Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Να πως μας ..........υποδούλωσαν . Με την ενέργεια !!


                                        

ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: 


 -Εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής απο φυσικό αέριο .
 -Νόμοι στα μέτρα των μεγάλων συμφερόντων.
 -Τεράστια και εγγυημένα τα  κέρδη για τους ιδιώτες παράγωγους ηλεκτρισμού  .
 -Μεγάλα τα συμφέροντα  στην παραγωγή ηλεκτρισμού.
 -Μεγάλες οι ευθύνες των κυβερνήσεων και των  πολιτικών.


      Η Ευρωπαϊκή οδηγία 45/2003,  απαιτούσε απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας .
Στην Ελλάδα αυτό δεν έδωσε καμία ελευθερία επιλογής στους καταναλωτές για χάρη των οποίων υποτίθεται οτι έγινε..
    Η απελευθέρωση ( ουσιαστικά μιλάμε για υποδούλωση  ) της αγοράς ενέργειας  έκρυβε και άλλο ενα έγκλημα .
Την  ''πράσινη απάτη'' που την λέγανε ανάπτυξη !!.
     Η καθιέρωση σαν καύσιμο , του εισαγόμενου φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρ.ενέργειας  ήταν απαραίτητη  γιατί θα  ακολουθούσε η  λαίλαπα της εγκατάστασης  των αιολικών ''παρκων '', τα όποια δεν μπορούν να  λειτουργήσουν χωρίς την εφεδρεία των εργοστάσιων  φυσικού αερίου.
      Η  μετάβαση από το κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΗ στην ελεύθερη αγορά  ενέργειας έγινε με τον νόμο 3426/05  και    θα έφερνε σύμφωνα με τον τότε   υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημ. Σιουφα    γιγαντιαίες επενδύσεις Ελλήνων και προπαντός ξένων επιχειρηματιών, που θα κατασκεύαζαν σύγχρονα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού με εισαγόμενο φυσικό αέριο. Έλεγε τοτε , ο υπουργός οτι ήταν μια μεγάλη ευκαιρία ( αλήθεια για κάποιους ήταν πράγματι  ) και μαζί μια πρόκληση για την οικονομία μας.
Ο ''εγκληματικός'' για την οικονομία μας  και την ΔΕΗ , νέος νόμος υποχρέωνε την ΔΕΗ να αγοράζει ολη την παραγόμενη ενέργεια απο τα νέα ιδιωτικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο , καθώς και από τις ΑΠΕ , σε πανάκριβες προκαθορισμένες τιμές  και να πουλάει στους καταναλωτές με τα ισχύοντα χαμηλά τιμολόγια .

Ο νόμος Σιουφα έδωσε  εγκληματικά οικονομικά προνόμια σε ιδιώτες και σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών και  ''σκοτωσε'' την  ΔΕΗ..
   Το σκάνδαλο βέβαια ειχε αρχίσει το 2001, όταν  με εντολή του υπόδικου σήμερα απατεώνα και παρολίγον Πρωθυπουργού , του γίγαντα Τσοχατζοπουλου, όταν έδωσε άδεια σε κατασκευαστικές εταιρείες  να κατασκευάσουν νέες μονάδες με φυσικό αέριο ισχύος ανω των 400 Μεγαβατ. Τότε μια θυγατρική των ΕΛΠΕ προχώρησε πρώτη , στην κατασκευή νέου εργοστάσιου.
       Έτσι   η κυβερνητική ανικανότητα , η διαφθορά , η ανεπάρκεια ,η  διαπλοκή , η  προχειρότητα , η έλλειψη ενεργειακού σχεδιασμού , οι μεγάλες καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων, οι απαράδεκτες συνδικαλιστικές πρακτικές της ΔΕΗ, μετέτρεψαν την ευκαιρία σε εφιάλτη .
     Η χώρα έγινε αρένα σύγκρουσης των μεγάλων και ισχυρών επιχειρηματικών συγκροτημάτων τα οποία με όπλα τους την διαφθορά και την διαπλοκή , αλλά και με την συνεργασία ξένων εταιρειών , έκαναν την χώρα αποικία τους και αποκομίζουν τεράστια κέρδη .
Το υπουργείο Ανάπτυξης με υπουργό τον κ. Δημ. Σιουφα , προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή τριών ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο , ισχύος για την κάθε μία 300 μεγαβάτ.
Βγήκαν τα μαχαίρια , αφού όλοι πήραν θέσεις μάχης .
Το νέο  πάρτι μόλις άρχιζε .
Ο Δ. Κοπελουζος σε συνεργασία με την Ιταλική ENEL για ηλεκτροπαραγωγή ,αλλά σε κόντρα με τον Δ.Μυτιληναιο..
H κατασκευαστική ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ του Γ. Περιστερη.
Ο  Ευ. Μυτιληναίος σε συνεργασία με την ισπανική Endessa για προμήθεια φυσικού αερίου.
Ο  Β. Βαρδινογιάννης με την επίσης ισπανική Ibedrola προτείνει την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στους Αγίους Θεοδώρους, δίπλα στο διυλιστήριο του και που τελικά κατασκεύασε μαζί με τον Μυτιληναιο.
Η Ελληνική Τεχνοδομική (Λ. Μπόμπολας και Δ. Καλλιτσάντζης), με την ιταλική Edisson  και τη γαλλική ΕDF.
Τα μεγάλα ελληνικά και ξένα συμφέροντα  πήρανε   θέσεις και η αναμέτρηση  είναι σκληρή.
 Δεν θα είναι όμως , επ' ωφελεία της οικονομίας?.
Ακολούθησαν αφόρητες πιέσεις προς την κυβέρνηση για τα  προδιαγραφόμενα υψηλά κέρδη για τα συγκροτήματα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της νέας θερμικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής , απο  φυσικό αέριο,   των ΕΛΠΕ (συμφερόντων Λάτση) που από τον Ιανουάριο του 2006 έχει ενταχθεί στο σύστημα και πούλαγε  το  ρεύμα προς 70 ευρώ την κιλοβατώρα έναντι 35 ευρώ που είναι η μέση τιμή ( ΟΤΣ )για τη ΔΕΗ.
 Σχετικά με τις πιέσεις προς την τότε  κυβέρνηση, η πιο εντυπωσιακή είναι η μονάδα παραγωγής 300 μεγαβάτ που θα έχει έτοιμη σε δύο μήνες στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ο κ. Μυτιληναίος. Ενώ η άδεια για την κατασκευή αυτής της μονάδας δόθηκε από την κυβέρνηση προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της μονάδας Αλουμινίου, ιδιοκτησίας του κ. Μυτιληναίου, ο ίδιος αξιώνει τώρα να πωλεί αυτή η μονάδα το ρεύμα στο εθνικό δίκτυο προς 70 ευρώ την κιλοβατώρα και το Αλουμίνιο να παίρνει το βιομηχανικό ρεύμα της ΔΕΗ προς 40 ευρώ!
 Σήμερα το αρχικά  ''απαράδεκτο αίτημα'' έχει γίνει πλήρως  αποδεκτό τελικά απο την πράσινη κυβέρνηση του ΓΑΠ.!!!!
                                                                

----    Σήμερα υπάρχουν στη χώρα τα παρακάτω  έξι μεγάλα   ιδιωτικά εργοστάσια  ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου  και ανήκουν στον     ΕΣΑΗ
                                                                                                                                                 
Αρχική
  Μέλη του ΕΣΑΗ είναι οι: 

1.   ELPEDISON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.    ( ΕΛΠΕ Λάτσης ,Ιταλική  EDISON SpA , ΕΛΛΑΚΤΩΡ ), Διαθέτει δυο μονάδες με φυσικό αέριο , μια στην Θεσσαλονίκη (390 MW) και μια στη  Θίσβη Βοιωτίας (421 MW)
2.   ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER Α.Ε (Μυτιληναίος 65% ,Βαρδινογιάννης 35% )Διαθέτει μια μονάδα φ/α     436 MW στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.
3.   ΗΡΩΝ ΙΙ Α.Ε., (ΓΕΚ -ΤΕΡΝΑ -Γ.Περιστερης -50%  και  GAZ DE FRANCE SUEZ 50%).Διαθέτει δυο μονάδες την ΗΡΩΝ ΙΙ  435 ΜW και ΗΡΩΝ Ι, δυναμικότητας 150 ΜW, στη περιοχή της ΘΗΒΑΣ
4.   ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.( Μυτιληναίος ).                   μη ηλεκτροπαραγωγός
5.   ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.,  ( Λάτσης )                                    μη ηλεκτροπαραγωγός
6.   MOTOR OIL HELLAS A.E.( Βαρδινογιάννης )                                 μη ηλεκτροπαραγωγός
7.   PROTERGIA ΑΕ. 100% ανήκει στον  Όμιλο Μυτιληναίου .Ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος ηλεκτροπαραγωγός στην Ελλάδα, διαχειρίζεται 1,2 GW από θερμικές μονάδες,  είναι ιδιοκτήτης μονάδας  με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 444 MW που βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας         ( Αλουμίνιον Ελλάδος ΑΕ)

Ο Όμιλος του Κοπελουζου  δεν είναι μέλος του ΕΣΑΗ  και συνεργάζεται με την Ιταλική ENEL   SpA .
Στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, ο ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ, μέσω της ENELCO Α.Ε., κοινής εταιρείας μεταξύ της ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε. (25%) και της ENEL SpA  (75%), διαθέτει μία (1) άδεια για σταθμό ενέργειας με καύσιμο το Φυσικό Αέριο, συνολικής ισχύος 450MW, στην Αλεξανδρούπολη.



    --   Σήμερα στην χρεοκοπημένη Ελλάδα , όλοι οι παραπάνω ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο αλλά και απο αιολικά και φωτοβολταϊκά , εξακολουθούν να απολαμβάνουν  τα προκλητικά προνόμια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ , σε βάρος των καταναλωτών και της ΔΕΗ που τους έδωσε ο νόμος 3426/05 του Σιουφα  .' Ακολούθησε ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους    όπως ισχύει σήμερα, με το μηχανισμό υποβολής των προσφορών έγχυσης.

 Όπως είδαμε τα κέρδη πλέον μοιράζονται με ξένες εταιρείες των χωρών που μας ''δανεισαν''.
Η εξάρτησή μας έγινε με καλά οργανωμένο σχέδιο .
Αναφερθήκαμε για αυτα τα νέα εγκλήματα στη προηγουμένη μας ανάρτηση .
Αύριο θα σας αποκαλύψουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το έγκλημα και τις μεθοδεύσεις , της οικονομικής υποδούλωσης στους ξένους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ