Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Το Σιφνέικο πανηγύρι είναι ο ορισμός της Ελληνικής Κυκλαδίτικης φιλοξενίας !!!


Τα πανηγύρια της Σίφνου

                 Αποτέλεσμα εικόνας για πανηγυρια σιφνος



     Λάμπουν οι 235 καλοσυντηρημένες κάτασπρες εκκλησιές και μοναστήρια της .
---  Ολες οι εκκλησιές εορτάζουν την παραμονή της γιορτής του πολιούχου τους Αγίου .
--- Τότε  διοργανώνονται τα ονομαστά πανηγύρια της Σίφνου.
Ο Σιφνέικος θεσμός του «πανηγυρά» , δηλαδή του πιστού που αναλαμβάνει την ετησια  συντήρηση της  εκκλησίας και την φύλαξη της εικόνας για ένα χρόνο στο σπίτι του, καθιστά τα πανηγύρια της Σίφνου μοναδικά στο είδος τους.
Ο «πανηγυράς» αναλαμβάνει  και  χρηματοδοτεί .
 - την πλήρη διοργάνωση του πανηγυριού που περιλαμβάνει:
 -το άσπρισμα, - το καθάρισμα όλων των χώρων της εκκλησίας, -τον σημαιοστολισμό
-τούς  προσφερόμενους άρτους , - το φαγητό που είναι συνήθως ρεβυθάδα και μακαρόνια με κρέας, 
- το κρασί που θα καταναλωθεί στο πανηγύρι, καθώς επίσης  και την αμοιβή των μουσικών ,   (τουλαχιστον έναν βιολιστή και έναν λαουτιέρη),  οι οποίοι αποτελούν το επονομαζόμενο «τακίμι» .

      Αποτέλεσμα εικόνας για πανηγυρια σιφνοςΑποτέλεσμα εικόνας για πανηγυρια σιφνος


Οι επισκέπτες που συμμετέχουν πληρώνουν μόνο το κεράκι τους και αυτό προαιρετικά .
      Μετά την καθιερωμένη θεια λειτουργία  και το μοίρασμα άρτου στους πιστούς , ακολουθεί το τραπέζωμα των επισκεπτών. 
 Κατά ομάδες μπαίνουν στην τράπεζα όπου αρχικά σερβίρεται η παραδοσιακή Σιφνέικη ρεβυθαδα  και ακολουθεί  ντόπιο κρέας κοκκινιστό με μακαρόνια η πατάτες . Σερβίρονται επίσης ψωμί ,ελιές και τυρί . Όλοι πι νουν κρασί αφού κάνουν πρόποση στην ''καλη υγεία του πανυγηρά'' , κτυπώντας τα πιρούνια στα πιάτα .
Οταν η πρώτη ομάδα τελειωσει το φαγητο φευγει για να ερθει στη τραπαζα η επομενη ομαδα και αυτο συνεχιζεται μεχρι να φανε ολοι . 
Η συνεχεια ανηκει στους μουσικους ,τα τραγουδια και στον νησιωτικο χορο μεχρι πρωιας . Διασκεδαση αξεχαστη για ολους , αληθινο ξεφαντωμα με γελια και χαρα . Δωρεαν για ολους.
         Στην εποχή μας η τουριστική ανάπτυξη , έφερε πολλούς επισκέπτες και τουρίστες στη Σίφνο , ειδικά τα καλοκαίρια  . Φυσικά , όλοι μπορούν εφ' όσον το επιθυμούν,  να συμμετέχουν στα δρώμενα κάθε γιορτής και πανηγυριού , χωρίς φυσικά να έχουν την παραμικρή υποχρέωση  να συμβάλλουν οικονομικά στα έξοδα της διοργάνωσης ενός πανηγυριού στη Σίφνο .
 Τα έξοδα βαρύνουν αποκλειστικά τον ''πανηγυρά '' .
       Βέβαια σε ορισμένα πολύ μεγάλα πανηγύρια της Σίφνου , όπως του ''Αη Λια του ψηλου''  , η της ''Χρυσοπηγης'' και σε πολλά άλλα , τα έξοδα μοιράζονται δυο η τρεις ''πανυγηραδες'' , άλλα η ποιότητα και ο τρόπος οργάνωσης , κάθε χρόνο γίνεται  καλύτερος .   
       Πάντοτε υπήρχε έμφυτο στους Σίφνιους, το θρησκευτικό συναίσθημα και η παραδοσιακή  επιθυμία της Σιφνέικης φιλοξενίας . 
Οι Σιφνιοί εργάζονται  συστηματικά , πάντοτε εθελοντικά , με συμμετοχή παιδιών ,ανδρών , γυναικών αλλά και επισκεπτών  , για  να τιμήσουν πρώτα τον εορτάζονταν Άγιο η Αγία και να ευχαριστήσουν όλους τους επισκέπτες της εκκλησίας η του μοναστηριού.
 Ξεκινούν πάντοτε εγκαίρως τον ετήσιο ευπρεπισμό  όλων των  χώρων του μοναστηριού , για να είναι όλα έτοιμα για το πανηγύρι ..
                                              Αποτέλεσμα εικόνας για πανηγυρια σιφνος
   Εδώ θα πρέπει να ξέρετε ότι τα περισσότερα μοναστήρια η εκκλησιές , στην Σίφνο , διαθέτουν μόνιμες εγκαταστάσεις εκτός του κυρίως ναού ,  όπως  εστιατόριο ''τραπεζα'' , κουζίνα μαγειρειό ,αποχέτευση ,  δωμάτια ανάπαυσης , δεξαμενή νερού ''στερνα'' και τουαλέτες . Όπου δεν υπάρχει δίκτυο για ηλεκτρικό ρεύμα , υπάρχει πάντοτε ηλεκτρογεννήτρια .   
  
    Ομάδες εθελοντών πηγαίνουν επί τόπου με κάθε πρόσφορο μέσον και εργάζονται για να διορθώσουν τεχνικά προβλήματα  , να καθαρίσουν  και να ασπρίσουν  όλους  τους χώρους .
Μνημειώδης καθαριότητα στην Σίφνο . 
Εφόδια παραμονής ,  ύπνου και τροφής επισκεπτών και γενική μέριμνα για όλα ακόμα και για επουσιώδη . 

   Αποτέλεσμα εικόνας για πανηγυρια σιφνοςΑποτέλεσμα εικόνας για πανηγυρια σιφνος
           
       Θα πρέπει να γνωρίζετε , ότι φυσικά και  δεν διαθέτουν δρόμους όλα τα μοναστήρια και οι εκκλησίες στη Σίφνο. 
Το μοναστήρι π.χ. του ''Αη Νηγιά '' είναι κτισμένο στην αψηλωτερη κορφή και χρειάζεται   περπάτημα μιας ώρας και μισής  περίπου σε μονοπάτι πετρώδες και ανηφορικό . 
Αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη διαδρομή , την κάνουν εθελοντικά  οι Σιφνιοί με μουλάρια δεκάδες φορές , κουβαλώντας όλα τα αναγκαία για ένα αξέχαστο μοναδικό  καλοκαιρινό πανηγύρι , σε αυτή την μοναδική  κορφή του Αιγαίου μας . 

Αποτέλεσμα εικόνας για εκκλησια σταυρου στο φαρο σιφνου
     
Σήμερα 14/9/2016 .στην Σίφνο γιορτάζεται το τελευταίο πανηγύρι του καλοκαιριού , στο μοναστήρι του Σταυρού στο Φάρο .  Και πάλι θα μείνει αξέχαστο σε όλους .Χρόνια πολλά εορτάζοντες. 
Και του χρόνου με υγεία σε όλους !!!!
                                                                               Γιώργος Βαλεντίνου Μαντζώρος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ