Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

''ΕΦΑΓΑΝ'' 100 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΜΚΟ

Πάνω από 100 εκατ.επιχορηγήσεις στις ΜΚΟ αποκάλυψε πόρισμα της Βουλής


Η Βουλή «προσπάθησε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Θανάσης Τσούρας της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής «να ασχοληθεί με το χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» και αποκάλυψε πάνω από 100 εκατ. ευρώ να


Πάνω από 100 εκατ.επιχορηγήσεις στις ΜΚΟ αποκάλυψε πόρισμα της Βουλής


έχουν διατεθεί «μέσα σε ένα νεφελώδες, θολό και αδιαφανές τοπίο» για επιχορηγήσεις.
Η Επιτροπή κάνει λόγο για «ΜΚΟ δύο ταχυτήτων» και για «περιπτώσεις χρηματοδοτήσεων με αμφισβητούμενη ή ακόμα και ελάχιστη δράση». Αναφορικά με το ύψος των κατά καιρούς χρηματοδοτήσεών τους, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία των υπουργείων που της έχουν αποσταλεί το ποσό ξεπερνά τα 100.000.000 ευρώ… Στην πραγματικότητα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, καθώς αφενός το υλικό είναι εξαιρετικά ανομοιογενές και αποσπασματικό, αφετέρου τα υπουργεία θεωρώντας ότι οι φορείς που χρηματοδότησαν δεν συνιστούν ΜΚΟ δεν τις συμπεριέλαβαν στα έγγραφα τους».
Το τοπίο δράσης και λειτουργίας των ΜΚΟ παραμένει εδώ και δεκαετίες νεφελώδες και είναι ενδεικτικό, ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αποσταλεί στην Επιτροπή, μόνο δύο υπουργεία (Εξωτερικών και Υγείας), τηρούν ένα είδος Μητρώου ΜΚΟ με τις οποίες κατά καιρούς συνεργάζονται και χρηματοδοτούν, και ένα μόνο υπουργείο (Προστασίας του Πολίτη), τηρεί ένα είδος μητρώου εθελοντικών οργανώσεων.
Η Επιτροπή προσθέτει:
«Απόρροια του φαινομένου αυτού είναι η επιχορήγηση εκατοντάδων ΜΚΟ, χωρίς να είναι σαφές με ποιες διαδικασίες και ποια κριτήρια λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις χρηματοδότησης, με ποιο μηχανισμό ελέγχεται το είδος της χρηματοδότησης και ο τρόπος διαχείρισης των διατιθέμενων σε αυτές κονδυλίων.»



http://www.newstoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ