Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018

Η Άνδρος στο κατώφλι του 2018 .

                       Η Άνδρος αξίζει ...

Κερδίζει και ......προσφέρει απλόχερα , αυτά που θέλει από μόνη της . Με την αξία της . Γιατί είναι ένα αληθινό διαμάντι στο Αιγαίο .
.......γιατί είναι το κοντινότερο νησί των Κυκλάδων στην Αττική  και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος . Μόλις δυο ώρες με τα συμβατικά οχηματαγωγά  και μια ώρα με τα ταχύπλοα , από το λιμάνι της Ραφήνας . Είναι το μοναδικό νησί  των Κυκλάδων , από όπου ο επισκέπτης κατά την διάρκεια των διακοπών του έχει την δυνατότητα να επισκεφθεί αυθημερόν την .....Ακρόπολη .
.........με εξαιρετικά πυκνές ακτοπλοϊκές συνδέσεις και σύγχρονα και ασφαλή πλοία .
........έχει αρχοντιά  , έχει πολιτισμό , έχει φώς.
........διαθέτει μοναδικούς αρχαιολογικούς τόπους και θησαυρούς , που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν προβληθεί , όπως τους αξίζει.
........διαθέτει  ένα πλούσιο και μοναδικό ανάγλυφο με ψηλά βουνά , καταπράσινο τοπίο , νερά , πηγές , καταρράκτες , διαμαντένιες ακρογιαλιές ,  μοναδική φύση . 
........εξαιρετική κουζίνα με μεγάλη ποικιλία  αγνών παραδοσιακών τοπικών προϊόντων.
........διεθνώς πιστοποιημένες πεζοπορικές διαδρομές πολλών χιλιομέτρων , μοναδικής ομορφιάς .
.........παραμένει ένας παραδεισένιος προορισμός για κάθε επισκέπτη , καλοκαίρι και χειμώνα.

     Ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων , η Άνδρος  μας , με προίκα την μοναδική της ομορφιά , πορεύεται στο πέρασμα του χρόνου , χωρίς  όραμα για το μέλλον της.
Ζούμε σε δύσκολους καιρούς . Οι Έλληνες δοκιμάζονται καθημερινά . Θα πρέπει να αγωνιστούμε σκληρά για να βελτιώσουμε την ζωή μας . Ας αξιοποιήσουμε λίγο καλύτερα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
    Απλές αλλά ουσιαστικές επεμβάσεις , με σεβασμό στο περιβάλλον και τους κατοίκους θα μπορούσαν να απογειώσουν την τοπική οικονομία .
Φυσικά η σημαντικότερη  αναπτυξιακή διέξοδος της Άνδρου σήμερα , είναι ο τουρισμός , η περαιτέρω ανάπτυξη του όποιου  είναι μονόδρομος .
Κερδίσαμε ένα μεγάλο στοίχημα στις ακτοπλοϊκές μας συνδέσεις , αφού οι ιδιωτικές επενδύσεις  σε νέα και ασφαλή πλοία , έκαναν ακόμα καλύτερη την πρόσβαση στο νησί μας΄αυξανοντας θεαματικά τους επισκέπτες μας . Με την καθαρή συνεισφορά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας  έχουμε σήμερα στην Άνδρο , διεθνώς πιστοποιημένες τουριστικές διαδρομές , έχουμε ένα μοναδικό ανοικτό θέατρο , με διεθνές πολιτιστικό φεστιβάλ .
Όμως για να καρπωθεί το νησί μας περαιτέρω , τα οικονομικά οφέλη του τουρισμού , θα πρέπει να διαθέτει  , τις ελάχιστες βασικές υποδομές που σήμερα δεν υπάρχουν .
      Όραμα ανάπτυξης και οδικός χάρτης της τοπικής οικονομίας , απλά δεν υπάρχει . Υπάρχει άκρατος τοπικισμός , μικροκομματικά συμφέροντα , υποκρισία , ιδιοτέλεια . Προφανώς και αναφερόμαστε  σε αυτούς που αναθέσαμε την διαχείριση της τύχης  του νησιού μας  .
Αναγκαστικά και εκβιαστικά  , ψηφίστηκαν ασήμαντες  μετριότητες  , λόγω έλλειψης άξιων και ικανών υποψήφιων .

       Θέλουμε να  υπάρξει  σοβαρός σχεδιασμός με ιεράρχηση των προτεραιοτήτων , από τους φορείς , την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου , η τον  Δήμου Άνδρου για την βελτίωση των  βασικών υποδομών , την  ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας  , μέσω της πρωτογενούς παραγωγής , η των τουριστικών υποδομών  , αλλά και πλήρης αδυναμία διαχείρισης έστω της καθημερινότητας .
     
      Η Άνδρος με  τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα νησιά , έχει αφεθεί παραμελημένη  και ξεχασμένη , από τους αιρετούς της άρχοντες που αποδείχτηκαν οι περισσότεροι ...ανεπαρκείς  .
   
Δεν θα μας σώζουν πάντα οι βοριάδες.

   Χωρίς  χρονοδιαγράμματα , η έστω ,  υποσχέσεις εκπλήρωσης άμεσων η μελλοντικών αναπτυξιακών στόχων , όπως  οι βιολογικοί της Υδρούσας ( Λιμάνι Γαυριου , Άγιος Πέτρος , Κυπρι , Μπατσι ) κλπ.
     Αναρωτηθήκατε αλήθεια , κε Δήμαρχε , που καταλήγουν  οι χιλιάδες τόννοι  των ανεπεξέργαστων λυμάτων  από τις τουριστικές μονάδες  και τις κατοικίες των παραπάνω τουριστικών περιοχών ?   Επισκεφθήκατε ποτέ τα σημεία μόνιμης απόρριψης βοθρολυμάτων  στην θάλασσα ?.
   Για αυτές τις θάλασσες  έρχονται όμως οι τουρίστες  και μας δίνουν τα ωραία τους χρήματα .  Δεν θα μας σώζουν πάντα οι βοριάδες που παρασερνουν τα λύματα στο πέλαγος .  Αν φυσηξουν άνεμοι νότιοι το καλοκαίρι , οι παραλίες μας  , από το λιμάνι Γαυριου , μέχρι την Παλαιόπολη,  γεμίζουν με βοθρολυματα .  Αυτά δυστυχώς συμβαίνουν κάθε καλοκαίρι .
Καμία ενημέρωση μέχρι σήμερα  , για τα σχέδια αντιμετώπισης της μόνιμης ρύπανσης  των παράλιων της Υδρουσας , παρ όλο που αποτελεί κακουργηματική πράξη σύμφωνα με την νομοθεσία μας .
Μεγάλα θέματα . Καθημερινά . 
 Δεν τα συζητάμε πολύ , αλλά μας απασχολούν όλους.
 Έχουμε διάθεση να βοηθήσουμε , αλλά δεν βρίσκουμε τρόπο .
Αν γίνει πιο ομαδικός ο προβληματισμός, ίσως θα ξεπεράσει ευκολότερα τα αδιέξοδα . 
Ίσως τότε μας δουν αλλιώς .


Τα σκουπίδια δεν κρύβονται.

Είναι παντού . Η ανακύκλωση δεν λειτουργεί . Σχεδιάζουν ΧΥΤΥ χωρίς να λειτουργεί η ανακύκλωση  !!!!!.

         Γιατί άραγε κε Δήμαρχε , τρία χρόνια τώρα ? Γιατί δεν ζητάτε την βοήθεια των πολιτών . Είμαστε πάρα πολλοί που θέλουμε να βοηθήσουμε εθελοντικά τον υπέροχο αυτόν τόπο.
 Στο λιμάνι , στις  παραλίες , στους δρόμους , στα πεζοδρόμια , μικρά και μεγάλα βουναλάκια  από σκουπίδια .Τα καλοκαίρια δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό και μηχανήματα. Οι λίγοι κάδοι , που πότε δεν πλένονται , απλά είναι ανεπαρκείς. Τα ελάχιστα απορριμματοφόρα σε διάλυση , βρωμερά και ανεπαρκή . Παλιά στρώματα και μεγάλα άχρηστα αντικείμενα δίπλα στους δρόμους .  Η δυσοσμία παντού . Ενημέρωση ανύπαρκτη .
  Μας υποσχέθηκαν οτι με  την κατασκευή ΧΥΤΥ  , θα λυθούν  τα προβλήματα με τα σκουπίδια . Ποτέ δεν μας είπαν όμως , τον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών , μέχρι να κατασκευαστεί ο ΧΥΤΥ Ανδρου .
Μας κράτησαν μακρυά τους , έκαναν λάθη και συνεχίζουν. Μπορούμε να το αλλάξουμε ?
Η μέχρι σήμερα διαχείριση - απόρριψη  γίνεται στον δεματοποιητη που δεν λειτουργεί πάντα.  Επισης  με ημιπαρανομο τρόπο στον κλειστό πλέον παλιο  ΧΑΔΑ Σταυροπεδας η στην ύπαιθρο .   Αυτό έκαναν οι προηγούμενοι , αυτό κάνουν και οι σημερινοί . Προσπαθούν να κρατήσουν το νησί ''καθαρο'' με ανορθόδοξες μεθόδους  και ημίμετρα .
  Η  διαχείριση του θέματος  ΧΥΤΥ , από τους δημάρχους , ήταν  παντοτε απαράδεκτη , επικίνδυνη και   δυστυχώς έχει διχάσει την τοπική κοινωνία . Από την αρχή η χωροθέτηση , ήταν το ευαίσθητο  σημείο του ΧΥΤΥ , αφού πάντοτε τα ''ψηφαλακια''  κάθε περιοχής ήταν το ζητούμενο .
Εν περιλήψει . Χάθηκαν πολύτιμα χρόνια  , ψάχνοντας για το .......''καταλληλο'' σε ψήφους σημείο !!!.
Προτάθηκαν τα πιο απίθανα μέρη της Άνδρου . Από το Στενό μέχρι τον Καμπανό!!     Μελέτες επί Μελετών , άλλες ''πληρωμενες'' άλλες όχι.    Η  ευθύνη για αυτό επιμερίζεται  στην προηγουμένη αλλά και στη σημερινή δημοτική Αρχή .
Τελικά μετά από τόσα χαμένα χρόνια οι σημερινοί κατέληξαν στην θέση  Πλούσκα  , θέση την όποια είχαν επιλέξει οι και προηγούμενοι !!!!
Ο Δήμος μας εκλήθη να συγκεντρώσει κάθε σχετική  επιμέρους μελέτη με επιστημονική τεκμηρίωση .
        Από τότε άρχισε ένας νέος Γολγοθάς. Μια  απίστευτη γραφειοκρατία .  Δήμος Άνδρου , Δημόσια διοίκηση , Περιφ. Ν.Αιγαίου , Δ.Δικαστήρια , Αρχαιολογία , κλπ. κλπ.
 Πέρασαν εβδομάδες , μήνες , χρόνια για να φτάσουμε εδώ .
Κάθε σχετική απόφαση πήρε περίπου 25 μήνες για να εκδοθεί .
Φτάσαμε στις  30 Ιανουαρίου 2018 .
  Έγινε  Δημ.Συμβούλιο Άνδρου, όπου μάθαμε  από τον Δήμαρχο ,ότι απο τον Ιούλιο 2017 , ο πλήρης ολοκληρωμένος φάκελος του έργου , έχει υποβληθεί στο ΠΕ.Σ.Π.Α. (Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης ) και έκτοτε περιμένουμε ( 7 μήνες τώρα !!!!) , να συνεδριάσει και να αποφασίσει  την περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή του ΧΥΤΥ Άνδρου .
   http://www.andros.gr/gr/
 Οι αντιδράσεις των τριών παραιτηθέντων - ανεξαρτήτων   συμβουλών της Υδρουσας  , η απουσία του κου Καπάκη της ελάσσονος αντιπολιτευσης , δεν στάθηκαν ικανές  να ανατρέψουν  την θέληση της πλειοψηφίας , των λοιπών  Δημοτ.  Συμβούλων του Δήμου Άνδρου .
Επιτέλους λοιπόν , σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου μας , το θέμα ΧΥΤΥ  Άνδρου έφθασε αισίως στο τελικό  στάδιο ,( ΠΕ.Σ.Π.Α.) ,  πριν την οριστική χρηματοδότηση για την  κατασκευή του .  Αυτό αποφασίστηκε στη τελευταία συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου.
       Οι μειοψηφίες  στην δημοκρατία μας,  υποτάσσονται στην πλειοψηφία .
Ελπίζουμε ότι μετά την γνωμάτευση του   ΠΕ.ΣΠΑ , που αναμένεται θετική , σύμφωνα με τον Δήμο Άνδρου , θα μάθουμε και το τελικό χρονοδιάγραμμα μέχρι ο νέος ΧΥΤΥ να τεθεί σε λειτουργία.
Καταλαβαίνουμε ότι οι διαδικασίες που έρχονται ,είναι πολύ χρονοβόρες , διαγωνισμός , εργολάβος ,κλπ , κλπ.
Θα κάνουμε αρκετό χρόνο  για να δούμε οτι πράγματι ο ΧΥΤΥ Άνδρου , λειτουργεί .
     Μέχρι τότε ελπίζουμε  ότι στο Δήμο Άνδρου , επιτέλους , έστω με τους εναπομείναντες  Συμβούλους ,  θα  καταφέρουν να  σχεδιάσουν τον κατάλληλο τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών και φυσικά περιμένουμε ενημέρωση .
     Ελπίζουμε ότι θα αποκτήσουν επιτέλους την ικανότητα να αντιμετωπίζουν τα σημαντικά καθημερινά προβλήματα , όπως η καθαριότητα και η ύδρευση .
     Ελπίζουμε οτι και εμείς όλοι , θα γίνουμε καλύτεροι πολίτες , που θα σταθούν αρωγοί στην κοινή προσπάθεια .
-----------------
-----------------

   'Αλμα σκέψης
  Ερωτηματικά  όμως προκαλεί,  η ανάρτηση-δημόσια πρόταση , στο F/B  , του πρώην αντιδημάρχου Άνδρου,  κου  Χ. Βουραζέρη , Δημ. Συμβ. Κορθίου .(παραιτηθέντος και ανεξάρτητου , απο την παράταξη  του κ. Σουσουδη  .
Η παραίτηση είχε γίνει όπως οι περισσότεροι θυμούνται ,  χωρίς σοβαρούς λόγους ,  αφού ποτέ δεν τους δημοσιοποίησε ο ίδιος )  .  ( Ο δήμαρχος τότε  , ...........τον ευχαρίστησε δημοσίως  για την συνεργασία και τις υπηρεσίες που προσέφερε στον Δήμο !!!.  Καταστάσεις Οργουελικές !!!! )
     Σήμερα λοιπόν,  δυο μόλις μέρες μετά την 30/1/2018  ,
ο παραιτημένος-ανεξάρτητος   Δημ. Σύμβουλος , Χ. Βουραζέρης ,  ζητά την διενέργεια..... δημοψηφίσματος .

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1490879564367696&set=a.105976142858052.7301.100003369998733&type=3

         Ζητάει  μάλιστα να γίνει  .... άμεσο δημοψήφισμα  στην  Άνδρο , με ερωτήματα

 ''    α) Η διαχείριση των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων ειδών , να γίνεται εντός του νησιού μας , με την λειτουργία του ΧΥΤΥ  η .......οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.
      β)  Η διαχείριση των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων ειδών , να γίνεται εκτός του νησιού μας .

        Αν ψηφιστεί η α' πρόταση , τότε στον διαγωνισμό που θα γίνει , να υπάρχει όρος , οτι ο ανάδοχος θα διαθέτει την επαγγελματική επάρκεια και εμπειρία , ώστε όταν και όπου λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ Άνδρου , αυτός να αναλάβει εξ ολόκληρου την λειτουργία του με ανακατανομή του κόστους  της εργολαβίας .


        Αν ψηφιστεί η β' πρόταση , σταματάμε άμεσα την διαδικασία για χωροθέτηση του ΧΥΤΥ Άνδρου και μεταφέρουμε όλα τα σκουπίδια εκτός νησιού , μέσω του αναδόχου εργολάβου που θα προκύψει από διαγωνισμό. ''............ την προηγουμένη ημέρα , ο ίδιος ο κος  Βουραζερης , ψήφισε θετικά για τον ΧΥΤΥ  στο  Δ.Σ.      Δήλωσε μάλιστα      ''ότι αν ο ΧΥΤΥ  δεν γίνει, αυτό  θα κοστίσει 1 εκ.ευρώ στους Ανδριώτες ''.
Σήμερα έκανε  κολοτουμπα ! . Ανατρέπει και τον εαυτό του !.Τυχαία η οχι , μόνον ο ίδιος γνωρίζει . Φυσικά δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η γνώμη-πρόταση , του κ. ανεξάρτητου δημ. συμβ. Κορθιου , γιατί οι πράξεις και οι δηλώσεις του  χαρακτηρίζουν μόνον τον ίδιο . Το χειρότερο φυσικά , που θα μπορούσε να γιν ει στο νησί μας είναι ένα διχαστικό δημοψήφισμα , που θα διαιωνίσει το τεράστιο πρόβλημα των σκουπιδιών .
         Πετάει λοιπόν την μπα λα στην εξέδρα , με πρόσχημα το..... ''αδιεξοδο Σταυροπέδα '' λίγο εκβιαστικά και πολύ άγαρμπα , αφού το δίλημμα καθαριότητα ήταν πάντα πιασαρικο.    Γελοιότητες !!!

Όλα τα παραπάνω προκαλούν  βαθιά θλίψη και  αγανάκτηση .


Φεύγει και ο φετεινός χειμώνας

.......Ένα καράβι που ταξιδεύει χωρίς μπούσουλα .

...... τα μεγάλα θέματα παραμένουν περίπου τα ίδια για τόσα χρόνια .
.......άθλιες αστικές-τουριστικές συγκοινωνίες και άλλες υποδομές .
.......σκουπίδια παντού , αδυναμία περισυλλογής  , έλλειψη χώρων ΧΥΤΥ, έλλειψη ανακύκλωσης , έλλειψη τεχνικών μέσων  .
........λειψυδρία στις τουριστικές περιοχές .
.........πλήρης αδυναμία και αδιαφάνεια είσπραξης δημοτικών τελών.
........ συνεχής ρύπανση των τουριστικών παράλιων του νησιού με την απόρριψη ανεπεξέργαστων λυμάτων,  χιλιάδων τόννων , στην θάλασσα .
........ μεγάλες τουριστικές μονάδες χωρίς βιολογικούς καθαρισμούς λυμάτων .
........ υποτυπώδεις υγειονομικές υποδομές .
.........ελλιπείς λιμενικές εγκαταστάσεις και υποδομές .

 Γνωρίζουμε καλά και δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Κανένας δεν πιστεύει πια τα ψέματα και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις .
Πλην ελαχίστων , οι λοιποί είναι υπόλογοι στους πολίτες.
Κανείς δεν θα τους θυμάται σε λίγα χρόνια , για αυτά που άφησαν πίσω τους.
Τίποτα δεν θα βελτιωθεί άμεσα .
Δεν θα εξαφανιστούν δια μαγείας οι σύγχρονοι κοτσαμπάσηδες , τα κλεφτρόνια , τα εικονικά τιμολόγια , οι ψεύτες  και τα παράσιτα .
Τους γνωρίζουν όλοι πια .
Τα ίδια λέμε και για τους άθλιους χειροκροτητές , τα σκυφτά ανθρωπάκια , τους κουκουλοφόρους του διαδικτύου , τα ψεύτικα προφίλ  στο F/ B και φυσικά τα τρολ .
Η Ανδριώτικη κοινωνία , θα ανασάνει όταν θα τους αποβάλλει.
Πάμε δυνατά και αισιόδοξα στην νέα χρονιά .
Τα μεγάλα και σύνθετα προβλήματα του τόπου ,  θα λυθούν όταν οι προσπάθειες γίνουν συλλογικές  από αυτούς θέλουν και μπορούν . Όταν επικρατήσει η κοινή λογική . Όταν ασχοληθούν με την Άνδρο , άνθρωποι άξιοι και σοβαροί , που αγαπούν το νησί και  επιθυμούν πραγματικά να  δώσουν λύσεις στα  καυτά προβλήματα. Όταν οι αποφάσεις θα λαμβάνονται  δημοκρατικά ,   συλλογικά , με διαφάνεια . Δεν είναι η Άνδρος κομματικό βιλαέτι κανενός κρατικοδίαιτου ,η  διορισμένου ''τσοπάνη'' .ΥΓ.  Παρακαλούμε αυτούς που τυχόν  δεν συμφωνούν με όλα αυτά , να αντιδράσουν δημοσίως και φυσικά επωνύμως . Πάντα θα υπάρχει χώρος για την καλόπιστη και δημιουργική κριτική . Είναι ευπρόσδεκτος ο ειλικρινής , κόσμιος και πολιτισμένος διάλογος.

                                                                         Γιώργος Βαλ. Μαντζώρος