Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ...... ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

                                                


 Η  σημερινή χαμηλή Οριακή Τιμή Συστήματος  εκτοξεύει τα "πράσινα" ελλείμματα
 και αποκαλύπτει τα πραγματικά αίτια για την πανάκριβη τιμή του ρεύματος.


Σε συνθήκες χαμηλής ζήτησης αποδεικνύεται πράγματι ότι το σημερινό ηλεκτρικό σύστημα είναι αντιοικονομικό όπως σωστά υποστηρίζει η ΔΕΗ αλλά και οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές .

Ακούγεται τρελό , είναι όμως πέρα για πέρα  αλήθεια .

     Οξύτατο θα παραμείνει το πρόβλημα για το (ΔΕΣΜΗΕ )- σημερα ΛΑΓΗΕ   ακόμη και στην  περίπτωση που τελικά πάρει το δάνειο  ( 350 εκατομ. ευρώ ) από το Ταμείο Παρακαταθηκών  .
Αν δοθούν τελικά τα λεφτά  (ελπίζουμε οχι ) από την νέα κυβέρνηση θα είναι ένα νέο σκάνδαλο , αφού ο ΛΑΓΗΕ σύντομα θα ζητάει ξανά κεφάλαια , για να πληρώσει τους Απετζηδες.
 Αυτό εξ άλλου είπαν και οι τροικανοι που προτείνουν αλλαγή αυτού του προβληματικού  συστήματος επιδοτήσεων ΑΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΛΑΓΗΕ σήμερα  μπαίνει μέσα  1 εκατ.ευρώ την ημέρα ,απο τις επιδοτήσεις στις ΑΠΕ.
Εξ άλλου οι φόβοι για μπλακ-αουτ απομακρύνονται αφού αποδείχτηκε οτι η ΔΕΗ τα βγάζει πέρα και μόνη της με χαμηλή κατανάλωση , που όπως φαίνεται δεν θα αυξηθεί λόγω οικονομικής κρίσης.
   

    Έτσι καλούνται και πάλι οι καταναλωτές να καλύψουν τα τεράστια ελλείμματα που δημιούργησαν  οι ΑΠΕ στον ΛΑΓΗΕ ο οποίος χρωστάει και θα χρωστάει  τεράστια ποσά στους αιολικούς και φωτοβολταϊκούς παραγωγούς , επειδή το ρεύμα απο τις  ΑΠΕ , που  μας προμηθεύει η ΔΕΗ , επιδοτείται  απο το κράτος  (ΛΑΓΗΕ ) βάσει συμβολαίων για 25 χρόνια.
  Τα πλεονάζοντα δικαιώματα εκπομπής ρύπων που ο πράσινος νόμος  Μπιρμπιλη  επέτρεπε να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ ,  αποτελούν πλέον ανάμνηση ,  αφού είναι αδιάθετα καθώς  δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον.
 Άλλη μια'' πράσινη μπαρούφα'' κατέρρευσε.

            Όσο χαμηλότερη είναι λοιπόν η Οριακή Τιμή Συστήματος (χονδρική ) για το ρεύμα , τόσα περισσότερα πληρώνει ο ΛΑΓΗΕ στους  Απετζηδες.         ( διαφορά εμπορικής και επιδοτούμενης τιμής )

Αυτός  είναι ο ορισμός της ''ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΠΑΤΗΣ''

 Με απλά λόγια τα τεράστια λάθη των προηγουμένων κυβερνήσεων αλλά ιδιαιτέρως της  πράσινης κυβέρνησης του ΓΑΠ της Μπιρμπιλη και του Παπακωνσταντινου  κοστίζουν σήμερα  πολλά εκατομμύρια στους εξαθλιωμένους πλέον  Έλληνες καταναλωτές .

  Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε το θέμα με απλά λόγια .

Ο λόγος για την Οριακή Τιμή του Συστήματος ( χονδρική )η οποία  βρίσκεται σήμερα  σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, έστω και εάν η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να μη λειτουργεί  πλέον τις μονάδες φυσικού αερίου που διαθέτει ( Λαύριο,Αλιβέρι,Αγ. Γιώργης ) εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων ρευστότητας που επικρατούν στην ενεργειακή αγορά αλλά και για λόγους οικονομίας αφού η ζήτηση καλύπτεται απο τα λιγνιτικα εργοστάσια , αλλά και από τα υδροηλεκτρικά της.

   Τον φετινό Μάιο-   Ιούνιο πχ, είναι εξαιρετικά χαμηλή η  ζήτηση, καθώς οι αιχμές κυμαίνονται λίγο πιο πάνω από τα 6GW  κατά την διάρκεια της ημέρας , την ίδια στιγμή που τη νύχτα η ζήτηση υποχωρεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, έως και τα 3GW.
    Η χαμηλή ζήτηση για την εποχή ( καλοκαίρι ) ,  βασικά λόγω κρίσης  και  σε συνδυασμό με τη λειτουργία σε πλήρη ισχύ των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και των υδροηλεκτρικών της , έχει οδηγήσει την Οριακή Τιμή   σε  πρωτοφανή  χαμηλά της τάξης των 34 ευρώ   MW/ h  , για μια ολόκληρη ημέρα (μέση ημερήσια τιμή).
 
      Η  ΔΕΗ   σήμερα έχει σημαντικά έσοδα  και αυξάνει σημαντικά τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους στην προμήθεια αφού πουλάει στους καταναλωτές με 75 ευρώ την μεγαβατωρα !!!!  
Κέρδος 40 ευρώ ανά MW/h .
Αυτό δημιουργεί εξαιρετικά θετικές προοπτικές στα οικονομικά της ΔΕΗ.
 Σε βάρος των καταναλωτών .      Αντιθέτως , η χαμηλή ΟΤΣ εκτοξεύει  το κόστος της'' πράσινης ενέργειας'' απο ΑΠΕ    στα ύψη  .

 Διότι  μεγαλώνει την απόσταση μεταξύ της εμπορικής τιμής και της επιδοτούμενης τιμής που προσφέρεται απο τον ΛΑΓΗΕ  σε κάθε ειδους ΑΠΕ  ( αιολικά,φωτοβολταϊκά ,υβριδικά κλπ ).

   Έτσι για παράδειγμα με ΟΤΣ στα 38 ευρώ, ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ, πρέπει να καλύψει για κάθε αιολική μεγαβατώρα 50 ευρώ διαφορά (τιμή FIT 87,85 ευρώ η μεγαβατώρα) ,  που πληρώνει ο ΛΑΓΗΕ  και 
 για κάθε φωτοβολταϊκή μεγαβατώρα από 212 έως  230 ευρώ την μεγαβατώρα που παλι πληρώνει ο ΛΑΓΗΕ . 
Δηλαδή κάθε μέρα από την αγοραπωλησία   400MW αιολικών οι προμηθευτές (πχ ΔΕΗ ) αποκομίζουν 336 χιλιάδες ευρώ κέρδος και δημιουργούν 459 χιλιάδες έλλειμμα στο ΛΑΓΗΕ.

 Προσέξτε   .... τα 50 ευρώ  και τα 230 ευρώ είναι η κρατική επιδότηση  στο ρεύμα που παράγουν οι ΑΠΕ , όταν βέβαια παράγουν,  που πληρώνουμε εμείς τα τελευταία χρόνια . ( τα κερατιάτικα των Κοπελουζομυτιληναιοπεριστεριδωσαμαραδωρεστηδων.........κλπ,κλπ .)
Με το ζόρι , αφού κανείς δεν μας ρώτησε.
Είναι το κόστος βλακείας της ''πράσινης άπατης''. Εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης .

   Φαίνεται λοιπόν καθαρά οτι χωρίς  ΑΠΕ και '' πράσινη απάτη'', το ρεύμα της ΔΕΗ απο Ελληνικό λιγνίτη με ηλεκτροστατικά  φίλτρα,  αποθειωτες και υδροηλεκτρικά θα ήταν το...... φθηνότερο στην Ευρώπη  ,   όπως ήταν μέχρι το 2009.
      Αυτό ενοχλούσε  όμως τους εργολάβους , τις πολυεθνικές των ΑΠΕ , την Γερμανία , τους οικολογουντες παπαγάλους , τις'' οικολογικές'' ΜΚΟ αλλά και τις πράσινες κυβερνήσεις  όπως του ΓΑΠ αφού το αδερφάκι του έκανε ''δουλειά '' ( I4SENCE ) , ''Project HELIOS '',  Τεράστιο Φ/Κ στην Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη ,υβριδικά στην Ικαρία  κλπ.  Πολλά τα λεφτά  .
     
     Στον αντίποδα όταν η Οριακή Τιμή  ήταν  σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα , λόγω μεγάλης ζήτησης  ,  οι  ΑΠΕ  ''φαίνεται''  να επιδοτούν το σύστημα με φθηνότερη ενέργεια…

Αυτό θέλουν πάσι θυσία οι Απετζηδες .
Και προσπαθούν με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσον να ανεβάσουν τις τιμές στην συμβατική θερμική ενέργεια για να δείχνουν οτι τάχα είναι ανταγωνιστικοί.
Αυτό βέβαια είναι αστείο να το πιστεύει κάθε λογικός άνθρωπος , αφού η λύση για περιόδους μεγάλης ζήτησης  είναι μια .....απλή και φθηνή.
Νέα λιγνιτικα ,όπως η Πτολεμαΐδα 5 .
     Την επιχείρησε ο κος Αθανασόπουλος  πρώην Διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ όταν αποφάσισε την κατασκευή δυο νέων συγχρόνων λιγνιτικων μονάδων αλλά η ΓΕΝΟΠ....... του Φωτόπουλου μαζί με τον ΓΑΠ κάνανε κατάληψη στα γραφεία του ΔΣ της ΔΕΗ  για να ματαιώσουν τα  σχέδια της διοίκησης.
Είδατε τι κάνει κάποιος για να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας.

                                                    
   Όσες χιλιάδες ΑΠΕ και να εγκαταστήσουμε στην χώρα , είναι αδύνατον να υποκαταστήσουν τα δυο θερμικά εργοστάσια λιγνίτη.
  Ο ΓΑΠ και το σινάφι του μαζί με τον σημερινό πρόεδρο ΔΣ  ΔΕΗ  Α.Ζερβό  και τον Θεο είναι εναντίον του φθηνού Ελληνικού λιγνίτη και υπέρ των πανάκριβων ΑΠΕ  και του φυσικού αερίου της ΕΕ  και της Μερκελ και ήθελαν να κλείσουν όλα τα λιγνιτικα προς όφελος των ΑΠΕ .
     Να γεμίσουμε τα βουνά,τα νησιά  και τα χωράφια μας με πανάκριβα Γερμανικά ΑΠΕ.
Εμείς οι φτωχοί της Ευρώπης . Να αυτοκτονήσουμε δηλαδή με διαταγή ΕΕ .
  Γιατί άραγε? 
 Πολύ απλό  εεεε.....!!!!!
  

Για τους πράσινους φανατικούς των ΑΠΕ ,  όπως ο διορισμένος απο την Μπιρμπιλη πρόεδρος της ΔΕΗ κος Α.Ζερβός   αλλά και αντίστοιχος της'' ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ'' κος Τσιπουριδης  ,  ή βασική πηγή του «κακού» είναι το γεγονός ότι η οριακή τιμή του συστήματος κρατιέται σε χαμηλά επίπεδα λόγω χαμηλής ζήτησης από τους καταναλωτές , με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η διαφορά μεταξύ τιμής αγοράς και επιδοτούμενης τιμής των ΑΠΕ που πρέπει να καλυφθεί από το ΛΑΓΗΕ.

     Τα κέρδη της ΔΕΗ σήμερα επιτέλους  αυξάνονται ( έτσι πρέπει άλλωστε , γιατί πρέπει να κάνει επενδύσεις,οχι όμως σε βάρος των καταναλωτών  ) αλλά οι ΑΠΕ  αποδεικνύονται στην πράξη  ότι είναι άχρηστες και πανάκριβες για τους φτωχούς Έλληνες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς και με βάση τις προβλέψεις για τις εντάξεις νέων μονάδων ΑΠΕ στο σύστημα, το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, αναμένεται μέσα στο 2012 να φτάσει τα 350 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή τα αδιάθετα δικαιώματα εκπομπής ρύπων ίσως που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τροφοδοτηθεί – με βάση και την πρόσφατη πρόβλεψη του νόμου – κοστολογούνται περί τα 150 εκατ. ευρώ (με τιμή 15 ευρώ ο τόνος).
Πιστεύουμε οτι αυτό είναι απίθανο να συμβεί ,όπως αναφέραμε πιο πάνω.Το ''χρηματιστήριο ρύπων'' θα καταρρεύσει πολύ σύντομα !!!
     Πρακτικά δηλαδή ακόμη και εάν τελικώς περνούσε η άποψη του ΥΠΕΚΑ και του πολύξερου Παπακωνσταντινου   και τα έσοδα από τα αδιάθετα δικαιώματα περάσουν στο ΛΑΓΗΕ, θα υπάρχει ακόμη ένα τεράστιο έλλειμμα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να επωμιστούν οι καταναλωτές μέσω του τέλους ΑΠΕ.
 Αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα.
    Οι Απετζηδες  δηλ ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) μιλάει για  ''στρεβλώσεις'' που υπάρχουν στη χονδρεμπορική αγορά και εμείς βεβαίως και συμφωνούμε.
Θέλουν να κλείσει η ΔΕΗ η να πουληθεί και να μείνουν χωρίς αντίπαλο , άλλα εμείς δεν συμφωνούμε.
    Οι παραγωγοί ΑΠΕ ζητούν να υπολογίζεται το επιπλέον κόστος που προκύπτει από τις στρεβλώσεις  !!!   της αγοράς και να μην ενσωματώνεται στο τέλος ΑΠΕ, αλλά και να να ενεργοποιηθούν οι σχετικές διατάξεις του Ν.3851/2010 για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ από άλλες πηγές που πληρώνει ο καταναλωτής και οι οποίες δεν αφορούν την ηλεκτρική ενέργεια (π.χ. τέλος υπέρ ΕΡΤ).
Έχουν όπως βλέπετε τετράγωνη λογική οι άνθρωποι . Και μπόλικο θράσος.
 Όπως πάνε θα ζητήσουν και κεφαλικό φόρο για τις ΑΠΕ τους.
       Βεβαίως όπως αναφέρει ο ΕΣΗΑΠΕ «η μόνιμη και τίμια λύση είναι η διαμόρφωση μιας αγοράς όπου η τιμή θα αντανακλά το πραγματικό κόστος παραγωγής και έτσι ο καταναλωτής θα γνωρίζει τι πληρώνει και για ποιόν τα πληρώνει».
Αχ αυτή....... η τιμιότητα .
 Μέχρι τότε λένε οι εκπρόσωποι της αγοράς ΑΠΕ, το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ να το καλύπτει αυτός που το δημιουργεί…
Συμφωνούμε απόλυτα .
Πληρώστε εσείς λοιπόν.      Μέχρι και η Μερκελ το είπε κε υπουργέ.
Θα πείτε ......Μαααα   ....λειτουργούμε νόμιμα και έχουμε έγγραφες κρατικές δεσμεύσεις για τις επιδοτήσεις και προστατεύουμε το περιβάλλον .
        Η απάντηση μας  είναι , οτι χιλιάδες Έλληνες εργαζόντουσαν και πληρωνόντουσαν νόμιμα στον Δημόσιο  αλλά και στο ιδιωτικό τομέα και βρέθηκαν απολυμένοι και άνεργοι .
Χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι πληρώνουν πολύ ακριβά την κρίση , χωρίς να έχουν φταίξει για το παραμικρό .
Επειδή πρέπει να πληρώνουν όλοι  , νομίζουμε οτι άργησε άλλα ήρθε η σειρά σας.
 Όσο  για το πολύπαθο Ελληνικό περιβάλλον  καθημερινά υποβαθμίζεται από πολλές αίτιες .
Μια από τις βασικότερες όμως,  είστε εσείς που υποκριτικά το ''προστατεύετε''..

Το φθηνό ρεύμα είναι κοινή ωφέλεια.

Είναι Εθνική  απαίτηση