Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΗΡΘΑΝ .......ΤΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ













         Απο  ΟΚΤΏΒΡΗ  μεχρι τον ΜΑΡΤΗ εμφανίζονται στα νερά μας τα καλαμάρια. Ένας εξαιρετικός μεζές που μαγειρεύεται με χίλιους τρόπους.  Παράλληλα  ενα όμορφο και αποδοτικό και διασκεδαστικο ψάρεμα ,που αρχίζει το σούρουπο και σταματάει το πρωί.


          Ψάρεμα καλαμαριών από την βάρκα

Στην ΑΝΔΡΟ  από την βάρκα ψαρεύουμε τα καλαμάρια με καθετή -συρτή ,σχετικά κοντά στις ακτές και σε μέτρια βάθη,  όπου τοποθετούμε στο κάτω μέρος ένα βαρίδι αναλόγως του βάθους και του ρεύματος και ακολούθως τοποθετούμε ενά μέτρο πιο πάνω τις καλαμαριέρες μας σε κοντά παράμαλλο στη μα να.
Αφήνουμε τον αέρα η το ρεύμα να παρασέρνει τη βάρκα μας. Αν η βάρκα μας εχει βυθόμετρο , αυτο θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τα καλαμαρια ποιο εύκολα.
Μερικοί χρησιμοποιούν όταν απαιτείται π.χ. λόγω άπνοιας την μηχανή της βάρκας για να κινούνται αργά.
Ο ιδανικός αριθμός για καλαμαριέρες είναι 3-4 γιατί πέραν αυτού του αριθμού είναι εύκολο να μπλέξουμε τις καλαμαριέρες και σε περίπτωση που τσιμπήσουν σε όλες τις καλαμαριέρες είναι ακόμη πιο δύσκολο να ανεβάσουμε τα καλαμάρια στο σκάφος.
Αφήνουμε το βαρίδι να πατώσει και αφου το ανασηκώσουμε κανα μέτρο,  με τα δάχτυλα ανασηκώνουμε ελαφρώς την πετονια μας για να δώσουμε κίνηση στις καλαμαριέρες μας. 
Μόλις νιώσουμε την  καθετή μας να βαραίνει,  αυτό σημαίνει ότι το καλαμάρι είναι πιεσμένο και το τραβάμε χωρίς διακοπή προς το μέρος μας και το ανεβάζουμε στο σκάφος. Οταν ξενερίσει η αρματωσιά μας ,επειδή τα πιασμένα καλαμάρια εκτοξεύουν νερο και μελανι,προσέχουμε και προσπαθούμε να αποφύγουμε το κατάβρεγμα-μελάνωμα. Το καλύτερο ειναι να φοράμε νιτσεράδα. Όταν ψαρεύουμε καλαμάρια με καθετή -συρτή η μηχανή του σκάφους μας πρέπει να είναι κλειστή για να μην τα φοβίζει ο θόρυβος. Υπάρχουν καλαμάρια αλλά και θράψαλα (συγγενικό καλαμάρι) που ξεπερνούν τα δύο κιλά. Το χρώμα των καλαμαριέρων δεν παίζει και ιδιαίτερη σημασία αλλά καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε διαφορετικά χρώματα σε μιαν καθετή. Το ψάρεμα με καθετή-συρτη χρειάζεται προσοχή γιατί όντας νυχτερινή απασχόληση πρέπει να προσέχουμε να μην πιαστούμε σε δίχτυα ή παραγάδια.
Επειδή μερικές φορές λόγω εποχής κάνει κρύο,απαιτούνται ζεστά και αδιάβροχα ρούχα.
                                                                                                                      
                                                                                                                                     SAGINI







1 σχόλιο:

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ