Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΜΠΡΟΣ -ΠΙΣΩ ΤΟ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ


  
        Τις ανταγωνιστικές τεχνολογίες δείχνει το ΥΠΕΚΑ ως υπεύθυνες των διαρροών περί φορολόγησης των οικιακών φωτοβολταϊκών. Μετά το θόρυβο που ξεσήκωσαν οι πληροφορίες για φορολόγηση των χιλιάδων μικρών φωτοβολταϊκών μέχρι 10 κιλοβάτ, το υπουργείο, ανεπίσημα πάντα, για να μην εξαγριώσει ακόμη περισσότερο τους  «επαγγελματίες φωτοβολταϊκούς», σε ερωτήσεις για το θέμα παραπέμπει στο νομοσχέδιο που έδωσε για διαβούλευση.
Σε αυτό βεβαίως δεν γίνεται καμία αναφορά έξτρα φορολόγησης στα έσοδα που έχει ένα μικρό φωτοβολταϊκό, ενώ οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι η διατήρηση του σημερινού καθεστώτος είναι μέσα στις προθέσεις του υπουργείου. Τα επιχειρήματα του εστιάζονται κυρίως στο γεγονός ότι με τα μικρά φωτοβολταϊκά, μεγάλες ομάδες πολιτών συμπληρώνουν το εισόδημά τους εν μέσω οικονομικής κρίσης. Εμείς συμπληρώνουμε ότι τα νοικοκυριά αυτά είναι γύρω στις 40.000 πανελλαδικά, κάθε νοικοκυριό έχει τουλάχιστον δύο ψήφους, άρα πάνω από το κρίσιμο 1% του εκλογικού σώματος.
Εμείς επιμένουμε ότι η επιβολή κάποιου είδους εισφοράς είναι δίκαιη για απλούς λόγους.
   Το εισόδημα από την παραγωγή αυτή που είναι της τάξης των 7-7.500 ευρώ το χρόνο για τα 10 κιλοβάτ είναι αφορολόγητο. Οικιακά φωτοβολταϊκά έχουν εγκαταστήσει και «πλούσιοι» και «φτωχοί». Έτσι, για κάποιους μπορεί μεν να αποτελεί ζωτικό συμπλήρωμα εισοδήματος, αλλά για κάποιους άλλους, που δεν ξέρουμε πόσοι είναι, αποτελεί πολυτέλεια.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα αρχής. Έστω να δεχθούμε ότι τα έσοδα που έχουν χαμηλές εισοδηματικές τάξεις από τα μικρά φωτοβολταϊκά, να παραμείνει αφορολόγητο και χωρίς εισφορά, για «κοινωνικούς λόγους».
Ποιος όμως επιβαρύνεται με το κόστος αυτό.
Το σύνολο των άλλων καταναλωτών πλούσιων και φτωχών και των καταναλωτών για τους οποίους η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί συντελεστή κόστους για την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Δηλαδή η «κοινωνική πολιτική» γίνεται σε βάρος δικαίων και αδίκων, εχόντων και μη εχόντων.
    Για άλλη μια φορά, η αναδιανομή γίνεται άνισα, με επιβάρυνση μιας κατηγορίας πολιτών υπέρ μιας άλλης και επιγραμματικά θα μπορούσαμε να πούμε με όρους Βαλκανικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ