Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Η πιθανότητα ενός ηφαιστειακού χειμώνα, είναι πάντα υπαρκτή...




            Όταν ξέσπασε το ηφαίστειο Mount Pinatubo στις Φιλιππίνες, στις 15 Ιουνίου 1991, υπολογίζεται ότι 20 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του θείου και σωματίδια τέφρας εκσφενδονίστηκαν ψηλά στην ατμόσφαιρα, σε ύψος πάνω 20 χλμ. Η έκρηξη προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Τα αέρια και τα στερεά μικροσωματίδια έφτασαν στη στρατόσφαιρα και έκαναν το γύρο του πλανήτη επί για τρεις εβδομάδες.

Ηφαιστειακές εκρήξεις, αυτού του μεγέθους έχουν επιπτώσεις στο κλίμα του πλανήτη
, καθώς μειώνουν την ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που φθάνει στην επιφάνεια της γης, με ακόλουθη μείωση της θερμοκρασίας στην τροπόσφαιρα, και αλλαγή στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία.
Υπολογίζεται πως η έκρηξη του Pinatubo έριξε κατά 0,5 βαθμούς τη θερμοκρασία, ένα χρόνο μετά την έκρηξη του.

Μεγάλης κλίμακας ηφαιστειακές δραστηριότητες μπορεί να διαρκούν μόνο μερικές ημέρες, αλλά τα αέρια και η τέφρα μπορούν να επηρεάσουν το κλίμα για χρόνια. (πηγή: NASA)

To ίδιο φαινόμενο βέβαια (πτώσης της θερμοκρασίας) μπορεί να λάβει χώρα και "αθροιστικά", δηλαδή όταν "ταυτόχρονα", ή σε μικρό σχετικά διάστημα , περισσότερα από ένα ηφαίστεια εκλύουν αέρια και τέφρα, ακόμη και με μικρότερης ίσως κλίμακας εκρήξεις...
(Ο πίνακας δίπλα δείχνει μία τέτοια χαρακτηριστική αύξηση των ηφαιστειακών εκρήξεων μέχρι το 1993, ενώ γενικότερες μελέτες αναφέρουν μια γενική αύξηση εκρήξεων τον τελευταίο αιώνα, βλέπε πρόσθετο υλικό)...

Αν λάβουμε υπ΄όψη και τη συνεχιζόμενη "αδράνεια" του ήλιου, που περνά μια ιδιαίτερα μεγάλη φάση δίχως ηλιακές κηλίδες -πράγμα που επιτρέπει στις κοσμικές ακτινοβολίες να δρουν "ανενόχλητα" ψυχραίνοντας το κλίμα του πλανήτη μας...

Φτάνουμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε μήπως εσκεμμένα παραπληροφορούσαν την ανθρωπότητα και την αποπροσανατόλιζαν, ώστε να μην περνά καν από το "μυαλό" μας πως, ίσως θα έπρεπε να προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε μια ιδιαίτερα ψυχρή περίοδο, μιας και σύμφωνα με τις επιστημονικές προβλέψεις η τάση αυτή θα επιμείνει και η κοσμική ακτινοβολία θααυξηθεί...?

Αν τώρα λάβουμε υπ' όψη και

τις προβλέψεις για "τέλος του πετρελαίου" (peak oil), αναρωτιέμαι σε τι είδους αναταραχές θα βρεθεί η ανθρωπότητα και τι θα έχει να αντιμετωπίσει παράλληλα με την οικονομική κρίση...?

(Εικόνα: προβλέψεις και ενημερώσεις για την παραγωγή πετρελαίουστοwww.theoildrum.com)



Μήπως να αρχίζαμε την αποκέντρωση και να αρχίζαμε να αυτο-οργανωνόμαστε σε μικρές αυτάρκεις κοινωνίες? Τα αστικά κέντρα είναι σίγουρο, πως δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τέτοιες προκλήσεις... (ας μην ξεχνάμε πως η Ουκρανία, και ειδικά το Κίεβο, στάθηκε στα πόδια του, επειδή ακριβώς οι άνθρωποι είχαν δικούς τους κήπους με καλλιέργειες λίγο έξω από την πόλη, αλλιώς η πείνα θα τους είχε τσακίσει από την ξαφνική κατάρρευση....)



(εικόνα: A bell-shaped production curve, as originally suggested by M.KingHubbert   in1956.)

Σίγουρα πέρα από το καλό που θα κάναμε στον εαυτό μας με μια τέτοια επιλογή, θα δίναμε ζωντάνια και στην παραμελημένη επαρχία. Και... σίγουρα θα ήταν πιο συνετό να αρχίζαμε από τώρα, παρά να περιμένουμε να μας "ενημερώσουν" -αν το κάνουν ποτέ έγκαιρα- και να βρεθούμε πανικόβλητοι και ανέτοιμοι... μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη...

*********************************************************
Πηγές και πρόσθετο υλικό (κλικ στις εικόνες γις μεγέθυνση):


You might also like:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ