Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

Στον αέρα η βιωσιμότητα του συστήματος ηλεκτρισμού της χώρας .

 ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ ?

Τεράστια και επικίνδυνα πλέον , τα προβλήματα από τις ΑΠΕ και την ''πράσινη απάτη'' .
Την 21/3/2013  γράψαμε για το μεγάλο θέμα που έχει προκύψει από την αυξημένη και επικίνδυνη πλέον διείσδυση των φωτοβολταϊκών στο σύστημα διαχείρισης της ΔΕΗ - ΑΔΜΗΕ   . Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή  και απαιτείται η άμεση λήψη σημαντικών αποφάσεων . Διαβάστε όλο το άρθρο μας εδώ........ http://sagini3.blogspot.gr/2013/03/blog-post_21.html

 Σήμερα  αναδημοσιεύουμε ανάλογο  πρόσφατο (με τις  ιδιες οι διαπιστώσεις )άρθρο από την εφημερίδα ''Καθημερινη'' της καταξιωμένης και έμπειρης δημοσιογράφου Χρ.Λιάγγου.
                                                                                                                                          SAGINI
1.   Υποχώρηση της ζήτησης ενεργειας

2.  Μεγάλη διείσδυση των φωτοβολταϊκών 

3.  και ....Υπερπροσφορά  παραγωγής ενέργειας .


      Χαρακτηριστικά Καλιφόρνιας (όπου κατέρρευσε το σύστημα λόγω στρεβλού μοντέλου απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας) αποκτά το ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού, με τις αρμόδιες αρχές να δυσκολεύονται να διαχειριστούν βιωσιμότητα και ευστάθεια.
Οι αρμόδιοι στον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) παρακολουθούν τον τελευταίο μήνα ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα του ελληνικού συστήματος φαινόμενο, που τους προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς οι παράγοντες που το προκαλούν αναμένεται να ενταθούν τον επόμενο μήνα.
 Για πολλές ώρες την ημέρα, το κόστος παραγωγής στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται σε μηδενικά επίπεδα, με αποτέλεσμα η Οριακή Τιμή Συστήματος να κινείται μεσοσταθμικά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των 10 ευρώ η μεγαβατώρα.
 Πηγές του ΑΔΜΗΕ αναφέρουν μάλιστα ότι, προχθές, το κόστος παραγωγής στη χονδρεμπορική αγορά ήταν μηδενικό επί 10 συνεχόμενες ώρες.
Η χαμηλή Οριακή του Συστήματος μεταφράζεται σε αδυναμία πληρωμής του κόστους λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και διεύρυνση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως νέα μέτρα για την κάλυψή του.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη οφείλεται σε έναν συνδυασμό τριών παραγόντων. 

Η υποχώρηση της ζήτησης σε επίπεδα κάτω του 10% έναντι της περσινής αντίστοιχης περιόδου,
σε συνδυασμό με τη μεγάλη διείσδυση των φωτοβολταϊκών και την υπερπροσφορά ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά, αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που τινάζει στον αέρα την εύθραυστη βιωσιμότητα του συστήματος και δημιουργεί για πρώτη φορά σοβαρά προβλήματα ευστάθειας.
      Είναι ενδεικτικό ότι η αιχμή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας προχθές έφτασε στα χαμηλά των 7.030 μεγαβάτ και καλύφθηκε σε ποσοστό σχεδόν 30% από υδροηλεκτρικά, η προσφορά των μονάδων φυσικού αερίου περιορίστηκε στο 17,5% και των λιγνιτικών στο 43% καθώς εκτοπίστηκαν από την αυξημένη λειτουργία των φωτοβολταϊκών και των αιολικών μονάδων, που μπαίνουν κατά προτεραιότητα στο σύστημα και πληρώνονται έναντι εγγυημένης τιμής, το κόστος της οποίας όσο χαμηλότερα διαμορφώνεται η Οριακή Τιμή τόσο περισσότερο επιβαρύνει την οικονομικότητα του συστήματος.

       Η υπερπροσφορά των υδροηλεκτρικών, σύμφωνα με παράγοντες του ΑΔΜΗΕ, προκύπτει από την ανάγκη λειτουργίας των μονάδων, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα υπερχείλισης των ταμιευτήρων, καθώς τα υδάτινα αποθέματα έχουν φτάσει στις 2.880 γιγαβατώρες με ανώτατο όριο τις 3.000 γιγαβατώρες.
Στα επίπεδα αυτά, τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η υπερχείλιση αλλά και τεχνικές ζημιές στα φράγματα. Η κατάσταση, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, αναμένεται να ενταθεί τον Απρίλιο, καθώς οι εισροές στους ταμιευτήρες συνεχίζονται και παραδοσιακά η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας φτάνει στα χαμηλότερα ετήσια επίπεδα.
       Ακόμη όμως και εάν ο παράγοντας των υδροηλεκτρικών εκλείψει, το πρόβλημα παραμένει λόγω της μεγάλης διείσδυσης των φωτοβολταϊκών, η λειτουργία των οποίων θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, λόγω αυξημένης ηλιοφάνειας.
Τα φωτοβολταϊκά όπως και συνολικότερα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εκτοπίζουν μονάδες βάσης από το σύστημα, χωρίς ωστόσο να μπορούν να τις υποκαταστήσουν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μείζον θέμα βιωσιμότητας κυρίως για τις ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου.

Το πρόβλημα που δημιουργείται με τα φωτοβολταϊκά αποτελεί ένα κοινό μυστικό για όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα ηλεκτρισμού, τονίζουν παράγοντες του ΑΔΜΗΕ και προβλέπουν επαναπροσδιορισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής για τον τομέα των ΑΠΕ συνολικά.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται επηρεάζει άμεσα και την αγορά φυσικού αερίου, αφού περιορίζεται σημαντικά η ζήτηση για ηλεκτροπαραγωγή.
Ηδη το 2012 η ζήτηση φυσικού αερίου εμφανίζεται μειωμένη κατά 9% σε σχέση με το 2011, ενώ για το 2013 εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σε μεγαλύτερο ποσοστό.

Της Χρύσας Λιάγγου
www.kathimerini.gr

Κύπρος: Μια ρεαλιστική αποτίμηση για το που βρισκόμαστε τώρα


Tα μεγάλα αγκάθια που υπήρχαν και χθες παραμένουν, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.


Η διαπραγμάτευση μεταξύ Τρόικας και Λευκωσίας έχει προοδεύσει σε επιμέρους λεπτομέρειες, αλλά τα μεγάλα αγκάθια που υπήρχαν και χθες παραμένουν, δήλωσε άμεσα εμπλεκόμενος Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», λίγο πριν από τη συνάντηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τους κ.κ Μπαρόζο, Βαν Ρομπέι, Ντράγκι, Ρεν και Λαγκάρντ. 
Ειδικότερα, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με την Τράπεζα Κύπρου. Αν μπει γενική εισφορά στις ανασφάλιστες καταθέσεις όλων των τραπεζών (δηλαδή τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ), τότε το «κούρεμα» στις ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου θα μπορούσε ενδεχομένως να περιοριστεί στο 20 με 25%. 
Αν όχι, τότε το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο, ώστε να ανακεφαλαιοποιηθεί επαρκώς. Ανοικτό μάλιστα παραμένει και το ενδεχόμενο πλήρους εμπλοκής (full bail in) των μεγαλοκαταθετών στην Τράπεζα Κύπρου, κάτι που θα σημαίνει – όπως και στην περίπτωση της Λαϊκής – την οριστική απώλεια όλων των κεφαλαίων άνω των 100.000 ευρώ.
 Η μοναδική αποζημίωση που θα λάβουν τότε οι ανασφάλιστοι καταθέτες θα είναι ίσως μετοχές στην ενοποιημένη «καλή» Τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση των υγιών τμημάτων Λαϊκής και Κύπρου.
Σε ερώτηση της «Κ» πως θα επιβιώσει η Κυπριακή οικονομία αν εξαφανιστούν όλες οι εταιρικές και προσωπικές καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, ο αξιωματούχος απάντησε ότι «δυστυχώς, οι επιλογές της Κύπρου είναι μεταξύ ενός πολύ κακού σεναρίου και ενός πάρα πολύ κακού σεναρίου». 
Αναγνώρισε μάλιστα ότι η ύφεση που θα βιώσει φέτος η Κυπριακή οικονομία, ανεξαρτήτως αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων, θα είναι πρωτοφανής. Προσέθεσε όμως ότι θα πρέπει επειγόντως να καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα το βράδυ, διαφορετικά «αύριο η ΕΚΤ θα τραβήξει την πρίζα από τις Κυπριακές τράπεζες». 
Τέλος, δεν θέλησε να σχολιάσει τις θέσεις της Κυπριακής πλευράς, λέγοντας ότι διαρκώς μεταβάλλονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Γερμανική Καγκελαρία και η ΕΚΤ συμφωνούν ότι η Κυπριακή οικονομία δεν είναι συστημικά σημαντική για την ευρωζώνη. Ωστόσο, για πολιτικούς και γεωστρατηγικούς λόγους θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να παραμείνει η Κύπρος στην ευρωζώνη. Μάλιστα, φαίνεται πως υπήρξε έντονη διαφωνία για τη γεωστρατηγική διάσταση του θέματος ανάμεσα στην Καγκελαρία και το πάντα άκαπτο γραφείο του Γερμανού υπουργού οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 
Πάντως, αν υπάρξει ναυάγιο σήμερα, το χειρότερο όλων των πιθανών σεναρίων δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.
Σημειώνεται ότι καθώς η κατάσταση αλλάζει κάθε λεπτό, η παραπάνω αποτύπωση της κατάστασης ίσχυε στις 3 μ.μ (ώρα Αθήνας-Λευκωσίας), την Κυριακή.

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Νίκου Χρυσολωρά
www.kathimerini.gr

Πρόστιμο σε Κύπρο και Πολωνία για ανεπαρκές Πρασίνισμαhttp://en.europeonline-magazine.eu/troubled-cyprus-faces-eu-fine-over-renewable-energy-failures_271893.html

Δεν είναι θράσος. Είναι μέρος του σχεδίου για δουλοπαροικοποίηση. Αν δηλαδή, για λόγους μη υπερβολής, είχαμε οποιαδήποτε αμφιβολία...

Η "Ευρωπαϊκή Ένωση" θέλει να βάλει πρόστιμο σε Κύπρο και Πολωνία επειδή δεν έχουν κάνει Νόμους του Κράτους το "20% της ενέργειας από ΑΠΕ μέχρι το 2020". Αυτός ο "Νόμος" δεν είναι παρά Σοβιετικού τύπου "quota", ποσόστωση, για αναγκαστικές εισαγωγές Γερμανικής σαβούρας (με λίγη Γαλλική, Δανέζικη και Ισπανική σάλτσα).  Δεν έχει καν σχέση με ενέργεια. Ή με το περιβάλλον. Φόρος υποτέλειας είναι με μορφή αναγκαστικών, μη ανταποδοτικών εισαγωγών.

Η λύση;

Έξω από την "Ευρωπαϊκή΄Ένωση" Τώρα. Χτες. Αύριο το πρωί. Κι αν ακούγεται δύσκολο ή παράτολμο, να θυμίσω ότι 1) και τα ποντίκια δυσκολεύονται να βγουν από την φάκα, και 2) όταν σε έχουν καταγράψει και σε έχουν βάλει στην ουρά για το τρένο, μόνο παράτολμα την κοπανάς... Κι αν δεν την κοπανίσεις... Θα το κάνουν. Το κάνουν ήδη. Το λένε ότι το κάνουν!  "Μόνο οι παραλίες θα σας μείνουν".
 ΠΗΓΗ
 http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2013/03/blog-post_23.html" Γιατί τρώμε μπακαλιάρο κάθε 25η Μαρτίου;'Ο βακαλάος, μπήκε στο τραπέζι μας τον 15ο αιώνα και...απέκτησε τη δική του θέση στο εθνικό μας εδεσματολόγιο.
 Παρόλο που η περίοδος της Σαρακοστής αποτελεί παράλληλα και περίοδο νηστείας, η εκκλησία, επέτρεψε να υπάρχουν δυο ημέρες όπου θα επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού. Μία από αυτές τις γιορτές είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, όπου παραδοσιακά συνηθίζεται εκείνη την ημέρα να τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Η δεύτερη ημέρα εξαίρεσης της νηστείας είναι η Κυριακή των Βαΐων.

Γιατί όμως καθιερώθηκε ο μπακαλιάρος και όχι κάποιο άλλο ψάρι; Παλιά, όσοι ζούσαν σε παραθαλάσσιες περιοχές, δεν είχαν πρόβλημα να τρώνε φρέσκα ψάρια σε καθημερινή βάση. Για τον ορεινό πληθυσμό όμως, η μεταφορά του ψαριού αντιμετώπιζε προβλήματα, μιας και δεν υπήρχαν τα μέσα μεταφοράς του φρέσκου ψαριού πριν αυτό αλλοιωθεί. Όταν λοιπόν εισήχθηκε ο μπακαλιάρος τον 15ο αιώνα, ήταν ιδανικός, γιατί ήταν ένα φτηνό ψάρι το οποίο μπορεί να διατηρηθεί και εκτός ψυγείου με τη χρήση αλατιού.

 ΠΗΓΗ