Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012

ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ --- bankruptcy                                       

................ πριν από το κραχ η Ελλάδα
 
                                                       
Τα αδιέξοδα είναι πλέον ορατά σε όλους . 

Οι συντάξεις και οι μισθοί του Ιουλίου είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα καταβληθούν .

 Ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ είναι άμεσος .

Η οικονομία μας καταρρέει τα τελευταία πεντε χρόνια και το τέλος έφθασε.
 Η χαριστική βολη ηρθε με την πολιτικη αβεβαιότητα και την μεγάλη προεκλογική περίοδο.
 Αν προκύψει σταθερή κυβέρνηση -πράγμα δύσκολο- που θα μπορέσει να κανει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου τοτε.... ισως να δοθούν εκ νεου κεφάλαια απο την Ευρωζωνη και το ΔΝΤ.
Όμως μεχρι τότε τα φαινόμενα διάλυσης θα συνεχίζονται , με τους καταθέτες να αποσύρουν και τις τελευταίες καταθέσεις τους , αλλα και την πλειοψηφία των πολιτών να αρνείται να πληρώσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και την ανικανότητα των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών να συλλέξουν έσοδα στα ταμεία του κράτους.
Ακόμα και οι πρωτοφανείς απειλές κατάσχεσης κατοικιών για χρεη στο Δημόσιο , δεν έχουν κανενα πρακτικό αποτέλεσμα , καθώς οι πολίτες αρνούνται να συμμορφωθούν λόγω προφανούς οικονομικής αδυναμίας.
Εχουν αποτύχει λοιπον πλήρως ολοι οι στόχοι που μπήκαν απο το 2ο μνημόνιο.
Η απόφαση του EFSF να παρακρατήσει ένα δισ. ευρώ από την τελευταία δόση του δανείου και η προειδοποίηση των δανειστών ότι δεν πρόκειται να καταβληθεί άλλη εάν η νέα ελληνική κυβέρνηση απορρίψει το Μνημόνιο ειναι η τελευταία εκβιαστική  απειλή που έκαναν πράξη.
Σε προηγούμενα αρθρα  αναλύσαμε γιατι η  αγορά ενέργειας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Θέλουμε πολυ  ρευστό χρήμα και άμεσα ,  για να μπορέσουμε να ομαλοποιησουμε την αγορα ενέργειας και να αποφύγουμε το επερχόμενο μπλακ-αουτ. Δεν το έχουμε ουτε μπορούμε να το βρούμε  αφου κανένας δεν δανείζει πλεον την ΔΕΗ .
Ολοταχώς παμε σε διακοπές παροχής ενέργειας , κατακαλόκαιρο.
Μετά την απόφαση ασφαλιστικών εταιρειών να μην ασφαλίζουν συναλλαγές με την Ελλάδα , οι συναλλαγές των Ελληνικών εισαγωγικών επιχειρήσεων ειναι αδύνατες.
Σύντομα θα αρχισουν ελλείψεις σε βασικά προϊόντα πχ τρόφιμα.
Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες εχουν ενημερώσει το προσωπικό τους οτι υπο τον φοβο της εξοδου απο το ευρω , ειναι έτοιμες για αλλαγή εδρας στο εξωτερικό. 
 Τράπεζα της Αυστραλίας αποφάσισε να μη στέλνει ούτε εμβάσματα πελατών της στην Ελλάδα μέσω ελληνικών τραπεζών.
 Τα δημόσια έσοδα κατέρρευσαν , λογω χαμηλών εισπράξεων των επιχειρήσεων αλλα και λογω μειωσης της κατανάλωσης.
 Το Δημόσιο έχει κηρύξει μερική στάση πληρωμών, τίθεται  άμεσα λοιπόν  ζήτημα εύρεσης εσόδων για να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις.

Τον  Αυγούστου, ελπίζεται ότι θα ξεκινήσει η τόνωση των εσόδων λόγω εκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων και  της καταβολής του τριπλού φόρου από τα φυσικά πρόσωπα. Συνολικά το υπ. Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει περί τα 9 δισ., ομως ειναι αμφίβολο αν  θα βρουν τα νοικοκυριά να καταβάλλουν.


 Αδιέξοδο στην ενέργεια

     H ΔEH διασώθηκε προς το παρόν με μια ένεση ρευστότητας ύψους 380 εκατ. ευρώ παραμονές των εκλογών της 6ης Mαΐου.
Tέλος Iουνίου, όμως, η επιχείρηση θα κληθεί να επιστρέψει στο Δημόσιο τα 250 εκατ. που παρακράτησε από τις δόσεις Mαρτίου και Aπριλίου του ETHΔE, καθώς και να αποπληρώσει δάνεια ύψους 600 εκατ., όταν οι ζημιές του τριμήνου έφτασαν στο 1,4 δισ. και οι ανεξόφλητες οφειλές από λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στο 1,2 δισ.
 Σήμερα το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στη ΔEΠA, η οποία αδυνατεί να πληρώσει τους διεθνείς προμηθευτές φυσικού αερίου λόγω μη αποπληρωμής οφειλών ύψους 300 εκατ. από τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς - πελάτες της.
 Tο Δ.Σ. της εταιρείας θα πρέπει να απαντήσει τη Δευτέρα στο δίλημμα αν θα αφήσει τη χώρα χωρίς αέριο και ακολούθως χωρίς ηλεκτρικό, αφού το 25% της ηλεκτροπαραγωγής στηρίζεται σε φυσικό αέριο ή θα προκαλέσει μια βίαιη χρεοκοπία των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, κατεβάζοντας τις στρόφιγγες αερίου και ζητώντας από τις τράπεζες την κατάπτωση των εγγυητικών τους επιστολών.

Τουρισμός
30% - 50% λιγότερες οι νέες κρατήσεις


Κάθετη πτώση εμφανίζουν τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού τη φετινή περίοδο, ενώ οι εκτιμήσεις για το υπόλοιπο της σεζόν παραμένουν δυσοίωνες. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 15,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Οι αφίξεις ξένων τουριστών για το ίδιο διάστημα σημειώνουν πτώση κατά 11,2%. Οι κρατήσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία εμφανίζουν διψήφιο ποσοστό μείωσης για το σύνολο της σεζόν. Ειδικά μετά τις εκλογές, ο ρυθμός των νέων κρατήσεων μειώθηκε σε ποσοστό από 30% έως 50%, ανάλογα με την περιοχή. Η μείωση της ζήτησης για διαμονή στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα φθάνει μέχρι στιγμής στο 70%, ενώ την ίδια ώρα οι κρατήσεις στο γιότινγκ εμφανίζουν τον Μάιο πτώση της τάξης του 30% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Ακυρώσεις κρατήσεων από το εξωτερικό μετά το αποτέλεσμα της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης καταγράφουν ακόμη και ξενοδοχεία υπερπολυτελείας στην Κρήτη από πιστούς πελάτες τους υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Μάλιστα, οι ξενοδόχοι φοβούνται τα χειρότερα αν δεν προκύψει σταθερή κυβέρνηση μετά και τις εκλογές.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ξενοδόχου, που δέχθηκε τηλέφωνο από συνεργάτη του, κάτοικο χώρας της Β. Αφρικής, ο οποίος προσφέρθηκε να τον φιλοξενήσει, αν χρειασθεί!


Χρηματιστήριο
Μαζική και προγραμματισμένη φυγή των ξένων

 
Η ασύμμετρη πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) αμέσως μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου υποδηλώνει την τυπική χρεοκοπία της χώρας και την εξάντληση των δυνάμεων της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής που προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα του ευρώ... Είναι η πρώτη προεκλογική συμπεριφορά του Χ.Α., από το 1980 μέχρι σήμερα, όπου η μαζική φυγή των ξένων, είτε κερδοσκοπικών κεφαλαίων είτε διεθνών οίκων, γίνεται προγραμματισμένα, χωρίς πανικό, με συνέπεια να απονευρώνουν και τις τελευταίες άμυνες του Χ.Α.
 Με συνολικές απώλειες 27,99% στο πεντάμηνο, το Χ.Α. έχει υπερκεράσει τις μισές απώλειες του 2011, οπότε είχαμε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση (-51,88%) από το 1964.
Ταυτόχρονα, η κεφαλαιοποίηση κατρακύλησε στα 19,5 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί μόλις στο 9,75% του φετινού ΑΕΠ.
 Από το 2008 που ξεκινά η ύφεση στην Ελλάδα μέχρι και το τέλος του 2011 έχουν χαθεί περισσότερες από 22.000 θέσεις στις 265 εισηγμένες του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλές καθιέρωσαν τις υποχρεωτικές άδειες 2 και 3 ημερών εντός του μήνα άνευ αποδοχών, επιτυγχάνοντας μέση μείωση του κόστους εργασίας, που ξεπερνά το 10% και 15%.
Mέσα στο διάστημα των 54 μηνών (από 31/10/2007), από τότε που άρχισε η πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ μέχρι και σήμερα, έχει αφαιρεθεί λογιστικά από την αγορά το ιλιγγιώδες ποσό των 182,48 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε πτώση 90,90%.
 Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάρρευση στη χρηματιστηριακή ιστορία, αφού έχουν διαγραφεί πλήρως τα οφέλη της αγοράς από την 11χρονη πορεία της Ελλάδας στη Ζώνη του Ευρώ, με τον Γενικό Δείκτη να έχει κατρακυλήσει στα επίπεδα του 1990 και την πλειονότητα των μετοχών να έχει επιστρέψει στα επίπεδα της διετίας 1988-1989.
 Να διευκρινίσουμε, δε, ότι τα 2/3 των σημερινών εισηγμένων δεν υπήρχαν στη δεκαετία του ’80, γεγονός που μεγεθύνει την οικονομική διάλυση κεφαλαιοποιήσεων και αποτιμήσεων στις ελληνικές μετοχές. Τέτοια μεγάλη πτώση δεν έχει καταγραφεί ποτέ άλλοτε στη χρηματιστηριακή ιστορία.

Νοσοκομεία
Ούτε σύριγγες ούτε γάζες ούτε φαγητό


Ενα βήμα πριν από το κραχ βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, που καλούνται να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ζήτηση από τους πολίτες αλλά και τις ολοένα εντεινόμενες ελλείψεις προσωπικού και υλικών. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η διακοπή της χρηματοδότησης προς τη χώρα μας από τους δανειστές αλλά και η συσσώρευση χρεών του ΕΟΠΥΥ φέρνουν όλο και πιο κοντά την εφιαλτική εκτίμηση του πρώην υπουργού Υγείας κ. Ανδρ. Λοβέρδου, σύμφωνα με την οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί η ύφεση, το επόμενο έτος θα κλείσει το 20% των δημόσιων νοσοκομείων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπ. Οικονομικών, τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους έως και τον Απρίλιο ανέρχονταν στα 1,58 δισ. ευρώ.
 Ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στο ΕΣΥ από το 2011 το ποσό των 1,7 δισ. (αφορά χρέη των Ταμείων που εντάχθηκαν στον Οργανισμό) και για τους πρώτους πέντε μήνες του 2012 περίπου 450 εκατ.
Το αποτέλεσμα φαίνεται στην καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων: οι ελλείψεις απλών και φτηνών αναλώσιμων υγειονομικών υλικών, όπως γάντια, σύριγγες, γάζες κ.ά., έχει πλέον γίνει μόνιμη κατάσταση, που λύνεται συνήθως με «εσωτερικό» δανεισμό από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ή με αγορές από κοντινά φαρμακεία. Προβλήματα παρατηρούνται ακόμα και στη σίτιση των νοσηλευόμενων ασθενών, αφού το τελευταίο διάστημα είναι όλο και πιο συχνά τα φαινόμενα νοσοκομείων που υποχρεώνουν σε «νηστεία» τους ασθενείς στο πλαίσιο της μείωσης δαπανών.

Ασφαλιστικά Ταμεία
Δύσκολη η καταβολή συντάξεων τον Ιούλιο


Η αυξανόμενη ανεργία, η μείωση των μισθών και τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά, σε συνδυασμό με τα χρόνια και ανυπέρβλητα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης, όπως είναι η καθυστέρηση στη μηχανογράφηση, έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα στα ασφαλιστικά Ταμεία. Η όποια ωφέλεια από τη μείωση των συντάξεων εξανεμίστηκε, την ώρα που μια μονάδα αύξησης της ανεργίας προκαλεί για το ΙΚΑ απώλεια εσόδων 400 - 450 εκατ. ευρώ.
Τα σοβαρότερα προβλήματα ενδέχεται να εκδηλωθούν ήδη από τον Ιούλιο με δυσκολία στην καταβολή των συντάξεων.
 Μόνο το ΙΚΑ θα χρειαστεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ, πέραν της προβλεπόμενης χρηματοδότησης, για να πληρώσει τις συντάξεις του δεύτερου εξαμήνου, ενώ ΟΓΑ και ΟΑΕΕ θα χρειαστούν περίπου 800 εκατ. ευρώ.
 Τα δύο Ταμεία χορηγούν συντάξεις σε 2.200.000 δικαιούχους και θα λάβουν μέχρι τα τέλη του 2012 ποσό ύψους 8,5 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Απρίλιο καταβλήθηκε επιχορήγηση ύψους 2,3 δισ. για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του πρώτου τετραμήνου την ώρα που μόνο στον ΟΑΕΕ το 55% των ελεύθερων επαγγελματιών είχε διακόψει την καταβολή των εισφορών. Ταυτοχρόνως στα ύψη έχουν οδηγηθεί οι οφειλές των Ταμείων σε οργανισμούς και άλλους ασφαλιστικούς φορείς. Αυτού του τύπου ο εσωτερικός «δανεισμός» για το ΙΚΑ ανέρχεται στο ποσό των 7,5 δισ., ενώ παρά την αποδέσμευση του κλάδου υγείας, το χρέος προς τον κλάδο ασθενείας ξεπερνά τα 13 δισ.

Αγορά
«Νεκρή» η οικοδομή, ρεκόρ στα «λουκέτα»


Τη χειρότερη περίοδο των τελευταίων τριών δεκαετιών, τουλάχιστον, βιώνει η αγορά ακινήτων. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές των κατοικιών έχουν μειωθεί έως και κατά 50% από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, εντούτοις η ζήτηση παραμένει αναιμική, η οικοδομική δραστηριότητα έχει υποχωρήσει κατά 75% από το 2007 και το 2012 πάμε για νέο αρνητικό ρεκόρ.
Την ίδια ώρα, η αγορά «γονατίζει». Μόνο στον χώρο της ένδυσης/υπόδησης η συρρίκνωση έχει φτάσει στο 50% συγκριτικά με το 2007, με την αξία της να υπολογίζεται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ από 7 δισ. προ πενταετίας. Υπολογίζεται ότι τη διετία 2009-11, ο τζίρος υποχώρησε 30%. Στο μεταξύ, το 2011 λειτουργούσαν 68.000 λιγότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έναντι του 2010, ενώ άλλες 63.000 βρίσκονται φέτος κοντά στο κλείσιμο.
 Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία, τα «λουκέτα» είναι περισσότερα πλέον από τις επιχειρήσεις που κάνουν έναρξη. Βάσει των στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, το α΄ τρίμηνο του 2012 άνοιξαν 8.361 επιχειρήσεις, ενώ το ίδιο διάστημα έκλεισαν 10.315 επιχειρήσεις, δηλαδή διέκοψαν τη λειτουργία τους 1.954 περισσότερες απ’ όσες ξεκίνησαν να λειτουργούν. Τέλος, ίλιγγο προκαλεί ο αριθμός των εμπορικών επιχειρήσεων που προσέφυγαν, μόνο την τελευταία διετία, στις διατάξεις του άρθρου 99.
 Ενδεικτικά: Ριντένκο, Γλου, Puma Hellas, Alex Pak, diana Χαρτοποιία Θράκης, Κου-Κου, Planet Home, Λ. Γαβαλάς, Φάννυ και Αlsinco.

http://news.kathimerini.gr

                                                   
Η  γνώμη μας
      Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις  πρωτοφανείς δύσκολες στιγμές που έρχονται.
Όλα τα παραπάνω χωρίς την παραμικρή δόση υπερβολής  αποτελούν το περίγραμμα μιας ζοφερής πραγματικότητας  . Αν προσθέσουμε το τεράστιο πρόβλημα της εγκληματικότητας , που αγγίζει πλέον όλους τους Έλληνες αλλά και το θέμα της λαθρομετανάστευσης όπου  καθημερινά έρχονται ανεξέλεγκτοι χιλιάδες λαθρομετανάστες  αναζητώντας απλα την επιβίωση τους , τοτε η κατάσταση γίνεται εκρηκτική και ανεξέλεγκτη .
Αυτή την υστάτη ωρα δυστυχώς τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ ασχολούνται κατά προτεραιότητα με τον Κασιδιαρη και την Κανέλλη , λες και αυτό είναι το  πρόβλημα της  καταρρέουσας Ελλάδας.  
 Οι επερχόμενες εκλογές δεν θα λύσουν κανένα από τα παραπάνω τεράστια προβλήματα .
Η μάχη για την σωτηρία της χώρας μας χάθηκε οριστικά . Τελειώσαμε .

Κοντός ψαλμός .......

                                                                                                                           SAGINI