Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ - ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ . Ζημιά για την ΔΕΗ και την Εθνική Οικονομία .

 
Απίστευτο !

 H ΔΕΗ αγοράζει ρεύμα,  με 42,5 ευρω/MW από Αλβανία και με 550 ευρω/MW από Ελλαδα  !!!. 

     
            Όταν  διαβάσετε προσεκτικά τα παρακάτω επιχειρήματα θα βγάλετε και εσείς το συμπέρασμα ότι τελικά τα φωτοβολταικά και γενικώς οι ΑΠΕ , συμβάλλουν ουσιαστικά στα   ελλείμματα  της Ελληνικής οικονομίας και της ΔΕΗ (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού).
Ο λόγος είναι για το πώς εφαρμόζεται και αν τελικά αυτή η επιχειρηματική ενέργεια είναι υγιής ή όχι.
         Το  Ελληνικό κράτος  και  οι τράπεζες προβάλουν ασταμάτητα και επιδοτούν ιδιαίτερα ζημιογόνες μεθόδους παραγωγής ρεύματος,  με φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες , σε καιρούς χρεωκοπίας και βαθιάς ύφεσης .
    Αλλά ας δούμε πρώτα την ουσία του προβλήματος που ξεκινά από το κόστος . 
    Τις τιμές  , που αγοράζει και πληρώνει  σήμερα ο ΛΑΓΗΕ ( Λειτουργός Αγορας Ηλεκτρικής Ενέργειας )  και ο   ΔΕΣΜΗΕ  ( Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ  ) το ρεύμα που παράγουν οι παραγωγοί ρεύματος με φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες. 



 ΔΕΣΜΗΕ      Τιμολόγηση Ενέργειας από ΑΠΕ

        Με την αναπροσαρμογή των τιμολογίων του άρθρου 5 του Ν.3851/2010 (ΦΕΚ.Α’85), η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από Παραγωγό ή Αυτοπαραγωγό μέσω σταθμού χρήσης ΑΠΕ -  συμπεριλαμβανομένων των μικρών Φωτοβολταϊκών σε κτίρια και μόνο, και απορροφάται από το Σύστημα ή το Δίκτυο, τιμολογείται σε ευρώ ανά μεγαβατώρα   (€/MWh) σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:
Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από:Τιμή Ενέργειας (/MWh)
Διασυνδεδεμένο Σύστημα
Αιολική ενέργεια που αξιοποιείται με
χερσαίες εγκαταστάσεις ισχύος      > 50 kW
87,85
Αιολική ενέργεια που αξιοποιείται με
εγκαταστάσεις ισχύος             ≤ 50 kW
250
Φωτοβολταϊκά έως 10 kWpeak στον οικιακό τομέα (στέγες )
και σε μικρές επιχειρήσεις
(σύμφωνα με το ειδικό
πρόγραμμα για Φ/Β σε κτίρια - ΚΥΑ.12323/4.6.2009, Β’1079)

550
Υδραυλική ενέργεια που αξιοποιείται από μΥΗΣ με εγκατεστημένη ισχύ ≤ 15 MWe87,85
Διάφορες άλλες πηγές κλπ......

       Ειδικά για τα Φωτοβολταϊκούς σταθμούς ,   εισήχθησαν καινούργιες ρυθμίσεις αναπροσαρμόζοντας τις τιμές μεσοπρόθεσμα και συνδέοντάς τες απευθείας με την μέση Οριακή Τιμή του Συστήματος (μΟΤΣ) μακροπρόθεσμα.  Πιο συγκεκριμένα, η τιμολόγηση της ενέργειας από Φωτοβολταϊκούς σταθμούς (πλην εκείνων του ειδικού προγράμματος για Φ/Β σε κτίρια) γίνεται με βάση τον ακόλουθο πίνακα:

Ενδεικτικές τιμες.      2014 ΑύγουστοςΦ/Κ Μεγαλύτερα απο 100KW  260,97    €/MWhΦ/Κ Μικροτερα απο 100KW  293,59   €/MWh

http://www.desmie.gr/ape-sithya/adeiodotiki-diadikasia-kodikopoiisi-nomothesias-ape/periechomena/timologisi-energeias-apo-ape/

       
    Αυτές λοιπόν ειναι οι  τιμές της κιλοβατώρας ( είναι η μονάδα μέτρησης με την οποία ο ΔΕΣΜΗΕ   αγοράζει σήμερα το ηλεκτρικό  ρεύμα των ΑΠΕ και μας χρεώνει ανάλογα ) .
Στα παλαιότερα συμβόλαια αγοράς , ( που ισχύουν ακόμη ) με τα οποία έχει δεσμευτεί για 20 χρόνια τότε η ΔΕΗ , η τιμη έφθανε όπως δείχνει ο παραπάνω πίνακας τα  50 – 55 λεπτά η κιλοβατώρα  η 550 ευρω / MWh !!!.
Σήμερα αυτό βαίνει λίγο  μειούμενο , αλλά και πάλι είναι πολύ  πανω  από την τιμή με την οποία η ΔΕΗ μας  πουλάει.
 Π.χ. η ΔΕΗ αν κοιτάξουμε τον λογαριασμό του ρεύματος σήμερα πουλά την κιλοβατώρα περίπου 14 έως 18 λεπτά .!!!
 Αντί για κέρδη λοιπόν οι ΑΠΕ , παράγουν πολλαπλάσια οικονομική ζημιά .
     Τα τελευταία 15 χρονια ,αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να συσσωρεύει η ΔΕΗ (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού) παθητικό πολλών εκατομμυρίων ευρω .
     Κάθε χρόνο  το παθητικό αυτό μέσω ΔΕΣΜΗΕ μετακυλίεται και στον προϋπολογισμό , και επιβαρύνει όλους τους πολίτες .
    Δηλαδή η οικονομική ζημιά που προκαλουν  οι ΑΠΕ  ,  υποχρεούται  να πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής η ο φορολογούμενος.
 Άμεσα μάλιστα πληρώνουν την αυθαίρετη επιβάρυνση όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος . Αν προσέξετε ξανά στον λογαριασμό του ρεύματος έχει ήδη ένα κονδύλι  ( ειδικο τελος υπερ ΑΠΕ το   ΕΤΜΕΑΡ ) με μια επιβάρυνση για όλους τους καταναλωτές υπέρ της ζημιάς που υφίσταται από το υπερβολικό και απαράδεκτο κόστος εγκαταστασης και χρήσης  των ΑΠΕ .!!!
     Χωρίς να μας ρωτήσει κανείς  -προς όφελος των ξένων κατασκευαστών φωτοβολταικών-αιολικών , βάζουν με κάθε εγκατάσταση φωτοβολταικού η αιολικού συστήματος,  ένα φέσι σε κάθε ένα Έλληνα καταναλωτή το οποίο θα πληρώνει για πολλά – πολλά χρόνια.
     Την ίδια στιγμή που τα ποτάμια μας , με τα υδροηλεκτρικά, αλλά και οι λιγνιτες μας ,  έχουν την δύναμη να μας δίνουν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος .  Το απαράδεκτο καθεστώς των ΑΠΕ  και ειδικά σ αυτή την εποχή που η Ελλάδα μαστίζεται από την οικονομική κρίση,  έρχεται το γεγονός αυτό να προκαλέσει ένα ακόμα αγκάθι για το μέλλον, που θα βάζει ένα ακόμα εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα της υπερδανεισμένης μας χώρας. Και προφανώς θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι μας τα επόμενα χρόνια.
     Και σαν να μην φτάνει μόνο αυτό ο ''επενδυτής''  των φωτοβολταικών- αιολικών  συστημάτων,  ακόμα και μετα την οικονομική ζημιά που προκαλεί στην ελληνική οικονομία και την ΔΕΗ , χρειάζεται αν όλα του πάνε καλά και κανένας από τους παρακάτω υπαρκτούς κινδύνους δεν τον επηρεάσει, να αποσβέσει την επένδυση από 5 έως 10 χρόνια.!! 
    Ετσι  φτάσαμε στην εποχή που γίνονται ''επενδύσεις'' από μερικές χιλιάδες έως μερικά εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, χωρίς να δημιουργούν ούτε μία μόνιμη θέση εργασίας, εξάγουν τεράστιες ποσότητες χρήματος και βυθίζουν την χώρα πιο βαθιά στο χρέος…
Ενώ οι ίδιες αυτές επενδύσεις δίνουν για μια ακόμα φορά την ώθηση για ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας στην Γερμανία , την  Κίνα και την Αμερική. Αφήνοντας εδώ μόνο την ζημιά και το παθητικό…
    Η  δικαιολογία ότι με την επιδότηση των φωτοβολταικών συμβάλουμε στο να πέσει το κόστος μακροπρόθεσμα , ειναι ενα γελοίο επιχείρημα .
    Η δικαιολογία οτι ετσι θα μειωθεί η ρύπανση της ατμόσφαιρας , ειναι το δεύτερο γελοίο επιχείρημα .  Σε προηγούμενα άρθρα μας στο  SAGINI3   αναλύθηκαν με λεπτομέρειες οι λογοι .

    Σήμερα θα σας δώσουμε πολυ συγκεκριμένα στοιχεία τιμων ,για να μπορέσετε εύκολα να κάνετε τις δικες σας συγκρίσεις και αξιολογήσεις .
   Προσφάτως λοιπόν η ΔΕΗ  , έκανε τις ετήσιες συμφωνίες αγοράς και εισαγωγής , ηλεκτρικού ρεύματος για το 2016 , με 14 εταιρείες απο την Αλβανία , Βουλγαρία και Σκόπια .
Αφορούν την αγορά  2 εκατομ. μεγαβατωρων  , αξιας 86,2 εκατομ.ευρω .
  Προκύπτει λοιπόν κόστος αγοράς για την ΔΕΗ  ύψους  42 ,5 ευρω / MW για το 2016 .ΠΗΓΗ


Καντε τωρα συγκριση με τα ποσα που αγοράζει η ΔΕΗ απο ΑΠΕ , στον  παραπανω πίνακα .
      Την ιδια στιγμή θα πληρωνουμε στους ΑΠΕτζήδες , αιολικούς και φωτοβολταικούς μεχρι και 550 ευρω /MW  !!!!.
Ειναι κλεψια και απάτη θα πείτε . Και θα εχετε απολυτο δίκιο .
H παραπανω ποσοτητα αποτελει περιπου το 25% των συνολικών ετησίων εισαγωγων ενέργειας , για την χώρα μας . Περιπου 350 εκατ.ευρω θα πληρώσουμε μεσω της ΔΕΗ  για εισαγωγες ρευματος το 2016 σε  τιμες αγοράς περιπου στα ιδια επίπεδα .



















1 σχόλιο:

  1. Ναόμι Κλάιν: Οχι δεν φταίει ο άνθρακας, φταίει ο καπιταλισμός
    http://www.presspublica.gr/%CE%BD%CE%B1%CF%8C%CE%BC%CE%B9-%CE%BA%CE%BB%CE%AC%CE%B9%CE%BD-%CE%BF%CF%87%CE%B9-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%86%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%82/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ