Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων η Άνδρος και η διαπλοκή .


        
 

     
       Το  έργο της διασύνδεσης μερικών νησιών των Κυκλάδων ,  ανακοινώθηκε από την προηγουμένη κυβέρνηση Σαμαρά ,  μετά από συνεχή λάθη και παλινωδίες 20 χρόνων .
     Έχουμε πολλές φορές επισημάνει την αναγκαιότητα του έργου, όμως η διαπλοκή και η διαφθορά , αναιρεί την όποια ανάγκη .
 Επιμένουμε οτι ο γενικότερος  ενεργειακός σχεδιασμός για την χώρα μας , παραμένει  γελοίος , αφού μέχρι σήμερα ,   υπαγορεύεται απο την εξυπηρέτηση διαφόρων πολιτικών και  ιδιωτικών συμφερόντων .
     Στο θέμα της ηλεκτρ . διασύνδεσης μερικών νησιών και της Κρήτης τα οργανωμένα συμφέροντα και η διαπλοκή καθόριζαν τις κυβερνητικές προτεραιότητες.
 Ειδικά η κυβέρνηση Σαμαρά με τον Γ.Μανιατη και τους γνωστούς ευρολιγουρηδες υπουργούς , στον τομέα της ενέργειας , έχει κατηγορηθεί  για ''υποτέλεια'' σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.
      Σκεφτείτε μόνο οτι το συγκεκριμένο έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων  δημοπρατήθηκε αρχικά  τον Ιανουάριο του 2012 για  400-500 εκατομμύρια ευρώ (με SIEMENS)  και μετά από ενστάσεις και προσφυγές στην δικαιοσύνη , μετά από εκ νέου ''επανεξέταση''  , κατέληξε σε διαγωνισμό 240 εκατ.ευρώ  χωρίς (SIEMENS)
Το έργο επρόκειτο  να εκτελεσθεί με ευθύνη,  του υπο εκποίηση  ΑΔΜΗΕ ΑΕ , αφού έτσι αποφάσισε η προηγουμένη κυβέρνηση. Εύλογα λοιπόν τα ερωτηματικά και οι κατηγορίες .
      Πίσω λοιπόν , απο τους πραγματικούς στόχους , περί οικονομιών κλίμακας και ενεργειακής αυτονομίας των νησιών , κρύβονται και άλλοι λόγοι που υπαγορεύουν την κατασκευή του έργου .          Πρόκειται για τις ισχυρές πιέσεις,  γνωστών οικονομικών συμφερόντων , συντεχνιών και βαρόνων στην ενέργεια , που ενω έχουν ήδη εξασφαλίσει ΔΩΡΕΑΝ αδειοδότηση,  μεγάλων αιολικών εγκαταστάσεων στα νησιά μας , δεν προχωρούν στην κατασκευή τους , επειδή δεν υπάρχουν σήμερα   τα υποθαλάσσια καλώδια διασύνδεσης για να μεταφέρουν και να πουλάνε  το ρεύμα απο τα αιολικά τους στην ηπειρωτική χώρα.
    Αρα η διασύνδεση αποτελεί άμεση προτεραιότητα, βασικά για τους ΑΠΕ τζηδες και οχι για την ''ανάπτυξη '' και τους κατοίκους , που έτσι η αλλιώς τόσα χρόνια έχουν ηλεκτροδότηση από την ΔΕΗ.
    Και ενώ οι άδειες που  έχουν χορηγηθεί  στους ΑΠΕτζηδες , προβλέπουν και  τους υποχρεώνουν να κατασκευάσουν δική τους ανεξάρτητη διασύνδεση ,  με ''δικά'' τους κεφάλαια , αυτοί  πιέζουν το κράτος να πληρώσει  και να κατασκευάσει τα έργα αυτά, για να τα χρησιμοποιούν .
      Γιατί πουθενά στις άδειες των ΑΠΕτζηδων ,του πρώην ΥΠΕΚΑ , δεν αναφέρεται οτι οι υπό κατασκευή ''ιδιωτικες'' διασυνδέσεις , θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμφίδρομα και απο άλλους χρήστες όπως πχ η ΔΕΗ ?  Η  απαντηση ειναι προφανης .
  Η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ , έχει  δεσμευτεί οτι ο ΑΔΜΗΕ δεν πρόκειται να πωληθεί. Αυτήν την στιγμή λοιπόν , είναι άγνωστο το μέλλον του έργου διασύνδεσης .
 Το έργο δεν  αφορά άμεσα την Άνδρο όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω.
  Η Άνδρος και η Τήνος είναι από χρόνια τώρα τα μοναδικά νησιά των Κυκλάδων τα οποία έχουν ηλεκτρική διασύνδεση με το ηπειρωτικό δίκτυο και  με υποθαλάσσιο καλώδιο 150 kV .
 Στην Άνδρο όμως έχουν χορηγηθεί οι τελικές άδειες για να κατασκευασθούν δυο τεράστια βιομηχανικά  αιολικά συγκροτήματα .

Α.     Το πρώτο , ‘’Κιλιζα, Λούκο , Μπάμπο βιγλιες , Λευκιβάρι, Αγ. Ονούφριος  ΑΕ’’ με   202818  /26/8/2011  ΜΠΕ ,   στην ΒΔ Άνδρο ονομ.ισχύος 120 μεγαβάτ  με 52 μεγάλες Α/Γ , από άγνωστους!!!! ιδιοκτήτες , με μειοψηφική συμμέτοχή της  ''Δεη ανανεώσιμες'' !!!!


        Εκτος των αλλων η παραπάνω άδεια,  προβλεπει  οτι  για την μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας  η εταιρεία πρέπει να κατασκευάσει , μεταξύ των άλλων , υποθαλάσσιο  καλώδιο  μήκους 61χλμ ,  απο ΚΑΜΙΝΑΚΙ Άνδρου στην Αττική ( νοτίως της ακτής ''Διασταύρωση'' του Δήμου Αρτέμιδας και στην συνέχεια υπόγειο αγωγό 17 χλμ μέχρι το ΚΥΤ Παλλήνης για την τελική διασύνδεση με το δίκτυο ΔΕΗ.


  Β.        Το δεύτερο,  με  172568/13 ΜΠΕ ισχύος 218 Μεγαβάτ  με 95 Α/Γ σε ''Ανδρο,Τήνο, Παρο, Νάξο''    ,  απο την κοινοπραξία ''Κοπελουζου-ENEL-Σαμαρα''.       Σύμφωνα με την παραπάνω άδεια , για την μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας  η  κοινοπραξία υποχρεούται να κατασκευάσει ,  μεταξύ των άλλων 5 τμημάτων , υποθαλάσσιο  δίκτυο ,   Υψηλης τασης 150kV , μήκους 158,86 χλμ., με τελικο το ΑΝΔΡΟΣ-ΒΕΛΑΝΙ-ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ μήκους 60,65  χλμ. για τελική συνδεση με το δίκτυο ΔΕΗ.
     Διαπιστώνετε , οτι τα έργα διασύνδεσης κοστίζουν πανάκριβα και προφανώς οι δήθεν ''επενδυτες'' κάνουν τα πάντα για να το αποφύγουν , αφού επιδιώκουν την χρήση των καλωδίων του ΑΔΜΗΕ . Άλλωστε φάνηκε καθαρά απο όσα αναφέραμε παραπάνω,  οτι υπήρχε η  πολιτικη βούληση να γινουν σεβαστές οι απαιτήσεις τους.  

                                                                                                                                                            
    
      Ανακοίνωση   ΑΔΜΗΕ      10 Σεπτεμβρίου  2014  
  
       ''Υπογραφή συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Σύστημα''.
 


   Ο ΑΔΜ ΗΕ   ανακοινωσε  , την  υπογραφή των συμβάσεων της Α Φάσης του έργου «Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα», παρουσία του Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου.
Πρόκειται για έργο ,  προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα σημαντικής προτεραιότητας στη χάραξη της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας. Το έργο ήταν σε στασιμότητα τουλάχιστον 20 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι αρχικές μελέτες.


Η Α Φάση του έργου διαχωρίζεται στις ακόλουθες ομάδες:
•    Oμάδα Α:   Υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση 150 kV Λαυρίου – Σύρου, συνολικού μήκους 108 χλμ.
Ανάδοχος του έργου επιλέχθηκε η εταιρεία Prysmian και ο χρόνος παράδοσής του είναι 22 μήνες.
•   Ομάδα B:     Υποβρύχιες καλωδιακές διασυνδέσεις 150 kV, από την Σύρο προς Τήνο, Μύκονο και Πάρο, και τερματικό καλωδίων 150 kV στην Τήνο.
Ανάδοχος του έργου επιλέχθηκε η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ και ο χρόνος παράδοσής του είναι 22 μήνες.
•    Ομάδα Γ:    Υποσταθμός Ζεύξης 150 kV στο Λαύριο, υπαίθριες διατάξεις σύνδεσης με το ΚΥΤ 400 kV Λαυρίου καθώς και 3 Yποσταθμοί Υποβιβασμού 150 kV προς Μέση Τάση στις νήσους Σύρο, Πάρο και Μύκονο.
Ανάδοχος του έργου επελέγη η εταιρεία ALSTOM Grid S.p.A. και ο χρόνος υλοποίησης του έργου είναι οι 22 μήνες.
•    Ομάδα Δ: Συγκρότημα «SVC», αυτόματης αντιστάθμισης αέργου ισχύος +/- 100 MVAr στην Σύρο.
Ανάδοχος του έργου επελέγη η σύμπραξη της Ελληνικής ABB με την ΑΒΒ Σουηδίας και ο χρόνος παράδοσής του είναι 18 μήνες.

Οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία από την διασύνδεση των Κυκλάδων:

•  Δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για τη βέλτιστη αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού σε αυτές τις περιοχές  !!!!!
 ( Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ...Η εγκατάσταση νέων βιομηχανικών ΑΠΕστα νησιά μας  θα επιβαρύνει με νέες επιδοτήσεις , ΕΤΜΕΑΡ υπερ ΑΠΕ,κλπ,  τους λογαριασμούς ρεύματος, πέραν απο την καταστροφή του μοναδικού κυκλαδίτικου περιβάλλοντος).

• Τα έργα διασυνδέσεων των Κυκλάδων και στη συνέχεια της Κρήτης θα φέρουν ένα πολύ μεγάλο μόνιμο όφελος και θα οδηγήσουν στη σημαντική ελάφρυνση του τιμολογίου των Ελλήνων καταναλωτών μέσα από την μεγάλη μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνονται σήμερα στους λογαριασμούς ρεύματος από όλους τους καταναλωτές, ώστε να καλύπτεται το σημαντικά υψηλότερο κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών. Το εκτιμώμενο όφελος υπολογίζεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ ετησίως.( Θα ήταν καλό να μας πούνε και το τεράστιο κόστος απο την εγκατάσταση νέων βιομηχανικών ΑΠΕ !!!!! )
• Ομαλοποιείται και σταθεροποιείται το ηλεκτρικό δίκτυο των νησιών, γεγονός που διασφαλίζει τις τοπικές οικονομίες αλλά και την απρόσκοπτη ανάπτυξη στον τουρισμό.
• Βελτιώνεται η αξιοπιστία της παρεχόμενης ενέργειας αφού θα υπάρχουν δύο δρόμοι τροφοδότησης, ένας από Λαύριο και ένας από Νότια Εύβοια.
•  Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας κατά τη φάση υλοποίησης του έργου.
•  Ενισχύεται η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή.
•  Οφέλη  για τις τοπικές κοινωνίες και το τοπικό εμπόριο κατά την υλοποίηση του έργου.
• Μειώνεται σημαντικά η περιβαλλοντική επιβάρυνση στα εν λόγω νησιά λόγω της παύσης λειτουργίας των αυτόνομων θερμικών σταθμών παραγωγής.
    
                                              

1 σχόλιο:

 1. Οι τουλάχιστον 7 τρόποι που μάς κλέβουν οι ΑΠΕτζήδες.
  Μάς κλέβουν επειδή καταπατούν, αρπάζουν, και καταστρέφουν δημόσιες, και ιδιωτικές εκτάσεις, για τα "έργα" τους.
  http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2012/07/7.html

  Παραμύθια, αλήθειες και ειδήσεις για τα αιολικά...
  http://stopaiolika.blogspot.gr/2013/11/blog-post.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ