Σάββατο, 11 Ιουνίου 2011

Φωτοβολταϊκά: υπέρ της μείωσης των επιδοτήσεων ο ΣΕΒΠΔΕ

Την πεποίθηση ότι το θέμα της μείωσης των εγγυημένων τιμών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα πρέπει να επανέλθει εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Πέτρος Μαντάς, στην πρόσφατη ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με θέμα: «Εξοικονόμηση Ενέργειας: Προκλήσεις και προοπτικές».
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energia.gr, ο κ. Μαντάς ανέφερε ότι ειδικά στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών, η μείωση των εγγυημένων τιμών είναι περισσότερο επιτακτική, δεδομένου ότι οι τιμές των πάνελ έχουν μειωθεί σημαντικά.
Επιπλέον, επισήμανε ότι η ένταξη των ΑΠΕ θα πρέπει να γίνεται με οικονομικά συμφέροντα τρόπο, προσθέτοντας ότι το πλήρες κόστος της πριμοδότησης των ΑΠΕ πληρώνουν όλοι οι χρήστες, πλην των οικιακών χρηστών και της βαριάς βιομηχανίας, οι οποίοι εξαιρέθηκαν.
«Επιπρόσθετα, όμως, η βιομηχανία αναγνωρίζει και αποδέχεται την υποχρέωσή της, για λόγους τόσο κόστους όσο και βιωσιμότητας του περιβάλλοντος να στηρίξει ερευνητικά αλλά και να υλοποιήσει δράσεις περιορισμού της ενεργειακής της κατανάλωσης», κατέληξε ο κ. Μαντάς.
Econews 31 Μαΐου 2011

Φωτοβολταϊκά: ερώτηση στη Βουλή για τις εγγυημένες τιμές
    


  Διευκρινίσεις από την Υπουργό 

Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των εγγυημένων τιμών αγοράς του ρεύματος από ΑΠΕ, και ειδικότερα από τα φωτοβολταϊκά, ζητά με ερώτησή του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Α. Ροντούλης.
Συγκεκριμένα, η ερώτηση του κ. Ροντούλη έχει ως εξής:
«Στα πλαίσια της πολυσυζητημένης «Πράσινης» ανάπτυξης που τόσο καιρό αποτελεί την σημαία της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πολλοί αγρότες και όχι μόνο, αποφάσισαν να επενδύσουν στη νέα τεχνολογία των φωτοβολταϊκών και να τα εγκαταστήσουν στα χωράφια τους.
Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές κατέφυγαν σε ιδιώτες μελετητές και εταιρείες, ώστε να συντάξουν τον φάκελο προκειμένου να αδειοδοτηθούν για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών. Ταυτόχρονα προσέτρεξαν σε τραπεζικά ιδρύματαγια να εξασφαλίσουν την δανειοδότηση που απαιτούνταν ώστε να υλοποιήσουν την εν λόγω επένδυση. Η μοναδική εξασφάλιση, ως προς την βιωσιμότητα της επένδυσής τους, δόθηκε μέσω του Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και των συμβάσεων που υπέγραψαν για την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος.
Είναι γεγονός ότι, η εγγυημένη τιμή ανά κιλοβατώρα με την οποία συμβάλλονταν οι επενδυτές και ο Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. αποτελούσε το μοναδικό κίνητρο για την υλοποίηση της επένδυσης. Όμως, μετά από πρόσφατα δημοσιεύματα, φημολογείται ότι θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση των υφιστάμενων συμβολαίων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (φωτοβολταϊκά), με σκοπό την μείωση των εγγυημένων τιμών ανά κιλοβατώρα.

Συνεπώς, ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Είναι πράγματι αληθές ότι η Κυβέρνηση συζητά την μείωση της εγγυημένης τιμής μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης των υφιστάμενων συμβολαίων;
2. Προκειμένου να μην πληγεί η αξιοπιστία του κράτους, προτίθεται η Κυβέρνηση να διατηρήσει τις υπάρχουσες εγγυημένες τιμές για τα υφιστάμενα συμβόλαια;
3. Έχει ληφθεί υπόψη από το αρμόδιο Υπουργείο το γεγονός ότι η μείωση της εγγυημένης τιμής ανά κιλοβατώρα είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει μείωση του ενδιαφέροντος για τις εν λόγω επενδύσεις και επομένως η χώρα μας να μην πραγματώσει μέχρι το 2020 τον επιδιωκόμενο στόχο, να παράγεται δηλαδή το 20% της ενέργειας από ΑΠΕ;»
econews 3 Ιουνίου 2011,


Φωτοβολταϊκά: «φρένο» στις επιδοτήσεις στην Ιταλία                                                                                                 

                                                                                                 Η Ιταλική κυβέρνηση επικύρωσε την πολυαναμενόμενη απόφαση για περικοπή στα γενναία οικονομικά κίνητρα ενίσχυσης του κλάδου των φωτοβολταϊκών.
Η ιταλική αγορά φωτοβολταϊκών, δεύτερη στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία, γνώρισε μεγάλη άνθηση από το 2007, όταν η κυβέρνηση της χώρας θέσπισε ένα πρόγραμμα μεγάλων επιδοτήσεων προς τις εταιρείες του χώρου.
Οι υπουργοί Βιομηχανίας Πάολο Ρομάνι και Περιβάλλοντος Στεφανία Πρεστιτζάκομο υπέγραψαν το νομοθετικό διάταγμα την Πέμπτη, με τον πρώτο να δηλώνει πως η εξέλιξη αυτή «θα δώσει σταθερότητα και μακροχρόνιες προοπτικές στην αγορά έως ότου καταστεί τεχνολογικά ανταγωνιστική».
Η επιδοτήσεις στα φωτοβολταϊκά θα περιοριστούν σταδιακά από την 1η Ιουνίου 2011 ως το 2013 και στη συνέχεια θα υπολογίζονται σε συνάρτηση με την εγκατεστημένη ισχύ κάθε μονάδας.
Το νομοθετικό διάταγμα επιχειρεί να βάλει ένα ταβάνι στις επιδοτήσεις, 6 ως 7 δις. ευρώ ετησίως ως το 2016, όταν η εγκατεστημένη ισχύς αναμένεται να ανέλθει σε 23.000 μεγαβάτ.
Οι εκπρόσωποι της ένωσης εταιρειών φωτοβολταϊκών της Ιταλίας έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, καθώς εκτιμούν ότι οι επιδοτήσεις είναι τόσο χαμηλές που δεν θα μπορέσουν να καλύψουν πολλά υπό εξέλιξη επενδυτικά σχέδια, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα στην αγορά.
Πηγη         econews

            Μια μια οι σοβαρες  Ευρωπαικες κυβερνησεις  κοβουν τις επιδοτησεις για τις ΑΠΕ, αντιλαμβανομενες οτι η σπαταλη αυτη δεν προσφερει πραγματικα , ηλεκτρικη ενεργεια . Αιολικα και φωτοβολταικα ειναι για πολυ, μα πολυ πλουσιους αλλα και κρατικοδιαιτους ''επενδυτες''.
Πιστευουμε οτι οι αντιδρασεις στην Ελλαδα θα οδηγησουν σε περικοπες επιδοτησεων και τοτε
οι χρεωμενοι μικρο-μικροεπιχειρηματιες και αγροτες θα φωναζουν οτι εξαπατηθηκαν.
                                                                                                                              SAGINI

ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ


                                      

                       Ελλάδα   Αιγαίο  Κυκλάδες  Θάλασσα
 

     Μιας και καλοκαιριασε για τα καλα σκεφτήκαμε οτι ενα αρθρο σχετικα με το ψάρεμα ειναι
καλό για να μας φτιάξει λιγο την ψυχολογία και να μας ανεβάσει....

          Το ψάρεμα στην θάλασσα γίνεται με διάφορους τρόπους
Με όποιον τρόπο και να ασχοληθείτε να θυμάστε ότι το ψάρεμα θέλει υπομονή και προσοχή.!!!

Πεταχτάρι: Ψάρεμα από την ακτή. Σε μια κουλούρα (πεταχτάρι) τυλίγουμε αρκετή πετονιά και στο τέλος προσθέτουμε ένα βαρίδι. Δένουμε ένα ή δυο παράμαλλα, δολώνουμε με σκληρό δόλωμα και εκσφενδονίζουμε από την ακτή.(Αναλυτικά στην σελίδα του αρχάριου).

Μονάγκιστρο : Ψάρεμα από την ακτή αλλά και την βάρκα. Σε μια πετονιά με ένα αγκίστρι στο τέλος της (χωρίς βαρίδι) δολώνουμε και ρίχνουμε στην θάλασσα. Το δόλωμα κατεβαίνει αργά προς το βυθό και ψαρεύει σε όλη την διαδρομή.

Ζόκα : Ψάρεμα από την ακτή άλλα και από βάρκα. Στο τέλος της πετονιάς δένουμε την ζόκα. Είναι ένα ιδιόμορφο γυαλιστερό βαρίδι μαζί με ένα αγκίστρι (το οποίο μοιάζει με κάποιο μικρόψαρο).

Απίκο : Ψάρεμα από την ακτή συνήθως σε λιμάνια και μόλους αλλά και σε βράχο. Γίνεται με  τηλεσκοπικό καλάμι (καλάμι δηλαδή που ανοίγει σαν κεραία) το οποίο δεν έχει φελλό. Τα τσιμπήματα εντοπίζονται από την μύτη του καλαμιού που πρέπει να είναι ευαίσθητη.

Καλάμι με φελλό : Ψάρεμα από την ακτή  σε ήρεμα νερά (λιμάνια, μόλοι) που γίνεται με ενιαίο ή τηλεσκοπικό καλάμι αλλά με την χρήση φελλού. Ο φελλός μας βοηθάει να βλέπουμε πότε ένα ψάρι τσιμπάει το δόλωμα μας.

Καλάμι με μηχανισμό : Ψάρεμα κυρίως από ακτή αλλά και βάρκα. Πρόκειται για τηλεσκοπικό καλάμι με μηχανισμό ο οποίος μαζεύει και εκτοξεύει την πετονιά. Χρησιμοποιείτε σε πολλά είδη ψαρέματος από την ακτή.

Πολυάγκιστρο : Ψάρεμα από την ακτή. Σε ένα παράμαλλο δένουμε πολλά αγκίστρια το ένα δίπλα στο άλλο και ζώνουμε με αυτά το δόλωμα μας.

Κιούρτος : Ψάρεμα από την ακτή αλλά και από βάρκα σε σχετικά ρηχά νερά. Σε ένα συρμάτινο καλάθι τοποθετούμε μέσα δόλωμα. Είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε τα ψάρια να μπαίνουν για να φάνε το δόλωμα αλλά να μην μπορούν να βγουν.

Συρτή επιφανείας : Ψάρεμα από ακτή. Σε ένα τηλεσκοπικό καλάμι με γρήγορο μηχανισμό τοποθετούμε ένα ψεύτικο ψαράκι ή κουταλάκι μαζί με την βοήθεια ενός buldo. Κάνουμε την ρίψη και μαζεύουμε γρήγορα το ψαράκι. Προορίζεται για ψάρια που κυνηγούν το δόλωμα.

Παραγάδι : Ψάρεμα από βάρκα. Σε μια μεγάλη και χοντρή πετονιά δένουμε 150 παράμαλλα (είναι το μέγιστο για ερασιτέχνη ψαρά) και όλα μαζί τοποθετούνται  με σειρά σε μια πλαστική λεκάνη ή ψάθινο καλάθι. Με την βάρκα αφού επιλέξουμε την περιοχή αφήνουμε ένα ένα  τα παράμαλλα καθορίζοντας το βάθος με βαρίδια και καλαδούρια (φελλοί - σημαδούρες).

Παραγάδι ακτής : Με βοηθό τον αέρα μπορούμε να ρίξουμε ένα μικρό παραγάδι και από την ακτή.
Καθετή : Ψάρεμα από βάρκα. Σε μια πετονιά δένουμε στο τέλος ένα βαρίδι και 2 ή περισσότερα παράμαλλα. Το ρίχνουμε στην θάλασσα από την βάρκα μας σε αρκετό βάθος.

Τσαπαρί : Ψάρεμα από βάρκα. Σε μια πετονιά τοποθετούμε το τσαπαρί μας (αγκίστρια μαζί με ένα φτερό) και με μια κίνηση πάνω-κάτω προσελκύουμε τα ψάρια.

Συρτή : Ψάρεμα με βάρκα. Το ψάρεμα αυτό γίνεται για επιθετικά ψάρια δηλ. αυτά που ορμούν στο θήραμα-δόλωμα. Χρησιμοποιείτε τεχνητό ή και φυσικό δόλωμα. Η βάρκα προχωρεί με σταθερή ταχύτητα 2-3 μίλια και το δόλωμα σέρνεται πίσω της.
Επειδή η ενότητα ψάρεμα είναι από τις ποιο αγαπημένες, σύντομα θα έχουμε νέα , καλοκαιριάτικα και ενδιαφέροντα άρθρα.         SAGINI