Επιπλέον όσοι από τους παραπάνω φωτοβολταικους έχουν δανειστεί από Τράπεζες (είναι οι περισσότεροι ) αντιμετωπίζουν τώρα και το άμεσο κίνδυνο κατάσχεσης περιουσιακών τους στοιχείων αλλά  και των φωτοβολταϊκών τους εγκαταστάσεων. 
    
      Σύντομα ο ΛΑΓΗΕ θα ανακοινώσει τα νέα επίσημα στοιχεία για τα νέα Μεγαβάτ που μπήκαν στο σύστημα το τελευταίο διάστημα  .
Τότε όλοι θα διαπιστώσουν τις τεράστιες ευθύνες έναντι των καταναλωτών που έχει το ΥΠΕΚΑ και η ΡΑΕ αφού σε διάστημα μόλις λίγων μηνών , επέτρεψαν να εισέλθουν στο δίκτυο της ΔΕΗ , 700  και πλέον  νέα  Μεγαβάτ με κλειδωμένες υψηλότατες ταρίφες μέχρι και 400 ευρώ την Μεγαβατωρα.
Τόσα περίπου  Μεγαβάτ μπήκαν στο σύστημα τα τελευταία χρόνια.
Και αν αναρωτιέστε γιατί τόση πρεμούρα από τους Απετζηδες-φωτοβολταικους, την στιγμή που οι παλιότεροι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες, η εξήγηση είναι απλή.
Βλέπουν το τυρί που πράγματι είναι εξαιρετικά ελκυστικό . Ταρίφες υψηλότατες που δεν δίνονται πλέον πουθενά στον κόσμο    (στην Κύπρο δημοπρατήθηκαν πρόσφατα  μεγάλα φ/κ  πάρκα με ταρίφες 7 – 9 λεπτά /KWh ) , αλλά και κόστος εγκατάστασης σήμερα να έχει πέσει στα 0,5 ευρώ/W ενώ ένα χρόνο πριν ήταν 1,5 ευρώ /W.
Βέβαια όλοι αυτοί ρισκάρουν την οικονομική τους αυτοκτονία , αφού  γνωρίζουν την κατάσταση στην αγορά και την εισφορά του 30% επί του τζίρου των φ/κ. Υπολογίζουν στην γρήγορη απόσβεση κεφαλαίου αφού έχουν μικρο κόστος εγκατάστασης και υψηλές εγγυημένες τιμές.Θεωρούν οτι βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση από αυτούς που τα εγκατέστησαν ακόμα και πριν ένα χρόνο.
      Εμείς προειδοποιήσαμε έγκαιρα για την φούσκα της πράσινης απάτης .
Μερικοί δεν άκουσαν.
Είναι αυτοί που προθυμοποιούνται να γίνουν σύντομα κατηγορούμενοι και υπόδικοι  , δηλαδή είναι οι  ηλίθιοι που σε λίγο θα διαμαρτύρονται ότι το κράτος τελικά  τους εξαπάτησε ,αφού δεν μπόρεσαν οι ίδιοι να το πράξουν πρώτοι.
Ξαναλέμε , οτι οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΥΠΕΚΑ και της ΡΑΕ είναι τεράστιες και κάποτε θα αποδοθούν, αφού δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος των καταναλωτών , που πάντα πληρώνουν τον λογαριασμό,  η  καίγονται ζωντανοί ( όπως οι φοιτητές στη Λάρισα )  .
  Η υπερβολική αύξησή της εγκαταστημένης ισχύος των φ/κ κατά το τελευταίο εξάμηνο είναι λογικό ότι θα διπλασιάσει  το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ με ευθύνη της κυβέρνησης .Εδω δεν μπορουσε να πληρωσει τα λιγα Μεγαβατ .Πως θα πληρώσουν τα πολλά ? Είναι υπεύθυνοι , και πρέπει να απολογηθούν για αυτά ..
Έτσι λοιπόν εσκεμμένα ( αφού δίνουν συνεχώς νέες άδειες ΑΠΕ ),ανεβαίνει συνεχώς η τιμή του ρεύματος ,για να έχουν μεγαλύτερα κέρδη τα νέα μεγάλα αφεντικά της ενέργειας , που θα αγοράσουν τζάμπα τα κομμάτια της ΔΕΗ αλλά θα πουλάνε ακριβά στους δυστυχείς καταναλωτές.

Θα ονομάσουν και πάλι ,  αναπτυξιακά έργα  ,την πράσινη απάτη τους.






2 σχόλια:

  1. Σας στέλλω σχόλιο αναγνώστη απο το Euro2day.gr

    Promitheus (22:45 - 02/03/13)
    Οι μονάδες φυσικού αερίου είναι πολύ ζημιογόνες στην ΕΕ και δουλεύουν μόνο 3-4 ώρες την ημέρα. Πολλές από αυτές πάνε για κλείσιμο. Στην Ελλάδα, αν και έχουμε το πιο ακριβό φυσικό αέριο της ΕΕ, φροντίζει η ΡΑΕ με ένα στρεβλό σύστημα χονδρικής αγοράς ώστε οι μονάδες φυσικού αερίου να δουλεύουν περισσότερο και από τα λιγνιτικα, αν και τα δευτέρα θα κόστιζαν το 1/4 ανά kWh (marginal cost). Έτσι από την μια έχουμε τιμές χοντρικής 50% πάνω από την ΕΕ, από την άλλη οι Έλληνες ολιγαρχες είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες (τεχνητά) κερδοφόρων μονάδων φυσικού αερίου στην ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκείνος ο Λιβιερατος που είναι.Γνωρίζει κανείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ