Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ .............ΜΠΛΑΚ-ΑΟΥΤ


                                                     

Εφιαλτικά σενάρια μπλακ- άουτ μέσα στο καλοκαίρι...



"Λεφτά υπάρχουν αλλά μέχρι και τον… Ιούνιο", είναι στην ουσία το μήνυμα των όσων συζητήθηκαν στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζανιά με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό την Παρασκευή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει, και παρά την έννεση ρευστότητας των 380 εκ. ευρώ που δόθηκε στη ΔΕΗ τον Μάιο για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της, οι ανάγκες "τρέχουν", και το πρόβλημα θα επανέλθει δριμύτερο τον Ιούλιο. Διότι, τότε η ΔEH θα κληθεί να επιστρέψει στο Δημόσιο τα 260 εκ. ευρώ από το τέλος ακινήτων που της επετράπη να παρακρατήσει ως προσωρινή ένεση ρευστότητας, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 600 εκ. ευρώ.
Το κατά πόσο ο εφιάλτης του μπλακ άουτ μέσα στο καλοκαίρι, όπου η ζήτηση ανεβαίνει κατακόρυφα λόγω των κλιματιστικών, θα αποφευχθεί, θα εξαρτηθεί από την εισπραξιμότητα της ΔΕΗ, την αύξηση της κατανάλωσης, και την έγκριση ή όχι εκ μέρους της τρόικας του περίφημου δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών προς τον ΛΑΓΗΕ.
Η παραπάνω εικόνα θα μπορούσε να πει κανείς ότι δίνει σε γενικές γραμμές το περίγραμμα του προβλήματος και τα όσα διαμείφθηκαν ανάμεσα στον υπ. Οικονομικών Γ. Ζανιά και τον επικεφαλής της ΔΕΗ.
Τα τέσσερα αγκάθια
"Το πρόβλημα είναι πολιτικό, πρέπει να υπάρξει νέα κυβέρνηση γιατί όλα έχουν σταματήσει", δήλωσαν μετά τη συνάντηση πηγές τις επιχείρησης και περιγράφοντας την κατάσταση επισήμαναν τα τρία βασικά αγκάθια :
  1. Το Ελληνικό Δημόσιο χρωστά στη ΔΕΗ περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ.
  2. Την ίδια ώρα και το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου , η επιχείρηση πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο έσοδα ύψους 260 εκατ. ευρώ που έχει παρακρατήσει από το ειδικό τέλος ακινήτων.
  3. Στο τέλος Ιουνίου επίσης, η ΔΕΗ θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει λήξεις δανείων ύψους 600 εκατ. ευρώ.
  4. Το πρόβλημα επιτείνεται εξαιτίας της αδυναμίας άντλησης κεφαλαίων κίνησης της ΔΕΗ από τις τράπεζες δεδομένων των προβλημάτων ρευστότητας, ενώ η ανάσα που θα μπορούσε να δοθεί από εγκεκριμένα δάνεια 420 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθυστερεί εξαιτίας της πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας.
Και η τρόικα που επιμένει…
Όσο για την τρόικα, υπενθυμίζουμε ότι θεωρεί πως το πρόβλημα της αγοράς ηλεκτρισμού έχει δομικά χαρακτηριστικά και δεν είναι συγκυριακό, και γι’ αυτό προκειμένου να εγκρίνει την χορήγηση του δανείου, απαιτεί αφενός να αλλάξει το σημερινό μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ (είτε να μειωθούν οι ταρίφες των ΑΠΕ, είτε να περάσουμε στο Feed In Premium, είτε άλλο μέτρο φορολογικού χαρακτήρα), σε συνδυασμό- όπως υποστηρίζουν κάποιες πηγές- με αύξηση εκ νέου από τον Ιούλιο των τιμολογίων στο ρεύμα.
Και επειδή αύξηση των τιμολογίων θεωρείται πολιτικά πολύ δύσκολη απόφαση, στο τραπέζι έχουν πέσει άλλα μέτρα που θα ενισχύουν την εισπραξιμότητα της ΔΕΗ, όπως η αποσύνδεση από τους λογαριασμούς του ρεύματος του τέλους ακινήτων (σσ : εφόσον φυσικά το μέτρο εξακολουθεί να ισχύει μετά τις εκλογές).  Για να συμβεί βέβαια κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι θα βρεθεί ένας μηχανισμός, αντίστοιχης αξιοπιστίας με εκείνον της ΔΕΗ, είσπραξης του τέλους, που προς το παρόν δεν υπάρχει…



 http://www.energypress.gr/news/Efialtika-senaria-mplak-aoyt-mesa-sto-kalokairi...




         Υπάρχουν τεράστιες ποινικές ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν στους φαύλους πράσινους πολιτικούς και τα διορισμενα απο αυτους τσιρακια τους  στη ΔΕΗ και στο ΥΠΕΚΑ .
Χρεοκόπησαν  την κερδοφόρα  ΔΕΗ και καταδίκασαν τους Έλληνες να ζήσουν ξανά στον Μεσαίωνα του σκότους .
Η τιμωρία θα έρθει γρήγορα και θα είναι  αυτή που αξίζει σε προδότες. 

                                                                                                                            SAGINI


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ