Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

( ΟΤΣ ) ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΤΙΜΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ...........ΜΗΔΕΝ



Μαλλιά κουβάρια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.


     Ο λαός μας λέει ''όπου φτώχεια και γκρίνια '' , πράγμα που στην αγορά ηλεκτρισμού  σημαίνει οτι ανάμεσα στα μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα , ότι  η συνεχώς  μειούμενη ζήτηση  λόγω οικονομικής κρίσης ,αλλά κυρίως λόγω των πανάκριβων τιμολογίων της ΔΕΗ ,  προκαλεί ντόμινο  αδιεξόδων  , στους διαχειριστές του συστήματος ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ .
Τις  τελευταίες ημέρες  , σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ , η οριακή τιμή συστήματος (ΟΤΣ) ,  δηλ.η  τιμή χονδρικής έχει διαμορφωθεί γύρω στο......ΜΗΔΕΝ .
Απίστευτο όμως είναι αλήθεια !
 Ο λόγος απλούστατος . Υπερπροσφορά  παραγόμενης ενέργειας  από όλες τις συνιστώσες παραγωγής  ,  αλλά η  ζήτηση εξαιρετικά χαμηλή .
Η λιγνιτική παραγωγή ρεύματος  μαζί με τα  υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ , φθάνουν και περισσεύουν να καλύψουν την μειωμένη ζήτηση ,  όπως έχουμε ξαναγράψει τόσες φορές .
Εξ άλλου η ΔΕΗ διαθέτει και εργοστάσια παραγωγής από φυσικό αέριο.
Το κόστος παραγωγής του ρεύματος της ΔΕΗ , από την καύση του Ελληνικού λιγνίτη  και τις υδροηλεκτρικές μονάδες είναι εξαιρετικά χαμηλό  σε αντίθεση με το πανάκριβο ρεύμα των φωτοβολταϊκών  και των αιολικών βιομηχανικών μονάδων . 
Τα ίδια ισχύουν και για τις μονάδες του εισαγόμενου  φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή .
       Τεράστιο το οικονομικό  κόστος της πράσινης απάτης που έχει γίνει θηλιά στο λαιμό του Έλληνα καταναλωτή.
Οι ΑΠΕ παράγουν ρεύμα (  όταν παράγουν ) και απαιτούν σύμφωνα με τους νόμους της πράσινης απάτης την απορρόφηση της παραγωγής τους  με.....  ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ !!
Τα ίδια ισχύουν και για τους ιδιώτες παραγωγούς  των 6 μεγάλων μονάδων με φυσικό αέριο .
Μπορεί να υπάρχει λοιπόν υπερπροσφορά ενέργειας  στο σύστημα, άλλα  η  '' πράσινη ενέργεια''  θα αγοραστεί με προτεραιότητα και θα πληρωθεί υποχρεωτικά και πανάκριβα , από τους διαχειριστές που αδυνατούν να την διαθέσουν αφού δεν υπάρχει ζήτηση. 
    Η μηδενική ΟΤΣ σημαίνει ότι  το σύστημα  αδυνατεί να πληρώσει το κόστος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής .
Έχουμε γράψει κατ επανάληψη , οτι την διαφορά μεταξυ ΟΤΣ και εγγυημένης επιδότησης ( FIT ) ταρίφας ΑΠΕ ,  την πληρώνει ο διαχειριστής,  δηλ.ο ΛΑΓΗΕ . 
Οταν η ΟΤΣ ήταν... πχ  100 ευρώ και η ταρίφα  μιας μονάδας ΑΠΕ 120 ευρώ,  το κόστος για τον ΛΑΓΗΕ ήταν σχετικά με το σημερινό , πολύ μικρότερο. Υπολογίστε σήμερα με ΟΤΣ ....μηδέν.
Τεράστιο πρόβλημα που μεταφράζεται σε ζημιά  αρκετών εκατομμυρίων ευρώ κάθε μήνα
Η ισορροπία και η σταθερότητα του συστήματος είναι πλέον αδύνατον να ελεγχθεί και η κατάρρευση  θα φέρει αναπόφευκτα μπλακ-αουτ στη χώρα .

Απαιτούνται άμεσες υπεύθυνες αποφάσεις . 
  
    Η  γνώμη μας . Μια και μοναδική λύση προτείνουμε και πάλι , την αλλαγή του νόμου της ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ και την λειτουργία του συστήματος με συνθήκες ελεύθερης αγοράς προσφοράς και ζήτησης , χωρίς τις τεράστιες και καταστροφικές  επιδοτήσεις των ΑΠΕ .
Γνωρίζουμε βέβαια οτι  με  τους ευρωδούλους της ΡΑΕ και του ΥΠΕΚΑ δεν πρόκειται να ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο και η κατάσταση θα γίνεται συνεχώς ανεξέλεγκτη .
   Άλλωστε τα ίδια ''ανθρωπάκια'' χορήγησαν αφειδώς νέες άδειες ΑΠΕ και  άφησαν την αγορά φ/κ να διπλασιαστεί μέσα σε ενάμιση μήνα και τώρα λένε ότι δεν έχουν λεφτά να τους πληρώσουν τις νέες επιδοτήσεις.Τεράστιο το οικονομικό βάρος . Αυτό έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο και καμιά ευθύνη δεν ζητήθηκε από κανέναν του ΥΠΕΚΑ και της ΡΑΕ.
Διαθέτουν περισια  , ανικανότητα και αδράνεια . Τα υπόλοιπα είναι δουλειά του κου Πεπόνη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ