Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΨΑΡΑΔΕΣ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ




Ανάσα στο οικοσύστηµα της Μεσογείου αναµένεται να δώσει το νέο ευρωπαϊκό πρόγραµµα που θα επιδοτεί τους ψαράδες για να αλιεύουν... πλαστικά σκουπίδια από τις θάλασσες αντί για ψάρια. Το πρόγραµµα που εισηγήθηκε η επίτροπος Αλιείας Μαρία Δαµανάκη, και το οποίο παρουσίασε πρόσφατα στην ελληνική Βουλή, θα ανακοινωθεί επισήµως στις Βρυξέλλες εντός του µήνα. Βασικός στόχος του προγράµµατος είναι να εξασφαλίσει ένα σταθερό εισόδηµα σε άνεργους (και όχι µόνο) ψαράδες, δίνοντάς τους το κίνητρο να «αλιεύουν» τα κάθε λογής απορρίµµατα που βρίσκονται διάσπαρτα στη Μεσόγειο, στις ατλαντικές ακτές της Ιβηρικής αλλά στις βόρειες θάλασσες της Ευρώπης.

Με τον τρόπο αυτό, όπως ανέφερε η κ. Δαµανάκη, οι αλιείς θα συµβάλουν όχι µόνο στην αποκατάσταση του θαλάσσιου οικοσυστήµατος, αλλά θα βοηθήσουν ώστε να ανακάµψει ο πληθυσµός διαφόρων ειδών ψαριών που απειλούνται µε κατάρρευση από την υπεραλίευση.





Την ίδια στιγµή, η αποµάκρυνση από τα επιφανειακά νερά της θάλασσας των υπέρογκων ποσοτήτων σκουπιδιών, δεν θα µειώσει µόνο την τεράστια απειλή που αυτά συνιστούν για τους θαλάσσιους οργανισµούς – που άθελα τους τα καταβροχθίζουν – αλλά θα δώσει και ώθηση στην ευρωπαϊκή βιοµηχανία ανακύκλωσης πλαστικού. Ηδη, η πρωτοβουλία της επιτρόπου είχε κατ’ αρχάς θετικό αντίκτυπο σε βιοµηχανίες ανακύκλωσης πλαστικού στη Γαλλία, τη Γερµανία και τη Δανία. Κι αυτό γιατί πέρυσι, όπως ανέφερε η κ. Δαµανάκη, «στη Γαλλία πληρώθηκαν 375 ευρώ ανά τόνο πλαστικού που αλιεύτηκε. Η συνολική ποσότητα των πλαστικών που ανακυκλώθηκαν ανήλθε στους 1.000 τόνους», και επρόκειτο για... εµπόρευµα που πιάστηκε τυχαία στα δίχτυα των ψαράδων.

Πηγη    http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=66651&catID=5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ