Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

ΛΑΓΗΕ . ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΑΠΕ

                                      

       Δεν κουραστήκαμε στο παρελθόν να επισημαίνουμε ότι η ''πράσινη ανάπτυξη'' που ήταν η βασική στρατηγική του Πασοκ του  ΓΑΠ , ήταν μια συγκεκαλυμμένη απάτη ,  μια νέα φούσκα σαν το χρηματιστήριο του 2000, που στήθηκε από την κυβέρνηση του,  με την βοήθεια οργανωμένων συμφερόντων που έχουμε κατονομάσει πολλές επίσης φορές. Ο ΓΑΠ δηλαδή ενεργώντας κατ εντολή άλλων , φρόντισε για να γίνει πράξη η ''πράσινη απάτη'' , ένα νέο σκάνδαλο πολλών δις ευρώ ,σε βάρος των Ελλήνων . Η  κυβερνήσεις του ΓΑΠ έβαλαν το''νερό στο αυλάκι'' υποθηκεύοντας το μέλλον της οικονομίας μας και καταστρέφοντας το περιβάλλον. Δέσμευσαν τις επόμενες γενιές αλλά και τις κυβερνήσεις στην ηλίθια πολιτική της  ακριβής ενέργειας , ακολουθώντας πιστά τις εντολές των Γερμανικών διεφθαρμένων πολυεθνικών και των εγχώριων δούλων τους.
  Σήμερα η χώρα περνάει δύσκολες στιγμές και η πείνα εμφανίζεται να απειλεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού .  Όμως  η ατολμία η ανικανότητα  αλλά και οι δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης έχουν γίνει ο καθημερινός εφιάλτης των καταναλωτών αφού το ηλεκτρικό ρεύμα συνεχώς ακριβαίνει.
Η ''πράσινη απάτη'' οργανώθηκε λοιπόν από μια συμμορία πολιτικών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με βασικό όπλο την δωροδοκία και σε συνεργασία με γνωστά καθάρματα που είναι σίγουρο ότι θα έχουν την τύχη του Τσοχατζόπουλου και των άλλων που ακολουθούν.
Διαβάστε λοιπόν παρακάτω σε τι μας  έχουν μπλέξει οι απατεώνες.
                                                                                                                                  SAGINI
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ  ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ  ΑΠΕ    ΣΗΜΕΡΑ     6/3/13

Α.    Ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας  ο ΛΑΓΗΕ  , υποχρεούται από τις αρχές του 2013 να εκδίδει  μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο.  ΕΔΩ
Σίγουρα  αυτό είναι ένα θετικό μέτρο διαφάνειας που επιβάλλει το μνημόνιο αν και σίγουρα κάποιοι παράγοντες της αγοράς , ''αποκαλύπτονται'' , μιας και οι μηνιαίες ανακοινώσεις ,αποδεικνύουν με τρόπο ξεκάθαρο ότι τεράστια ποσά δαπανώνται  για τις επιδοτήσεις των φωτοβολταϊκών.
  Από την περυσινή χρονιά 2012 , φάνηκε πολύ έντονο το πρόβλημα με τις υπερβολικές επιδοτήσεις των φωτοβολταϊκών , όταν ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ που διαχειρίζεται ο ΛΑΓΗΕ , παρουσίασε ένα τεράστιο έλλειμμα περίπου 1δις ευρώ , με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις πληρωμών των φωτοβολταϊκών,  να έχουν φθάσει τους έξι μήνες και προβλέπεται δραματική αύξηση για το 2013.
Η κυβέρνηση Σαμαρά και το ΥΠΕΚΑ με την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η ΡΑΕ , όφειλαν να πάρουν για το 2013 , δραστικά μέτρα για να μην επαναληφθεί η ίδια κατάσταση .
  
Β.    Τον περυσινό Αύγουστο ο υφυπ.ΠΕΚΑ  Μάκης Παπαγεωργίου ανακοίνωσε τα παρακάτω      άτολμα ( όπως αποδείχτηκε,αφού απέτυχαν  )   μέτρα,  για να καλυφθεί η τρύπα του 1   δις ευρώ των ΑΠΕ.

 1. Υπερδιπλασιασμό του τέλους ΑΠΕ  (ΕΤΜΕΑΡ )που πληρώνουμε όλοι με τον λογαριασμό της ΔΕΗ.
Αυτό θα έφερνε  505 εκατ.ευρώ στον λογαριασμό ΑΠΕ.  ( Τα πήρανε από τους καταναλωτές )
 2.  54 εκατ ευρώ από το τέλος λιγνίτη. ( Τα πήρανε από την ΔΕΗ, δηλ. τους καταναλωτές )
 3. 136 εκατ ευρώ από δημοπράτηση δικαιωμάτων ρύπων (πήρανε πολύ λιγότερα αφού το     χρηματιστήριο ρύπων έχει καταρρεύσει σε όλες τις χώρες , 4 ευρώ ο τόνος CO2 )
 4.  70 εκατ. ευρώ από το τέλος ΕΡΤ  ( Τα πήρανε από τους καταναλωτές )
 5.  380 εκατ.ευρώ από την έκτακτη εισφορά που βάλανε στον τζίρο των επιχειρήσεων φωτοβολταϊκών ( τα παίρνουν με συμψηφισμό βάσει τιμολογίων )
 6.  150 εκατ.ευρώ δάνειο του ΛΑΓΗΕ απο το ΤΠΚΔ με την άδεια της τρόικας.( και το δάνειο θα πληρωθεί εμμέσως από τους καταναλωτές )
 7.  Έκτος από τα παραπάνω  τα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ , αυξήθηκαν το φθινόπωρο του 2012 κατά 13% .

Γ.    Για το   2013 ο ΛΑΓΗΕ ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει  1,9 δις  ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγουν οι μονάδες ΑΠΕ .
  Το έλλειμμα έτους 2013 θα  είναι 337 εκατ.ευρώ και το συνολικό έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ θα φθάσει τα 670 εκατ. ευρώ.
*** Νέες αυξήσεις τιμολογίων ΔΕΗ αναμένονται τον Ιούνιο.
       
 Για  το 2014 ο ΛΑΓΗΕ  , θα πληρώσει 2,134 δις ευρώ για  το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγουν οι μονάδες ΑΠΕ . 
    Για το 2014 ο ΛΑΓΗΕ  ανακοίνωσε προϋπολογισμό  ελλείμματος  έτους  , 650,7 εκατ ευρώ   και συνολικό   έλλειμμα λογαριασμού ΑΠΕ  1,32 δις ευρώ

Δ.    Ο ΛΑΓΗΕ ανακοίνωσε επίσης ότι για τον Ιανουάριο του 2013 οι μεσοσταθμικες τιμές  για   (διασυνδεδεμένο σύστημα και νησιά) που πλήρωσε τις ΑΠΕ ήταν ανά  μεγαβατωρα...
 1. Αιολικά                                       93 ευρώ
 2. Φωτοβολταϊκά                          421 ευρώ
 3. Φωτοβολταϊκά στις στέγες      550 ευρώ
 4.  Υδροηλεκτρικά μικρά                90 ευρώ
 5.   Βιομάζα                                     107 ευρώ 

     Εδώ φαίνεται καθαρά ότι η τεράστια επιβάρυνση και το έλλειμμα στον λογαριασμό ΑΠΕ προκαλείται  από τις υπέρογκες επιδοτήσεις στα φωτοβολταϊκά.
 Βέβαια τον Ιανουάριο το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ μειώθηκε κατά 20 εκατ.περίπου , λόγω μειωμένης παραγωγής των φωτοβολταϊκών ( χειμώνας). Όμως η Άνοιξη είναι εδώ και τους επόμενους μήνες η παραγωγή των φωτοβολταϊκών θα αυξηθεί πολύ λόγω ηλιοφάνειας ,αλλά κυρίως διότι μπήκαν στο δίκτυο νέες φωτοβολταικες μονάδες εκατοντάδων μεγαβάτ .

Ε.    Ο ΛΑΓΗΕ ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα μπούνε στο δίκτυο  916 Μεγαβάτ  από φωτοβολταϊκά   (614 + 302 στις  στέγες) και 100 Μεγαβάτ από αιολικά.

 Στο τέλος του 2013, θα είναι εγκατεστημένα 1.576 μεγαβάτ αιολικών, 2.580 φωτοβολταϊκών (μαζί με τις στέγες), 218 μεγαβάτ μικρών υδροηλεκτρικών (+5) και 63 μεγαβάτ βιομάζας (+18).

Έτσι μέχρι τότε, στο υπάρχον έλλειμμα θα έχει προστεθεί επιπλέον και το  ποσό των 265,7 εκατομ. ευρώ , οπότε το σωρευτικό θα ανέρχεται σε 577,9 εκατομ. ευρώ  για να καταλήξει στα 670 εκατομ.ευρώ  στο τέλος του έτους... Εμείς υπενθυμίζουμε οτι οι προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ  είναι .....ευχολόγιο.


 ΣΤ.  Η τιμή χονδρικής του ρεύματος η   ΟΤΣ , είναι σήμερα  έστω τεχνητά,  πολύ χαμηλή ( 30-40 ευρώ η Μεγαβατωρα ) σε σχέση με τις συμφωνημένες επιδοτήσεις των  φωτοβολταϊκών που αναφέρονται παραπάνω .
      Η χαμηλή ζήτηση ενέργειας ( μείωση 10% για  κάθε χρονιά της οικον. κρίσης ) που αναμφίβολα δημιουργεί η ίδια η  κρίση , αλλά και η υπερπροσφορά παραγωγής ενεργείας ιδιωτών και ΑΠΕ  , κρατάει και όπως φαίνεται θα συνεχίσει,την ΟΤΣ  χαμηλά .
     Σημειώνεται ότι η παραγωγή ΑΠΕ απορροφάται από το δίκτυο της ΔΕΗ , υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα , βάσει νόμου Μιλάμε για ληστεία !!!!
Η μεγάλη διαφορά λοιπόν, δημιουργεί τα  ελλείμματα στον λογαριασμό ΑΠΕ , που καλειται να πληρώσει ο ΛΑΓΗΕ .
Την πραγματικότητα αυτήν , που δεν είναι σημερινή , την ξέρουν καλά  στο ΥΠΕΚΑ και στην ΡΑΕ αλλά όπως θα δούμε παρακάτω δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να την νέα και μεγαλύτερη οικονομική απειλή .
Μονο τους δύο τελευταίους  μήνες έχουν συνδεθεί αθροιστικά περίπου 350 MW νέων φωτοβολταϊκών σταθμών.  Είναι ένα θλιβερό ρεκόρ , αφού τόσα πολλά δεν είχαν κατασκευαστεί όλα τα τελευταία χρόνια μαζί.
    Πρόκειται για ιδιαίτερα οδυνηρή έκπληξη, καθώς το νούμερο αυτό είναι κατά 50% μεγαλύτερο από τις προβλέψεις που έκανε ο ίδιος ο ΛΑΓΗΕ.
Κερδισμένες και πάλι οι πολυεθνικές που κατασκευάζουν εξοπλισμό , οι εγχώριοι αντιπρόσωποι τους , οι εγκαταστάτες και οι χωματουργοί . 
   Θέσεις εργασίας , μόνον προσωρινές μέχρι να ολοκληρωθεί η  εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών.
Γνώριζαν λοιπόν , η όφειλαν να γνωρίζουν ότι οι νέες άδειες θα  δημιουργήσουν νέα ελλείμματα .
Όλα τα νέα έργα έγιναν με άδειες της ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ γνώριζε.
Εδώ είναι οι μεγάλες τους ευθύνες . 
 Οι αρμόδιοι έχουν ονοματεπώνυμο και πρέπει να πληρώσουν για τις πράξεις τους.ΕΔΩ
 Υποθηκεύουν συστηματικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και της βιομηχανίας.
    Όλοι καταλαβαίνουν πλέον ότι η κατάσταση έχει φύγει από κάθε έλεγχο και τα ελλείμματα φουσκώνουν συνεχώς χωρίς να γίνεται κάτι ουσιαστικό. Φαύλος κύκλος . Τα περυσινά μέτρα δεν μπορούν πλέον να επαναληφθούν .
Αδυνατούμε να δεχτούμε οτι οι πολίτες πηγαίνουν φυλακή για χρέη  5.000 ευρω και αυτοί που δημιουργούν με τις πράξεις τους  συνεχώς νέα ελλειματα δις ευρώ , θα μείνουν στο απυρόβλητο.

Η  λύση στο πρόβλημα που η ανικανότητα τους δημιούργησε ,  δεν είναι η νέα  αύξηση του τέλους ΑΠΕ  , προτείνουμε το οριστικό κόψιμο των ληστρικών επιδοτήσεων ΑΠΕ , όσο είναι καιρός , άλλα και την άμεση αλλαγή της νομοθεσίας για ΤΗΝ  υποχρεωτική προτεραιότητα απορρόφησης παράγωγης ΑΠΕ.

ΣΧΕΤ
Άρθρο της Χ.Λιαγγου ''Καθημερινή''