Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Τι δουλειά έχει η Τράπεζα της Ελλάδος με την Κλιματολογία;


Βασικά καμία, αν και οι συνέπειές της αυξάνουν τις ...τραπεζικές επισφάλειες στην Ελλάδα.

Από το 2007, ο Πρωθυπουργός και ο αδερφός του προωθούν θεωρίες που είναι πλέον πεπερασμένες και σαθρές. Ο κύριος Ζερεφός, ενώ είναι εξαίρετος περί το όζον, είναι, με συγχωρείτε, λίγο άσχετος με Κλιματολογίες.

Η θεωρία που προωθούν είναι η εξής: 1) Ο Πλανήτης θερμαίνεται, 2) Αυτό οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες, και δη το CO2 από την παραγωγή ρεύματος, 3) Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα για να σωθούμε από τις καταστροφικές συνέπειες, 4) Βάλτε λοιπόν αιολικά και φωτοβολταϊκά παντού (για να σώσετε τον Πλανήτη). Τα επιχειρήματα αυτά είναι κατά 90% λανθασμένα και ο συλλογισμός φαύλος:

O Πλανήτης, εάν θερμαίνεται, θερμαίνεται σε πολύ μικρότερο βαθμό από οποιαδήποτε θεωρία ή μοντέλο επικαλεστεί ο κ. Ζερεφός.
Εάν θερμαίνεται ο Πλανήτης, θερμαίνεται (και κρυώνει) κυρίως από φυσικά αίτια, όπως κάνει τα τελευταία δεν ξέρω πόσα εκατομμύρια χρόνια.
Τα φυσικά αίτια είναι ο Ήλιος, η τροχιά της Γης, τα γεωτεκτονικά κλπ.
Ο συσχετισμός CO2 και θερμοκρασίας είναι «συσχετισμός», correlation , δηλαδή η άνοδος στην θερμοκρασία μάλλον συνεπάγεται αύξηση CO2, παρά το αντίστροφο.
Για τους υδρατμούς και τον ρόλο τους που είναι δύο τάξεις μεγέθους πιο σημαντικοί κανείς δεν μιλάει…
Για τον δε ρόλο του Ηλίου που είναι ο καθοριστικός παράγων, ούτε κουβέντα.
Και αυτό μην σας ξενίζει, αγαπητοί Τραπεζικοί.
Το ζητούμενο δεν είναι το κλίμα.
Το ζητούμενο είναι να πεισθείτε να βάλουμε πυρηνικά (που εγώ δεν έχω πρόβλημα) ή αιολικά, που έχω πρόβλημα γιατί είναι όσο ακριβά είναι τα πυρηνικά (σε κόστος ρεύματος και σε αρχική επένδυση), χωρίς όμως να παράγουν χρήσιμο ρεύμα λόγω χαμηλής «διαθεσιμότητας» που είναι 22-24% για τα αιολικά, και 95% για τα πυρηνικά.
Να μην σας ζαλίζω με λεπτομέρειες, 3-4 απλά μαθήματα για αιολικά, με ελάχιστο σαρκασμό, εδώ. Και λίγη Κλιματολογία για ...Τραπεζικούς (με ιστορικά ενδιαφέροντα) εδώ.

Αυτό που αφορά εσάς, την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι ότι τα αιολικά αυξάνουν το έλλειμμα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, χωρίς να προσφέρουν ικανό ανταποδοτικό όφελος  και μόνο δημιουργώντας πληθωρισμό, ανεργία και ύφεση (σε εμάς --  Στις χώρες που τα εξάγουν είναι πηγή απασχόλησης).
  Με την ενδιαφέρουσα για εσάς διαφορά, ότι αυτό το πρόσθετο «χρέος» είναι off balance sheet.
Δεν φαίνεται σαν δανεισμός, φαίνεται σαν «επένδυση».
Η «επένδυση» εξυπηρετείται όχι από φόρους, αλλά από τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Κλασσικό off balance sheet debt. Και τονίζω την μη ανταποδοτικότητα.
Δηλαδή δεν πρόκειται για χρέος που θα μας αφήσει κάτι χρήσιμο. Αντιθέτως.
Και υπάρχει χειρότερος κίνδυνος που αφορά την ΤτΕ. Στον βαθμό που αυτές οι επενδύσεις χρηματοδοτούνται από Ελληνικές Τράπεζες, αυξάνουν τις πιθανές επισφάλειές τους.
Και αυτό, επειδή καμία αιολική «επένδυση» δεν θα υπήρχε εάν δεν επιδοτείτο από φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος (τέλη υπέρ ΑΠΕ ή αιολικές ταρίφες).
Οι δικές μας ταρίφες είναι διπλές από ότι, π.χ., στην γειτονική Τουρκία, και, ιστορικά, πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναγκαστεί να τις μειώσουν για δημοσιονομικούς λόγους ή για ανακούφιση του καταναλωτή που τις πληρώνει. 
Σε εσάς, πρέπει να είναι προφανής η επισφάλεια που δημιουργείται σε βάρος του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος.

Έχοντας πει αυτά, γνωρίζω ότι γνωρίζετε ότι όλα γίνονται επειδή το θέλει ο Πρωθυπουργός, αλλά ο Πρωθυπουργός δεν θα είναι κοντά σας όταν θα προσπαθήσετε να διαχειριστείτε πρόβλημα μεγαλύτερο από τα θαλασσοδάνεια και τις Προβληματικές.
Να προσέχετε επίσης όποια τράπεζα διαφημίζει πράσινα και φωτοβολταϊκά δάνεια, και ΑΠΕ γενικότερα… Κατά τα λοιπά, τα σέβη μου.


Πηγη

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/search?updated-max=2011-06-04T08%3A31%3A00%2B03%3A00&max-results=7
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ